Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata görög nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Swipe to change

A tagállamok rendes bíróságai

Ezen a nyelven nem áll rendelkezésre hivatalos fordítás.
Az oldal tartalmának a gépi fordítása megtekinthető itt. Figyelem: a gépi fordítás csakis általános tájékoztatási célt szolgál. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Rendes bíróságok – bevezetés

Polgári bíróságok

A magánjogi jogviták a polgári bíróságok elé kerülnek, ideértve a törvény által ezen bíróságok hatáskörébe utalt peren kívüli ügyeket is.

A polgári bíróságok a következők:

 1. Legfelsőbb Bíróság (Άρειος Πάγος);
 2. fellebbviteli bíróságok (εφετεία);
 3. elsőfokú, több bíróból álló bíróságok (πολυμελή πρωτοδικεία);
 4. elsőfokú egyesbíróságok (μονομελή πρωτοδικεία);
 5. járási polgári bíróságok (ειρηνοδικεία).

Büntetőbíróságok

A büntetőbíróságok büntető ügyekben járnak el.

A büntetőbíróságok a következők:

 1. Legfelsőbb Bíróság;
 2. öttagú fellebbviteli bíróságok (πενταμελή εφετεία);
 3. esküdtbíróságok (μεικτά ορκωτά δικαστήρια);
 4. fellebbviteli esküdtbíróságok (μεικτά ορκωτά εφετεία);
 5. háromtagú fellebbviteli bíróságok (τριμελή εφετεία);
 6. háromtagú békebíróságok (τριμελή πλημμελειοδικεία);
 7. egyesbíróként eljáró békebíróságok (μονομελή πλημμελειοδικεία);
 8. járási büntetőbíróságok (πταισματοδικεία);
 9. fiatalkorúak bíróságai (δικαστήρια ανηλίκων).

Külön törvényi rendelkezések értelmében büntető igazságszolgáltatást gyakorolnak még az alábbi bíróságok:

 • a katonai bíróságok (στρατοδικεία);
 • a tengerészeti bíróságok (ναυτοδικεία);
 • a légierő bíróságai (αεροδικεία).

Ezen bíróságok az ügyekkel büntető különbíróságokként foglalkoznak, és a hadsereg, a tengerészet vagy a légierő állományába tartozó személyek által elkövetett bűncselekményeket bírálják el.

Közigazgatási bíróságok

A közigazgatási bíróságok feladata a kormányzati közigazgatási szervek és az állampolgárok közötti közigazgatási jogviták elbírálása.

A rendes közigazgatási bíróságok elsőfokú közigazgatási bíróságok (διοικητικά πρωτοδικεία) és fellebbviteli közigazgatási bíróságok (διοικητικά εφετεία) lehetnek.

 • Az elsőfokú közigazgatási bíróságok a pertárgy értékétől függően egyesbíróként járnak el vagy háromtagú tanácsban ítélkeznek. Adóügyekben, magánszemélyek és a társadalombiztosítási vagy társadalompolitikai szervek közötti jogvitákban, valamint az állampolgárok és az országos vagy helyi (ön)kormányzat közötti közigazgatási jogvitákban járnak el.

Az elsőfokú háromtagú közigazgatási bíróságok feladatai közé tartozik az elsőfokú közigazgatási egyesbíróságok határozatai ellen benyújtott jogorvoslati kérelmek elbírálása is.

 • A közigazgatási fellebbviteli bíróságok az elsőfokú háromtagú közigazgatási bíróságok döntései elleni jogorvoslati ügyekben járnak el. Ezen kívül első fokon elbírálják a köztisztviselők alkalmazásával összefüggő közigazgatási intézkedések (elbocsátás, kinevezés elmulasztása vagy előléptetés elmulasztása stb.) megsemmisítésére irányuló kereseteket is.
 • A Közigazgatási Főfelügyelői Hivatal a rendes közigazgatási bíróságok részét képező intézmény. A főfelügyelő feladata a közigazgatási bíróságok igazgatásának felügyelete, valamint az általuk hozott határozatok elleni jogorvoslati kérelmek benyújtása.
 • Az Államtanács (Συμβούλιο της Επικρατείας) többek között a következő ügyekben jár el:

közigazgatási intézkedések megsemmisítésére irányuló keresetek jogszabály megsértésére, hatáskörrel való visszaélésre, kompetenciahiányra vagy alaki hiányosságra való hivatkozással;

polgári, katonai, kormányzati és más alkalmazottak fellebbezései alkalmazotti tanácsok (υπηρεσιακά συμβούλια) előléptetéssel, elbocsátással és visszaminősítéssel kapcsolatos döntései ellen;

a közigazgatási bíróságok döntéseinek felülvizsgálatára irányuló keresetek.

Jogi adatbázisok

 1. A Görög Legfelsőbb Bíróság honlapja. Az adatbázishoz való hozzáférés ingyenes.
 2. Bűnügyi nyilvántartási adatbázis azokról a görögökről, akiknek születési helye ismeretlen vagy külföldön van, illetve a nem görög állampolgárokról.

Kapcsolódó linkek

Legfelsőbb Bíróság

Athéni Elsőfokú Bíróság

Szaloniki Elsőfokú Bíróság

Pireuszi Elsőfokú Bíróság

Államtanács

Számvevőszék

Járási bíróságok mellett működő ügyészségek

Athéni Elsőfokú Közigazgatási Bíróság

Utolsó frissítés: 25/06/2018

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.
Az egyes tagállamok által gondozott, e honlapon helyet kapott nemzeti tartalmak frissítése jelenleg zajlik, tekintettel az Egyesült Királyság kilépésére az Európai Unióból. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Észrevételek

Itt megoszthatja velünk az új webhellyel kapcsolatos észrevételeit és megjegyzéseit