Informații pe regiuni
Parchetul (Prokuratūra) este o autoritate judiciară unificată, centralizată, organizată pe baza unui sistem cu trei niveluri. Parchetul este condus de către Procurorul General (ģenerālprokurors). Misiunea acestuia este de a reacționa la încălcarea legii și de a se asigura că acțiunile în instanță care au la bază încălcările respective sunt soluționate în conformitate cu legea. Parchetul cuprinde următoarele niveluri instituționale:
Dacă este cazul, Procurorul General poate înființa un parchet sectorial specializat cu același statut ca și parchetul districtual sau regional. În prezent, în Letonia există cinci parchete specializate:
Parchetul General poate să supervizeze, de asemenea, activitatea unor organisme publice care, deși nu acționează ca procurori, contribuie la îndeplinirea anumitor sarcini în cadrul procedurii penale, care intră în competențele lor. Astfel de organisme sunt înființate, reorganizate și dizolvate de către Procurorul General. În funcție de fondurile alocate de la bugetul de stat, Procurorul General stabilește, de asemenea, organizarea și personalul acestora. Până în prezent, a fost înființat un singur astfel de organism, și anume Serviciul pentru combaterea spălării de bani (Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienests).
Parchetele fac parte din sistemul judiciar. Aceasta înseamnă că parchetele își desfășoară activitatea independent de ramurile legislativă și executivă. Saeima (Parlamentul Letoniei), Cabinetul de Miniștri și Președintele pot însărcina un parchet cu verificarea faptelor referitoare la încălcări și pot primi explicații din partea Parchetului General. Totuși, acestea nu pot să intervină în activitatea parchetului în cauză, chiar dacă acesta investighează încălcări de importanță națională majoră.
Procurorii pot ataca legislația adoptată de Cabinet sau de organele administrative ale statului dacă acestea încalcă legea. Procurorul general și procurorii șefi ai departamentelor Parchetului General pot participa la reuniunile Cabinetului și pot să își exprime opinia cu privire la aspectele abordate.
Articolul 2 din Legea privind Parchetul stabilește atribuțiile Parchetului în timpul anchetelor prealabile procesului.
Parchetul:
În conformitate cu articolul 36 alineatul (1) din http://www.likumi.lv/doc.php?id=107820 Legea privind procedura penală, un procuror public supraveghează și efectuează anchete, urmărește în justiție, susține acuzațiile în numele statului și îndeplinește alte funcții în cadrul procedurilor penale.
Procurorul supraveghetor
Procurorul supraveghetor supervizează anchetele în cauze penale specifice și poate:
Ofițerul care conduce procedura
Procurorul supraveghetor (sau un alt procuror, la cererea procurorului șef) poate deveni ofițerul care conduce procedura (procesa virzītājs). Aceasta implică preluarea conducerii procedurii penale și luarea deciziei de începere sau neîncepere a urmăririi penale. În situații excepționale, procurorul general, Departamentul de drept penal al Parchetului General sau procurorul șef al unei instanțe regionale pot desemna un procuror ca ofițer care conduce procedura în etapa de anchetă.
Ca ofițer care conduce procedura, procurorul poate:
Ofițerul care conduce procedura poate adopta orice decizie procedurală și poate îndeplini orice acțiune procedurală sau poate transfera aceste atribuții unui membru al echipei de anchetă sau unei persoane care îndeplinește alte sarcini legate de procedură.
Procurorul șef
În conformitate cu procedura prevăzută de lege, un procuror șef verifică dacă procurorul își îndeplinește atribuțiile și ia decizii privind plângerile sau contestațiile introduse împotriva deciziilor sau acțiunilor procurorului supraveghetor și ale procurorului/ofițerului care conduce procedura. Acesta poate, de exemplu, să dea curs propunerii procurorului supraveghetor de a înlocui superiorul ierarhic al unui anchetator sau autoritatea de anchetă, sau să ia o decizie privind temeiul sau legalitatea retragerii unei învinuiri.
Procurorul șef poate:
Un procuror poate să fie inclus într-o echipă de anchetă prin decizia procurorului șef; ofițerul care conduce procedura poate solicita procurorului să îndeplinească una sau mai multe atribuții procedurale.
Temeiul constituțional al puterilor corpului judecătoresc este reprezentat de articolele 82-86 din Constituție, care prevăd că judecarea cauzelor are loc numai în instanțe. Judecătorii sunt independenți și se supun numai legii. Atribuțiile corpul judecătoresc sunt reglementate prin Legea privind puterea judecătorească. Conform legislației și reglementărilor letone, judecătorii sunt funcționari ai statului.
Autoritățile de stat, organizațiile sociale și politice și alte persoane juridice și fizice au obligația de a respecta independența instanțelor și imunitatea judecătorilor. Nimeni nu are dreptul să solicite declarații sau explicații de la judecători în ceea ce privește instrumentarea unei anumite cauze sau să intervină în administrarea justiției, din niciun motiv. Un judecător se bucură de imunitate în ceea ce privește îndeplinirea obligațiilor corespunzătoare administrării justiției. Funcția de judecător este incompatibilă cu afilierea la un partid politic sau la orice altă organizație politică.
Rolul unui judecător este de administra justiția în materie civilă, administrativă și penală, conform legii.
În cauzele civile, judecătorul judecă și soluționează litigiile legate de protejarea drepturilor civile, a drepturilor familiale, a drepturilor referitoare la muncă și a altor drepturi și interese legitime ale persoanelor fizice și juridice.
În cauzele penale, judecătorul analizează acuzațiile aduse împotriva persoanelor și stabilește validitatea acuzațiilor respective. Acesta poate achita persoanele care sunt nevinovate sau poate să constate că o persoană se face vinovată de săvârșirea unei infracțiuni și să îi impună acesteia o pedeapsă.
În cauzele administrative, judecătorul exercită controlul jurisdicțional cu privire la legalitatea activităților executivului (acte administrative emise sau acțiuni efective) și examinează litigiile izvorâte din relațiile de drept public. De asemenea, acesta confirmă obligațiile sau drepturile de drept public ale persoanelor fizice. În ceea ce privește cazurile de încălcare a normelor administrative, judecătorii audiază și soluționează cauze privind încălcări ale normelor administrative săvârșite de persoane.
Obligațiile profesionale are judecătorilor includ toate obligațiile judecătorilor și ale instanțelor în conformitate cu dreptul procedural.
Baze de date juridice
Sistemul judiciar are un portal internet, Portalul instanțelor naționale, care este disponibil în prezent numai în limba letonă. Acesta conține informații privind sistemul judiciar al Letoniei, o listă a instanțelor și a judecătorilor din Letonia, statistici judiciare, o prezentare pe scurt a procedurilor aplicabile diferitelor tipuri de acțiuni judiciare, cu descrierea principalelor lor caracteristici și diferențe și informații privind modul în care se introduce o acțiune înaintea autorităților judiciare. Portalul oferă acces la o selecție de hotărâri judecătorești relevante, la calendarul ședințelor de judecată și la alte informații.
Introducând numărul de referință al cauzei sau al citației în secțiunea de servicii electronice (e‑pakalpojumi) a portalului, puteți obține informații privind evoluția urmăririi penale, instanța și nivelul instanței în care este judecată cauza, datele la care sunt programate următoarele ședințe de judecată, hotărârile luate și plângerile depuse într-o anumită cauză, precum și rezultatul procedurilor.
Rapoartele judiciare se publică, de asemenea, pe site-ul internet al https://www.ta.gov.lv/EN/news_1540 Oficiului Judiciar.
Informațiile privind aspecte actuale de politică referitoare la sistemul judiciar se publică, de asemenea, pe site-ul internet al Ministerului Justiției.
Informații în format electronic privind Curtea Supremă și activitățile sale sunt disponibile pe site-ul internet al http://www.at.gov.lv/en/?lang=1Curții Supreme.
Toate aceste portaluri sunt disponibile, de asemenea, în limba engleză.
Avocații sunt considerați a fi membri ai sistemului judiciar; aceștia sunt juriști independenți care:
În Letonia, următoarele persoane pot îndeplini atribuțiile unui avocat, sub rezerva anumitor condiții:
Toți avocații autorizați care profesează în Letonia sunt membri independenți ai profesiei juridice, care s-au reunit pentru a forma Baroul leton (Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija), un organism profesional național independent. Organele Baroului leton sunt: Adunarea generală a avocaților autorizați, Consiliul avocaților autorizați din Letonia, Comisia de Audit și Comisia de Disciplină.
Baze de date juridice
Informații privind activitățile Baroului leton și ale Consiliului avocaților autorizați din Letonia, legile și reglementările referitoare la avocați și instanțele în care își desfășoară activitatea (inclusiv date de contact), precum și informații referitoare la alte aspecte privind profesia juridică în Letonia sunt disponibile pe site-ul internet al Consiliului avocaților certificați din Letonia.
Chestiunile notariale sunt încredințate notarilor autorizați (zvērināti notāri), sub supravegherea instanțelor și în conformitate cu procedurile prevăzute de lege. Notarii autorizați din Letonia sunt considerați membri ai sistemului judiciar care îndeplinesc atribuții stabilite prin lege referitoare la exercitarea autorității publice.
În conformitate cu http://www.likumi.lv/doc.php?id=59982 Legea privind notarii, notarii autorizați:
Toți notarii autorizați sunt membri ai profesiei juridice. Cu toate acestea, în exercitarea profesiei lor, notarii autorizați au un statut echivalent celui al funcționarilor de stat. Aceștia sunt membri ai sistemului judiciar, își exercită activitatea în instanțele regionale și își îndeplinesc responsabilitățile prevăzute în lege. Notarii autorizați sunt independenți din punct de vedere financiar în ceea ce privește desfășurarea activităților profesionale, iar tarifele acestora sunt stabilite de Cabinetul de Miniștri.
Toți notarii autorizați din Letonia s-au reunit pentru a alcătui împreună Asociația notarilor autorizați din Letonia (Latvijas Zvērinātu notāru kolēģija), organ profesional independent național pentru toți notarii autorizați. Consiliul notarilor autorizați din Letonia (Latvijas Zvērinātu notāru padome) este o instituție reprezentativă și de supraveghere a notarilor autorizați și reprezintă instituția administrativă și executivă a Asociației Notarilor Autorizați din Letonia. Aceasta îndeplinește atribuțiile prevăzute la articolul 230 din Legea privind notarii.
Baze de date juridice
Informații privind activitățile și numărul notarilor certificați, locația cabinetelor acestora și alte aspecte legate de sistemul notarial din Letonia sunt disponibile pe site-ul oficial al http://latvijasnotars.lv/notarilor din Letonia.
Executorii judecătorești autorizați (Zvērināti tiesu izpildītāji) sunt considerați membri ai sistemului judiciar. Aceștia sunt repartizați pe lângă instanțele regionale, execută hotărâri judecătorești și ale altor instituții și îndeplinesc alte activități stabilite prin lege.
Executorii judecătorești autorizați sunt membri ai profesiei juridice, însă, atunci când îndeplinesc funcția de executor judecătoresc autorizat, aceștia au un statut echivalent celui al funcționarilor publici. Anumiți executori judecătorești își desfășoară activitatea independent și răspund numai în fața legii. Cererile și ordinele emise de executorii judecătorești autorizați pentru executarea hotărârilor judecătorești și a altor hotărâri au caracter executoriu în Letonia.
Executori judecătorești autorizați își îndeplinesc responsabilitățile pe raza teritorială a instanțelor regionale la care aceștia au fost repartizați. Numărul executorilor judecătorești autorizați, posturile, competența materială și competența teritorială a acestora sunt stabilite de Cabinetul de Miniștri.
Atunci când își îndeplinesc atribuțiile, executorii judecătorești autorizați aplică dispozițiile http://www.likumi.lv/doc.php?id=50500Legii privind procedura civilă și ale altor legi și regulamente și respectă metodologia aprobată de Consiliul executorilor judecătorești autorizați din Letonia (Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome , organul care reprezintă și supraveghează executorii judecătorești autorizați din Letonia), precum și recomandările izvorâte din jurisprudență.
Baze de date juridice
Informațiile privind locațiile birourilor executorilor judecătorești autorizați, legile și regulamentele care reglementează profesia acestora și activitățile Consiliului executorilor judecătorești autorizați din Letonia pot fi consultate pesite-ul internet al Consiliului executorilor judecătorești autorizați din Letonia. În prezent, portalul este disponibil numai în limba letonă.
Nu există nicio listă cu astfel de organizații în Letonia.
Parchetul, Serviciul de combatere a spălării banilor, Portalul instanțelor naționale, Administrarea instanțelor, Consiliul avocaților autorizați din Letonia, Notarii din Letonia, Consiliul executorilor judecătorești autorizați din Letonia , Ministerul Justiției din Republica Letonia
Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.