Τι θα συμβεί αν δεν πληρώσω τα δικαστικά τέλη έγκαιρα;
Πώς μπορώ να πληρώσω τα δικαστικά τέλη;
Τι πρέπει να κάνω αφού πληρώσω;
Στη Δημοκρατία της Κροατίας, τα δικαστικά τέλη καθορίζονται από τον νόμο περί δικαστικών τελών [Zakon o sudskim pristojbama, Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας της Κροατίας (Narodne novine – NN) αριθ. 118/18] και από το διάταγμα περί τιμολογίου των δικαστικών τελών (Uredba o tarifi sudskih pristojbi) της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Κροατίας.
Σύμφωνα με το άρθρο 5 του νόμου περί δικαστικών τελών, τα τέλη που ορίζονται στο τιμολόγιο καταβάλλονται σε μετρητά, με τρόπο άλλο πλην των μετρητών, με τη μορφή παραβόλου που εκδίδεται από τη Δημοκρατία της Κροατίας ή με ηλεκτρονικό τρόπο.
Για δικόγραφα που κατατίθενται ηλεκτρονικά, σύμφωνα με ειδικές ρυθμίσεις μέσω του πληροφορικού συστήματος που χρησιμοποιείται για τις δραστηριότητες του δικαστηρίου, καταβάλλεται τέλος κατά την κατάθεση του δικογράφου, το οποίο ισούται με το ήμισυ του ποσού του τέλους που ορίζει το τιμολόγιο των δικαστικών τελών.
Για αποφάσεις τις οποίες επιδίδει το δικαστήριο ηλεκτρονικά, σύμφωνα με ειδικές ρυθμίσεις μέσω του πληροφορικού συστήματος που χρησιμοποιείται για τις δραστηριότητες του δικαστηρίου, καταβάλλεται τέλος το οποίο ισούται με το ήμισυ του ποσού του τέλους που ορίζει το τιμολόγιο των δικαστικών τελών, με την προϋπόθεση ότι η πληρωμή γίνεται εντός τριών ημερών από την ημερομηνία της ηλεκτρονικής επίδοσης της απόφασης.
Δικαστικά τέλη καταβάλλονται σε όλες τις αστικές και εμπορικές δικαστικές διαδικασίες, ενώ, σύμφωνα με το άρθρο 11 του νόμου περί δικαστικών τελών, απαλλάσσονται από την καταβολή τους:
Οι ξένες χώρες απαλλάσσονται από την καταβολή τελών, εάν αυτό προβλέπεται από διεθνή συνθήκη ή στο πλαίσιο αμοιβαιότητας.
Σε περίπτωση αμφιβολίας σχετικά με τις προϋποθέσεις αμοιβαιότητας, το δικαστήριο ζητά εξηγήσεις από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Η απαλλαγή που αναφέρεται στο σημείο 10 ισχύει για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας.
Η απαλλαγή από την καταβολή δικαστικών τελών δεν εφαρμόζεται στους φορείς κοινοτήτων και δήμων, εκτός εάν τους έχει ανατεθεί η άσκηση δημόσιας εξουσίας με ειδικό νόμο.
Στις διαδικασίες ευρωπαϊκής διαταγής πληρωμής, καταβάλλονται τα ακόλουθα τέλη:
αν κινηθεί δίκη
I. Για αγωγή, ανταγωγή, απόφαση και ανακοπή κατά διαταγής πληρωμής, τα δικαστικά τέλη είναι ανάλογα με το ποσό της διαφοράς (υπολογίζεται μόνο η κύρια απαίτηση χωρίς τις παρεπόμενες απαιτήσεις για τόκους και έξοδα), ως εξής: |
||
άνω των... HRK |
έως... HRK |
HRK |
0,00 |
3.000,00 |
100,00 |
3.001,00 |
6.000,00 |
200,00 |
6.001,00 |
9.000,00 |
300,00 |
9.001,00 |
12.000,00 |
400,00 |
12.001,00 |
15.000,00 |
500,00 |
Για ποσά άνω των 15.000,00 HRK καταβάλλεται τέλος ύψους 500,00 HRK συν 1 % επί του ποσού της διαφοράς πάνω από τις 15.000,00 HRK, το οποίο όμως δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 5.000,00 HRK. |
II. Για αίτηση ευρωπαϊκής διαταγής πληρωμής, έκδοση ευρωπαϊκής διαταγής πληρωμής, υπόμνημα αντίκρουσης έφεσης και υπόμνημα αντίκρουσης αίτησης αναθεώρησης καταβάλλεται το ήμισυ των τελών που αναφέρονται στο σημείο I.
III. Για την άσκηση έφεσης και την άσκηση αίτησης αναθεώρησης καταβάλλεται το διπλάσιο από το ποσό των δικαστικών τελών που αναφέρονται στο σημείο Ι.
IV. Δεν καταβάλλεται δικαστικό τέλος όταν επιτυγχάνεται δικαστικός συμβιβασμός κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας.
Αν ένας διάδικος δεν πληρώσει τα δικαστικά τέλη στην προθεσμία που έχει ταχθεί ή δεν ενημερώσει αμέσως το δικαστήριο σχετικά, το δικαστήριο, εντός επιπλέον προθεσμίας 15 ημερών από την ημερομηνία της απόφασης για τα δικαστικά τέλη ή της απόφασης για την ανακοπή, εκδίδει πιστοποιητικό εκτελεστότητας και, με σκοπό την αναγκαστική εκτέλεση, το κοινοποιεί στην Οικονομική Υπηρεσία για την αναγκαστική είσπραξη των ποσών από τον διάδικο, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου που διέπει την αναγκαστική εκτέλεση αποφάσεων ως προς τα χρηματικά ποσά.
Σύμφωνα με το άρθρο 28 του νόμου περί δικαστικών τελών, το δικαστήριο πρέπει πρώτα να προειδοποιήσει τον διάδικο που παρίσταται στη δικαστική διαδικασία ότι οφείλει να καταβάλει τέλη και, αν δεν καταβάλει αμέσως τα τέλη, ότι οφείλει να τα καταβάλει εντός τριών ημερών. Αν ο διάδικος δεν συμμορφωθεί με την προειδοποίηση ή αν δεν έχει παραστεί στη δικαστική διαδικασία για την οποία οφείλει να καταβάλει τέλη και δεν έχει καταβάλει τα τέλη, το δικαστήριο εκδίδει απόφαση σχετικά με τα οφειλόμενα τέλη με προσαύξηση 100 HRK.
Τα δικαστικά τέλη καταβάλλονται σε μετρητά, με τρόπο άλλο πλην των μετρητών, με τη μορφή παραβόλου που εκδίδεται από τη Δημοκρατία της Κροατίας ή με ηλεκτρονικό τρόπο.
Τα δικαστικά τέλη μπορούν να καταβληθούν σε μετρητά στη λογιστική υπηρεσία του δικαστηρίου, το οποίο είναι υποχρεωμένο, σε προθεσμία 5 ημερών από την ημερομηνία είσπραξης, να μεταφέρει τα χρήματα αυτά στα έσοδα του προϋπολογισμού από δικαστικά τέλη.
Τα δικαστικά τέλη μπορούν να καταβληθούν με τη μορφή παραβόλου αν το ύψος τους δεν υπερβαίνει τις 100 HRK.
Οι πληροφορίες σχετικά με τους τρόπους πληρωμής των δικαστικών τελών αναρτώνται στις ιστοσελίδες του ηλεκτρονικού πίνακα ανακοινώσεων, στις ιστοσελίδες του δικαστηρίου και στη γραμματεία του δικαστηρίου.
Τα δικαστικά τέλη καταβάλλονται μέσω τραπέζης ή ταχυδρομείου στον λογαριασμό του εθνικού προϋπολογισμού της Δημοκρατίας της Κροατίας.
Για την καταβολή των δικαστικών τελών από το εξωτερικό πρέπει να περιλαμβάνονται οι ακόλουθες πληροφορίες:
SWIFT: NBHRHR2X
IBAN:HR1210010051863000160
Τρέχων λογαριασμός (CC):1001005-1863000160
Τύπος: HR64
Αριθ. αναφοράς: 5045-20735-OIB (προσωπικός αναγνωριστικός αριθμός) (ή άλλος αναγνωριστικός αριθμός του πληρωτή)
Δικαιούχος: Υπουργείο Οικονομικών της Δημοκρατίας της Κροατίας, εξ ονόματος του Εμποροδικείου του Ζάγκρεμπ
Η περιγραφή πρέπει να αναφέρει «τέλος για την υπόθεση ________» (αριθμός υπόθεσης, καθώς και περιγραφή της πληρωμής, π.χ. «δικαστικά τέλη για την αίτηση έκδοσης ευρωπαϊκής διαταγής πληρωμής»)
Μετά την πληρωμή των δικαστικών τελών, η απόδειξη της πληρωμής πρέπει να αποσταλεί στο δικαστήριο που εκδικάζει την υπόθεση για την οποία καταβάλλεται το τέλος. Θα πρέπει να αναφέρεται ο αριθμός της υπόθεσης (εάν είναι ήδη γνωστός). Όταν υποβάλλεται αίτηση για την έκδοση ευρωπαϊκής διαταγής πληρωμής, η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από απόδειξη της τραπεζικής πληρωμής.
Οι διάδικοι διαβιβάζουν τα έγγραφα στα δικαστήρια μέσω ταχυδρομείου (είτε συστημένα είτε απλά) ή με ηλεκτρονικό τρόπο σύμφωνα με ειδικές ρυθμίσεις μέσω του πληροφορικού συστήματος που χρησιμοποιείται για τις δραστηριότητες του δικαστηρίου.
Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.