În materie de drept civil, procedurile și acțiunile în curs intentate înainte de încheierea perioadei de tranziție vor continua în temeiul legislației UE. În baza unui acord reciproc între UE și Regatul Unit, Portalul e-justiție va păstra informațiile legate de Regatul Unit până la sfârșitul anului 2022.

Drepturile victimelor, pe țări

Care este procedura pentru a solicita despăgubiri din partea autorului infracțiunii? (de exemplu, intervenție în instanță, constituirea ca parte civilă sau o acțiune civilă)

Regimul din 2012 de despăgubiri oferite pentru daunele suferite în materie penală

Regimul de despăgubiri oferite pentru daunele suferite în materie penală este un program finanțat de guvern având scopul de a despăgubi victimele nevinovate ale infracțiunilor săvârșite cu violență din Marea Britanie. Autoritatea de despăgubire a daunelor suferite în materie penală (Criminal Injuries Compensation Authority) (CICA) administrează regimul și decide cu privire la toate cererile. Cererile de despăgubire sunt examinate și, pentru a fi acceptate trebuie să îndeplinească anumite condiții.

Orientări privind regimul de despăgubire sunt disponibile aici

Puteți formula o cerere aici

Despăgubire dispusă de instanță

O curte a magistraților (magistrates' court) poate pronunța un hotărâre prin care dispune despăgubiri până la maximum 5 000 GBP pentru fiecare cap de acuzare. La nivelul Curții Coroanei (Crown Court) nu există un astfel de prag, însă trebuie să ia în considerare mijloacele de care dispune autorul infracțiunii.

Ordinele de despăgubire vor stabili suma pe care instanța o consideră potrivită, luând în considerare orice dovezi și declarații ale acuzării și ale apărării.

Instanțele acordă o importanță semnificativă despăgubirilor și trebuie să își motiveze decizia de a nu le acorda.

Mai multe informații privind Curtea Coroanei (Crown Court) sunt disponibile aici:

Acțiune civilă

Este la latitudinea victimei dacă introduce o acțiune civilă. Această decizie poate afecta, totuși, alte cereri de despăgubire. Este preferabil să solicitați consultanță juridică.

Informații privind modalitatea de introducere a acțiunii sunt disponibile aici

Instanța a obligat autorul infracțiunii la plata de despăgubiri. Cum mă asigur că acesta îmi va plăti despăgubiri?

Executarea ordinelor de despăgubire este de competența instanțelor.

În cazul în care acesta nu plătește, este posibil ca statul să îmi plătească un avans? În ce condiții?

Nu - nu este posibilă plata unui avans din despăgubirea dispusă de instanță în Anglia și Țara Galilor.

Am dreptul la despăgubiri de la stat?

Puteți fi eligibil în cadrul Regimului de despăgubiri oferite pentru daunele suferite în materie penală, mai multe informații sunt disponibile aici:

Am dreptul la despăgubiri dacă autorul infracțiunii nu este condamnat?

În cadrul Regimului de despăgubiri oferite pentru daunele suferite în materie penală, puteți fi, totuși, eligibil(ă) pentru acordarea unei despăgubiri chiar dacă agresorul nu este cunoscut sau nu este condamnat. Mai multe informații sunt disponibile aici

Am dreptul la o plată de urgență până mi se soluționează cererea de despăgubiri?

În cazul în care CICA a decis că sunteți eligibil(ă) pentru primirea unei plăți, însă nu poate lua o decizie definitivă, puteți eventual primi o plată intermediară. Faptul că nu poate lua o decizie definitivă se datorează, probabil, faptului că trebuie să se aștepte impactul pe termen lung al prejudiciului care v-a fost adus.

Mai multe informații sunt disponibile aici

Ultima actualizare: 01/02/2019

Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.

Opinia dvs.

Completați formularul de mai jos pentru a ne transmite observațiile dumneavoastră cu privire la noul nostru site