Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata svéd nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Swipe to change

A tagállamok szakosított bíróságai

Svédország

Ez az oldal a svédországi szakosított bíróságok szervezetéről nyújt tájékoztatást.

Tartalomszolgáltató:
Svédország
Ezen a nyelven nem áll rendelkezésre hivatalos fordítás.
Az oldal tartalmának a gépi fordítása megtekinthető itt. Figyelem: a gépi fordítás csakis általános tájékoztatási célt szolgál. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Szakosított bíróságok

Egyes ügyek tárgyalása céljából néhány szakosított bíróság felállítására is sor került:

  • A Munkaügyi Bíróság munkaügyi vitákban jár el. Munkaügyi viták alatt a munkavállalók és munkáltatók közötti vitákat kell érteni. A Munkaügyi Bíróság munkaügyi vitákban általában az első és egyetlen illetékes fórum. Egyes munkaügyi vitákat azonban első fokon a körzeti bíróság tárgyal, és csak ezt követően lehet a másodfokon, egyben utolsó fórumként eljáró Munkaügyi Bírósághoz fellebbezni.
  • A Versenyjogi Bíróság egyebek mellett a versenytörvény és a piaci magatartásról szóló törvény hatálya alá tartozó vitás ügyekben jár el.
  • A Szabadalmi Fellebbviteli Bíróság a Svéd Szabadalmi és Bejegyzési Hivatal határozatai ellen benyújtott, szabadalmakkal, védjegyekkel, formatervezési mintákkal stb. kapcsolatos jogorvoslati kérelmekkel foglalkozik. A Szabadalmi Fellebbviteli Bíróság határozatai elleni fellebbezéseket a Legfelsőbb Közigazgatási Bírósághoz kell benyújtani.

A földügyi és környezetvédelmi bíróságok olyan ügyekkel foglalkoznak, mint a vízügyi műveletekkel és környezetre veszélyes műveletekkel kapcsolatos engedélyezés, egészségvédelmi, természetvédelmi, hulladékgyűjtési, szennyezett területekkel és veszélyes hulladékkal kapcsolatos ügyek, környezetvédelmi vonatkozású károkkal és kártérítéssel kapcsolatos ügyek, a tervezési és építési törvény hatálya alá tartozó építési, bontási és földhasználati engedélyekkel kapcsolatos ügyek, területbérlési ügyek, valamint fellebbezések tervezési ügyekben és földparcellázásra, közüzemi szolgalmakra és kisajátításra vonatkozóan. Svédországban öt földügyi és környezetvédelmi bíróság működik, ezek különbíróságok Nacka, Vänersborg, Växjö, Umeå és Östersund körzeti bíróságán belül. A földügyi és környezetvédelmi bíróságok ítéletei és végzései ellen a Földügyi és Környezetvédelmi Fellebbviteli Bírósághoz lehet fellebbezni, amely a Svea Fellebbviteli Bírósághoz tartozik. A földügyi és környezetvédelmi bíróságon indult ügyekben, amelyekben fellebbeztek, és amelyekben a Földügyi és Környezetvédelmi Fellebbviteli Bíróság megtárgyalta a fellebbezést, a Legfelsőbb Bírósághoz lehet fellebbezést benyújtani.

Tengerészeti bíróságok foglalkoznak a svéd tengerészeti törvénykönyv (1994:1009) hatálya alá tartozó ügyekkel. Svédországban hét tengerészeti bíróság működik, Luleå, Sundsvall, Stockholm, Kalmar, Malmö, Göteborg és Karlstad körzeti bíróságának részeként.

A bevándorlási bíróságok a Svéd Bevándorlási Hivatal külföldiekkel és állampolgársággal kapcsolatos ügyekben hozott határozatait vizsgálják felül. A bevándorlási bíróságok különbíróságok, amelyek a malmöi, göteborgi és stockholmi közigazgatási bíróság részei. A bevándorlási bíróságok ítéletei és végzései ellen a Bevándorlási Fellebbviteli Bírósághoz lehet fellebbezni, amely a Stockholmi Közigazgatási Bíróság része.

Bizonyos típusú, bérletet, lakásszövetkezetet és haszonbérletet érintő jogvitákkal regionális bérleti és haszonbérleti döntőbíróságok foglalkoznak. Ezek valójában nem igazságszolgáltatási szervek, de a bíróságokéhoz hasonló jogkörökkel rendelkeznek.

Más szakosított bíróságok

Svédországban nincs alkotmánybíróság vagy ahhoz hasonló intézmény.

Utolsó frissítés: 19/06/2012

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Észrevételek

Itt megoszthatja velünk az új webhellyel kapcsolatos észrevételeit és megjegyzéseit