NOTĂ: Versiunea în limba originală a acestei pagini greacă a fost modificată recent. Versiunea lingvistică pe care o consultați acum este în lucru la traducătorii noștri.
Swipe to change

Instanțe judecătorești naționale

Pentru această versiune lingvistică nu există o traducere oficială.
Puteți accesa aici versiunea realizată cu ajutorul instrumentului de traducere automată. Vă reamintim că traducerea automată servește numai la înțelegerea contextului. Proprietarul acestei pagini nu își asumă nicio răspundere cu privire la calitatea traducerii.

Instanțe de drept comun – introducere

Πολιτικά δικαστήρια

Toate litigiile între persoane fizice sunt de competența instanțelor civile, inclusiv cauzele de jurisdicție voluntară atribuite acestor instanțe prin lege.

Instanțele civile sunt următoarele:

 1. Curtea Supremă (Άρειος Πάγος);
 2. instanțele de apel (εφετεία);
 3. instanțele de prim grad de jurisdicție cu un complet de judecată format din mai mulți membri (πολυμελή πρωτοδικεία);
 4. instanțele de prim grad de jurisdicție cu un complet de judecată format dintr-un singur membru (μονομελή πρωτοδικεία);
 5. instanțele civile districtuale (ειρηνοδικεία).

Instanțe penale

Instanțele penale sunt competente să judece cauze penale.

Instanțele penale sunt următoarele:

 1. Curtea Supremă;
 2. instanțele de apel cu un complet de judecată format din cinci membri (πενταμελή εφετεία);
 3. instanțele mixte cu jurați (μεικτά ορκωτά δικαστήρια);
 4. instanțele de apel mixte cu jurați (μεικτά ορκωτά δικαστήρια);
 5. instanțele de apel cu un complet de judecată format din trei membri (τριμελή εφετεία);
 6. instanțele pentru delicte cu un complet de judecată format din trei membri (τριμελή πλημμελειοδικεία);
 7. instanțele pentru delicte cu un complet de judecată format dintr-un singur membru (μονομελή πλημμελειοδικεία);
 8. instanțele penale districtuale (πταισματοδικεία);
 9. instanțele pentru minori (δικαστήρια ανηλίκων).

În temeiul legilor speciale, competența penală este exercitată și de:

 • Curțile Marțiale (στρατοδικεία);
 • instanțele forțelor navale (ναυτοδικεία);
 • instanțele forțelor aeriene (αεροδικεία).

Aceste instanțe sunt competente să judece cauze în calitate de instanțe penale speciale.

Aceste instanțe judecă dosare referitoare la infracțiuni comise de personalul militar din cadrul infanteriei, al forțelor navale sau al forțelor aeriene.

Instanțe administrative

Instanțele administrative sunt responsabile de soluționarea litigiilor administrative dintre administrația publică și cetățeni.

Instanțele administrative de drept comun sunt instanțele administrative de prim grad de jurisdicție (διοικητικά πρωτοδικεία) și instanțele administrative de apel (διοικητικά εφετεία).

 • Instanțele administrative de prim grad de jurisdicție judecă în complet format dintr-un singur membru sau din trei membri, în funcție de valoarea financiară a litigiului. Acestea soluționează cauze privind impozitarea, litigii între persoane fizice și organisme de asistență socială sau organisme responsabile de politica socială, precum și litigii administrative între cetățeni și administrația publică centrală sau locală.

Instanțele administrative de prim grad de jurisdicție cu un complet de judecată format din trei membri soluționează, de asemenea, căile de atac introduse împotriva hotărârilor judecătorești ale instanțelor administrative de prim grad de jurisdicție cu un complet de judecată format dintr-un singur membru.

 • Instanțele administrative de apel soluționează căile de atac introduse împotriva hotărârilor judecătorești ale instanțelor administrative de prim grad de jurisdicție cu un complet de judecată format din trei membri. De asemenea, pronunță hotărâri de prim grad de jurisdicție referitoare la cererile de anulare a actelor administrative privind activitatea funcționarilor publici (concedieri, erori privind numirile sau promovarea în funcții etc.).
 • Inspectorul General al Administrației Publice este o instituție care face parte din instanțele administrative. Inspectorul este responsabil de controlul administrativ al instanțelor și de înaintarea căilor de atac împotriva hotărârilor acestora.
 • Consiliul de Stat (Συμβούλιο της Επικρατείας) soluționează cauze referitoare la:

petiții privind anularea actelor administrative pe motiv de încălcare a legii, abuz de putere, lipsă de competență sau omisiune formală;

căi de atac introduse de personalul civil din armată, de militari, de funcționari publici și de alte tipuri de angajați împotriva organismelor competente în domeniul resurselor umane (υπηρεσιακά συμβούλια) privind promovarea, concedierea, detașarea etc.;

petiții privind revizuirea hotărârilor pronunțate de instanțele administrative.

Baze de date juridice

 1. Site-ul internet al Curții Supreme a Greciei. Accesul la baza de date este gratuit.
 2. Baza de date cu caziere judiciare pentru cetățenii greci al căror loc de naștere este necunoscut sau care s-au născut în străinătate și pentru cetățenii străini.

Linkuri conexe

Curtea Supremă

Instanța de prim grad de jurisdicție din Atena

Instanța de prim grad de jurisdicție din Salonic

Instanța de prim grad de jurisdicție din Pireu

Consiliul de Stat

Curtea de Audit

Parchetul Instanțelor Districtuale

Instanța administrativă de prim grad de jurisdicție din Atena

Ultima actualizare: 07/08/2019

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.
Având în vedere retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană, statele membre responsabile cu gestionarea paginilor cu informații naționale actualizează în prezent conținutul de pe acest site. Eventualele fragmente care nu reflectă încă retragerea Regatului Unit nu apar intenționat pe site și vor fi modificate în curând.

Opinia dvs.

Completați formularul de mai jos pentru a ne transmite observațiile dumneavoastră cu privire la noul nostru site