Op deze pagina wordt een overzicht gegeven van de juridische beroepen in Slovenië. Openbare aanklagers Rechters Advocaten Notarissen Landsadvocaten
Informatie zoeken per regio
In de Republiek Slovenië mag een persoon met een universitaire graad in de rechten (univerzitetni diplomirani pravnik) verschillende juridische beroepen uitoefenen, waaronder rechter, openbare aanklager, landsadvocaat, advocaat en notaris.
Krachtens artikel 135 van de grondwet van de Republiek Slovenië stellen openbare aanklagers strafrechtelijke vervolging in en hebben zij andere bij wet bepaalde bevoegdheden. De organisatie en de bevoegdheden van de openbare aanklager zijn met name neergelegd in de wet betreffende openbare aanklagers (Zakon o državnem tožilstvu) en de wet betreffende strafvordering (Zakon o kazenskem postopku).
Er zijn in Slovenië elf arrondissementsparketten (okrožno državno tožilstvo)(Celje, Koper, Kranj, Krško, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Ptuj et Slovenj Gradec), naast een nationaal Bureau van de speciale openbare aanklager (specializirano državno tožilstvo), en een Landelijk Parket van de Republiek Slovenië (Vrhovno državno tožilstvo Republike Slovenije) in Ljubljana.
Het Bureau van de speciale openbare aanklager is verantwoordelijk voor het vervolgen van criminele activiteiten op het gebied van traditionele en economische misdrijven, terrorisme, corruptie en andere criminele activiteiten waarvoor opsporing en vervolging door speciaal georganiseerde en opgeleide openbare aanklagers vereist is. De afdeling voor onderzoek naar en vervolging van functionarissen met bijzondere bevoegdheden (speciale onderzoeksafdeling) functioneert als een onafhankelijke eenheid binnen het Gespecialiseerde Parket. Openbare aanklagers van deze speciale onderzoeksafdeling zijn verantwoordelijk voor de vervolging van strafbare feiten die zijn begaan door politiefunctionarissen, functionarissen met politiebevoegdheden die in dienst zijn van een afdeling Interne zaken, militaire politiefunctionarissen, functionarissen van de inlichtingen- en veiligheidsdienst van het ministerie van Defensie en functionarissen van de Sloveense inlichtingen- en veiligheidsdienst. Ook begeleiden zij politiefunctionarissen die in dienst zijn van de afdeling.
Het Landelijk Parket van de Republiek Slovenië is het hoogste parket in het land en bestaat uit:
In beroepsprocedures voor gerechtshoven worden de beroepszaken behandeld door advocaten-generaal. In procedures inzake buitengewone rechtsmiddelen op het gebied van strafrecht en op het gebied van civiele en administratieve zaken wordt het openbaar ministerie voor het Hooggerechtshof van de Republiek Slovenië vertegenwoordigd door procureurs-generaal.
Het Landelijk Parket bestaat uit:
De belangrijkste taak van de openbare aanklagers is het vervolgen van strafbare feiten. In dit kader zijn zij verantwoordelijk voor:
Het strafrecht staat openbare aanklagers ook toe om in het kader van de bestrijding van criminele verenigingen in bepaalde omstandigheden te kiezen voor alternatieven voor strafrechtelijke vervolging. Zo kan vooreerst worden gekozen voor een schikkingsprocedure en een voorwaardelijke opschorting van de strafvervolging als de verdachte bereid is de instructies van de openbare aanklager na te leven en bepaalde handelingen te verrichten volgens de aanwijzingen van de openbare aanklager. Als de schikking of de voorwaardelijke opschorting van de vervolging resultaat heeft, kan de openbare aanklager afzien van vervolging, dat wil zeggen dat de zaak buiten de rechtbank wordt geschikt.. De openbare aanklager kan de rechtbank ook voorstellen een werkstraf op te leggen, waarbij de rechtbank de verdachte veroordeelt tot een specifieke straf of maatregel, zonder dat een zitting wordt gehouden.
Daarnaast voert het Landelijk parket aan het Hof taken uit die buiten het strafrecht vallen. In een van de drie afdelingen van het Landelijk parket, de afdeling civiele en administratieve zaken, kunnen advocaten-generaal een verzoek indienen tot bescherming van de rechtmatigheid (zahteva za varstvo zakonitosti) tegen beslissingen van hogere hoven in litigieuze, niet-contentieuze en andere civiele rechtszaken. De voorwaarde voor het instellen van dit buitengewone rechtsmiddel is de bescherming van het algemeen belang, een kwestie die alleen kan worden beoordeeld door het Landelijk parket. De procespartijen kunnen dus geen verzoeken indienen tot bescherming van de rechtmatigheid.
De status van rechter is geregeld in de artikelen 125 tot en met 134 van de grondwet van de Republiek Slovenië en in de wet betreffende juridische dienstverlening (Zakon o sodniški službi). Rechters worden aangesteld door het nationale parlement op voorstel van de Raad voor de rechtspraak. Rechters worden voor onbepaalde tijd benoemd. Leeftijdsvereisten en andere voorwaarden voor verkiezing zijn in de wet vastgelegd.
Om als rechter te worden aangesteld, moet een persoon voldoen aan de volgende algemene voorwaarden:
Rechters die recht hebben gesproken of uitspraak hebben gedaan in onderzoeksprocedures of gerechtelijke procedures waarbij het oordeel de fundamentele vrijheden en mensenrechten heeft geschonden, voldoen bij het verstrijken van hun ambtstermijn niet meer aan de voorwaarden om opnieuw als rechter te worden aangesteld.
Rechters hebben de status van openbaar ambtenaar en zijn bij de uitoefening van hun taken gebonden door de grondwet en de wetten. Het rechtersambt is niet verenigbaar met ambten bij andere staatsorganen, plaatselijke overheidsorganen en organen van politieke partijen, en evenmin met andere ambten en activiteiten die bij wet zijn bepaald. Er is geen formele gespecialiseerde opleiding tot rechter. Het juridisch terrein waarop de rechter hoofdzakelijk actief is, hangt af van de interne organisatie van het individuele gerecht dat voor de uiteenlopende soorten geschillen verschillende juridische afdelingen heeft waarbinnen rechters worden aangewezen conform een jaarlijks werkprogramma. De Raad voor de rechtspraak beslist over bevordering tot een hogere juridische positie en een hogere bezoldiging. Dit orgaan stelt ook aan het nationale parlement voor een rechter uit zijn/haar ambt te ontheffen wanneer deze in de uitoefening van zijn taken de grondwet heeft geschonden of een ernstige inbreuk heeft gemaakt op het recht of wanneer deze opzettelijk een strafbaar feit heeft begaan door misbruik te maken van zijn/haar ambt. De rangen binnen het rechtsambt zijn beschreven in de organisatie van de rechtbanken in Slovenië. Rechters kunnen verbonden zijn aan plaatselijke rechtbanken, arrondissementsrechtbanken, gerechtshoven of het hooggerechtshof.
Rechters zijn lid van de Sloveense Vereniging van rechters, die is aangesloten bij de Internationale Vereniging van rechtersverenigingen. Het lidmaatschap van de vereniging is op vrijwillige basis.
Lekenrechters verlenen bijstand aan de professionele rechters in de kamers. Wanneer de wet voorziet in een proces door een rechtsprekende formatie, wordt de kamer samengesteld, tenzij anders bepaald in de wet, uit een professionele rechter als voorzitter van de kamer en twee lekenrechters als leden. Wanneer de wet voorziet in een rechtsprekende formatie van vijf leden, wordt de kamer samengesteld uit een professionele rechter als voorzitter van de kamer, uit een andere professionele rechter, en drie lekenrechters als leden, tenzij anders bepaald in de wet. Als lekenrechter kan worden aangesteld iedere onderdaan van de Republiek Slovenië ouder dan dertig jaar, die niet definitief is veroordeeld voor een strafbaar feit dat ambtshalve wordt vervolgd, die in goede gezondheid verkeert en over de nodige persoonlijke kwalificaties beschikt om deel te nemen aan de rechtsbedeling en die actief de Sloveense taal beheerst. De ambtstermijn van lekenrechters bedraagt 5 jaar en is hernieuwbaar. De president van elk gerechtshof benoemt en ontslaat de lekenrechters bij de regionale rechtbanken die in het rechtsgebied van het betrokken gerechtshof vallen.
De Raad voor de rechtspraak van de Republiek Slovenië (Sodni svet) is het centrale orgaan dat verantwoordelijk is voor de regulering van het beroep.
De Raad voor de rechtspraak bestaat uit 11 leden.
Op voorstel van de president van de Republiek worden er door het nationale parlement vijf leden gekozen uit hoogleraren in de rechten aan de universiteit, advocaten en andere juristen; rechters die voor onbepaalde tijd benoemd zijn, kiezen uit hun midden zes andere leden. De leden van de Raad voor de rechtspraak kiezen uit hun midden de voorzitter.
De Raad voor de rechtspraak heeft de volgende bevoegdheden:
Behoudens andersluidende wettelijke bepalingen is er een tweederdemeerderheid van stemmen van alle raadsleden nodig voor besluiten over voorstellen met betrekking tot:
In artikel 137 van de grondwet van de Republiek Slovenië is bepaald dat de advocatuur (Odvetništvo) een autonome, onafhankelijke dienst is binnen het gerechtelijk systeem, die bij wet wordt geregeld. De advocatenwet (Zakon o odvetništvu) bepaalt dat een advocaat bij de uitoefening van zijn/haar taken juridisch advies verstrekt, partijen voor de gerechten en andere overheidsorganen vertegenwoordigt en verdedigt, documenten opstelt en partijen vertegenwoordigt inzake hun rechtsbetrekkingen. Alleen een advocaat kan een partij tegen betaling voor een rechtbank vertegenwoordigen, tenzij de wet anders bepaalt.
In de advocatenwet (Zakon o odvetništvu) is bepaald dat advocaten in de uitoefening van hun taken:
Alleen een advocaat kan een partij tegen betaling voor een rechtbank vertegenwoordigen; in bepaalde gevallen kan een stagiair de plaats van de advocaat innemen.
In strafzaken mag alleen een advocaat optreden als raadsman voor de verdachte.
In civiele zaken kan een partij voor een plaatselijke rechtbank worden vertegenwoordigd door eenieder met volledige rechtsbevoegdheid, terwijl uitsluitend een advocaat of een andere persoon die een staatsexamen voor advocaten heeft afgelegd een gemachtigde vertegenwoordiger kan zijn voor een arrondissementsrechtbank, een gerechtshof of het Hooggerechtshof. In procedures betreffende buitengewone rechtsmiddelen is vertegenwoordiging door een advocaat verplicht (met uitzondering van een partij of een wettelijke vertegenwoordiger die zelf is geslaagd voor het staatsexamen rechten).
Vertegenwoordiging door een advocaat is ook verplicht voor alle procedures die onder de wet op de geestelijke gezondheidszorg (Zakon o duševnem zdravju) vallen.
Een buitenlandse advocaat die gerechtigd is in eigen land het ambt van advocaat uit te oefenen, mag in de Republiek Slovenië onder de voorwaarden zoals bepaald in de wet, het volgende doen:
Zijn/haar eigen land wordt geacht het land te zijn waarin de advocaat gerechtigd is het ambt van advocaat uit te oefenen met de ambtstitel die hij/zij heeft verkregen in overeenstemming met de regels van dat land.
Ingevolge de desbetreffende wet zijn advocaten uit andere lidstaten van de Europese Unie degenen die gerechtigd zijn het ambt van advocaat in enige lidstaat van de Europese Unie uit te oefenen met de ambtstitel die zij hebben verkregen krachtens de regels van dat land. Een advocaat uit een ander land dat een lidstaat is van de Europese Unie wordt opgenomen in het register van buitenlandse advocaten die het ambt van advocaat mogen uitoefenen in de Republiek Slovenië onder de beroepstitel van "odvetnik", met alle rechten en verplichtingen die van toepassing zijn op een advocaat indien die persoon voldoet aan alle wettelijke bepalingen en is geslaagd voor het examen om de kennis te testen van de nationale wetgeving van de Republiek Slovenië. Nadere details over het examen en de procedure voor het afleggen ervan zijn opgenomen in het besluit betreffende het examen voor advocaten uit andere landen (Uredba o preizkusnem izpitu za odvetnike iz drugih držav).
De advocaat mag in beperkte mate reclame maken voor zijn activiteit, want de wet schrijft de toegestane vormen van reclame voor. Hij/zij oefent zijn/haar ambt zelfstandig of in een advocatenpraktijk uit. De Orde van Advocaten in Slovenië is de belangrijkste organisatie van advocaten en heeft haar eigen rechten en statuten. Het recht om het ambt van advocaat uit te oefenen wordt verkregen door inschrijving op het tableau van advocaten, dat door de Orde van Advocaten wordt bijgehouden. Een advocaat die beschikt over het vereiste niveau of de juiste specifieke opleiding, kan onder bepaalde voorwaarden aan de Orde van Advocaten vragen hem/haar de status van gespecialiseerd advocaat te verlenen. De betaling voor de diensten van een advocaat is geregeld in de tarievenlijst die wordt opgesteld door de Orde van Advocaten met instemming van de minister van Justitie.
Basisregelgeving met betrekking tot de advocatuur is in het Engels beschikbaar op de website van de Orde van Advocaten.
De Orde van Advocaten beheert een zoekmachine (in het Sloveens en het Engels), die kan worden gebruikt om te zoeken naar advocaten op:
Artikel 137, lid 2, van de grondwet van de Republiek Slovenië bepaalt dat het notariaat een bij wet geregeld overheidsambt is. De notariswet (Zakon o notariatu) bepaalt het volgende: in overeenstemming met de bepalingen van deze wet stellen notarissen, als personen die het vertrouwen van het publiek genieten, authentieke akten op betreffende juridische transacties, intentieverklaringen en rechtsfeiten; zij nemen documenten, geld en waardepapieren in bewaring voor levering aan derden of aan overheidsorganen; zij voeren op aanwijzing van de rechter de taken uit die aan hen krachtens de wet kunnen worden toevertrouwd.
Om te worden benoemd, moet een notaris aan de volgende voorwaarden voldoen:
Niettegenstaande het bovenstaande punt 1, kunnen ook burgers van landen die geen lid zijn van de Europese Unie of de Europese Economische Ruimte of van de Zwitserse Confederatie of een lidstaat van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling tot notaris worden benoemd, mits er sprake is van wettelijke en feitelijke wederkerigheid.
De taken van een notaris zijn onverenigbaar met die van een advocaat, een bezoldigd ambt of een bezoldigde functie.
Een notaris is niet bevoegd om taken uit te voeren die onverenigbaar zijn met het vereiste aanzien en de vereiste integriteit of die afbreuk doen aan het vertrouwen in de onpartijdigheid van een notaris of de geloofwaardigheid van de door hem/haar opgestelde documenten.
Een notaris wordt door de minister van Justitie benoemd op een vacante post. Voordat een notaris wordt benoemd, wordt het oordeel van de Sloveense Orde van notarissen (Notarska zbornica Slovenije) over de kandidaat gevraagd. Het aantal notarissen is beperkt en wordt bepaald op grond van criteria die worden vastgesteld door het ministerie van Justitie. Alleen in geval zich enige in de wet omschreven onregelmatigheid voordoet, wordt de notaris ontslagen door de minister van Justitie. De Orde van notarissen is de belangrijkste organisatie voor notarissen.
Notarissen zijn bij wet verplicht lid te worden van de Sloveense Kamer van Notarissen (Notarsko zbornico Slovenije).
Notarissen voeren een overheidsambt uit en stellen voornamelijk openbare en particuliere documenten op die van groot belang zijn voor de betrouwbaarheid van juridische transacties.
Openbare documenten die vaak door notarissen worden opgesteld, zijn notariële verslagen en notariële notulen. Hoewel een notaris elk soort schriftelijke overeenkomst kan opstellen voor partijen, zijn er bepaalde soorten overeenkomsten en statuten van kapitaalvennootschappen (vennootschap op aandelen en vennootschap met beperkte aansprakelijkheid) overeenkomstig de Sloveense wetgeving uitsluitend geldig indien ze zijn opgesteld als notariële akte (in notariële vorm). Een notaris kan ook de laatste wilsbeschikking en het testament van personen vastleggen. Daarnaast is het soms nodig om afschriften van documenten en handtekeningen te laten legaliseren door een notaris, zodat hun geldigheid in de rechtbank wordt erkend. Documenten en waardepapieren kunnen bij een notaris in bewaring worden gegeven.
De website van de Orde van notarissen biedt toegang tot een lijst van alle notarissen in Slovenië met contactgegevens en een eenvoudige zoekmachine.
Via de website verkrijgt u toegang tot drie registers die worden beheerd door de Orde van notarissen:
De taken van landsadvocaten (državen pravobranilec) worden omschreven in een wet betreffende de landsadvocaat (Zakon o državnem pravobranilstvu). Het Bureau van de landsadvocaat (Državno pravobranilstvo) vertegenwoordigt bij de rechtbank de overheid, haar organen en overheidsinstellingen die rechtspersonen zijn, en verricht andere wettelijke taken. De taken van het kantoor van de landsadvocaat worden verricht door de procureur-generaal (generalni državni pravobranilec), landsadvocaten en medewerkers van landsadvocaten (pomočniki državnega pravobranilca). Landsadvocaten en medewerkers worden aangesteld door de Sloveense regering op voordracht van de minister van Justitie na raadpleging van de procureur-generaal. De ambtstermijn is acht jaar met de mogelijkheid van verlenging. De voorwaarden voor benoeming tot landsadvocaat zijn dezelfde als die voor juridische ambten met aanvullende eisen voor wat betreft de praktijkervaring. De landsadvocaat verricht zijn taken overeenkomstig de grondwet en de wetten. Hij/zij moet de overheid ambtshalve vertegenwoordigen. De landsadvocaat en zijn of haar assistenten hebben recht op een basissalaris volgens de salarisschaal van de functie waarin ze zijn benoemd. De bepalingen inzake onverenigbaarheid van rechterlijke taken gelden mutatis mutandis voor de landsadvocaat. Hij/zij vertegenwoordigt de Republiek Slovenië tevens bij zaken voor het Europees Hof van Justitie en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.
Informatie over juridische beroepen op de website van het landelijk parket van de Republiek Slovenië
Informatie over juridische beroepen op de website van de Raad voor de rechtspraak
Informatie over juridische beroepen op de website van de Sloveense rechterlijke macht
Informatie over juridische beroepen op de website van de Orde van Advocaten van Slovenië
Informatie over juridische beroepen op de website van de Sloveense Orde van notarissen
Informatie over juridische beroepen op de website van het kantoor van de landsadvocaat
De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken lidstaten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. De Europese Commissie aanvaardt geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid met betrekking tot informatie of gegevens in dit document. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.