Hur och var kan jag polisanmäla?
Hur kan jag ta reda på vad som sker med min polisanmälan?
Hur kan jag vara delaktig i förundersökningen?
Vilka är mina rättigheter som vittne till ett brott?
Jag är minderårig. Har jag några särskilda rättigheter?
Vilken hjälp kan jag få om jag känner mig hotad?
Vilken hjälp och vilket stöd kan jag få under förundersökningen?
Vad händer med mitt mål efter att förundersökningen avslutats?
Kan jag begära omprövning av ett beslut att lägga ned förundersökningen eller att inte åtala?
Jag är utlänning. Hur tillgodoses mina rättigheter och intressen?
Du kan anmäla ett brott:
Det finns svensk och engelsk information om hur du gör en polisanmälan på polisens webbplats.
Om du inte talar svenska, om du har talsvårigheter eller nedsatt hörsel, har du rätt till gratis assistans från en tolk.
Någon annan än du kan anmäla ett brott till polisen, även om det bara är du som har drabbats.
Det finns inget sista datum för att polisanmäla, men beroende på brottets allvarlighet och när brottet skett, kan brottet preskriberas i vissa fall, vilket innebär att ingen förundersökning kommer att genomföras i dessa fall.
Polisanmälan bör innehålla:
Du kan polisanmäla på vilket språk du vill. Det krävs inte att polisanmälan görs på en blankett.
När du har gjort en polisanmälan kommer ditt ärende att få ett referensnummer. Du kan fråga polisen vad som sker i ditt ärende genom att kontakta polisen via telefon, via e-post till din lokala polisstation eller genom att besöka närmaste polisstation. Om du vill tala med den polis som är ansvarig för ditt ärende kan du använda polisens nationella telefonnummer 114 14. Växeln kan hänvisa dig till den polis som är ansvarig för ditt ärende.
När du gör en polisanmälan brukar du samtidigt bli hörd om vad som har hänt. Du hörs av en polis eller i vissa fall av en åklagare.
Om polisen vill förhöra dig under förundersökningen måste du gå med på det. Om du uteblir från förhöret utan giltigt skäl riskerar du att bli tvungen att betala vite. I samband med förhöret kan du få ersättning för kostnader (som resekostnader, logi och inkomstbortfall upp till 700 kronor per dag). Det finns inga tidsfrister för att begära och ta emot ersättningar och du ska kompenseras av polisen så snart som möjligt. Du kan också få ersättning för kostnader i förväg.
Du kan inte bli en part i målet förrän åklagaren väcker åtal. Du kan bli en part i målet:
Du kan biträda åtalet när som helst under rättegången och då får du nästan samma processuella ställning som åklagaren och kan till exempel presentera egna bevis för domstolen. Men du behöver inte bevisa något avseende brottet.
Du har rätt att väcka enskilt åtal på eget initiativ om åklagaren har beslutat att inte göra det. Då behöver du bevisa för domstolen att brottet har ägt rum.
Om du inte talar svenska, om du har talsvårigheter eller allvarligt nedsatt hörsel, har du rätt till en kostnadsfri tolk under förhöret. Du har också rätt att få vissa handlingar översatta gratis.
Som brottsoffer hörs du inte som vittne utan som målsägande. Som målsägande är du inte tvungen att svara på frågor eller tala under ed. Det gäller genom hela brottmålsprocessen.
Om du är minderårig bör din förälder anmäla brottet till polisen, antingen via telefon, genom att besöka närmaste polisstation eller på Internet.
Var och en som får kännedom om något, som kan innebära att socialnämnden (de flesta kommuner har en socialnämnd) behöver ingripa för att skydda dig som barn, bör anmäla det till nämnden.
Som barn har du många fall rätt till ett målsägandebiträde (1). Du kan också ha rätt till en särskild företrädare (2) om en person som har vårdnaden om dig, vanligen en förälder, är misstänkt för att ha begått ett brott mot dig eller om den misstänkte har en nära relation med den person som har vårdnaden om dig.
Om du är under 18 år kommer någon med särskild kompetens att förhöra dig. Förhöret bör genomföras i en barnvänlig miljö och på ett sätt så att du inte utsätts för ytterligare onödiga påfrestningar.
Om du som barn har bevittnat ett brott som typiskt sett kan anses ha skadat ditt förtroende och tillit till en person som du har en nära relation till (till exempel om du har bevittnat att en förälder blivit utsatt för våld eller hot av den andra föräldern eller av någon annan person nära dig) kan du ha rätt till ersättning från staten.
Olika former av psykologiskt och socialt stöd men även ekonomiskt och praktiskt stöd kan ges till dig av socialnämnden i din kommun, om du har bevittnat våld eller andra övergrepp av eller mot dina vuxna närstående.
Polisen och åklagaren är skyldiga att informera dig om:
Ovanstående information kan ges till dig muntligen och i broschyrer som ofta finns på många olika språk. Information finns också på Internet på olika webbsidor som till exempel Brottsoffermyndighetens.
Eftersom du inte betraktas som en part i målet under detta skede av utredningen, kommer du inte att få aktuell information om förundersökningen. Du har inte heller rätt att ta del av förundersökningens innehåll under pågående utredning eftersom undersökningen är sekretessbelagd gentemot dig.
Rättsligt biträde kan lämnas i flera olika former.
Juridisk rådgivning kan ges av en advokatbyrå angående alla typer av mål och ärenden. Sådan rådgivning omfattar högst två timmar. Avgiften som du ska betala för rådgivningen är fast och uppgår för närvarande till 1 628 kr per timme. Avgiften för rådgivning kan minskas om dina ekonomiska förhållanden ger anledning till det.
Om du har utsatts för sexualbrott eller våld i en nära relation kan du ha rätt till målsägandebiträde (1) som utses av domstol och är kostnadsfri. Också när det gäller andra brott kan målsägandebiträde under vissa förutsättningar förordnas för dig.
Ett målsägandebiträde ska hjälpa dig med eventuella skadeståndskrav. Om du inte har något målsägandebiträde kan åklagaren i vissa fall hjälpa dig med ett skadeståndskrav.
Om åklagaren inte kan hjälpa dig med skadeståndskrav eller om du behöver hjälp med att förhandla med ett försäkringsbolag, kan du kontakta en advokatbyrå för att anlita ett juridiskt ombud. Om du har en hemförsäkring med rättsskydd ska kostnaden för det juridiska ombudet i första hand täckas av hemförsäkringen. Om du inte har försäkring med rättsskydd, och inte heller borde ha haft det, kan du efter en prövning av dina ekonomiska förhållanden beviljas rättshjälp. I så fall kommer en del av dina kostnader för juridisk hjälp att täckas av staten.
Både rättsskyddet och rättshjälpen kan också ersätta kostnader för din bevisning i målet samt för resa, uppehälle och andra kostnader. Information om hur du ansöker om rättshjälp kan du få från en advokatbyrå, en domstol eller Rättshjälpsmyndigheten.
Om du och/eller dina anhöriga hotas finns ett antal åtgärder för din och deras säkerhet:
Polisen och Skatteverket kan också ge praktiska råd om hur du kan öka tryggheten i din vardag.
Om du känner att du behöver stöd vid ett förhör eller för att bättre klara den kommande huvudförhandlingen har du rätt att åtföljas av en stödperson. Du kan ha både ett målsägandebiträde (1) och en stödperson. Du kan välja någon du redan känner eller vända dig till socialtjänsten eller en brottsoffer- eller kvinnojour.
Du kan få medicinsk hjälp, men du kan bli tvungen att betala för det. Medborgare i EU: s 27 medlemsstater samt Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz kan dra nytta av det europeiska sjukförsäkringskortet. Om du behöver medicinsk och/eller psykologisk vård kan du kontakta närmaste sjukhus eller vårdcentral för hjälp. Socialnämnden i varje kommun bör hjälpa dig med olika former av psykologiskt och socialt stöd och också ekonomiskt och praktiskt stöd.
Det finns inga möjligheter för dig att nå en överenskommelse mellan dig själv och den misstänkte om ett allmänt åtal. Ni kan dock nå en uppgörelse om ditt skadeståndskrav.
Om du når en uppgörelse med den misstänkte om en viss summa som annars, enligt etablerad praxis, skulle anses för låg, kan du inte få den överskjutande delen från ett försäkringsbolag eller Brottsoffermyndigheten som ersättning av staten.
Det finns också en möjlighet till medling om:
Medling kan ske när som helst under utredningen och anordnas av kommunen. Medling innebär att den misstänkte och brottsoffret möts inför en medlare för att tala om brottet och följderna av detta. Medling innefattar dock inte någon möjlighet för parterna att komma överens om åtalet.
När förundersökningen är avslutad beslutar åklagaren om åtal ska väckas eller inte.
När åtal väcks ska åklagaren till domstolen ge in protokollet från förundersökningen. Åklagaren ska också lämna in de skriftliga handlingar som åklagaren avser att åberopa som bevis.
Efter att åtal väckts kommer du att kallas till tingsrätten.
Om du har biträtt åtalet eller har ett skadeståndskrav har du rätt att av åklagaren få en kopia av protokollet. Var och en kan få tillgång till dessa uppgifter och handlingar om de inte omfattas av sekretess.
Om åklagaren beslutar att inte väcka åtal är det inte säkert att du kan få del av hela förundersökningsprotokollet eftersom det kan omfattas av sekretess. Som brottsoffer har du dock rätt att få tillgång till sådana uppgifter som är nödvändiga för att du ska kunna föra en skadeståndstalan mot gärningspersonen utanför brottmålsprocessen. En prövning görs av varje begäran att få ut uppgifter från en nedlagd förundersökning. Utomstående personer har inte samma tillgång till uppgifter eller handlingar som rör målet.
Du kan begära omprövning av åklagarens beslut att lägga ned förundersökningen eller att inte åtala genom en s.k. överprövning av åklagarens beslut. Din begäran prövas antingen av en överåklagare eller vice överåklagare på något av Åklagarmyndighetens utvecklingscentra eller av Riksåklagaren.
Du kan driva ett enskilt åtal om åklagaren har beslutat att inte väcka åtal.
Om du är en utlänning och har drabbats av ett brott i Sverige har du alla de rättigheter som anges ovan. Om du inte talar svenska har du dessutom rätt till kostnadsfri tolk under polisförhöret. Du har också rätt att få vissa handlingar översatta gratis.
Sidans nationella språkversion sköts av respektive medlemsland. Översättningarna har gjorts av EU-kommissionen. Det är möjligt att översättningarna ännu inte tar hänsyn till eventuella ändringar som de nationella myndigheterna har gjort. Europeiska kommissionen fritar sig från allt ansvar för information och uppgifter i detta dokument. För de upphovsrättsliga regler som gäller för den medlemsstat som ansvarar för denna sida hänvisas till det rättsliga meddelandet.