Taxele judiciare aferente somației europene de plată

Portugalia

Conținut furnizat de
Portugalia

Introducere

În temeiul articolului 5 din Regulamentul privind cheltuielile de judecată (Regulamento das Custas Processuais), adoptat prin Decretul-lege nr. 34/2008 din 26 februarie 2008, taxa judiciară (taxa de justiça) este exprimată în unități de cont (unidades de conta, UC), valoarea unei unități de cont fiind în prezent de 102 EUR. Valoarea taxei judiciare este stabilită în funcție de valoarea sau complexitatea cauzei.

Regulamentul privind cheltuielile de judecată conține norme specifice referitoare la Regulamentul (CE) nr. 1896/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 decembrie 2006 de instituire a unei proceduri europene de somație de plată.

Ce taxe se plătesc?

Potrivit articolului 7 alineatul (4) și tabelului II-A din Regulamentul privind cheltuielile de judecată, pentru cererile de somație de plată:

  • de până la 5 000 EUR, taxa judiciară este de 102 EUR (1 UC);
  • între 5 000 EUR și 15 000 EUR, taxa judiciară este de 204 EUR (2 UC);
  • de peste 15 000,01 EUR, taxa judiciară este de 306 EUR (3 UC).

Se poate percepe o taxă mai mare:

  1. în cazul în care cauza se dovedește a fi deosebit de complexă, instanța poate stabili o taxă mai mare în limitele prevăzute în tabelul II din Regulamentul privind cheltuielile de judecată [articolul 7 alineatul (7)]. În temeiul articolului 530 alineatul (7) din Codul de procedură civilă (Código de Processo Civil), în ceea ce privește taxele judiciare, cauzele deosebit de complexe sunt considerate acțiuni sau proceduri provizorii care:
    1. conțin pledoarii sau revendicări prolixe;
    2. se referă la chestiuni juridice foarte specializate sau la aspecte tehnice foarte specifice sau necesită o analiză combinată a aspectelor juridice din contexte foarte diferite sau
    3. implică audierea unui număr mare de martori, analiza unor probe complexe sau diverse măsuri de durată pentru obținerea de probe ;
  2. dacă persoana obligată la plata taxei judiciare este o întreprindere comercială care, în anul precedent, a depus un număr mai mare sau egal cu 200 de cereri de măsuri provizorii sau alte forme de acțiuni sau cereri de executare silită, la o instanță, la grefă sau la un punct de contact, caz în care taxa judiciară este stabilită după cum urmează pentru cererile de somație de plată introduse de întreprinderea în cauză:
  • de până la 5 000 EUR, taxa judiciară este de 153 EUR (1,5 UC);
  • între 5 000 EUR și 15 000 EUR, taxa judiciară este de 306 EUR (3 UC);
  • de peste 15 000,01 EUR, taxa judiciară este de 459 EUR (4,5 UC).

În cazul în care pârâtul formulează o opoziție în conformitate cu articolul 17 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1896/2006, iar procedura continuă, cuantumul taxelor judiciare pentru procedura europeană de somație de plată va fi dedus, pentru reclamant, din suma datorată în cadrul procedurii în curs [articolul 7 alineatul (6) din Regulamentul privind cheltuielile de judecată].

Ce sumă trebuie să plătesc?

A se vedea răspunsul de mai sus.

Ce se întâmplă dacă nu plătesc taxele judiciare la timp?

În conformitate cu articolul 642 din Codul de procedură civilă, dacă nu ați efectuat plata, grefa instanței vă va notifica faptul că trebuie să faceți acest lucru în termen de 10 zile și să plătiți o penalitate cu o valoare egală cu cel puțin 1 unitate de cont și cel mult 5 unități de cont. În cazul în care nu furnizați dovada plății taxelor judiciare și a penalității datorate în termen de 10 zile, instanța va dispune retragerea cererii sau a căii de atac pe care ați introdus-o.

Cum pot plăti taxele judiciare?

Taxele judiciare trebuie plătite prin transfer bancar.

Atunci când depuneți o cerere de somație de plată la instanță, vă recomandăm să așteptați instrucțiuni din partea grefei secției civile centrale de la instanța districtuală din Porto cu privire la modul de efectuare a plății. În acest scop, trebuie furnizată o adresă de e-mail a reclamantului sau a reprezentantului acestuia.  Grefa instanței va trimite un număr de referință (conținând 12 cifre și începând cu 70) care trebuie introdus la rubrica „comentarii” a transferului bancar, împreună cu numărul de caz al procedurii, astfel încât plata să poată fi corelată cu cauza. Trebuie să prezentați instanței dovada transferului.

Dacă alegeți să efectuați plata înainte de începerea procedurilor judiciare, adică fără a aștepta notificarea de plată din partea instanței, detaliile plății sunt următoarele (trebuie să furnizați instanței dovada transferului):

Titular: Instituto de Gestão Financeira e Equipamentos da Justiça, I.P. (Institutul pentru gestiune financiară și infrastructură în sistemul judiciar)

NIF (codul de identificare fiscală): 510 361 242

Numărul contului: 1120014160

NIB (BBAN portughez): 078101120112001416052

IBAN: PT50078101120112001416052

Denumirea băncii: Agência da Gestão da Dívida e do Crédito Público – IGCP, E.P.E.

BIC SWIFT (codul de identificare a activității): IGCPPTPL

Ce trebuie să fac după efectuarea plății?

În conformitate cu articolul 22 alineatul (1) din Ordinul ministerial de punere în aplicare (Portaria) nr. 419-A/2009 din 17 aprilie 2009, trebuie să depuneți un document ca dovadă a plății sau să furnizați în alt mod dovada plății, împreună cu actele de procedură sau cererea corespunzătoare, cu excepția cazului în care se prevede altfel în Ordinul ministerial de punere în aplicare nr. 280/2013 din 26 august 2013.

Ultima actualizare: 07/04/2024

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.