În materie de drept civil, procedurile și acțiunile în curs intentate înainte de încheierea perioadei de tranziție vor continua în temeiul legislației UE. În baza unui acord reciproc între UE și Regatul Unit, Portalul e-justiție va păstra informațiile legate de Regatul Unit până la sfârșitul anului 2022.

Drepturile victimelor, pe țări

Pe cine pot contacta pentru a beneficia de sprijin și asistență dacă sunt victima unei infracțiuni?

Aveți dreptul de a recurge la serviciile de sprijin pentru victime chiar și în cazul în care infracțiunea nu a fost denunțată la poliție.

Indiferent dacă decideți să denunțați o infracțiune - sau dacă nu v-ați decis încă - Victim Support Scotland vă poate oferi asistență și sprijin emoțional și practic.

Dacă denunțați o infracțiune, poliția, cu acordul dumneavoastră, vă transmite datele de contact organizației Victim Support Scotland.

De asemenea, vi se poate oferi asistență din partea Victim Information and Advice (VIA) în cazul în care cazul dumneavoastră implică:

  • violență domestică
  • victime sau martori care sunt copii
  • infracțiuni motivate de ură
  • infracțiuni sexuale
  • sau în cazul în care este posibil ca procesul să implice un juriu.

VIA vă va oferi informații cu privire la sistemul de justiție penală, vă va ține la curent cu privire la evoluția dosarului și vă va pune în legătură cu alte organizații care vă pot ajuta.

Linia telefonică de urgență dedicată victimelor

Victim Support Scotland are o linie telefonică de urgență care funcționează de luni până vineri, între orele 8.00 și 20.00. Aceasta este o organizație caritabilă națională care sprijină persoanele afectate de o infracțiune pe teritoriul Scoției, indiferent de tipul de infracțiune de care au suferit acestea. O puteți contacta la numărul de telefon 0800 160 1985. Sprijinul pe care îl acordă aceasta este gratuit. Există o serie de alte organizații, inclusiv servicii specializate, care sunt în măsură să ofere sprijin emoțional confidențial gratuit, sfaturi practice și informații esențiale victimelor, martorilor și altor persoane afectate de o infracțiune. Informații privind aceste servicii puteți găsi aici.

Asistența acordată victimelor este gratuită?

Victim Support Scotland oferă sprijin gratuit și confidențial victimelor, martorilor și altor persoane afectate de o infracțiune.

Ce tipuri de asistență pot primi de la serviciile sau autoritățile publice?

Asistență în instanță

Dacă sunteți rugat(ă) să fiți martor în instanță, serviciul pentru martori este asigurat de către personal calificat din cadrul Victim Support Scotland și de voluntari în toate locațiile High Court și Sheriff Court. Aceștia pot:

  • să vă ofere sfaturi practice și informații privind ceea ce se întâmplă în instanță;
  • să programeze o vizită în instanță înainte de începerea procesului - pentru a ști la ce să vă așteptați.

Unii martori, din cauza circumstanțelor sau a naturii infracțiunii, pot să beneficieze de sprijin suplimentar atunci când depun mărturie. Puteți afla mai multe despre prezentarea de probe în instanță, inclusiv despre măsurile speciale pentru martorii vulnerabili, aici. Dacă sunteți victima unei infracțiuni, dar nu ați fost chemat(ă) să prezentați probe în calitate de martor, este posibil să nu fiți informat(ă) cu privire la proces. Însă puteți solicita instanței informații cu privire la situația dosarului.

Ce tipuri de asistență pot primi de la organizațiile neguvernamentale?

În funcție de organizație, vă pot fi oferite diferite tipuri de asistență. Victim Support Scotland oferă un serviciu local pentru victime. Acesta este oferit în fiecare zonă de competență locală din Scoția, iar serviciul lor judiciar destinat martorilor vă stă la dispoziție în fiecare instanță penală din Scoția.

Există o serie de alte organizații caritabile care pot oferi asistență în funcție de natura infracțiunii. De exemplu, Rape Crisis Scotland și Alianța de Sensibilizare cu privire la Traficul de Ființe Umane (Trafficking Awareness Raising Alliance - TARA) care sprijină victimele femei ale traficului de ființe umane, precum și Migrant Help care oferă, de asemenea, asistență victimelor traficului de ființe umane. Children 1st, Scottish Women's Aid și PETAL sunt, de asemenea, organizații caritabile care pot oferi asistență victimelor infracțiunilor. Mai multe informații privind aceste servicii puteți găsi aici.

Ultima actualizare: 23/05/2019

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

Opinia dvs.

Completați formularul de mai jos pentru a ne transmite observațiile dumneavoastră cu privire la noul nostru site