Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Az oldal jelenleg a következő nyelveken olvasható.
Swipe to change

A tagállamok szakosított bíróságai

Finnország

Ez a rész a finnországi szakosított bíróságok szervezetére vonatkozóan tartalmaz információkat.

Tartalomszolgáltató:
Finnország

Szakosított bíróságok

Finnországban szakosított bíróságok is vannak, amelyeknek feladatait külön törvények állapítják meg. A szakosított bíróságokat azért állították fel, hogy olyan ügyfajtákkal foglalkozzanak, amelyek rendezésére az általános vagy közigazgatási bíróságok nem alkalmasak, mert azok különleges szakértelmet igényelnek. A szakosított bíróságok összetétele általában az adott területhez kapcsolódó szakértelmet tükrözi. A szakosított bíróságok a következők:

  • Munkaügyi Bíróság,
  • Piaci Ügyekkel Foglalkozó Bíróság,
  • Biztosítási Ügyekkel Foglalkozó Bíróság,
  • a magas rangú köztisztviselők felelősségre vonása esetén eljáró bíróság.

Munkaügyi Bíróság

A Munkaügyi Bíróság a munkaszerződésekről szóló törvény, az állami köztisztviselők szerződéseiről szóló törvény, az önkormányzati köztisztviselők szerződéseiről szóló törvény, valamint az evangélikus-lutheránus egyház alkalmazásában álló köztisztviselők szerződéseire irányadó törvény értelmezése szerint meghatározott jogvitákat kezeli és rendezi. A köztisztviselők és más munkavállalók kollektív szerződéseiből eredő jogvitákkal is ez a bíróság foglalkozik.

Piaci Ügyekkel Foglalkozó Bíróság

A Piaci Ügyekkel Foglalkozó Bíróság a fogyasztóvédelmi törvény, a fogyasztóvédelmi ügyekkel foglalkozó ombudsmanról szóló törvény és az értékpapír-piaci törvény hatálya alá tartozó ügyekkel foglalkozik. Meghatározza továbbá a hitelintézetek és vállalkozások közötti megállapodásokat szabályozó törvényben szabályozott forgalmazási és szerződéses feltételeket, valamint a korlátozó kereskedelmi gyakorlatokról szóló törvény megsértésének eseteivel is foglalkozik.

Biztosítási Ügyekkel Foglalkozó Bíróság

A Biztosítási Ügyekkel Foglalkozó Bíróság különleges közigazgatási jogi bíróság. A hatáskörébe utalt szociális-jóléti ügyekben jár el. Többek között különböző beteg- és balesetbiztosításokból eredő jogvitákkal, valamint a nyugdíjakkal foglalkozó fellebbviteli tanács, a balesetbiztosításokkal foglalkozó fellebbviteli tanács, a társadalombiztosítási intézmények fellebbviteli bírósága és a munkanélküliségi ügyekkel foglalkozó fellebbviteli tanács által hozott határozatokkal szembeni fellebbezésekkel foglalkozik.

A magas rangú köztisztviselők felelősségre vonása esetén eljáró bíróság

A magas rangú köztisztviselők felelősségre vonása esetén eljáró bíróságolyan különleges bíróság, amely a miniszterekkel, a legfelsőbb bírósági bírákkal és egyes magas rangú köztisztviselőkkel szemben hivatali visszaélés miatt indított ügyeket tárgyalja. A magas rangú köztisztviselők felelősségre vonása esetén eljáró bíróság csak szükség esetén ül össze.

Kiegészítő információk

A finn bíróságok honlapja a finn bírósági rendszerről tartalmaz tájékoztatást. Egyablakos portál azok számára, akik a bíróságokra, ügyészekre, végrehajtókra, jogsegélyirodákra vonatkozóan keresnek tájékoztatást.

Megtalálható itt például a fellebbviteli és közigazgatási bíróságok legfrissebb ítélkezési gyakorlata, valamint az összes bíróság honlapjára mutató link.

Utolsó frissítés: 30/06/2019

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Észrevételek

Itt megoszthatja velünk az új webhellyel kapcsolatos észrevételeit és megjegyzéseit