Drepturile victimelor, pe țări

Slovacia

Conținut furnizat de
Slovacia

Pot să introduc o cale de atac împotriva hotărârii pronunțate?

Aveți dreptul de a introduce o cale de atac împotriva părții din hotărâre care se referă la cererea dumneavoastră de despăgubiri sau la cheltuielile de judecată. În funcție de tipul hotărârii, este posibilă introducerea unei căi de atac (în termen de 15 zile), a unei plângeri (în termen de 3 zile lucrătoare) sau a unei declarații de opoziție (în termen de 8 zile). În hotărârea care vi se va comunica se va indica exact ce cale de atac aveți la dispoziție, unde și când o puteți depune.

Care sunt drepturile mele după pronunțarea pedepsei?

Autorul infracțiunii este obligat, după condamnare, să vă despăgubească pentru prejudiciul stabilit în hotărâre. În cazul în care persoana condamnată nu își îndeplinește această obligație după ce hotărârea a devenit definitivă, puteți cere executarea silită prin intermediul unui executor judecătoresc. Executorul judecătoresc va lua măsurile necesare pentru a se asigura că primiți despăgubirile, de exemplu, va proceda la vânzarea bunurilor persoanei condamnate sau îi va deduce o anumită sumă din salariu. Cu toate acestea, chiar și după încheierea procedurii penale, aveți și alte drepturi în calitate de victimă a infracțiunii/parte civilă. Aceste drepturi se referă atât siguranța dumneavoastră, cât și la despăgubiri.

Dacă sunteți victima unei infracțiuni săvârșite prin violență, puteți solicita despăgubiri de la Ministerul Justiției, statul fiind cel care vi le va plăti. Se acordă despăgubiri pentru vătămarea corporală și, în cazul anumitor infracțiuni, și pentru prejudicii morale. Condiția de bază care trebuie îndeplinită înainte de a cere astfel de despăgubiri este să se fi inițiat procedura penală în cadrul căreia ați introdus o cerere de despăgubire din partea autorului infracțiunii și să nu fi primit din alte surse despăgubiri pentru prejudiciul suferit. Puteți solicita despăgubiri încă din faza procedurii penale, dar nu mai târziu de un an de la data la care hotărârea devine definitivă, prin urmare este important să nu depășiți acest termen.

Am dreptul la sprijin sau protecție după judecată? Pentru cât timp?

Aveți dreptul la asistență din partea experților chiar și după încheierea procedurii penale. În special dacă aveți în continuare nevoie de asistență psihologică sau de asistență pentru a vă exercita drepturile în calitate de victimă, aveți dreptul de a o primi.

Ce informații voi primi în cazul în care autorul infracțiunii este condamnat?

Hotărârea judecătorească care vi se va comunica va conține informații cu privire la pedeapsa aplicată autorului infracțiunii, inclusiv cu privire la durata pedepsei și la penitenciarul în care va executa pedeapsa în cazul în care autorul infracțiunii este condamnat la închisoare.

Voi fi informat dacă autorul infracțiunii este eliberat (inclusiv eliberat înainte de termen sau condiționat) sau a evadat din detenție?

Aveți dreptul de a decide dacă doriți să fiți informat(ă) în cazul în care autorul infracțiunii este eliberat sau a evadat din centrul de detenție. Informațiile cu privire la aceste fapte vizează, în special, să vă protejeze în cazul în care autorul infracțiunii încearcă să vă contacteze (de exemplu, autorul infracțiunii este o persoană apropiată sau un membru al familiei). Vă puteți răzgândi în orice moment, iar poliția, procurorul și de instanța vor ține cont de decizia dumneavoastră. Cu toate acestea, dacă există riscuri în ceea ce vă privește sau viața ori sănătatea vă sunt puse în pericol, veți fi informat(ă) de poliție/procuror/instanță dacă autorul faptei este eliberat sau a evadat, chiar dacă nu ați solicitat astfel de informații.

Voi fi implicat în deciziile de liberare sau de liberare condiționată? De exemplu, pot să fac o declarație sau să introduc o cale de atac?

Puteți introduce o cale de atac numai împotriva părții din hotărârea judecătorească care se referă la despăgubiri. Numai inculpatul și procurorul pot formula o cale de atac împotriva pedepsei în sine sau, mai precis, împotriva duratei acesteia.

Ultima actualizare: 27/03/2023

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.