Drepturile victimelor, pe țări

Grecia

Conținut furnizat de
Grecia

Secretariatul general pentru egalitatea de gen (Genikí Grammateía Isótitas ton Fýlon), care este în subordinea Ministerului de Interne, administrează centre de consiliere pentru femeile care sunt victime ale violenței.

Acesta a instituit o rețea integrată de 62 de structuri pentru a ajuta aceste femei.

Rețeaua cuprinde o linie de asistență telefonică 24/7 (SOS 15900), 40 de centre de consiliere și 21 de cămine pentru femei și pentru copiii lor.

Linia de asistență telefonică SOS15900 poate fi contactată de asemenea la adresa de e-mail sos15900@isotita.gr. Aceasta funcționează pe o bază 24/7, 365 de zile pe an, atât în limba greacă, cât și în limba engleză. Pentru apeluri, se percep tarifele aplicabile apelurilor telefonice naționale.

Centrele de consiliere oferă în mod gratuit sprijin psihosocial și consiliere juridică. Domeniul de aplicare al serviciilor oferite se extinde în prezent pentru a include ocuparea forței de muncă în rândul femeilor și femeile care suportă mai multe forme de discriminare (sprijin pentru refugiați, pentru părinții singuri, pentru membrii comunității rome etc.). Datele de contact (adresă și număr de telefon) ale centrelor de consiliere sunt disponibile la adresa http://www.womensos.gr/ și pe Facebook: WomenSOS.gr

DATE DE CONTACT:

Site-ul web al Secretariatului general pentru egalitatea de gen: http://www.isotita.gr/

Centrul de cercetare pentru egalitatea de gen (Kéntro Erevnón gia Thémata Isótitas, „KEThI”)

Centrul de cercetare pentru egalitatea de gen oferă sprijin psihologic și asistență juridică pentru victimele violenței domestice și administrează un cămin pentru femeile care sunt victime ale violenței și copiii lor.

Centrul de cercetare pentru egalitatea de gen

  • este un organism de drept privat, care a fost înființat în 1994 și face obiectul supravegherii Secretariatului general pentru egalitatea de gen
  • include servicii regionale și locale care oferă sprijin psihologic și asistență juridică victimelor violenței domestice
  • oferă sprijin psihologic și asistență juridică gratuită
  • oferă informații, consiliere și sprijin pentru femeile care se confruntă cu probleme legate de ocuparea forței de muncă și de excluziunea socială
  • în cooperare cu Prefectura Atena, administrează un cămin pentru femei care sunt victime ale violenței și pentru copiii lor începând din 1993.
  • DATE DE CONTACT:

Site web: https://kethi.gr/

Centrul național pentru solidaritate socială (Ethnikó Kéntro Koinonikís Allilengýis, „EKKA”)

Centrul național pentru solidaritate socială operează o rețea care oferă servicii de asistență socială persoanelor, familiilor și grupurilor sociale care se confruntă cu dificultăți psihosociale sau care au nevoie de sprijin social imediat.

Centrul național pentru solidaritate socială

  • este un organism de drept privat cu sediul în Atena și se află sub supravegherea Ministerului Muncii, Securității Sociale și Solidarității Sociale;
  • acesta cuprinde următoarele servicii:
  • linia de asistență socială directă 197 pentru toți cetățenii funcționează pe o bază 24/7; apelurile sunt gratuite;
  • linia telefonică națională de urgență pentru protecția copiilor 1107, destinată întrebărilor referitoare la copii, funcționează pe o bază 24/7
  • centre de asistență socială în Atena, în Pireu și în Salonic
  • cămine pentru cetățenii care se confruntă cu probleme sociofinanciare grave în regiunea Attica
  • administrează adăposturi pentru femei expuse riscului și copiii acestora în Attica și în Salonic
  • sfera serviciilor oferite:
  • consiliere și informare privind aspecte legate de bunăstarea socială
  • sprijin social și psihologic pentru persoane și familii, oferirea de adăposturi femeilor expuse riscului și copiilor lor (în principal victime ale violenței domestice și ale traficului de persoane)
  • cazare pe termen scurt pentru persoanele care trec printr-o criză sau printr-o situație socială de urgență
  • servicii de cooperare și mediere pentru a facilita accesul la serviciile de solidaritate socială oferite de alte organizații;
  • în sfârșit, Centrul dispune de echipe de intervenție rapidă de sprijin psihosocial, care sunt formate în principal din psihologi și asistenți sociali, în situații de dezastre naturale (cutremure, inundații, incendii), de accidente sau de naufragii care implică un număr mare de victime, precum și în situația oricărei crize care implică un număr mare de oameni, când prezența acestor echipe este considerată a fi necesară.

DATE DE CONTACT:

Site web: http://www.ekka.org.gr/

Rețeaua pentru luarea în evidență a actelor de violență rasială (Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας)

DATE DE CONTACT:

Site web: REȚEAUA PENTRU LUAREA ÎN EVIDENȚĂ A ACTELOR DE VIOLENȚĂ RASIALĂ (ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ)

Consiliul elen pentru refugiați (Ellinikó Symvoúlio gia tous Prósfyges)

Consiliul elen pentru refugiați este o organizație neguvernamentală care sprijină refugiații și solicitanții de azil din Grecia, prin intermediul unei game largi de servicii psihosociale și juridice.

Consiliul elen pentru refugiați

  • este o organizație neguvernamentală înființată în 1989 pentru a sprijini refugiații și solicitanții de azil în Grecia
  • îi ajută pe refugiați să se integreze armonios în Grecia prin intermediul unei game largi de servicii psihosociale și juridice
  • este singura organizație neguvernamentală elenă non-profit care se ocupă exclusiv de persoanele care solicită azil în Grecia și care sunt considerate refugiați
  • este înregistrat la Ministerul Afacerilor Externe și la Ministerul Sănătății și Solidarității Sociale ca organizație caritabilă specială
  • este una dintre cele șase organizații neguvernamentale care protejează drepturile omului în Grecia și este membră a Comisiei naționale a drepturilor omului (Ethnikí Epitropí gia ta Dikaiómata tou Anthrópou)
  • este partener executiv al înaltului comisar al Organizației Națiunilor Unite pentru refugiați și membru al Consiliului european pentru refugiați și exilați.

DATE DE CONTACT:

Site web: http://www.gcr.gr/

Monitorul elen din Helsinki (Ellinikó Paratiritírio ton Symfonión tou Elsínki)

Monitorul elen din Helsinki monitorizează, publică articole și desfășoară activități de lobby în probleme legate de drepturile omului din Grecia.

Monitorul elen din Helsinki

  • a fost înființat în 1992
  • este membrul elen al Federației Internaționale a Drepturilor Omului din Helsinki
  • monitorizează, publică și desfășoară activități de lobby în probleme legate de drepturile omului din Grecia și, ocazional, din Balcani
  • a participat la și a coordonat în mod frecvent monitorizarea mass-mediei elene și balcanice în ceea ce privește stereotipurile și discursurile de incitare la ură și a pregătit rapoarte anuale detaliate, rapoarte paralele/neoficiale către organismele ONU instituite în temeiul tratatelor, precum și rapoarte specializate cu privire la maltratare și la comunitățile etnice, etno-lingvistice, religioase și de imigranți.

DATE DE CONTACT:

Site web: https://greekhelsinki.wordpress.com/

Amnesty International – secțiunea elenă (Diethnís Amnistía Ellinikó Tmíma)

Amnesty International se adresează guvernelor, organizațiilor interguvernamentale, grupurilor politice armate, societăților comerciale și altor actori nestatali și investighează în mod sistematic și imparțial cazuri individuale și modele de abuzuri ale drepturilor omului.

Amnesty International

  • este o mișcare mondială și independentă de voluntari care luptă pentru protecția drepturilor omului
  • apără prizonierii de conștiință și victimele violenței și ale sărăciei
  • face eforturi pentru a pune capăt violenței împotriva femeilor
  • face eforturi să elimine pedeapsa cu moartea, tortura și limitările libertății impuse în numele „războiului împotriva terorii”
  • combate discriminarea refugiaților, a imigranților, a minorităților și a apărătorilor drepturilor omului.

DATE DE CONTACT:

Site web: http://www.amnesty.org.gr/

Ultima actualizare: 09/06/2023

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.