În materie de drept civil, procedurile și acțiunile în curs intentate înainte de încheierea perioadei de tranziție vor continua în temeiul legislației UE. În baza unui acord reciproc între UE și Regatul Unit, Portalul e-justiție va păstra informațiile legate de Regatul Unit până la sfârșitul anului 2022.

Drepturile victimelor, pe țări

Care este procedura pentru a solicita despăgubiri din partea autorului infracțiunii?  (de exemplu, intervenție în instanță, constituirea ca parte civilă sau o acțiune civilă)

În cazul în care sunteți victima unei infracțiuni săvârșite prin violență este posibil să aveți dreptul la despăgubiri. Cu excepția cazului în care există motive întemeiate, ar trebui să raportați incidentul poliției cât mai curând posibil după ce s-a întâmplat și să depuneți o cerere de despăgubire în termen de doi ani (de la data incidentului care a cauzat prejudiciul). Termenul de doi ani poate fi prelungit dacă serviciile competente consideră că ați avut un motiv întemeiat pentru întârziere și că acest lucru este în interesul justiției. Informații suplimentare cu privire la despăgubirea victimelor infracțiunilor săvârșite prin violență pot fi găsite la adresa http://www.nidirect.gov.uk/articles/compensation-criminal-injuries.

Despăgubiri stabilite de instanță

Judecătorul de pace (Magistrates’ court) poate impune obligația de a plăti despăgubiri de maximum 5 000 GBP pentru fiecare capăt de acuzare. Crown Court nu are un prag în acest sens, dar ar trebui să țină seama de mijloacele de care dispune autorul infracțiunii.

Nivelul despăgubirilor trebuie să fie adecvat, în funcție de toate dovezile și de declarațiile acuzării și apărării.

Instanțele acordă o importanță deosebită despăgubirilor și trebuie să își motiveze decizia de a nu le acorda.

Instanța a obligat autorul infracțiunii la plata de despăgubiri. Cum mă asigur că acesta îmi va plăti despăgubiri?

Executarea hotărârilor prin care autorul infracțiunii este obligat să vă plătească despăgubiri este de competența instanțelor.

În cazul în care acesta nu plătește, este posibil ca statul să îmi plătească un avans?  În ce condiții?

Nu, în Irlanda de Nord nu există posibilitatea de a primi un avans al despăgubirilor dispuse de instanță.

Am dreptul la despăgubiri de la stat?

Este posibil să puteți beneficia de sprijin în cadrul sistemului de despăgubiri pentru prejudiciile produse ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni. Mai multe informații sunt disponibile la adresa: https://www.nidirect.gov.uk/articles/compensation-criminal-injuries

Am dreptul la despăgubiri dacă autorul infracțiunii nu este condamnat?

Este posibil să puteți beneficia de sprijin în cadrul sistemului de despăgubiri pentru prejudiciile produse ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni chiar dacă agresorul este necunoscut sau nu este condamnat. Mai multe informații sunt disponibile la adresa https://www.nidirect.gov.uk/articles/compensation-criminal-injuries.

Am dreptul la o plată de urgență până mi se soluționează cererea de despăgubiri?

În cazul în care serviciile de despăgubiri au decis că sunteți eligibil pentru a primi despăgubiri dar nu pot emite încă o decizie definitivă, puteți eventual primi o plată intermediară. Imposibilitatea de a emite o decizie finală poate fi cauzată de nevoia de a aștepta pentru a cunoaște impactul pe termen lung al prejudiciului.

Ultima actualizare: 14/03/2019

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

Opinia dvs.

Completați formularul de mai jos pentru a ne transmite observațiile dumneavoastră cu privire la noul nostru site