În materie de drept civil, procedurile și acțiunile în curs intentate înainte de încheierea perioadei de tranziție vor continua în temeiul legislației UE. În baza unui acord reciproc între UE și Regatul Unit, Portalul e-justiție va păstra informațiile legate de Regatul Unit până la sfârșitul anului 2022.
Versiunea lingvistică pe care o consultați acum este în lucru la traducătorii noștri.
Pagina este deja disponibilă în următoarele limbi.
Swipe to change

Drepturi fundamentale

Instituții naționale în domeniul drepturilor omului

Ombudsmanul

Organisme specializate în domeniul drepturilor omului

Alte organizații

Instituții naționale în domeniul drepturilor omului

Următoarele instituții au competența de a furniza servicii de consultanță adaptate cazului dumneavoastră.

1. Comisia pentru egalitate și drepturile omului (The Equality and Human Rights Commission)

Comisia pentru egalitate și drepturile omului (The Equality and Human Rights Commission - EHRC) este organismul național responsabil în domeniul egalității în Scoția, Anglia și Țara Galilor și are ca misiune eliminarea discriminării și promovarea egalității în cele nouă domenii protejate în temeiul Legii privind egalitatea (Equality Act) din 2010: vârsta, handicapul, sexul, rasa, religia și credința, sarcina și maternitatea, căsătoria și parteneriatul civil, orientarea sexuală și schimbarea de sex. EHRC este o instituție națională în domeniul drepturilor omului de statut A, independentă față de guvern. În Scoția, EHRC își exercită mandatul de promovare și protecție a drepturilor omului împreună cu Comisia pentru Drepturile Omului din Scoția (Scottish Human Rights Commission).

În calitate de instituție națională în domeniul drepturilor omului, EHRC:

 • promovează sensibilizarea cu privire la drepturile omului, înțelegerea și protecția acestora;
 • încurajează autoritățile publice să respecte Legea privind drepturile omului (Human Rights Act);
 • pune la dispoziția publicului, a organizațiilor societății civile și a autorităților publice informații privind drepturile omului;
 • monitorizează situația drepturilor omului în Marea Britanie și înaintează ONU, Guvernului și Parlamentului rapoarte privind constatările și recomandările sale;
 • consiliază Guvernul și Parlamentul Regatului Unit, precum și administrațiile descentralizate din Scoția și Țara Galilor cu privire la implicațiile în materie de drepturi ale omului ale politicilor și ale propunerilor legislative;
 • își utilizează competențele prevăzute de lege pentru a îmbunătăți protecția drepturilor omului.

Printre competențele juridice ale EHRC se numără și următoarele:

 • inițierea unei proceduri de control jurisdicțional (și anume o procedură judiciară în cadrul căreia judecătorul examinează legalitatea unei decizii sau a unei acțiuni adoptate de un organism public);
 • avertizează, înainte de adoptarea unei propuneri legislative, că va iniția o procedură de control jurisdicțional dacă este de părere că respectiva propunere încalcă drepturile omului;
 • se implică în cauze privind drepturile omului inițiate de alți actori (implicare cunoscută sub denumirea de „intervenție a unui terț”) – cu toate acestea, Comisia nu poate susține cauzele individuale în materie de drepturi ale omului care nu vizează un aspect legat de principiul egalității;
 • efectuează anchete privind orice aspect legat de drepturile omului – în cazul în care Comisia face recomandări unei organizații privind modificarea sau îmbunătățirea unei politici, a unei practici sau a unui act legislativ, respectiva organizație trebuie să țină seama de recomandările Comisiei;
 • înaintează un aviz de neconformitate dacă este de părere că o autoritate publică nu a respectat principiul egalității – în acest aviz EHRC poate solicita autorității publice să se conformeze obligației de a respecta principiul egalității sau poate să prezinte măsurile pe care respectiva autoritate trebuie să le ia pentru asigurarea conformității.

http://www.equalityhumanrights.com/

Date de contact:

Comisia pentru egalitate și drepturile omului – Biroul din Scoția (Equality and Human Rights Commission - Scotland Office)

Telefon: 0141 288 5910

E-mail: scotland@equalityhumanrights.com

Conform principiului echității, persoanele care utilizează limbajul semnelor britanic pot contacta comisia în condiții de egalitate cu părțile interesate fără afecțiuni auditive. Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați Comisia pentru egalitate și drepturile omului la adresa http://www.equalityhumanrights.com/

Serviciul de asistență și consiliere privind egalitatea (Equality Advisory Support Service)

Telefon: 0808 800 0082
Telefon text: 0808 800 0084

E-mail: eass@mailgb.custhelp.com

Adresă poștală gratuită: FREEPOST EASS Helpline FPN6521

Pe site-ul web http://www.equalityadvisoryservice.com/ sunt disponibile servicii de interpretare pentru limbajul semnelor britanic și discuții online, precum și un formular de contact.

Program de lucru:
9.00 - 19.00 - de luni până vineri
10.00 - 14.00 - sâmbăta
Închis duminica și sărbătorile legale.

2. Comisia pentru drepturile omului din Scoția (Scottish Human Rights Commission)

Comisia pentru drepturile omului din Scoția (Scottish Human Rights Commission - SHRC) este instituția națională responsabilă de drepturile omului în Scoția, care respectă Principiile de la Paris ale Organizației Națiunilor Unite privind statutul instituțiilor naționale și care are cel mai ridicat nivel de acreditare („statutul A”). SHRC este un organism independent, instituit în 2008 de Parlamentul Scoției, care are obligația generală de a promova sensibilizarea, înțelegerea și respectarea tuturor drepturilor omului - economice, sociale, culturale, civile și politicale – pentru toți și pe întreg teritoriul Scoției și de a încuraja bunele practici în materie de drepturi ale omului. De asemenea, SHRC poate să raporteze direct ONU cu privire la chestiuni care vizează drepturile omului. Toate competențele și obligațiile SHRC sunt prevăzute în Legea din 2006 privind Comisia pentru drepturile omului din Scoția (Scottish Commission for Human Rights Act).

Comisia are competența:

 • de a recomanda modificări în materie de legislație, politică și practică;
 • de a promova drepturile omului prin intermediul educației, al formării și al publicării de studii;
 • de a efectua anchete privind politicile și practicile autorităților publice din Scoția.

SHRC nu acordă asistență persoanelor fizice și nici nu soluționează plângeri din partea acestora. În broșura SHRC intitulată Help with Human Rights („Asistență în domeniul drepturilor omului”) se furnizează însă informații despre organizațiile și serviciile care pot oferi consiliere și consultanță.

Date de contact:

Scottish Human Rights Commission
Governor's House
Regent Road
Edinburgh
EH1 3DE
Telefon: 0131 244 3550
E-mail: hello@scottishhumanrights.com
Link web: Scottish Human Rights Commission

Ombudsmanul

1. Ombudsmanul pentru servicii publice din Scoția (Scottish Public Services Ombudsman)

Ombudsmanul pentru servicii publice din Scoția (Scottish Public Services Ombudsman) furnizează un serviciu gratuit, independent și imparțial cu privire la litigiile dintre cetățeni și administrația locală sau centrală, urmărind să contribuie la soluționarea acestora sau la corectarea situațiilor inechitabile. Recurgerea la acesta este ultima fază de soluționare a plângerilor referitoare la organismele publice din Scoția (consilii, Serviciul Național de Sănătate, asociații de gestionare a locuințelor, colegii și universități, închisori, majoritatea furnizorilor de apă, guvernul Scoției și agențiile și ministerele acestuia, precum și majoritatea autorităților publice din Scoția).

Date de contact:

Telefon gratuit: 0800 377 7330
Telefon: 0131 225 5330

Adresă poștală gratuită: Freepost SPSO

Pentru depunerea personală a plângerilor: 4 Melville Street, Edinburgh, EH3 7NS (program de lucru: luni, miercuri, joi și vineri: 9.00 - 17.00, marți: 10.00 - 17.00).

Link web: SPSO

2. Omdusmanul Parlamentului și al Serviciului de Sănătate (Parliamentary and Health Service Ombudsman)

Recurgerea la Ombudsmanul Parlamentului și al Serviciului de Sănătate (Parliamentary and Health Service Ombudsman) este ultima fază de soluționare a plângerilor privind Serviciul Național de Sănătate în Anglia și serviciile publice furnizate de guvernul Regatului Unit. Acesta își desfășoară activitatea pro bono și examinează plângerile depuse de cetățeni care consideră ca au fost nedreptățiți sau prejudiciați din cauza faptului că o organizație nu a acționat în mod corect sau echitabil, a furnizat un serviciu de o calitate necorespunzătoare sau nu a remediat o problemă.

Ombudsmanul nu face parte din guvern. A fost instituit de Parlament pentru a furniza un serviciu independent de soluționare a plângerilor. Transmite constatările sale cu privire la cazurile tratate Parlamentului, pentru a-l ajuta să-i supravegheze pe furnizorii de servicii publice, și, pe scară mai largă, altor actori, pentru a contribui la îmbunătățirea serviciilor publice. Ombudsmanul răspunde în fața Parlamentului Regatului Unit, iar activitatea sa este supravegheată de Comisia pentru administrație publică și afaceri constituționale (Public Administration and Constitutional Affairs Committee).

Înainte de a vă adresa Ombudsmanului, trebuie să introduceți mai întâi o plângere la organizația care v-a nemulțumit. Dacă plângerea dumneavoastră vizează un minister al guvernului Regatului Unit sau un organism public britanic, trebuie să contactați un parlamentar pentru ca acesta să înainteze plângerea Ombudsmanului.

Link web: Ombudsman

Date de contact:

Telefon: 0345 015 4033 (de luni până vineri, de la 8.30 până la 17.30)

Pentru a fi apelați, trimiteți la numărul 07624 813 005 un SMS cu textul „call back”.

Dacă utilizați limbajul semnelor britanic, puteți utiliza serviciul SignVideo: SignVideo

Organisme specializate în domeniul drepturilor omului

1. Comisarul pentru copii și tineri din Scoția (Children and Young People's Commissioner Scotland)

Comisarul pentru copii și tineri din Scoția (Children and Young People's Commissioner Scotland) desfășoară activități menite să sporească gradul de sensibilizare și înțelegere în ceea ce privește drepturile copiilor și îi ajută pe aceștia să își exercite drepturile. Comisarul are competența de a efectua investigații care să verifice dacă furnizorii de servicii au ținut seama de drepturile, interesele și opiniile colectivelor de copii și tineri în adoptarea deciziilor sau întreprinderea acțiunilor care îi afectează pe aceștia.

Date de contact

Children and Young People's Commissioner Scotland 
Roseberry House
9 Haymarket Terrace
Edinburgh
EH12 5EZ
Telefon: 0131 346 5350
Telefon gratuit pentru tineri: 0800 019 1179
SMS: 0770 233 5720

E-mail: inbox@cypcs.org.uk
Link web: CYPCS

2. Comisarul pentru informații din Scoția (Scottish Information Commissioner)

Biroul Comisarului pentru informații din Scoția (Scottish Information Commissioner) promovează și asigură respectarea dreptului cetățenilor de a avea acces la informațiile deținute de autoritățile publice scoțiene și încurajează bunele practici ale autorităților în acest domeniu. Prin activitatea sa, comisarul contribuie la asigurarea caracterului deschis, a transparenței și a responsabilității organismelor publice.

Comisarul este responsabil de asigurarea respectării și de promovarea legislației din Scoția privind liberul acces la informațiile de interes public, și anume:

 • Legea scoțiană din 2002 privind liberul acces la informațiile de interes public [Freedom of Information (Scotland) Act];
 • Regulamentele scoțiene din 2004 privind informarea în materie de mediu [Environmental Information (Scotland) Regulations];
 • Regulamentele INSPIRE scoțiene din 2009.

Comisarul și echipa sa:

 • investighează cererile și emit decizii executorii;
 • promovează bunele practici în rândul autorităților publice;
 • furnizează cetățenilor informații cu privire la drepturile lor.

Date de contact

Scottish Information Commissioner
Kinburn Castle
Doubledykes Road
St Andrews
Fife
KY16 9DS
Telefon: 01334 464610
Fax: 01334 464611
E-mail: enquiries@itspublicknowledge.info
Link web: Scottish Information Commissioner

3. Biroul Comisarului pentru informații (Information Commissioner's Office)

Biroul Comisarului pentru informații (Information Commissioner's Office) este autoritatea independentă din Regatul Unit instituită pentru a garanta respectarea drepturilor de informare în interesul public, promovând transparența organismelor publice și confidențialitatea datelor cu caracter personal.

Date de contact:

Information Commissioner's Office
Wycliffe House
Water Lane
Wilmslow
Cheshire
SK9 5AF

Telefon: 0303 123 1113 (sau 01625 545745dacă preferați să nu apelați un număr „03”)
Fax: 01625 524 510

The Information Commissioner's Office Scotland
45 Melville Street
Edinburgh
EH3 7HL

Telefon: 0131 244 9001

E-mail: Scotland@ico.org.uk
Link web: Information Commissioner's Office

Alte organizații

1. Serviciul de consiliere pentru cetățeni (Citizens Advice Service)

Serviciul de consiliere pentru cetățeni (Citizens Advice Service) oferă ajutor pentru soluționarea problemelor juridice, financiare sau de alt tip, prin furnizarea de consiliere gratuită, independentă și confidențială și prin influențarea factorilor de decizie.

Date de contact

Linie de telefon directă: 0808 800 9060 (de luni până vineri: 9.00 - 18.00; sâmbătă: 10.00 - 14.00)

Link web: Citizens Advice

Pentru a contacta Serviciul de consiliere pentru cetățeni (Citizens Advice Service), faceți clic aici: http://citizensadvice.org.uk/index/contact_us.htm

2. Victim Support Scotland

Victim Support Scotland este o organizație pe bază de voluntariat din Scoția care acordă asistență persoanelor afectate de infracționalitate. Aceasta oferă sprijin emoțional, ajutor practic și informații esențiale pentru victime, martori și alte persoane afectate de infracționalitate. Serviciul este gratuit, confidențial și este asigurat de voluntari prin intermediul unei rețele de servicii juridice pentru victime și tineri și de servicii judiciare în instanță pentru martori, furnizate la nivelul comunității.

Pe site-ul web al organizației Victim Support Scotland găsiți informații suplimentare, inclusiv cu privire la modalitățile de contactare a acesteia:

Victim Support Scotland

Linie de asistență telefonică: 0345 603 9213 (de luni până vineri, între orele 8.00 - 20.00)

Codul victimelor aplicabil în Scoția (Victims' Code for Scotland)

Codul victimelor aplicabil în Scoția (Victims' Code for Scotland) prezintă într-un mod clar și centralizat drepturile victimelor infracționalității și sprijinul de care pot beneficia acestea în Scoția.

3. Biroul Comisarului pentru servicii de imigrație (Office of the Immigration Services Commissioner)

Biroul Comisarului pentru servicii de imigrație (Office of the Immigration Services Commissioner - OISC) este un organism public independent, neaflat în subordinea niciunui minister, instituit în temeiul Legii din 1999 privind imigrația și azilul.

Principalele responsabilități ale OISC sunt următoarele :

 • reglementarea activității consilierilor în materie de imigrație;
 • promovarea bunelor practici prin stabilirea de standarde ;
 • primirea și tratarea plângerilor referitoare la orice persoană care oferă consiliere în materie de imigrație;
 • urmărirea în justiție a persoanelor care își desfășoară activitatea în afara legii;
 • supravegherea reglementărilor aplicabile persoanelor care oferă consiliere în materie de imigrație și care se supun normelor stabilite de una dintre organizațiile profesionale desemnate.

OISC nu oferă consiliere în materie de imigrație și nu recomandă sau susține un anumit consilier.

OISC colaborează cu o gamă largă de organizații, inclusiv asociații profesionale, tribunale, Agenția pentru Frontiere a Regatului Unit (UK Border Agency) și organisme pe bază de voluntariat.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să consultați site-ul web: Office of the Immigration Services Commissioner

Date de contact:

Office of the Immigration Services Commissioner
5th Floor
21 Bloomsbury Street
London
WC1B 3HF

Telefon: 0845 000 0046

E-mail: info@oisc.gov.uk

4. Consiliul pentru asistență judiciară din Scoția (Scottish Legal Aid Board - SLAB)

Acest serviciu permite accesul la justiție pentru persoanele care nu își pot achita singure propriile cheltuieli judiciare. Consiliul pentru asistență judiciară din Scoția (Scottish Legal Aid Board) gestionează conform legii sistemul de asistență judiciară din Scoția.

Pentru a solicita asistența judiciară trebuie să găsiți mai întâi un avocat care oferă servicii de asistență judiciară. Trebuie să faceți dovada faptului că nu puteți plăti singur cheltuielile judiciare și că problema dumneavoastră este gravă. Este posibil să trebuiască să plătiți o parte din cheltuielile judiciare aferente cazului dumneavoastră sau să plătiți ulterior cheltuielile respective.

Este posibil să nu trebuiască să plătiți nimic, în funcție de situația dumneavoastră financiară și de tipul de asistență judiciară de care aveți nevoie.

Tipul de asistență judiciară depinde de cazul dumneavoastră. Veți beneficia de consiliere în această privință din partea avocatului dumneavoastră.

 • Consilierea și asistența pot contribui la achitarea costurilor aferente serviciilor de consultanță juridică furnizate de un avocat, cum ar fi oferirea de informații cu privire la drepturile și opțiunile dumneavoastră sau acordarea de sprijin în cadrul negocierilor și în ceea ce privește demersurile administrative.

Dacă este necesar, avocatul dumneavoastră se poate prezenta în instanță pentru a vă reprezenta:

 • în cauze civile, de exemplu în cazul unor litigii legate de locuință, divorț, încredințarea copilului (copiilor), datorii imobiliare;
 • într-o audiere a copiilor, dacă sunteți un tânăr (sau părinte ori tutore al acestora) care a fost chemat să participe la o audiere pentru soluționarea unei probleme;
 • într-o cauză penală, de exemplu dacă ați fost acuzat de comiterea unei infracțiuni sau sunteți pasibil de o pedeapsă privativă de libertate.

Pentru informații suplimentare privind SLAB și modalitățile de contactare a acestuia, a se vedea cele de mai jos.

The Scottish Legal Aid Board
Thistle House
91 Haymarket Terrace
Edinburgh,
EH12 5HE
Telefon: 0131 226 7061 (de luni până vineri, între orele 8.30-17.00).
Limbajul semnelor britanic: contact Scotland-BSL, serviciul de interpretare online din Scoția.
E-mail: general@slab.org.uk
Site web: Scottish Legal Aid Board

5. Inspectoratul pentru servicii de îngrijire (Care Inspectorate)

Inspectoratul pentru servicii de îngrijire (Care Inspectorate) reglementează și verifică serviciile de îngrijire din Scoția, în vederea asigurării faptului că acestea îndeplinesc standardele corespunzătoare. Efectuează inspecții împreună cu alte autorități de reglementare pentru a verifica modul în care își desfășoară activitatea diferitele organizații de la nivel local pentru a-i ajuta pe adulți și pe copii.

Date de contact

Telefon: 0345 600 9527
E-mail: enquiries@careinspectorate.com
Link web: Care Inspectorate

6. Comisia pentru servicii psihosociale din Scoția (Mental Welfare Commission Scotland)

Comisia protejează și promovează drepturile omului ale persoanelor care suferă de boli mintale, dizabilitate intelectuală, demență și afecțiuni conexe. Comisia favorizează autonomia persoanelor și a îngrijitorilor acestora, monitorizând legislația din domeniul sănătății mintale și al incapacității, desfășurând activități de sensibilizare și de mobilizare a furnizorilor de servicii și a factorilor de decizie.

Linie telefonică de consiliere: 0800 389 6809 (exclusiv pentru utilizatorii serviciului și pentru persoanele care îi îngrijesc pe aceștia) sau 0131 313 8777 (pentru profesioniști) (de luni până joi: 9.00 - 17.00, vineri: 9.00 - 16.30)
E-mail: enquiries@mwcscot.org.uk
Link web: Mental Welfare Commission Scotland

Informații suplimentare sau asistență suplimentară

Următoarele organizații și organisme pot furniza informații sau asistență, conform domeniului lor de competență.

Site-ul web pentru cetățeni al guvernului Regatului Unit: Gov.UK

Shelter furnizează consiliere în domeniul locuințelor: Shelter Scotland

ACAS furnizează consiliere în domeniul ocupării forței de muncă: ACAS

National Debtline furnizează consiliere în domeniul datoriilor: National Debt Line

StepChange Debt Charity furnizează consiliere în domeniul datoriilor: Step Change

Money Advice Service furnizează consiliere în domeniul financiar: Money Advice Service

Law Society of Scotland vă poate ajuta să găsiți un avocat, inclusiv în domeniul drepturilor omului: Law Society

Scottish Child Law Centre furnizează consultanță juridică gratuită privind copiii și pentru copii: SCLC

Contact a Family furnizează informații, sprijin și consiliere pentru familiile copiilor cu handicap: Contact

Serviciul de consiliere și sprijin pentru pacienți (Patient Advice and Support Service - PASS) din cadrul Biroului de consiliere pentru cetățeni (Citizens Advice Bureau) este un serviciu independent care furnizează informați, consiliere și sprijin pentru pacienți și persoanele care au grijă de aceștia: PASS

Asociația pentru Sănătate Mintală din Scoția (Scottish Association for Mental Health): SAMH

Care Information Scotland este un serviciu telefonic și un site web care furnizează informații cu privire la serviciile de îngrijire pentru persoanele în vârstă din Scoția: CIS

SurvivorScotland supraveghează strategia națională pentru victimele abuzurilor suferite în copilărie: SurvivorScotland

Asistență telefonică pentru persoanele în vârstă din Scoția (Scottish Helpline for Older People): Age UK Scotland

Scottish Women's Aid: SWA

Consiliul Refugiaților din Scoția (Scottish Refugee Council): SRC

Centrul de drept al minorităților etnice (Ethnic Minorities Law Centre): EMLC

Ultima actualizare: 18/05/2018

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

Opinia dvs.

Completați formularul de mai jos pentru a ne transmite observațiile dumneavoastră cu privire la noul nostru site