A bűncselekmények áldozatainak kárenyhítésével kapcsolatos formanyomtatványok


A Tanács 2004/80/EK irányelve (2004. április 29.) a bűncselekmények áldozatainak kárenyhítéséről


Az irányelvet az Európai Unió valamennyi tagállama között alkalmazni kell.

Valamennyi tagállam gondoskodik arról, hogy a területükön szándékosan elkövetett erőszakos bűncselekmények áldozatainak nyújtott kárenyhítés tekintetében nemzeti jogszabályaik előírják egy olyan rendszer meglétét, amely igazságos és megfelelő kárenyhítést biztosít az áldozatok számára. Kárenyhítésnek az államterületen belüli és a határokon átnyúló tényállások esetében egyaránt rendelkezésre kell állnia, vagyis függetlenül attól, hogy mely országban van az áldozat lakóhelye, és mely tagállamban követték el a bűncselekményt.

Az irányelv együttműködési rendszert hoz létre a nemzeti hatóságok között a kárenyhítés iránti kérelmeknek a határokon átnyúló tényállások esetében történő továbbítása céljából. Azok, akik a szokásos tartózkodási helyük szerinti tagállamon kívül váltak bűncselekmény áldozatává, saját tagállamuk hatóságához (támogató hatóság) nyújthatják be a kérelmet, és attól kaphatnak segítséget a gyakorlati és adminisztratív alaki követelményekkel kapcsolatban. A szokásos tartózkodási hely szerinti tagállam hatósága közvetlenül továbbítja a kérelmet a bűncselekmény elkövetési helye szerinti tagállam hatóságának (döntéshozó hatóság), amely a kérelem elbírálásáért és a kárenyhítés kifizetéséért felelős.

Az irányelv két szabványos formanyomtatványról rendelkezik.

További információk: Kárenyhítés

Ezeket a formanyomtatványokat online is kitöltheti, ha az alábbi linkek egyikére kattint.

 • A határokon átnyúló tényállások esetén a kárenyhítésekre vonatkozó kérelmek továbbítására alkalmazandó formanyomtatvány
  • a következő nyelven: magyar
   Üres formanyomtatvány letöltése a következő nyelven: magyar (nyelvváltás)
 • A határokon átnyúló tényállások esetén a kárenyhítésekre vonatkozó kérelmekről szóló határozatok továbbítására alkalmazandó formanyomtatvány
  • a következő nyelven: magyar
   Üres formanyomtatvány letöltése a következő nyelven: magyar (nyelvváltás)

Ha már van elmentett formanyomtatványa, kérjük, kattintson a Piszkozat betöltése gombra.

Ha már van elmentett formanyomtatványa, kérjük, kattintson a Piszkozat betöltése gombra.


A honlapot az Európai Bizottság tartja fenn. Az ezen az oldalon található információ nem feltétlenül tükrözi az Európai Bizottság hivatalos álláspontját. A Bizottság semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal az e dokumentumban foglalt vagy említett információk és adatok tekintetében. Kérjük, az európai oldalak szerzői jogi szabályai vonatkozásában vegye figyelembe a jogi nyilatkozatot.

Utolsó frissítés : 19/02/2019

Észrevételek

Itt megoszthatja velünk az új webhellyel kapcsolatos észrevételeit és megjegyzéseit