If you have been a victim of crime, the law confers certain individual rights to you, before, during and after court proceedings (trial). You can also benefit from various forms of assistance and may be able to claim compensation for the damages caused by the crime.
Criminal proceedings in England and Wales start with an investigation, where the police gather evidence. Once the police have completed their investigation, in less serious cases, the police will decide whether to charge the suspect. Otherwise, the case is passed to the prosecution service. The public prosecutor examines whether or not there is enough evidence against the suspect for a realistic prospect of conviction and whether it is in the public interest to prosecute him or her. If the prosecutor decides that a prosecution should not go ahead, the case will be closed. Otherwise the prosecutor will advise the police of the charging decision, the police will charge the suspect and the case will go to court.
Cases for less serious offences are heard at the Magistrates’ Courts, usually by a panel of three lay magistrates and less often by a single professional judge. Cases for more serious crimes (like rape or robbery) are heard at the Crown Courts by a professional judge and a lay jury. The jury is composed of 12 people selected at random from the general public who listen to the evidence presented during the trial and decide if the defendant is guilty of the crime. The judge decides on matters of law during the trial, such as whether the presentation of certain evidence is allowed. At the end of the trial if the jury finds the defendant guilty the judge decides the sentence for the crime according to the law.
Click on the links below to find the information that you need:
1 - My rights as a victim of crime
2 - Reporting a crime and my rights during the investigation or trial
The national language version of this page is maintained by the respective Member State. The translations have been done by the European Commission service. Possible changes introduced in the original by the competent national authority may not be yet reflected in the translations. The European Commission accepts no responsibility or liability whatsoever with regard to any information or data contained or referred to in this document. Please refer to the legal notice to see copyright rules for the Member State responsible for this page.
Aveți dreptul de a primi informații scrise privind acțiunile preconizate din partea sistemului de justiție penală, cum ar fi broșura de informare pentru victimele criminalității sau adresa unui site web care conține aceste informații.
În funcție de tipul de infracțiune, de situația dumneavoastră personală sau de pertinența acesteia pentru etapa respectivă a cercetării sau a procedurii penale, trebuie să vi se ofere acces la următoarele informații încă de la primul contact cu poliția:
Aveți dreptul de a beneficia de servicii de sprijin pentru victime în orice moment, indiferent dacă ați denunțat sau nu săvârșirea unei infracțiuni, precum și după încheierea cercetării și a urmăririi penale.
Aveți dreptul de a beneficia de serviciile prevăzute în cod în cazul în care infracțiunea a avut loc în Anglia sau Țara Galilor sau dacă serviciile respective au legătură cu proceduri penale care au loc în Anglia sau Țara Galilor. [1]
[1] Dreptul de a beneficia de despăgubiri de la Autoritatea de Compensare a Daunelor Penale (Criminal Injuries Compensation Authority) poate depinde de locul unde aveți reședința sau de cetățenia pe care o dețineți, cu excepția cazului în care se identifică în mod clar faptul că sunteți victimă a traficului de persoane sau că beneficiați de azil, protecție umanitară sau de dreptul de ședere temporară.
Aveți dreptul de a primi următoarele informații de la poliție:
Aveți dreptul de a primi de la poliție informații privind serviciile de sprijin pentru victime, inclusiv datele de contact ale acestora, astfel încât să puteți beneficia de sprijinul acestora în orice moment.
Aveți dreptul de a primi de la poliție următoarele informații și de a vi se explica, în termen de cinci zile lucrătoare, motivele pentru care un suspect a fost:
Dacă nu înțelegeți sau nu vorbiți limba engleză, aveți dreptul de a solicita servicii de interpretare într-o limbă pe care o înțelegeți:
Dacă nu înțelegeți sau nu vorbiți limba engleză, aveți, la cerere, dreptul la traducerea următoarelor informații:
[1] Aveți dreptul de a denunța săvârșirea infracțiunii într-o limbă pe care o înțelegeți sau cu asistență lingvistică necesară în cazul în care nu vorbiți limba engleză.
Prestatorii de servicii în temeiul Codului privind victimele trebuie să comunice cu dumneavoastră într-un limbaj simplu și accesibil, luând măsurile corespunzătoare (de exemplu, folosirea EasyRead, Braille sau a unui specialist în comunicare (Registered Intermediary) pentru a vă ajuta să înțelegeți și să fiți înțeles (înțeleasă). Atunci când examinează măsurile corespunzătoare, prestatorii de servicii trebuie să ia în considerare orice caracteristici personale care vă pot afecta capacitatea de a înțelege și de a fi înțeles (înțeleasă).
Sunt disponibile mai multe broșuri de informare, sub diferite forme, care folosesc un limbaj simplu.
Articolul 56 din Legea din 2004 privind violența în familie, infracțiunile și victimele infracțiunilor prevede că Ministerul Justiției (Ministry of Justice) (MJ) acordă subvenții serviciilor naționale de sprijin pentru victime. Ministerul oferă finanțare și secțiilor de poliție (Police and Crime Commissioners) pentru furnizarea la nivel local de servicii de sprijin emoțional și îndrumare practică victimelor infracțiunilor în conformitate cu
articolul 143 din Legea din 2014 privind comportamentul antisocial, infracțiunile și supravegherea ordinii.
Poliția vă va explica că datele dumneavoastră vor fi transmise automat serviciilor de sprijin pentru victime în termen de două zile lucrătoare de la denunțarea săvârșirii infracțiunii. Aveți dreptul de a solicita poliției să nu vă transmită datele serviciilor de sprijin pentru victime.
Dacă sunteți victima unei infracțiuni sexuale sau a violenței în familie sau dacă sunteți o rudă apropiată îndurerată, poliția vă va solicita consimțământul explicit înainte de a vă trimite datele serviciilor de sprijin pentru victime.
În cazul în care au obligația de a comunica informații în temeiul Codului privind victimele, prestatorii de servicii trebuie să facă acest lucru în mod efectiv și în conformitate cu obligațiile lor din Legea din 1998 privind protecția datelor și cu alte legi relevante.
Nu - aveți dreptul de a beneficia de servicii de sprijin pentru victime în orice moment, indiferent dacă ați denunțat sau nu săvârșirea unei infracțiuni, precum și după încheierea cercetării și a urmăririi penale.
În cazul în care o victimă denunță săvârșirea unei infracțiuni către un prestator de servicii responsabil cu cercetarea infracțiunilor, prestatorul de servicii trebuie să se asigure că victima este evaluată individual pentru a identifica orice nevoi specifice de protecție și pentru a stabili dacă și măsura în care victima urmează să beneficieze de măsuri de protecție specifice sau de măsuri speciale în cursul audierii sau de măsuri speciale atunci când furnizează dovezi.
Natura evaluării va depinde de toate circumstanțele, inclusiv gravitatea infracțiunii și nivelul prejudiciilor aparente suferite de către victimă. Evaluarea trebuie să ia în considerare caracteristicile personale ale victimei, opiniile acesteia, precum și natura și circumstanțele infracțiunii.
În cazul în care, ca urmare a evaluării individuale, un prestator de servicii a identificat că o victimă are nevoi de protecție specifice și că urmează să beneficieze de măsuri de protecție specifice în cursul audierii, prestatorul de servicii responsabil cu cercetarea infracțiunii trebuie să se asigure, de asemenea, sub rezerva constrângerilor de ordin operațional și practic, de disponibilitatea următoarelor măsuri:
În cazul improbabil în care un suspect evadează din custodie, după ce ia cunoștință de evadare sau după ce este informată de către penitenciar, de către Echipa de delincvență juvenilă (Youth Offending Team), de către spital sau de către centrul de cazare pentru imigranți cu privire la acest lucru, poliția vă va informa, dacă este posibil, cu privire la evadare și la orice măsuri luate pentru protecția dumneavoastră dacă se consideră că suspectul constituire un risc semnificativ pentru dumneavoastră.
În cazul în care o victimă denunță săvârșirea unei infracțiuni la un prestator de servicii responsabil cu cercetarea infracțiunilor, acesta trebuie să se asigure că victima este evaluată individual pentru a identifica orice protecție specifică. În majoritatea cazurilor, această entitate este poliția.
Toate victimele unei infracțiuni au dreptul de a fi evaluate de către poliție în vederea identificării oricăror nevoi sau servicii de sprijin necesare, inclusiv dacă și măsura în care acestea pot beneficia de măsuri speciale. Durata și conținutul acestei evaluări depinde de gravitatea infracțiunii și de nevoile dumneavoastră individuale. Evaluarea va lua în considerare caracteristicile dumneavoastră personale, natura și circumstanțele infracțiunii, precum și opiniile dumneavoastră. Cu cât puteți furniza mai multe informații în cursul evaluării, cu atât mai personalizat va fi sprijinul, luând în considerare nevoile dumneavoastră individuale.
Toate victimele unei infracțiuni au dreptul de a fi evaluate de către poliție în vederea identificării oricăror nevoi sau servicii de sprijin necesare, inclusiv dacă și măsura în care acestea pot beneficia de măsuri speciale. Durata și conținutul acestei evaluări depinde de gravitatea infracțiunii și de nevoile dumneavoastră individuale. Evaluarea va lua în considerare caracteristicile dumneavoastră personale, natura și circumstanțele infracțiunii, precum și opiniile dumneavoastră. Cu cât puteți furniza mai multe informații în cursul evaluării, cu atât mai personalizat va fi sprijinul, luând în considerare nevoile dumneavoastră individuale.
Ca victimă vulnerabilă[1], puteți beneficia de drepturi în plus în temeiul Codului privind victimele în cazul în care calitatea depoziției dumneavoastră poate fi afectată deoarece:
[1] Pe baza criteriilor prevăzute la articolul 16 din Legea din 1999 privind justiția juvenilă și dovezile în materie penală care permit instanței să determine eligibilitatea pentru măsuri speciale (a se vedea capitolul 1 punctele 1.13-1.15)
Puteți beneficia de drepturi sporite în temeiul Codului privind victimele în calitate de victimă vulnerabilă [1] dacă aveți sub 18 ani la momentul săvârșirii infracțiunii. Acest lucru include dreptul de a beneficia de măsuri speciale dacă depuneți mărturie în instanță.
[1] Acest lucru se bazează pe criteriile prevăzute la articolul 16 din Legea din 1999 privind justiția juvenilă și dovezile în materie penală care permit instanței să determine eligibilitatea pentru măsuri speciale (a se vedea capitolul 1 punctele 1.13-1.15)
Rudele apropiate ale persoanei decedate au dreptul de a beneficia de servicii în temeiul Codului în calitate de victime ale celei mai grave infracțiuni.
Purtătorul de cuvânt al familiei pentru victimele infracțiunilor care au un handicap sau pentru victimele care au fost rănite atât de grav ca urmare a unei infracțiuni încât nu pot comunica.
Dacă aveți un handicap sau ați fost rănit atât de grav ca urmare a unei infracțiuni încât nu puteți comunica, dumneavoastră sau rudele apropiate aveți dreptul de a desemna un purtător de cuvânt al familiei care să acționeze în calitate de punct unic de contact pentru a beneficia de servicii în temeiul codului.
Părintele sau tutorele unei victime cu vârsta sub 18 ani
Dacă sunteți o victimă cu vârsta sub 18 ani, dumneavoastră și, de obicei, părintele sau tutorele dumneavoastră, aveți dreptul de a beneficia de servicii în temeiul codului.[1]
[1] Cu excepția cazului în care părintele sau tutorele face obiectul cercetării sau a fost acuzat de poliție în legătură cu infracțiunea sau dacă, în opinia rezonabilă a prestatorului de servicii implicat, nu este în interesul dumneavoastră ca părintele sau tutorele să beneficieze de aceste servicii.
Justiția reparatorie reprezintă procesul prin care victimele sunt puse față în față cu persoanele care au cauzat prejudiciul, în vederea găsirii unei soluții constructive.
Justiția reparatorie are caracter voluntar - nu sunteți obligat(ă) să participați, ci trebuie să vă exprimați în prealabil acordul în acest sens, atât dumneavoastră, cât și autorul infracțiunii. Puteți solicita să participați la procedura de justiție reparatorie oricând doriți sau vi se poate solicita să participați în cazul în care autorul infracțiunii a solicitat lansarea unei proceduri de justiție reparatorie. Chiar dacă ambele părți doresc să participe, există posibilitatea ca acest lucru să nu fie adecvat, iar moderatorul va face o evaluare în acest sens.
Vor fi luate măsuri corespunzătoare pentru a vi se asigura siguranța în cadrul oricăror proceduri la care conveniți să participați; un moderator format va fi prezent întotdeauna în cursul întâlnirilor dintre dumneavoastră și autorul infracțiunii. Dacă autorul infracțiunii și-a recunoscut vina și dorește să participe la o întâlnire sau să comunice cu dumneavoastră, puteți avea posibilitatea de a explica autorului infracțiunii cum v-a afectat incidentul. Apoi, puteți decide să solicitați scuze sau să conveniți asupra unei activități pe care autorul infracțiunii trebuie să o desfășoare pentru a compensa prejudiciul suferit.
Justiția reparatorie nu este același lucru cu o hotărâre privind prestarea de muncă în folosul comunității. Hotărârea privind prestarea de muncă în folosul comunității este o dispoziție informală a poliției care permite poliției să gestioneze în mod proporțional infracțiunile minore și comportamentul antisocial, în afara sistemului formal de justiție penală. Hotărârile privind prestarea de muncă în folosul comunității se adresează în principal autorilor care se află la prima infracțiune, care și-au exprimat remușcările în mod veritabil și în cazul în care victima nu a dorit ca poliția să întreprindă măsuri formale.
Codul de procedură pentru victimele infracțiunilor („Codul privind victimele”) este adoptat în temeiul
articolului 32 din Legea din 2004 privind violența în familie, infracțiunile și victimele infracțiunilor („DVCVA 2004”) și inițiat prin Ordin emis în temeiul
articolului 33 din DVCVA 2004,
Ordinul din 2015 la Legea din 2004 privind violența în familie, infracțiunile și victimele infracțiunilor (Codul de procedură pentru victime) (Decretul din 2015 nr. 1817) a fost prezentat Parlamentului la 23 octombrie 2015 și pune în practică o versiune revizuită a Codului privind victimele la 16 noiembrie 2015.
Codul privind victimele stabilește serviciile care urmează să fie prestate în Anglia și Țara Galilor pentru victimele infracțiunilor de către organizațiile principale ale justiției penale (Introducere, capitolele 1-4) și alte organizații cu funcții relevante (capitolul 5). Aceste organizații sunt denumite „prestatori de servicii”. Codul privind victimele prevede drepturile victimelor infracțiunilor și atribuțiile reciproce ce le revin prestatorilor de servicii respectivi.
Capitolul 3 din Codul privind victimele stabilește, într-un limbaj care poate fi înțeles de către copii, serviciile care vor fi prestate victimelor minore ale infracțiunilor. Acesta va fi citit coroborat cu introducerea și cu capitolele 1 și 2 din Codul privind victimele.
Codul privind victimele, alineatul 1 din introducere și alineatul 1 din capitolul 5 asigură faptul că autoritățile competente iau în considerare obiectivele globale ale directivei în exercitarea funcțiilor lor în temeiul Codului privind victimele.
Drepturile prevăzute în Codul privind victimele se aplică tuturor victimelor, indiferent de statutul acestora din punctul de vedere al rezidenței.
Articolul 56 din Legea din 2004 privind violența în familie, infracțiunile și victimele infracțiunilor: Ministrul Justiției (Ministry of Justice) (MJ) acordă subvenții serviciilor naționale de sprijin pentru victime. Oferă finanțare și secțiilor de poliție (Police and Crime Commissioners) pentru furnizarea la nivel local de servicii de sprijin emoțional și îndrumare practică victimelor infracțiunilor în conformitate cu
articolul 143 din Legea din 2014 privind comportamentul antisocial, infracțiunile și supravegherea ordinii.
Clauza 3 din Acordul de finanțare dintre MJ și PCC prevede că serviciile atribuite PCC trebuie să respecte Directiva privind victimele și, în special, articolele 8 și 9. Potrivit clauzei 4, serviciile atribuite sau prestate trebuie să respecte condițiile enumerate la articolul 8.1.
Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.
Mai întâi, săvârșirea unei infracțiuni trebuie denunțată la poliție. Informații privind modul în care trebuie făcut acest lucru sunt disponibile: aici
Dacă sunteți victimă a unei infracțiuni, aveți dreptul de a primi de la poliție următoarele informații și de a vi se explica, în termen de cinci zile lucrătoare, motivele pentru care suspectul a fost:
Aveți dreptul de a primi de la poliție următoarele informații în termen de cinci zile lucrătoare de la momentul în care poliția primește respectivele informații:
Victimele și martorii nu sunt părți în procesul penal și, prin urmare, nu sunt eligibili pentru a beneficia de asistență judiciară în Anglia și Țara Galilor.
Prestatorii de servicii responsabili cu urmărirea penală a unei infracțiuni trebuie să le acorde victimelor posibilitatea de a li se rambursa cheltuielile efectuate pentru a se prezenta în instanță și a aduce dovezi.
Mai multe informații privind solicitarea rambursării cheltuielilor pentru martori sunt disponibile aici
și aici
Dacă nu sunteți mulțumit de decizia poliției sau a organelor de urmărire penală (Crown Prosecution Service, CPS) de neîncepere a urmăririi penale, aveți dreptul de a solicita reexaminarea deciziei în conformitate cu sistemul Direcției Generale a Poliției Naționale (National Police Chiefs Council) (NPCC) și al CPS privind dreptul victimelor la reexaminare.
CPS a lansat sistemul privind dreptul victimelor la reexaminare la 5 iunie 2013. Poliția din Anglia și Țara Galilor a adoptat acest sistem la 1 aprilie 2015. Sistemul acordă victimelor unei infracțiuni dreptul de a solicita reexaminarea unei decizii a poliției sau a CPS de neîncepere a urmăririi penale sau de finalizare a procedurii penale în alt mod.
Dacă vă este comunicată o decizie care poate face obiectul reexaminării fie în cadrul sistemului NPCC, fie în cadrul sistemului CPS, aveți dreptul de a primi informații suficiente în această comunicare, care să vă permită să decideți dacă doriți sau nu reexaminarea.
Dacă știți ceva cu privire la un incident, vi se poate solicita să prezentați probe în instanță din partea acuzării sau din partea apărării.
În sensul Codului de procedură pentru victimele infracțiunilor (Codul privind victimele), este considerată victimă:
Dacă știți ceva cu privire la un incident, vi se poate solicita să prezentați probe în instanță din partea acuzării sau din partea apărării. În cazul în care cunoașteți una dintre persoanele implicate într-o cauză, vi se poate solicita, de obicei, de către apărare, să furnizați probe în calitate de martor care atestă caracterul persoanei respective. În orice caz, dovezile prezentate de dumneavoastră pot fi cruciale pentru asigurarea condamnării sau achitării inculpatului.
Dreptul de a iniția urmărirea penală privată este prevăzut la articolul 6 alineatul (1) din Legea din 1985 privind urmărirea penală a infracțiunilor (POA). Există, totuși, câteva limitări:
Codul de procedură pentru victimele infracțiunilor stabilește drepturile victimelor. Acesta este disponibil aici
Dacă ați fost martor la săvârșirea unei infracțiuni, însă nu sunteți victimă, puteți beneficia mai degrabă de servicii în temeiul Cartei martorilor decât în temeiul codului. Acesta este disponibil aici
Dacă știți ceva cu privire la un incident, vi se poate solicita să prezentați probe în instanță din partea acuzării sau din partea apărării. În cazul în care cunoașteți una dintre persoanele implicate într-o cauză, vi se poate solicita, de obicei, de către apărare, să furnizați probe în calitate de martor care atestă caracterul persoanei respective.
Dacă sunteți victima unei infracțiuni, o declarație personală a victimei (Victim Personal Statement, VPS) vă oferă posibilitatea de a explica, cu propriile cuvinte, cum v-a afectat infracțiunea din punct de vedere fizic, emoțional, financiar sau în orice alt mod. Această declarație este diferită de declarația de martor privind ceea ce s-a întâmplat la momentul respectiv, cum ar fi ceea ce ați văzut sau ați auzit.
Prin intermediul VPS, vă faceți auzită vocea în cadrul procesului de justiție penală. Cu toate acestea, nu vă puteți exprima opinia privind vinovăția suspectului sau pedeapsa pe care ar trebui să o primească acesta, deoarece această decizie este de competența instanței.
Aveți dreptul de a da o VPS concomitent cu declarația de martor la poliție cu privire la o infracțiune.
Dacă inculpatul este găsit vinovat, aveți dreptul de a preciza dacă doriți ca VPS să fie citită cu voce tare sau (în cazul în care a fost înregistrată) să fie redată în fața instanței. Aveți, de asemenea, dreptul de a preciza dacă doriți să citiți VPS dumneavoastră sau dacă doriți ca acesta să fie citită cu voce tare de către o altă persoană (de exemplu, un membru al familiei sau avocatul CPS). Înainte de a decide dacă doriți ca VPS să fie citită cu voce tare sau ca înregistrarea acesteia să fie redată în fața instanței, veți fi informat despre consecințele posibile, inclusiv faptul că VPS ar putea fi transmisă mass-mediei. De asemenea, apărarea v-ar putea adresa întrebări referitoare la VPS în instanță.
Dacă solicitați ca VPS să fie citită cu voce tare sau înregistrarea acesteia să fie redată în instanță, instanța va decide dacă și ce secțiuni ale VPS trebuie să fie citite cu voce tare sau redate și cine le va citi, luând în considerare interesele dumneavoastră. În majoritatea cazurilor, VPS sunt citite cu voce tare sau înregistrările acestora sunt redate, cu excepția cazului în care instanța decide că există motive întemeiate pentru a nu face acest lucru. Veți fi informat despre decizia instanței.
Aveți următoarele drepturi:
Dacă sunteți martor în timpul procesului, aveți următoarele drepturi:
Accesul la documentele instanțelor este reglementat de Partea a 5-a din Normele de procedură civilă. Cel mai probabil, cele mai relevante norme sunt 5.4C și 5.4D. Acestea sunt disponibile aici
Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.
Victimele nu au dreptul de a contesta hotărârea de condamnare sau pedeapsa impusă autorului infracțiunii.
După finalizarea procesului, aveți următoarele drepturi:
(i) Dacă se depune la Curtea Coroanei (Crown Court) o cerere de contestare a unei hotărâri de condamnare sau a pedepsei pronunțate de Curtea Magistraților (Magistrates’ Court).
Aveți dreptul de a vă fi comunicate următoarele informații în a doua zi lucrătoare după ce Serviciul pentru martori le primește de la instanță:
Aveți, de asemenea, următoarele drepturi:
(ii) Dacă se depune la Curtea de Apel (Court of Appeal) o cerere de contestare a unei hotărâri de condamnare sau a unei pedepse sau dacă se depune la Curtea Supremă (Supreme Court) a Regatului Unit o cale de atac într-o cauză penală cu privire la o chestiune de drept.
Aveți următoarele drepturi:
După acordarea permisiunii de a formula o cale de atac, dacă sunteți o rudă apropiată îndurerată, într-o cauză eligibilă, aveți dreptul la o întâlnire cu CPS pentru a explica natura căii de atac și procedura pe care o va urma instanța.
Comisia de reexaminare a cauzelor penale (Criminal Cases Review Commission)
La primirea unei cereri formulate de autorul unei infracțiuni, această comisie reexaminează hotărârile de condamnare și pedepsele impuse ca urmare a infracțiunii săvârșite. Comisia poate trimite o hotărâre de condamnare sau de stabilire a unei pedepse spre rejudecare dacă există informații sau argumente noi din care rezultă că respectiva condamnare este nesigură sau că pedeapsa este disproporționată. Comisia primește aproximativ 1 000 de cereri de la persoane condamnate în fiecare an și trimite spre rejudecare aproximativ 30-40 dintre acestea. La reexaminarea unei cauze, Comisia va evalua impactul posibil asupra dumneavoastră și va decide dacă trebuie să fiți înștiințat(ă). Comisia va consemna motivele deciziei sale în privința modalității în care veți fi contactat(ă) și, în cazurile corespunzătoare, va notifica aceste decizii poliției.
Sistemul legal de informare destinat victimelor în cazul probațiunii (Probation Service Victim Contact Scheme - VCS) este pus la dispoziția victimelor infracțiunilor săvârșite cu violență și ale infracțiunilor sexuale în care autorul infracțiunii primește o pedeapsă de cel puțin 12 luni. Scopul VCS este de a furniza victimelor eligibile informații și consultanță privind procesul de justiție penală prin intermediul unui ofițer de legătură pentru victime (Victim Liaison Officer) desemnat. Acestea includ primirea de informații actualizate privind etapele esențiale ale pedepsei impuse autorului infracțiunii, la discreția Serviciului Național de Probațiune (National Probation Service), cum ar fi transferul într-o instituție în condiții de detenție deschisă sau eliberarea, precum și darea unei declarații privind condițiile referitoare la victimă care pot fi anexate eliberării condiționate a autorului infracțiunii.
În cazul în care sunteți victima unei infracțiuni săvârșite prin violență sau a unei infracțiuni sexuale [1] și autorul a primit o pedeapsă cu închisoarea de cel puțin 12 luni sau a fost reținut într-un spital pentru tratament în temeiul Legii din 1983 privind sănătatea mintală, aveți dreptul de a fi înștiințat(ă) cu privire la VCS de către Serviciul pentru martori și de a fi informat(ă) că datele dumneavoastră vor fi transmise automat Serviciului Național de Probațiune în termen de 20 de zile lucrătoare, cu excepția cazului în care ați indicat că nu doriți transmiterea acestora.
Dacă optați să luați parte la VCS, aveți următoarele drepturi:
Dacă sunteți o rudă apropiată a victimei unui autor condamnat la
cel puțin 12 luni de închisoare pentru o infracțiune săvârșită prin violență sau pentru o infracțiune sexuală sau care este deținut într-un spital securizat pentru efectuarea tratamentului, veți avea, de asemenea, posibilitatea de a participa la VCS. Cu toate acestea, dacă nu sunteți ruda cea mai apropiată a victimei, această posibilitate va fi lăsată la latitudinea Serviciului Național de Probațiune.
Dacă sunteți părintele, tutorele sau persoana care are în îngrijire o victimă de sub 18 ani, o victimă adultă vulnerabilă sau o victimă care nu poate participa pe deplin la VCS, puteți, în mod normal, să vă prezentați în numele victimei. Această posibilitate nu poate fi oferită dacă se consideră că acest lucru nu este în interesul victimei.
Măsuri de protecție a victimei în cazul evadării
În cazul improbabil în care un autor al unei infracțiuni evadează, poliția, după ce este informată cu privire la acest lucru de către penitenciar, Echipa de delincvență juvenilă (Youth Offending Team), spital sau centrul de cazare pentru imigranți, după caz, vă va informa, dacă este posibil, cu privire la evadare și la orice măsuri luate pentru protecția dumneavoastră dacă se consideră că autorul infracțiunii constituie un risc semnificativ pentru dumneavoastră.
[1] Astfel cum este definit la articolul 45 alineatul (2) din Legea din 2004 privind violența în familie, infracțiunile și victimele infracțiunilor.
Dacă ați optat să participați la VCS, iar Consiliul de liberare condiționată (Parole Board) urmează să examineze eliberarea autorului infracțiunii sau transferul într-o instituție în condiții de detenție deschisă, aveți următoarele drepturi:
Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.
Regimul din 2012 de despăgubiri oferite pentru daunele suferite în materie penală
Regimul de despăgubiri oferite pentru daunele suferite în materie penală este un program finanțat de guvern având scopul de a despăgubi victimele nevinovate ale infracțiunilor săvârșite cu violență din Marea Britanie. Autoritatea de despăgubire a daunelor suferite în materie penală (Criminal Injuries Compensation Authority) (CICA) administrează regimul și decide cu privire la toate cererile. Cererile de despăgubire sunt examinate și, pentru a fi acceptate trebuie să îndeplinească anumite condiții.
Orientări privind regimul de despăgubire sunt disponibile aici
Puteți formula o cerere aici
Despăgubire dispusă de instanță
O curte a magistraților (magistrates' court) poate pronunța un hotărâre prin care dispune despăgubiri până la maximum 5 000 GBP pentru fiecare cap de acuzare. La nivelul Curții Coroanei (Crown Court) nu există un astfel de prag, însă trebuie să ia în considerare mijloacele de care dispune autorul infracțiunii.
Ordinele de despăgubire vor stabili suma pe care instanța o consideră potrivită, luând în considerare orice dovezi și declarații ale acuzării și ale apărării.
Instanțele acordă o importanță semnificativă despăgubirilor și trebuie să își motiveze decizia de a nu le acorda.
Mai multe informații privind Curtea Coroanei (Crown Court) sunt disponibile aici:
Acțiune civilă
Este la latitudinea victimei dacă introduce o acțiune civilă. Această decizie poate afecta, totuși, alte cereri de despăgubire. Este preferabil să solicitați consultanță juridică.
Informații privind modalitatea de introducere a acțiunii sunt disponibile aici
Executarea ordinelor de despăgubire este de competența instanțelor.
Nu - nu este posibilă plata unui avans din despăgubirea dispusă de instanță în Anglia și Țara Galilor.
Puteți fi eligibil în cadrul Regimului de despăgubiri oferite pentru daunele suferite în materie penală, mai multe informații sunt disponibile aici:
În cadrul Regimului de despăgubiri oferite pentru daunele suferite în materie penală, puteți fi, totuși, eligibil(ă) pentru acordarea unei despăgubiri chiar dacă agresorul nu este cunoscut sau nu este condamnat. Mai multe informații sunt disponibile aici
În cazul în care CICA a decis că sunteți eligibil(ă) pentru primirea unei plăți, însă nu poate lua o decizie definitivă, puteți eventual primi o plată intermediară. Faptul că nu poate lua o decizie definitivă se datorează, probabil, faptului că trebuie să se aștepte impactul pe termen lung al prejudiciului care v-a fost adus.
Mai multe informații sunt disponibile aici
Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.
Serviciul de informare a victimelor vă pot îndruma spre serviciile competente din zona în care vă aflați și oferi informații privind măsurile de justiție reparatorie, sistemul de justiție penală și dispozițiile din Codul privind drepturile victimelor și din Carta martorilor. Serviciul de informare a victimelor
Ministerul Justiției (MJ) acordă subvenții serviciilor naționale de asistență pentru victime astfel încât aceste servicii să își poată îndeplini misiunea. Ministerul oferă finanțare și secțiilor de poliție (Police and Crime Commissioners) pentru furnizarea la nivel local de servicii de sprijin emoțional și îndrumare practică victimelor infracțiunilor în conformitate cu articolul 143 din Legea din 2014 privind comportamentul antisocial, criminalitatea și activitatea poliției.
Serviciile finanțate la nivel local pot fi accesate prin intermediul site-urilor relevante ale Police and Crime Commissioners (PCC). Puteți găsi aici site-urile web relevante ale PCC
Puteți găsi cel mai apropiat Centru de primire a victimelor agresiunilor sexuale la numărul 111 al Serviciului Național de Sănătate (National Health Service - NHS), apelând la medicul generalist, contactând serviciul de urgențe al spitalului cel mai apropiat sau pe site-ul
NHS Choices
https://www.nhs.uk/Service-Search/Rape-and-sexual-assault-referral-centres/LocationSearch/364.
Linie telefonică a Serviciului de informare a victimelor: +44 808 168 9293.
Da.
Poliția trebuie să vă explice unde și cum să obțineți consiliere sau sprijin, inclusiv acces la asistență medicală, orice tip de asistență specializată (cum ar fi asistență psihologică și cazare alternativă).
Partea 7 din Legea din 1996 privind locuințele le impune autorităților locale să ajute persoanele și familiile care sunt fără adăpost și le solicită ajutorul.
NHS oferă sprijin în caz de:
Numeroase organizații neguvernamentale și asociații caritabile oferă victimelor criminalității - la nivel național, regional și local - asistență, sprijin, consiliere și alte servicii de ordin general și specializat.
Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.