Rättigheter för brottsoffer per land

Portugal

Innehåll inlagt av
Portugal

Hur anmäler jag ett brott?

Du kan anmäla ett brott eller lämna in ett klagomål till någon av följande myndigheter:

Du kan också använda följande:

Obs: Alla dessa myndigheter är skyldiga att ta emot alla klagomål och anmälningar som lämnas in till dem, även om brottet inte begåtts inom deras område eller, när det gäller polisen, utredningen inte omfattas av deras behörighet.

Du får lämna in ett klagomål eller anmäla ett brott även om du inte vet vem som har begått brottet. Myndigheterna kommer sedan att undersöka saken för att försöka identifiera gärningspersonen.

Hur kan jag ta reda på vad som händer i ärendet?

Du har rätt att på begäran informeras om uppföljningen av anmälan, däribland ett beslut att åtala den misstänkte eller att avsluta eller tillfälligt avbryta lagföringen. Du har också rätt att informeras om dag, tid och plats för rättegången och om domen.

Har jag rätt till rättshjälp (under utredningen eller rättegången)? På vilka villkor?

Ja. Om du vill ha en advokat men inte har råd med detta har du rätt till rättshjälp, som kan bestå av

  • befrielse från domstolsavgifter, helt eller delvis,
  • tilldelning av en advokat och betalning av advokatarvodet, eller
  • stegvis betalning av domstolsavgifter eller advokatarvode.

Beslutet att bevilja rättshjälp fattas av socialförsäkringsmyndigheten med hjälp av en beräkningsformel som tar hänsyn till sökandens tillgångar, inkomster och utgifter. Ansökan om rättshjälp ska lämnas in på de blanketter som tillhandahålls kostnadsfritt av socialförsäkringsmyndigheten och kan inges personligen, per fax, per post eller online, i det senare fallet genom att fylla i respektive onlineformulär.

Ansökan ska åtföljas av handlingar som styrker sökandens ekonomiska svårigheter. Ett beslut fattas inom högst 30 dagar. Det är kostnadsfritt att lämna in ansökan.

Kan jag få ersättning (för att delta i undersökningen/rättegången)? På vilka villkor?

Ja. Som brottsoffer som är vittne i förfarandet har du rätt till ersättning för din tid och för de kostnader som uppstår till följd av detta.

Ersättning ska begäras skriftligen på rätt blankett från domstolen.

Kan jag överklaga om ärendet läggs ner före rättegång?

Ja. Om du inte samtycker till att förundersökningen läggs ned kan du lämna in en ansökan till närmaste överordnade för den åklagare som beslutade att lägga ned förundersökningen och begära att den misstänkte åtalas eller att utredningen ska fortsätta. I det senare fallet ska du ange vilken ny bevisning som ska beaktas.

Kan jag medverka i rättegången?

Ja.

Vilken är min officiella roll i rättssystemet? Kan jag vara eller välja att vara något av följande: offer, vittne, civilrättslig part eller privat åklagare?

Du får delta i förfarandet som målsägande, civilrättslig part eller vittne.

Vilka rättigheter och skyldigheter har jag i denna roll?

  • Offer: Du lämnar bevis precis som ett vittne. Detta är nödvändigt för att bevisa brottet, eftersom du har förstahandskunskap om det inträffade.
  • Målsägande: Du spelar en aktiv roll i rättegången genom att samarbeta med åklagarmyndigheten vid bevisföringen om de sakförhållanden som beskrivs i åtalet. Din advokat kan exempelvis förebringa bevisning, ställa frågor till svaranden, vittnen och sakkunniga, och i slutet av rättegången göra pläderingar, det vill säga uttala sig om de framlagda bevisen och om huruvida den tilltalade bör fällas för brottet.
  • Civilrättslig part: Du försvarar din rätt till ersättning under rättegången och kan ställa frågor till svaranden, vittnen och sakkunniga om vissa aspekter av talan om ersättning, däribland de skador du lidit.

Kan jag göra ett uttalande under rättegången eller vittna? På vilka villkor?

Ja. På de villkor som anges ovan.

Vilken information ska jag få under rättegången?

Du informeras om beslut som kan påverka förfarandets gång, dag, tid och plats för rättegången samt domen.

Har jag rätt att få tillgång till domstolshandlingarna?

Ja. Som brottsoffer har du rätt att ta del av handlingarna i ärendet, utom när handlingarna är hemliga under förundersökningen och åklagarmyndigheten invänder mot att du tar del av handlingarna eftersom det kan hindra utredningen och/eller påverka rättigheterna för de personer som deltar i förfarandet.

Senaste uppdatering: 07/04/2024

Sidans nationella språkversion sköts av respektive medlemsland. Översättningarna har gjorts av EU-kommissionen. Det är möjligt att översättningarna ännu inte tar hänsyn till eventuella ändringar som de nationella myndigheterna har gjort. Europeiska kommissionen fritar sig från allt ansvar för information och uppgifter i detta dokument. För de upphovsrättsliga regler som gäller för den medlemsstat som ansvarar för denna sida hänvisas till det rättsliga meddelandet.