Tällä sivulla kerrotaan oikeusalan ammateista Liettuassa.
Oikeusalan ammatteja Liettuassa ovat
Liettuassa on 56 alueellista syyttäjänvirastoa:
Valtakunnansyyttäjänvirasto (Generalinė prokuratūra) vastaa alueellisista syyttäjänvirastoista (teritorinės prokuratūros). Valtakunnansyyttäjän nimittää seitsenvuotiseksi virkakaudeksi Liettuan tasavallan presidentti (Lietuvos Respublikos Prezidentas) parlamentin (Seimas) suostumuksella.
Valtakunnansyyttäjä on vastuuvelvollinen parlamentille ja presidentille. Syyttäjälaitoksen syyttäjiä ovat
Oikeusministeriön ja syyttäjälaitoksen välillä ei ole minkäänlaista suhdetta – ei hierarkkista, ei yhteistä toimivaltaa tai mitään muuta erityistä suhdetta.
Syyttäjälaitoksen tehtävänä on
Syyttäjät osallistuvat kaikkiin rikosasioihin ja myös riita-asioihin tai hallinto-oikeudellisiin asioihin kanteessa esitetyssä järjestyksessä.
Liettuassa ei ole erityyppisiä tuomareita, vaan kaikki ovat ammattituomareita (profesionalūs teisėjai).
Tuomioistuinlaitoksen yleiset periaatteet on määritetty perustuslaissa ja tuomioistuimia koskevassa parlamentin säädöksessä. Tuomioistuimet ovat riippumattomia, ja niillä on seuraavat itsesääntelyelimet:
Kansallinen tuomioistuinhallinto (Nacionalinė teismų administracija) auttaa tuomioistuimia hoitamaan tehtäviään.
Liettuassa on asianajajia (advokatai) ja asianajajaharjoittelijoita (advokatų padėjėjai). Asianajajaharjoittelijat voivat edustaa päämiehiään riita-asioiden oikeudenkäynneissä ja puolustaa heitä rikosoikeudenkäynneissä valvovan asianajajan luvalla laissa säädetyissä tapauksissa.
Asianajajia ja asianajajaharjoittelijoita ei luokitella tehtävien mukaan. Asianajajat voivat valita vapaasti oikeuden alan, jolle haluavat erikoistua (asianajajan erikoistuminen).
Oikeudelliset tietokannat
Lisätietoja on saatavissa Liettuan asianajajaliiton (Lietuvos advokatūra) verkkosivustolla.
Onko tietokannan käyttö ilmaista?
Kyllä, Liettuan asianajajaliiton tietokantaa voi käyttää maksutta.
Liettuassa ei erillistä toimistoasianajajien eikä lainopillisten neuvonantajien ammattikuntaa.
Liettuassa notaarien (notarai) ammattikuntaa ei jaotella erilaisten tehtävien perusteella. Notaarien lukumääristä, viroista ja toimialueista päättää oikeusministeri (Teisingumo ministerija). Oikeusministeri myös nimittää notaarin virkaansa ja erottaa tämän virasta.
Notaarit kuuluvat notaariyhdistykseen (Notarų rūmai). Joka vuosi notaariyhdistys toimittaa oikeusministeriölle yksityiskohtaisen vuosikertomuksen toiminnastaan sekä katsauksen ja suuntaviivat notaarien toimintaan tulevana vuonna.
Notaareja koskevat säädökset hyväksyy oikeusministeri notaariyhdistyksen puheenjohtajiston (Notarų rūmų prezidiumas) lausunnon perusteella.
Jos oikeusministeri katsoo, että notaariyhdistyksen päätöslauselma tai päätös on vastoin Liettuan lainsäädäntöä, oikeusministeri voi valittaa asiasta Vilnan alueelliseen tuomioistuimeen (Vilniaus apygardos teismas) saadakseen päätöslauselman tai päätöksen kumottua.
Lisätietoja on saatavissa Liettuan notaariyhdistyksen verkkosivustolla.
Notaariyhdistyksen päätehtäviä ovat
Liettuassa haaste- ja ulosottomiesten (antstoliai) ammattikuntaa ei jaotella erilaisten tehtävien perusteella.
Lisätietoa haaste- ja ulosottomiehistä on saatavissa haaste- ja ulosottomiesten ammattikunnan verkkosivustolla ja ulosottomiesyhdistyksen (Antstolių rūmai) verkkosivustolla.
Tämän sivuston eri kieliversioita ylläpitävät asianomaiset jäsenvaltiot. Käännökset on tehty Euroopan komissiossa. Muutokset, joita jäsenvaltiot ovat saattaneet tehdä tekstin alkuperäisversioon, eivät välttämättä näy käännöksissä.Euroopan komissio ei ole vastuussa tässä asiakirjassa esitetyistä tai mainituista tiedoista. Ks. oikeudellinen huomautus, josta löytyvät tästä sivustosta vastaavan jäsenvaltion tekijänoikeussäännöt.