Drepturile victimelor, pe țări

Finlanda

Conținut furnizat de
Finlanda

Pe cine pot contacta pentru a beneficia de sprijin și asistență dacă sunt victima unei infracțiuni?

Sprijin pentru toate victimele infracțiunilor
– Organizația pentru Sprijinirea Victimelor din Finlanda (Rikosuhripäivystys), tel.: 116 006

Servicii de adăpostire pentru victimele violenței în familie

Adăpost online (Nettiturvakoti)

Centrele de sprijin Seri pentru victime ale agresiunii sexuale (cu vârsta de peste 16 ani):

– Helsinki, Turku, Tampere, Kuopio, Oulu

Centrul de Criză pentru Situații de Viol, Tukinainen

– tel. 0800 97899

Tukinainen online (Nettitukinainen)

Centrul de Criză pentru Situații de Viol


Sistem de asistență pentru victimele traficului de ființe umane

– Centrul de Primire Joutseno (Joutsenon vastaanottokeskus), tel. 029 54 63 177


Mediere

– birouri de mediere:

Mediere în cauze penale și civile

Mediere în cauze penale și civile (în engleză)

Poliția

– urgențe: sunați la 112 (număr de telefon pentru situații de urgență)


Asistență judiciară

Despăgubiri care se plătesc din fonduri de stat pentru daune penale

– Trezoreria Statului, tel. 0295 50 2736

Linie telefonică de urgență dedicată victimelor

Organizația pentru Sprijinirea Victimelor din Finlanda, tel. 116 006

Nollalinja (24/7), tel. 080 005 005 (line telefonică de asistență pentru victimele violenței în familie și violenței împotriva femeilor)

Centrul de Criză pentru Situații de Viol, Tukinainen, tel. 0800 97899 (victime ale abuzului sexual)

Sistem de asistență pentru victimele traficului de ființe umane (24/7), tel. 029 54 63 177 (victime ale traficului de ființe umane)

Asistența acordată victimelor este gratuită?

Este gratuit sprijinul acordat de organizațiile de sprijinire a victimelor. Serviciile oferite de adăposturi, de centrele de sprijin pentru victimele agresiunii sexuale și de sistemul de asistență pentru victimele traficului de ființe umane sunt, de asemenea, gratuite pentru beneficiar.

Ce tipuri de asistență pot primi de la serviciile sau autoritățile publice?

O victimă a unei infracțiuni poate necesita asistență medicală ori alte servicii de asistență socială sau de îngrijire a sănătății, cum ar fi servicii sociale în regim de urgență, spitalizare sau reabilitare fizică și psihică. Puteți recurge la aceste servicii în aceleași condiții ca toți ceilalți beneficiari.

Adăposturile oferă ajutor imediat în situații de criză, locuințe sigure 24 de ore din 24 de ore și asistență psihosocială, îndrumare și consiliere în situații grave. Aceste servicii sunt oferite în principal persoanelor și familiilor care au trecut prin situații de violență în familie sau care au fost amenințate cu violența. Unele dintre servicii sunt oferite de organizații. Institutul Finlandez pentru Sănătate și Bunăstare (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) se ocupă de organizarea serviciilor de adăpostire.

Sistemul de asistență pentru victimele traficului de ființe umane este o autoritate de stat care are responsabilitatea de a se asigura că sunt respectate drepturile garantate victimelor traficului de ființe umane. Printre serviciile de sprijin se numără locuințe sigure, asistență medicală, servicii sociale, o indemnizație de primire sau ajutor social, asistență judiciară și consiliere juridică, persoană de sprijin în cadrul procedurilor penale și servicii de interpretare și traducere. În plus față de sistemul de asistență, și organizațiile acordă asistență victimelor traficului de ființe umane.

Aveți dreptul la asistență din partea unui jurist pentru denunțarea infracțiunii, în timpul audierilor și în cadrul procesului. Juristul trebuie să fie avocat, avocat din oficiu sau consilier juridic licențiat.

Persoanele cu venituri mici și medii pot avea dreptul la asistență juridică finanțată de stat. În astfel de cazuri, onorariul avocațial va fi plătit de stat parțial sau integral. Puteți solicita asistență judiciară la un birou public de asistență juridică sau prin intermediul unui serviciu electronic. De asemenea, puteți cere societăților de avocați să solicite asistență judiciară în numele dumneavoastră.

Instanța judecătorească poate ordona să vi se asigure asistență juridică sau o persoană de sprijin, în cazuri care implică violența în familie, infracțiuni contra libertății și integrității sexuale sau infracțiuni grave contra vieții, sănătății sau libertății dumneavoastră. În astfel de cazuri, statul va plăti onorariul indiferent de venitul dumneavoastră.

Puteți fi asistat de o persoană de sprijin în diferitele etape ale procedurilor penale. Puteți cere oricui doriți să joace rolul de persoană de sprijin pentru dumneavoastră. Persoana de sprijin vă poate însoți la audieri și la ședințele de judecată, dar prezența sa poate fi restricționată în anumite situații. Organizația pentru Sprijinirea Victimelor din Finlanda vă poate asigura gratuit o persoană de sprijin instruită. Serviciile generale de sprijin pentru victime oferite de Organizația pentru Sprijinirea Victimelor din Finlanda sunt finanțate de Ministerul Justiției și fac obiectul obligației de serviciu public.

Ce tipuri de asistență pot primi de la organizațiile neguvernamentale?

Există multe organizații care oferă sprijin, consiliere și îndrumare victimelor infracțiunilor. Organizația pentru Sprijinirea Victimelor din Finlanda oferă asistență pentru toate tipurile de infracțiuni și de proceduri penale, precum și consiliere specifică cu privire la drepturile victimelor. Victimele violenței în familie pot solicita protecție și sprijin din partea adăposturilor. De asemenea, ajutorul este disponibil prin intermediul liniilor telefonice de asistență și al serviciilor de asistență comunitară. În unele localități, este disponibil sprijin special pentru victimele infracțiunilor contra libertății și integrității sexuale și pentru femeile imigrante, precum și sprijin reciproc pentru familiile victimelor omuciderii.

Servicii de sprijin oferite de organizații

Organizația pentru Sprijinirea Victimelor din Finlanda

Sprijin pentru toate victimele infracțiunii, inclusiv pentru martori și pentru membrii familiei victimei. Asistență și consiliere cu privire la exercitarea drepturilor victimelor în proceduri penale. Linie națională de asistență telefonică, linie de asistență telefonică juridică, serviciu de sprijin online. Servicii oferite de persoane de sprijin la nivel regional.

– linie de asistență telefonică: 116 006 (gratuit)
– linie de asistență telefonică juridică: 0800 161 177 (gratuit)

Nollalinja

Line telefonică 24/7 de asistență pentru victimele violenței în familie și violenței împotriva femeilor, tel. 080 005 005 (gratuit)

Federația Căminelor și Adăposturilor pentru Mamă și Copil (Ensi- ja turvakotien liitto)

Adăposturi pentru persoanele care se confruntă cu violența în familie sau amenințări cu violența care au nevoie de sprijin pentru recuperare și de cazare temporară. Serviciile de asistență comunitară oferă sprijin pentru rezolvarea situațiilor cauzate de violența în familie și pentru depășirea crizei. Consiliere telefonică, discuții cu un expert în materia violenței în familie, grup de sprijin reciproc îndrumat sau asistență pentru autonomie.

Adăpost online

Servicii online întreținute de Federația Căminelor și Adăposturilor pentru Mamă și Copil; ajută toate părțile implicate în relații violente.

Centrul de Criză pentru Situații de Viol, Tukinainen

Oferă sprijin și îndrumare persoanelor care au fost supuse agresiunii sexuale și/sau abuzului sexual, precum și familiilor acestora. Serviciu de asistență online.

– linie telefonică de asistență în situații de criză: tel. 0800 97899 (gratuit)

– linie de asistență telefonică juridică: tel. 0800 97895 (gratuit)

MONIKA – Asociația Multiculturală a Femeilor, Finlanda

Servicii ușor accesibile, consiliere juridică și adăpost pentru femei și copii imigranți care suferă din cauza violenței. Ajutorul este disponibil în mai multe limbi; se asigură și servicii prestate de persoane de sprijin.

– linie telefonică de asistență 0800 05058 (gratuit)

– Adăpostul Mona, tel. 045 639 6274 (24/7)

Linia femeilor (Naisten Linja)

Consiliere și sprijin pentru femei și fete afectate de violență. Informații disponibile online și telefonic.

– tel. 0800 02400 (gratuit)

Pro-tukipiste

Servicii de sănătate și de sprijin pentru persoanele care lucrează în industria sexului sau în industria erotică și victimelor traficului de ființe umane.

Asociația pentru Membrii Familiilor Victimelor Omuciderii HUOMA (Henkirikoksen uhrien läheiset ry)

Sprijin reciproc pentru membrii familiilor victimelor infracțiunilor de omucidere.

– tel. 050401 2230

Huoma

MIELI Organizația pentru Sănătate Mintală din Finlanda (Suomen Mielenterveys ry)

Ajutor în situații de criză de viață.

– linie telefonică de asistență în situații de criză 09 2525 0111 (24 h)

Suvanto – Pentru Siguranță la Vârste Înaintate (Suvanto ry – Turvallisen vanhuuden puolesta)

Ajutor, sprijin reciproc și consiliere juridică pentru vârstnici împotriva abuzurilor și violenței.

– linie de asistență telefonică SUVANTO 0800 06776 (gratuit)

Ultima actualizare: 05/02/2021

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.