Rechten van slachtoffers – per land

Estland

Inhoud aangereikt door
Estland

Welke informatie kan ik verwachten van de autoriteiten (bijvoorbeeld politie, officier van justitie) na het misdrijf, maar nog vóór ik aangifte van het misdrijf doe?

Als u contact opneemt met de autoriteiten, krijgt u informatie over:

  • de manier waarop u een misdrijf aangeeft; en
  • slachtofferhulp die eventueel beschikbaar is zonder dat u aangifte doet van het misdrijf.

Ook op de website van de Politie en grenswachtraad is informatie beschikbaar.

Ik woon niet in het EU-land waar het misdrijf is gepleegd (EU-burgers en niet-EU-burgers). Hoe worden mijn rechten beschermd?

Uw rechten worden beschermd ongeacht in welk land van de EU u slachtoffer bent geworden van het misdrijf. U kunt zowel in het land waar het misdrijf is gepleegd als in het land waar u woont aangifte doen en, indien nodig, slachtofferhulp ontvangen.

Welke informatie krijg ik als ik een misdrijf aangeef?

Als u aangifte doet van een misdrijf, hebt u recht op de volgende informatie:

  • op verzoek ontvangt u een schriftelijke bevestiging van het feit dat u een misdrijf hebt aangegeven;
  • binnen tien dagen ontvangt u een kennisgeving van de beslissing om al dan niet een strafrechtelijke procedure in gang te zetten;
  • als er een strafrechtelijke procedure in gang wordt gezet, wordt u als getuige verhoord en wordt u gevraagd of u informatie wilt ontvangen over de arrestatie en invrijheidsstelling van de verdachte en over het tijdstip en de plaats van het proces; bovendien
  • wijst de officier van justitie u erop dat u het recht hebt kennis te nemen van de inhoud van het strafdossier nadat het gerechtelijk vooronderzoek in de zaak is afgesloten.

Kom ik in aanmerking voor gratis vertolking of vertaling (wanneer ik contact opneem met de politie of andere autoriteiten of tijdens het onderzoek en het proces)?

Iedereen die geen Ests verstaat of spreekt, heeft recht op vertolking tijdens de procedure. U hebt, op verzoek, het recht een vertaling te ontvangen van teksten die van wezenlijk belang zijn om de beslissing over de beëindiging van een strafrechtelijke procedure of de uitspraak van de rechter te kunnen begrijpen of om een eerlijk proces te garanderen.

Hoe zorgen de autoriteiten ervoor dat ik alles begrijp en ook begrepen word (als ik een kind ben; als ik gehandicapt ben)?

De autoriteiten moeten ervoor zorgen dat u begrijpt wat er aan u wordt uitgelegd en dat u wordt begrepen. Daarom zijn er op het politiebureau en bij het Openbaar Ministerie informatiebladen met eenvoudige teksten en speciaal opgeleide deskundigen beschikbaar. U hebt altijd recht op een gebarentolk.

Opvang slachtoffers

Wie biedt slachtofferhulp?

Slachtofferhulp wordt aangeboden door de Nationale Socialeverzekeringsraad van Estland (Sotsiaalkindlustusamet).

Als u het slachtoffer bent van geweld tegen vrouwen, kunt u ook om hulp vragen bij de blijf-van-mijn-lijfhuizen.

Verwijst de politie mij automatisch door naar slachtofferhulp?

De politie informeert u over slachtofferhulp en verwijst u, indien nodig, naar een medewerker van slachtofferhulp. Bij veel politiebureaus is permanent een medewerker van slachtofferhulp aanwezig.

Hoe wordt mijn persoonlijke levenssfeer beschermd?

Alle informatie die in de loop van de strafrechtelijke procedure wordt verzameld, is vertrouwelijk en wordt niet openbaar gemaakt voor de start van het openbare proces. De rechter kan ook bepalen dat uw proces met gesloten deuren zal plaatsvinden. In dat geval is ook de informatie die tijdens het proces wordt besproken niet openbaar.

Moet ik eerst aangifte van een misdrijf doen voordat ik toegang krijg tot slachtofferhulp?

Nee, iedereen heeft toegang tot algemene slachtofferhulp, ongeacht of zij aangifte hebben gedaan. Wel zijn er specifieke vormen van slachtofferhulp, zoals schadevergoeding aan slachtoffers van geweldsmisdrijven of een toelage voor psychologische bijstand, die alleen toegankelijk zijn voor personen die aangifte hebben gedaan van een misdrijf.

Persoonlijke bescherming als ik in gevaar verkeer

Welke vormen van bescherming worden geboden?

U kunt de officier van justitie vragen de rechter te verzoeken een gerechtelijk verbod tegen de verdachte uit te vaardigen. Een gerechtelijk verbod houdt in dat de verdachte zich niet mag ophouden in door de rechter aangewezen gebieden en door de rechter aangewezen personen niet mag benaderen en ook niet met hen mag communiceren.

U kunt ook beschermd worden via een getuigenbeschermingsprogramma dat door de politie wordt toegepast op verzoek van het Openbaar Ministerie.

Wie kan mij bescherming bieden?

Als u in gevaar verkeert, neem dan contact op met de politie. Zij zullen zorgen voor uw veiligheid.

Is er iemand die het risico beoordeelt dat de dader mij verdere schade toebrengt?

De politie moet ieder geval beoordelen en ervoor zorgen dat schade wordt voorkomen.

Is er iemand die het risico beoordeelt dat het strafrechtstelsel mij verdere schade toebrengt (tijdens het onderzoek en het proces)?

Alle autoriteiten die bij de procedure zijn betrokken, zijn verplicht om voortdurend rekening te houden met uw belangen en te voorkomen dat u tijdens de strafrechtelijke procedure nogmaals slachtoffer wordt.

Welke bescherming wordt geboden voor zeer kwetsbare slachtoffers?

Als u slachtoffer bent van een ernstig misdrijf, kunt u toestemming krijgen om niet in de rechtbank te worden verhoord; als alternatief kan toestemming worden gegeven voor een televerhoor of kan er een afscheiding worden geplaatst om u bij uw verhoor in de rechtbank uit het zicht van de verdachte te houden.

Ik ben minderjarig – heb ik bijzondere rechten?

De autoriteit die de procedure voert kan een medewerker van de kinderbescherming, een maatschappelijk werker of psycholoog inschakelen bij het verhoren van een minderjarig slachtoffer. In ernstige gevallen is dit verplicht wanneer degene die de procedure voert, niet beschikt over de juiste opleiding.

Als u een minderjarig slachtoffer bent met belangen die strijdig zijn met die van uw wettelijke vertegenwoordigers of ouders, kan de autoriteit die de procedure voert u kosteloos een advocaat toewijzen in het kader van rechtsbijstand.

Minderjarigen met een geestelijke stoornis, kinderen jonger dan 10 jaar en, in gevallen van huiselijk of seksueel geweld, kinderen jonger dan 14 jaar worden niet in de rechtbank verhoord. In plaats daarvan wordt het politieverhoor met de minderjarige opgenomen op video voor eventueel gebruik als bewijsmateriaal ter terechtzitting.

Een familielid is overleden ten gevolge van het misdrijf – wat zijn mijn rechten?

Als een familielid ten gevolge van het misdrijf is overleden, hebt u tijdens de procedure alle rechten waarover slachtoffers beschikken.

Een familielid is slachtoffer van een misdrijf – wat zijn mijn rechten?

Als een familielid slachtoffer van een misdrijf was, hebt u, indien nodig, recht op slachtofferhulp van hetzelfde soort als het slachtoffer.

Heb ik toegang tot bemiddeling/mediation? Onder welke voorwaarden? Ben ik in veiligheid tijdens bemiddeling/mediation?

Het Openbaar Ministerie kan besluiten de strafrechtelijke procedure te beëindigen via bemiddeling (mediation), op voorwaarde dat u en de verdachte daarmee instemmen. De bemiddeling wordt verzorgd door een medewerker van slachtofferhulp.

U hebt op elk moment het recht om zich terug te trekken uit de bemiddelingsprocedure.

Waar vind ik de wetgeving waarin mijn rechten zijn vastgelegd?

Wetboek van Strafvordering

Wet slachtofferhulp

Laatste update: 01/10/2020

De verschillende taalversies van deze pagina worden bijgehouden door de betrokken lidstaten. De informatie wordt vertaald door de diensten van de Europese Commissie. Eventuele aanpassingen zijn daarom mogelijk nog niet verwerkt in de vertalingen. De Europese Commissie aanvaardt geen verantwoordelijkheid of aansprakelijkheid met betrekking tot informatie of gegevens in dit document. Zie de juridische mededeling voor auteursrechtelijke bepalingen van de lidstaat die verantwoordelijk is voor deze pagina.