De grundlæggende rettigheder er nedfældet i internationale tekster, som f.eks. den europæiske menneskerettighedskonvention og De Forenede Nationers konventioner, men er også fastlagt i Luxembourgs forfatning og Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder i forhold til EU-retten.
De grundlæggende rettigheder, der er nedfældet i disse juridiske tekster, kan påberåbes ved enhver national domstol, uanset om det er ved en strafferet, civil ret, handelsret eller forvaltningsret.
Det skal bemærkes, at enhver tilsidesættelse af en grundlæggende rettighed kan sanktioneres ved dom afsagt af nationale domstole, uanset om det er af en strafferetlig eller civilretlig domstol eller i påkommende tilfælde en handels- eller forvaltningsret.
https://justice.public.lu/fr.html
http://www.justice.public.lu/fr/annuaire/index.html
Ombudsmanden er knyttet til Deputeretkammeret og tager ikke i udøvelsen af sine opgaver imod instrukser fra nogen anden myndighed.
Ombudsmandens opgave er at modtage klager fra privatretlige fysiske eller juridiske personer i en sag, der angår dem, vedrørende handlinger foretaget af statslige eller kommunale forvaltninger såvel som offentlige instanser henhørende under staten og kommunerne, herfra dog undtaget disses industrielle, finansielle og handelsmæssige aktiviteter. I den sammenhæng kan der indgives klager, som direkte eller indirekte vedrører menneskerettighederne.
Enhver privatretlig fysisk eller juridisk person, som i en sag, der vedrører ham, mener, at en af de myndigheder, der er nævnt ovenfor, ikke har handlet i overensstemmelse med den opgave, den skal varetage, eller hvis handling strider mod gældende love og forskrifter, kan indgive en individuel klage, enten skriftligt eller ved personlig henvendelse til den pågældende myndigheds sekretariat, og anmode om at få sagen indbragt for ombudsmanden.
Før der indgives en klage, skal man have rettet de fornødne administrative henvendelser til de berørte organer for at opnå fyldestgørelse.
Indbringelse af klager for ombudsmanden fører ikke til afbrydelse af forældelsesfristerne for sager ved de kompetente retsinstanser.
Ombudsmanden kan ikke gribe ind i en sag, der er anlagt ved en domstol, eller anfægte, at en retsafgørelse er begrundet. I tilfælde af manglende gennemførelse af en retsafgørelse, der har fået retskraft, kan han dog pålægge den påklagede institution at efterkomme afgørelsen inden for en bestemt frist.
Klagen skal vedrøre en konkret sag, der angår klageren. Klager må ikke vedrøre forvaltningens arbejdsgang i almindelighed.
Hvis en klage er berettiget, rådgiver ombudsmanden klageren og forvaltningen og fremsætter alle de anbefalinger til den pågældende institution og klageren, som efter hans mening kan føre til en mindelig løsning på den tvist, han har fået forelagt. Anbefalingerne kan f.eks. være forslag til forbedring af institutionens arbejdsgang.
Såfremt ombudsmanden i forbindelse med en klage, som er indbragt for ham, finder, at gennemførelsen af den anfægtede afgørelse vil give anledning til en uretfærdighed, kan han i overensstemmelse med gældende lovgivning og forskrifter anbefale institutionen en retfærdig løsning på klagerens situation og foreslå ændringer til de lovtekster og retsforskrifter, som danner grundlag for afgørelsen.
Ombudsmandens afgørelse om ikke at følge op på en klage kan ikke indbringes for en domstol.
Ombudsmand
36, rue du Marché-aux-Herbes
L-1728 Luxembourg
Tlf.: (+352) 26 27 01 01
Fax: (+352) 26 27 01 02
Websted: http://www.ombudsman.lu/
E-mail: info@ombudsman.lu
Det rådgivende udvalg for menneskerettigheder (CCDH) rådgiver regeringen og er ansvarligt for at fremme og beskytte menneskerettighederne i Storhertugdømmet Luxembourg. Med henblik herpå tilstiller det regeringen udtalelser, undersøgelser og henstillinger, som det i fuld uafhængighed udarbejder om generelle spørgsmål vedrørende menneskerettigheder i Storhertugdømmet Luxembourg. I sine udtalelser henleder det regeringens opmærksomhed på foranstaltninger, som efter dets mening kan bidrage til beskyttelse og fremme af menneskerettighederne. Premierministeren sender de pågældende udtalelser, undersøgelser og henstillinger til Deputeretkammeret.
Udvalget er et rent rådgivende organ for regeringen og har ingen beslutningskompetence.
CCDH har ikke kompetence til at behandle enkeltsager.
CCDH:
Commission consultative des droits de l'Homme
71-73, rue Adolphe Fischer
L-1520 Luxembourg
Tlf.: (+352) 26 20 28 52
Fax: (+352) 26 20 28 55
Websted: https://ccdh.public.lu/
E-mail: info@ccdh.public.lu
ORK's medlemmer arbejder i fuld neutralitet og uafhængighed.
ORK kan som led i sine opgaver:
Udvalget har tavshedspligt, for så vidt angår oplysninger om enkeltsager, som det arbejder med. Kommer udvalget i besiddelse af oplysninger, som vil kunne skade barnets interesser og tarv, videregiver det dem trods ovennævnte tavshedspligt til de kompetente retslige myndigheder.
Medlemmerne af ORK udøver deres funktioner uden at gribe ind i igangværende retslige procedurer.
Medlemmerne af ORK har i udøvelsen af deres opgaver og inden for de grænser, som er fastsat ved gældende lovgivning og forskrifter, fri adgang til bygninger tilhørende offentlige eller private organer, som er involveret i pasning (med eller uden overnatningsmulighed), høring, bistand til samt vejledning, undervisning og aktivering af børn.
Medlemmerne af ORK har ret til at få adgang til alle oplysninger og dokumenter, bortset fra hvad der er omfattet af den lægelige tavshedspligt eller en anden tavshedspligt.
Ombuds-Comité fir d'Rechter vum Kand (ORK)
2, rue Fort Wallis
L-2714 Luxembourg
Tlf.: (+352) 26 123 124
Fax: (+352) 26 123 125
Websted: http://ork.lu/index.php/en/
Centret for ligebehandling, der er et uafhængigt organ, har til opgave at fremme, analysere og overvåge ligebehandling af alle, uden forskelsbehandling på grund af race, etnisk oprindelse, køn, religion eller tro, handicap og alder.
Centret har bl.a. til opgave at:
Oplysninger om enkeltsager, som medlemmerne får kendskab til i forbindelse med udførelsen af deres opgaver, er omfattet af tavshedspligt. Tavshedspligten forhindrer dog ikke centret i at videregive oplysninger til de kompetente retslige myndigheder, der kan udgøre en forskelsbehandling for ofret som defineret i artikel 1 i lov af 28. november 2006 om ligebehandling.
Centrets medlemmer udøver deres funktioner uden at gribe ind i verserende sager.
Centrets medlemmer har ret til at anmode om alle oplysninger eller dokumenter, bortset fra hvad der er omfattet af den lægelige tavshedspligt eller af en anden tavshedspligt, som måtte være nødvendige for, at de kan udføre deres opgaver.
Centre pour l'égalité de traitement
B.P. 2026
L-1020 Luxembourg
Tlf.: (+352) 26 48 30 33
Fax: (+352) 26 48 38 73
Websted: http://cet.lu/fr/
E-mail: info@cet.lu
Den nationale kommission for databeskyttelse er en offentlig myndighed, der er oprettet som en offentligretlig institution. Den nationale kommission for databeskyttelse udøver sine funktioner i fuld uafhængighed.
Hvert år aflægger den beretning for regeringens medlemmer i form af en skriftlig rapport om de opgaver, den har udført i årets løb.
Den nationale kommission for databeskyttelse har følgende opgaver:
Den nationale kommission er også ansvarlig for at sikre anvendelsen af bestemmelserne i lov af 30. maj 2005 som ændret om beskyttelse af privatlivets fred i den elektroniske kommunikationssektor og denne lovs gennemførelsesbestemmelser.
Enhver, der enten handler på egne vegne, gennem sin advokat eller gennem enhver anden fysisk eller juridisk person, kan fremsende en anmodning til den nationale kommission om at få undersøgt, om de grundlæggende rettigheder og frihedsrettigheder er blevet overholdt i forbindelse med behandlingen. Den pågældende underrettes om resultatet af anmodningen.
Enhver person kan navnlig anmode den nationale kommission om at kontrollere lovligheden af behandling af personoplysninger, hvis den pågældende er blevet nægtet eller har fået begrænset adgang til aktindsigt.
Kommissionen underretter de retslige myndigheder om lovovertrædelser, den har kendskab til.
Commission nationale pour la protection des données (national kommission for databeskyttelse)
1, avenue du Rock’n’Roll
L-4361 Esch-sur-Alzette
Tlf.: (+352) 26 10 60 -1
Fax: (+352) 26 10 60 - 29
Websted: https://cnpd.public.lu/fr/index.html
OLAI har til opgave at tilrettelægge modtagelsen af udlændinge, der kommer til Luxembourg, at lette deres integration ved at gennemføre og koordinere landets modtagelses- og integrationspolitik, som bekæmpelse af forskelsbehandling er en afgørende del af, i samarbejde med lokale myndigheder og aktører i civilsamfundet, samt at sikre social bistand til udlændinge, der ikke har ret til eksisterende ydelser og bistand, og til personer, der ansøger om international beskyttelse.
På dette område samarbejder OLAI med internationale organer og EU-organer samt instanser i udlændingenes oprindelseslande.
OLAI er ansvarlig for i samråd med det interministerielle integrationsudvalg at udarbejde et udkast til den flerårige nationale handlingsplan for integration og bekæmpelse af diskrimination. I handlingsplanen identificeres de vigtigste strategiske akser samt nuværende og kommende politiske foranstaltninger på området.
Ministeren fremsender dette udkast til godkendelse i regeringen.
Regeringen fremlægger en overordnet strategi og fastlægger målrettede foranstaltninger til integration og bekæmpelse af forskelsbehandling.
Office luxembourgeois de l'accueil et de l'intégration (OLAI) (modtagelses- og integrationsstyrelsen i Luxembourg)
7-9, avenue Victor Hugo
L-1750 Luxembourg
Tlf.: (+352) 247-85700
Websted: http://www.olai.public.lu/fr/index.html
E-mail: info@olai.public.lu
Rigsadvokaten har ansvaret for dette kontor, der indgår i retsvæsenet. Det er kontorets mission at modtage borgere og give dem generelle oplysninger om deres rettigheder, og om de måder og midler, de kan anvende for at sikre, at rettighederne overholdes.
Kontoret har følgende opgaver:
Kontoret for juridisk rådgivning og information giver kun mundtlige oplysninger, herfra dog undtaget skriftlige høringer.
Service d'accueil et d'information juridique - Luxembourg
Cité judiciaire
Bâtiment BC
L-2080 - Luxembourg
Tlf.: (+352) 22 18 46
Service d'accueil et d'information juridique - Diekirch
Justice de paix
Place Joseph Bech
L-9211 - Diekirch
Tlf.: (+ 352) 80 23 15
Service d’accueil et d'information juridique - Esch sur Alzette
Justice de paix
Place Norbert Metz
L-4239 - Esch-sur-Alzette
Tlf.: (+352) 54 15 52
Retshjælp kan ydes i retssager, udenretslige procedurer, forlig o.l., uanset om man er sagsøger eller sagsøgt. For at få adgang til retshjælp skal personens midler være utilstrækkelige, hvilket vil sige at den pågældendes indtægt ikke må overstige den garanterede minimumsindkomst (RMG). Hvorvidt dette er tilfældet, vurderes på baggrund af indkomst og formue for den person, som har behov for retshjælp, og for hustandens øvrige medlemmer.
Retshjælp afslås til personer, hvis søgsmål er åbenbart ubegrundet eller uantageligt eller forekommer uforholdsmæssigt i forhold til de omkostninger, der skal afholdes.
Retshjælp afslås, hvis ansøgeren fra tredjemand er berettiget til, uanset årsagen hertil, at få godtgjort udgifter, som ellers skulle være afholdt med retshjælpen.
Modtagere af retshjælp har ret til bistand fra en advokat og relevante embedsmænd, hvis deres sag eller gennemførelsen af den kræver en sådan hjælp.
Advokatsamfundets formand eller det medlem af advokatrådet, der er udpeget hertil i rekvirentens retskreds, træffer beslutning om, hvorvidt der skal bevilges retshjælp. Hvis rekvirenten ikke har fast bopæl, er advokatsamfundets formand i Luxembourg eller det medlem af advokatrådet, der er udpeget hertil, kompetent i sagen.
Personer med utilstrækkelige midler skal henvende sig til advokatsamfundets formand, enten skriftligt eller under retsmødet.
Hvis en person, der er tilbageholdt af politiet, mener at have ret til retshjælp og anmoder herom, videregiver den advokat, der bistår den pågældende under tilbageholdelsen, anmodningen til formanden for advokatsamfundet.
Websted:http://barreau.lu/votre-avocat/assistance-judiciaire/presentation
For retskredsen Luxembourg
Bâtonnier de l’Ordre des Avocats de Luxembourg
B.P. 361
L-2013 Luxembourg
45, Allée Scheffer, L-2520 Luxembourg
For retskredsen Diekirch
Bâtonnier de l’Ordre des Avocats de Diekirch
B.P. 68
L-9201 Diekirch
De nationale sprogudgaver af denne side vedligeholdes af de respektive EU-lande. Oversættelserne er lavet af Europa-Kommissionen. Eventuelle ændringer af originalen, som de kompetente nationale myndigheder har lavet, er muligvis ikke gengivet i oversættelserne. Europa-Kommissionen påtager sig ingen form for ansvar for oplysninger eller data, der optræder i nærværende dokument, eller hvortil der henvises heri. Med hensyn til de ophavsretlige regler i den medlemsstat, der er ansvarlig for nærværende side, henvises der til den juridiske meddelelse.