Drepturile victimelor, pe țări

Portugalia

Conținut furnizat de
Portugalia

Cum raportez o infracțiune?

Puteți raporta o infracțiune sau depune o plângere la oricare dintre următoarele autorități:

Puteți, de asemenea, să utilizați următoarea adresă:

OBSERVAȚIE: Toate aceste autorități au datoria să înregistreze toate plângerile și rapoartele care le sunt transmise, chiar dacă infracțiunea nu a fost săvârșită în zona lor de jurisdicție sau, în cazul poliției, dacă ancheta nu este de competența lor.

Puteți depune o plângere sau raporta o infracțiune chiar dacă nu cunoașteți identitatea autorului său. Autoritățile vor trebui să desfășoare o anchetă cu scopul de a-l identifica pe autorul infracțiunii.

Cum pot să mă informeze cu privire la evoluția anchetei?

Dacă doriți, aveți dreptul să fiți informat cu privire la modul în care s-a dat curs plângerii dumneavoastră, inclusiv cu privire la hotărârea de a trimite în judecată persoana acuzată sau de a închide ori a suspenda temporar ancheta. Aveți, de asemenea, dreptul a fi informat cu privire la ziua, ora și locul în care va avea loc procesul și cu privire la hotărârea pronunțată de instanță.

Am dreptul la asistență judiciară (în timpul anchetei sau al procesului)? În ce condiții?

Da. Dacă doriți să beneficiați de asistența unui avocat și nu aveți resursele financiare necesare pentru a suporta costurile aferente, aveți dreptul la asistenţă judiciară, care poate lua următoarele forme:

  • acoperirea totală sau parțială a cheltuielilor de judecată;
  • numirea unui avocat și plata onorariilor acestuia sau
  • plata eșalonată a cheltuielilor de judecată sau a onorariilor avocatului.

Hotărârea de a vi se acorda asistenţa judiciară este de competența serviciului de asistență socială, care utilizează pentru aceasta o formulă de calcul ce ține cont de averea, veniturile și cheltuielile persoanei solicitante. Cererea de acordare a asistenței judiciare trebuie depusă utilizând formularele puse la dispoziție gratuit de către serviciile de securitate socială fie personal, fie prin fax, prin poștă sau online, în acest din urmă caz prin completarea formularului online relevant.

Cererea trebuie însoțită de documente justificative care să ateste faptul că solicitantul se confruntă cu dificultăți financiare. Hotărârea de acordare a asistenței judiciare se ia în cel mult 30 de zile de la depunerea cererii. Pentru depunerea cererii nu se percepe nicio taxă.

Pot cere să mi se ramburseze cheltuielile (care decurg din participarea mea la anchetă/proces)? În ce condiții?

Da. În calitate de victimă care interveniți și ca martor în cadrul unei proceduri judiciare, aveți dreptul la o compensație pentru timpul pe care l-ați consacrat pentru aceasta și, de asemenea, aveți dreptul să vă fie rambursate cheltuielile aferente.

Pentru a beneficia de compensația respectivă, trebuie să depuneți o cerere scrisă, utilizând formularul adecvat care v-a fost furnizat de instanță.

Pot introduce o cale de atac dacă ancheta este închisă înainte de trimiterea cauzei în instanță?

Da. În cazul în care nu sunteți de acord cu încheierea anchetei, puteți depune o cerere la superiorul ierarhic direct al procurorului din cadrul Ministerului Public care a hotărât închiderea anchetei, rugându-l să trimită în judecată persoana împotriva căreia au fost formulate acuzații sau să continue ancheta și indicând, în acest din urmă caz, faptul că au ieșit la iveală noi probe de care trebuie să se țină seama.

Pot să ia parte la proces?

Da.

Care este rolul meu oficial în cadrul sistemului de justiție? De exemplu, sunt sau pot alege să fiu: victimă, martor, parte civilă sau acuzator privat?

Puteți participa la procedurile penale în calitate de asistent al procurorului, de parte civilă sau de martor.

Care sunt drepturile și obligațiile mele în această calitate?

  • În calitate de victimă: trebuie să depuneți mărturie la fel ca orice martor. Mărturia dumneavoastră este vitală pentru a obținerea de dovezi cu privire la săvârșirea infracțiunii, întrucât aveți o cunoaștere nemijlocită a ceea ce s-a întâmplat.
  • În calitate de asistent al procurorului: aveți un rol activ în cadrul procesului, colaborând cu Ministerul Public pentru a culege dovezi cu privire la faptele descrise în cadrul acuzațiilor formulate. Avocatul dumneavoastră poate, de exemplu, să prezinte dovezi, să adreseze întrebări părții chemate în judecată, martorilor și experților, iar, la sfârșitul procesului, își poate prezenta declarațiile finale, adică își poate exprima punctul de vedere cu privire la dovezile prezentate și la eventuala condamnare a persoanei chemate în judecată.
  • În calitate de parte civilă: vă veți apăra în cadrul procesului dreptul de a primi despăgubiri, puteți adresa întrebări persoanei chemate în judecată, martorilor și experților cu privire la aspecte ale cererii de acordare de despăgubiri pe care ați depus-o, inclusiv cu privire la prejudiciile pe care le-ați suferit.

Pot face o depoziție în timpul procesului sau pot depune mărturie? În ce condiții?

Da. În condițiile indicate mai sus.

Ce informații îmi vor fi comunicate în timpul procesului?

Veți fi informat cu privire la hotărârile judecătorești care pot influența desfășurarea procedurilor penale, cu privire la ziua, ora și locul în care se va ține procesul și cu privire la hotărârea pronunțată de instanță.

Pot avea acces la dosarele instanței?

Da. În calitate de victimă, aveți dreptul de acces la dosarul cauzei, mai puțin în cazul în care, în etapa anchetei, dosarul în cauză are statut confidențial, iar Ministerul Public se opune consultării acestuia pe motiv că acest lucru poate stânjeni ancheta și/sau poate afecta drepturile persoanelor care participă la proceduri.

Ultima actualizare: 28/03/2023

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.