Európai fizetési meghagyás

Cipar

Sadržaj omogućio
Cipar

PRONALAŽENJE NADLEŽNIH SUDOVA

Alat za pretraživanje služi za pronalaženje suda/tijela nadležnog za određeni europski pravni instrument. Napominjemo da unatoč nastojanjima da se osigura točnost rezultata, mogu postojati iznimke u pogledu određivanja nadležnosti koje nisu nužno obuhvaćene.

Cipar

Europski prekogranični postupci – europski platni nalog


*obvezan unos

29. cikk (1) bekezdés a) pont - Hatáskörrel rendelkező bíróságok

A következő bíróságok rendelkeznek hatáskörrel: A Ciprusi Köztársaság valamennyi elsőfokú bírósága, amely Ciprus négy közigazgatási kerületében – ezek nevezetesen Nicosia, Limassol, Larnaca-Famagusta és Paphos – a Ciprusi Köztársaság ellenőrzése alatt működik. A bírák hatáskörét a bíróságokról szóló törvény (14/60) rögzíti; e hatáskör a bírói hierarchia szerint változik attól függően, hogy az adott bíró kerületi bírói, kerületi főbírói vagy kerületi elnöki tisztséget tölt-e be.

29. cikk (1) bekezdés b) pont - Felülvizsgálati eljárás

A felülvizsgálati eljárásról a polgári jogviták eljárási szabályzata rendelkezik. Az eljárás nagyrészt a vitában részes felek írásbeli beadványain alapul. Kivételes esetekben és amennyiben a bíróság azt szükségesnek tartja, az írásbeli beadványok és eskü alatt tett vallomások mellett sor kerülhet szóbeli vallomástételre is. A hatáskörrel rendelkező bíróságok az (a) pontban említett bíróságok.

29. cikk (1) bekezdés c) pont - Kommunikációs eszközök

Az európai fizetési meghagyásos eljárás céljaira elfogadott és a bíróságok rendelkezésére álló kommunikációs eszközök a következők: a kérelem benyújtható személyesen a bíróság hivatalában, továbbá postai vagy egyéb kommunikációs eszköz – pl. telefax vagy e-mail – útján.

29. cikk (1) bekezdés d) pont - Használható nyelvek

A bíróságok elfogadott munkanyelve a görög. Mindazonáltal e rendelet alkalmazásában a Cipruson szintén általánosan használatos angol nyelv is elfogadott.

Utolsó frissítés: 07/09/2020

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.
Az egyes tagállamok által gondozott, e honlapon helyet kapott nemzeti tartalmak frissítése jelenleg zajlik, tekintettel az Egyesült Királyság kilépésére az Európai Unióból. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Povratne informacije

Koristite se obrascem u nastavku kako biste podijelili svoje komentare i povratne informacije o našoj novoj internetskoj stranici