În materie de drept civil, procedurile și acțiunile în curs intentate înainte de încheierea perioadei de tranziție vor continua în temeiul legislației UE. În baza unui acord reciproc între UE și Regatul Unit, Portalul e-justiție va păstra informațiile legate de Regatul Unit până la sfârșitul anului 2024.
NOTĂ: Versiunea în limba originală a acestei pagini engleză a fost modificată recent. Versiunea lingvistică pe care o consultați acum este în lucru la traducătorii noștri.
Swipe to change

Drepturile victimelor, pe țări

Anglia şi Ţara Galilor

Conținut furnizat de
Anglia şi Ţara Galilor

Cum pot participa în faza de judecată?

Care sunt drepturile mele în calitate de martor?

Sunt minor. Ce alte drepturi am?

Cum pot obține asistenţă juridică?

Cum pot beneficia de protecţie, dacă mă aflu în pericol?

Cum pot obține repararea prejudiciului din partea inculpatului sau compensații financiare din partea statului?

Există posibilitatea reconcilierii sau să demarez procedurile de mediere între mine și pârât?

Sunt cetățean străin. Cum îmi sunt protejate drepturile și interesele?

Mai multe informații

Cum pot participa în faza de judecată?

Veți fi informat cu privire la data și tipul ședinței de judecată. Ședința de judecată poate fi:

  • o audiere preliminară, de exemplu pentru a stabili cauțiunea sau instanța superioară sau inferioară care urmează să judece cauza;
  • un proces în care inculpatul își neagă vinovăția și sunt administrate probele;
  • o audiere în care inculpatul nu își neagă vinovăția, ci pledează vinovat, iar condamnarea este certă;
  • o audiere de condamnare (în numeroase cazuri pedeapsa este hotărâtă în cadrul unei audieri speciale la o săptămână sau chiar o lună de la stabilirea vinovăției).

Puteți participa la proces:

  • ca martor (dacă inculpatul pledează nevinovat și dacă vi se solicită să depuneți mărturie);
  • ca observator;
  • prin completarea unei declarații personale a victimei (1), dacă doriți acest lucru.

Aveți dreptul să participați la proces cu excepția cazului în care:

  • ședința de judecată are loc cu ușile închise (de obicei, acesta este exclusiv cazul audierilor cu minori) sau
  • veți depune mărturie (caz în care puteți să asistați la ședința de judecată doar după ce ați depus mărturie).

Nu este necesar să participați la procedurile în instanță decât în cazul în care ați fost citat ca martor și urmează să aduceți probe.

Care sunt drepturile mele în calitate de martor?

De asemenea, vi se va aduce la cunoștință dacă trebuie să depuneți mărturie în calitate de martor. Acest lucru este posibil doar dacă inculpatul își neagă vinovăția. În calitate de martor, trebuie să participați la audiere și să răspundeți la întrebările care vă sunt adresate.

Dacă ați dat declarație pe parcursul cercetării și vi s-a solicitat să depuneți mărturie în timpul procesului, aveți dreptul să recitiți declarația înainte de a depune mărturie.

La începutul audierii vi se va solicita să depuneți un jurământ sau să declarați că veți spune adevărul. Pe parcursul audierii, procurorul și avocatul inculpatului vă vor adresa întrebări. Persoana care vă adresează întrebări poate afirma sau sugera ceva greșit din punctul dumneavoastră de vedere. În acest caz, trebuie să spuneți în mod clar că nu sunteți de acord cu afirmația/sugestia. Rolul dumneavoastră ca martor este să spuneți adevărul. După epuizarea întrebărilor, judecătorul vă va permite să plecați. Sunteți liber să părăsiți sala sau, dacă doriți și aveți peste 14 ani, să rămâneți și să participați la restul ședinței.

Dacă vă simțiți vulnerabil sau intimidat și întruniți criteriile relevante în acest sens, procurorul poate solicita instanței, în prealabil, să adopte măsuri speciale menite să vă ajute să depuneți mărturie. Astfel de măsuri includ amplasarea unui panou care să vă protejeze de inculpat în sala de judecată sau depunerea mărturiei în afara sălii de judecată, prin intermediul unei conexiuni video. Instanța decide asupra măsurilor aplicabile, însă în momentul luării unei astfel de decizii aceasta trebuie să ia în considerare opinia dumneavoastră.

De obicei, veți fi audiat ca martor o singură dată. Cu toate acestea, dacă este necesar, vi se poate solicita să vă prezentați din nou în instanță și să răspundeți la întrebări suplimentare.

Puteți solicita rambursarea cheltuielilor de deplasare în instanță și o diurnă, precum și pierderile de venituri sau alte pierderi financiare, cum ar fi alocațiile pentru îngrijirea copiilor. Suma pe care o puteți solicita depinde de durata pentru care stați departe de casă sau de locul de muncă pentru a vă putea prezenta în instanță.

În Anglia și Țara Galilor puteți beneficia de asistență din partea Unității locale de protejare a martorilor. Ofițerul responsabil cu cazul dumneavoastră vă va contacta ulterior punerii sub acuzare a autorului infracțiunii. Aceasta va fi singura dumneavoastră persoană de contact până la sfârșitul procesului. Ofițerul responsabil cu cazul dumneavoastră poate face demersurile necesare pentru ca dumneavoastră să vizitați instanța înainte de a depune mărturie cu scopul de a vă familiariza cu locul. Ofițerul respectiv se va ocupa de toate tipurile de asistență pe care le-ați putea necesita, cum ar fi transport, servicii de interpretariat, asistență medicală etc.

De asemenea, în funcție de locul în care a fost săvârșită infracțiunea, puteți primi asistență din partea Serviciului pentru martori, o organizație voluntară care ajută martorii să se familiarizeze cu prezentarea în instanță prin furnizarea de informații și sprijin.

Pentru informații suplimentare vă rugăm să consultați broșura Prezentarea martorilor în instanță. Pentru mai multe informații privind drepturile dumneavoastră ca martor, puteți consulta Carta martorilor.

Sunt minor. Ce alte drepturi am?

Dacă aveți mai puțin de 17 ani, puteți ruga procurorul să solicite instanței să adopte înainte de începerea procesului una sau mai multe măsuri speciale menite să vă ajute să depuneți mărturie.

Măsurile speciale disponibile includ:

  • depunerea mărturiei prin intermediul unei legături video din afara sălii de judecată (veți putea viziona sala de judecată, iar persoanele prezente vă vor vedea pe un ecran);
  • înregistrarea mărturiei pe suport video (dacă declarația pe care ați furnizat-o poliției a fost înregistrată pe suport video, aceasta va putea fi prezentată în timpul procesului);
  • depunerea mărturiei din spatele unui panou (în jurul boxei martorilor va fi amplasat un panou pentru a împiedica contactul vizual între martor și inculpat);
  • renunțarea la peruci și robe (judecătorul și avocații nu vor purta robe și peruci pentru a crea o atmosferă mai puțin oficială în sala de judecată);
  • depunerea mărturiei în privat – în cazurile de infracțiuni cu caracter sexual și cele care implică intimidarea (este interzis accesul publicului în sala de judecată);
  • utilizarea unor mijloace de comunicare precum un panou cu litere;
  • examinarea prin intermediari dacă întâmpinați probleme de comunicare, de exemplu o persoană care vă poate ajuta să înțelegeți întrebările care vă sunt adresate.

Cum pot obține asistență juridică?

Nu puteți beneficia de asistență juridică decât dacă inițiați urmărirea penală privată, pentru care asistența juridică este disponibilă, în anumite cazuri. Motivul constă în faptul că în Regatul Unit victimele nu sunt considerate parte în proceduri.

Cum pot beneficia de protecție, dacă mă aflu în pericol?

În timpul procesului puteți beneficia de aceeași protecție ca și pe parcursul cercetării penale. Poliția vă va asigura protecția pe care o consideră necesară și rezonabilă având în vedere nivelul, probabilitatea și iminența pericolului. Protecția din partea poliției poate avea diferite forme, de exemplu patrule periodice în apropierea casei dumneavoastră sau o alarmă care va suna la secția poliției locale. Doar în cazurile foarte grave sunt luate în considerare măsuri drastice de protecție (cum ar fi păstrarea anonimatului pe parcursul procesului sau programele de protecție a martorilor).

Cum pot obține repararea prejudiciului din partea inculpatului sau compensații financiare din partea statului?

În unele situații, puteți solicita despăgubiri de la autorului infracțiunii, caz în care va trebui să furnizați poliției detalii privind prejudiciile suferite în momentul sesizării infracțiunii sau imediat după aceasta. Poliția va transmite detaliile parchetului, care va solicita despăgubiri în numele dumneavoastră. Dacă o persoană este acuzată de săvârșirea unei infracțiuni, instanța de judecată va obliga cel mai probabil autorul infracțiunii să plătească toate prejudiciile cauzate sau doar o parte din acestea, cu excepția cazului în care acesta se află în imposibilitate de plată. Plata sumei în cauză poate fi efectuată în tranșe săptămânale sau lunare. Ordinul de despăgubire are prioritate în raport cu orice amendă care trebuie plătită de către autorul infracțiunii.

Dacă sunteți victimă a unei infracțiuni violente, sunteți eligibil pentru a solicita despăgubiri financiare din partea statului. Trebuie să înaintați cererea dumneavoastră către Autoritatea pentru despăgubirea victimelor infracțiunilor. Vă rugăm să consultați fișa informativă privind despăgubirea victimelor infracțiunilor în Anglia și Țara Galilor (disponibilă în engleză și alte limbi) pe site-ul internet al Rețelei Judiciare Europene.

Există posibilitatea reconcilierii sau să demarez procedurile de mediere între mine și pârât?

Pe parcursul procesului există posibilități de conciliere și/sau mediere, în funcție de natura infracțiunii.

În mod normal, veți fi invitat să participați la această procedură. Medierea poate avea loc doar cu acordul dumneavoastră și este desfășurată de către poliție sau de consilierii de probațiune.

Sunt cetățean străin. Cum îmi sunt protejate drepturile și interesele?

Dacă sunteți cetățean străin, beneficiați de toate drepturile descrise mai sus.

În plus, dacă nu vorbiți limba engleză, autoritățile vă vor pune la dispoziție un traducător sau interpret dacă acest lucru este necesar, în special dacă vi se solicită să depuneți mărturie în calitate de martor.

Mai multe informații:

  • Codul de practică pentru victimele infracțiunilor – în engleză
  • Carta martorilor – în engleză
  • Legea din 2004 privind violența domestică, infracțiunile și victimele infracțiunilor – în engleză
  • Declarația personală a victimei: Ghid pentru ofițerii de poliție, anchetatorii și practicienii din domeniul justiției penale – în engleză
  • Ghidul victimelor sau martorilor – în engleză
Note:
1. Declarația personală a victimei
Declarația personală a victimei este o declarație scrisă în care puteți să specificați modul în care v-a afectat infracțiunea săvârșită. Aceasta este un document oficial care va face parte din dosarul infracțiunii și va fi citit de către toate persoanele implicate în cazul dumneavoastră.
În declarația personală a victimei puteți să specificați prejudiciul fizic, emoțional, financiar sau de altă natură. Declarația personală a victimei nu se utilizează pentru a stabili vinovăția sau nevinovăția autorului infracțiunii, ci pentru a informa instanța cu privire la prejudiciile suferite de victimă. Puteți să comunicați faptul că doriți să citiți cu voce tare declarația sau ca aceasta să fie citită cu voce tare (în general de către procuror) în cazul în care inculpatul este declarat vinovat. Instanța decide dacă veți citi declarația (în întregime sau parțial). Puteți redacta declarația în orice moment anterior ședinței de judecată.
Ultima actualizare: 01/02/2019

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.