Ez az ország átmeneti helyzetben van: hamarosan ki fog lépni az Európai Unióból.

Az áldozatok jogai az egyes tagállamokban

Skócia

Tartalomszolgáltató:
Skócia

Bűncselekmény áldozata vagyok, kihez fordulhatok támogatásért és segítségért?

Akkor is jogosult az áldozatsegítő szolgáltatások igénybevételére, ha a bűncselekmény nem került bejelentésre a rendőrség felé.

Attól függetlenül, hogy úgy dönt, hogy bejelenti a bűncselekményt vagy sem - vagy még nem hozott döntést e tekintetben - a Skóciai Áldozatsegítő Szolgálat érzelmi és gyakorlati segítséget valamint támogatást nyújthat Önnek.

Amennyiben bejelenti a bűncselekményt, a rendőrség - az Ön jóváhagyásával - átadhatja az Ön adatait a Skóciai Áldozatsegítő Szolgálatnak.

Emellett az Áldozatok Tájékoztatási és Tanácsadási Szolgálata (VIA) is segítséget nyújthat Önnek, amennyiben az ügye a következők valamelyikére vonatkozik:

  • családon belüli bántalmazás;
  • gyermekkorú sértettek és tanúk;
  • gyűlölet-bűncselekmény;
  • szexuális bűncselekmények;
  • illetve, ha valószínű, hogy a tárgyaláson esküdtek is részt fognak venni.

A VIA tájékoztatja Önt a büntető igazságszolgáltatási rendszerre vonatkozó információkról, folyamatosan értesíti Önt az ügy előrehaladásáról és összeköti Önt olyan egyéb szervezetekkel, akik segítségül szolgálhatnak.

Áldozatsegítő forróvonal

A Skóciai Áldozatsegítő Szolgálat segélyvonala hétfőtől pénteking reggel 8-tól este 8-ig működik. Ez a szervezet nemzeti karitatív szervezet, amely a bűncselekménnyel érintett személyeket támogatja Skócia területén függetlenül attól, hogy milyen bűncselekménynek voltak áldozatai. A Szolgálattal a 0800 160 1985 számon veheti fel a kapcsolatot. Az általuk nyújtott támogatás ingyenes. Számos egyéb szervezet - ideértve a különös szolgálatokat is - nyújthat ingyenes és bizalmas érzelmi támogatást, gyakorlati segítséget és alapvető fontosságú információkat a sértettek, a tanúk és a bűncselekménnyel egyéb módon érintett személyek számára. Ezekre a szervezetekre vonatkozó információt itt talál.

Az áldozatoknak nyújtott segítség ingyenes?

A Skóciai Áldozatsegítő Szolgálat ingyenes és bizalmas segítséget nyújt a sértetteknek, a tanúknak és a bűncselekménnyel érintett más személyeknek.

Milyen típusú támogatásra számíthatok az állami szolgálatoktól vagy hatóságoktól?

A bíróságon nyújtott támogatás

Amennyiben felkérik Önt, hogy tanúskodjon a bíróságon, a Skóciai Áldozatsegítő Szolgálat képzett munkatársai és önkéntesei minden felsőbíróságon és körzeti bíróságon Tanúsegítő Szolgálatot nyújtanak. E személyek:

  • Gyakorlati segítséggel és információval szolgálhatnak Önnek arról, hogy mi történik a bíróságon
  • Megszervezhetik a bíróságon a tárgyalást megelőzően tett látogatását - annak érdekében, hogy megtudhassa, hogy mire számítson.

Egyes tanúk - körülményeik vagy a bűncselekmények jellege következtében - további támogatásban részesülhetnek a vallomástétel során. A bíróság előtti vallomástételről - ideértve a kiszolgáltatott helyzetben lévő tanúkra vonatkozó speciális intézkedéseket is - itt tudhat meg többet. Amennyiben Ön bűncselekmény sértettje, de Önt nem hívják be tanúként vallomástételére, nem biztos, hogy tájékoztatják a tárgyalásról. Kérhet információt azonban arra vonatkozóan, hogy a bíróságon mi történik az ügyben.

Milyen típusú támogatásra számíthatok a civil szervezetektől?

A szervezettől függően különböző fajtájú támogatásban részesülhet. A Skóciai Áldozatsegítő Szolgálat közösségi alapú áldozatsegítő szolgálatokat nyújt. Ennek igénybevételére Skócia területén minden helyi hatóságon lehetőség van, a bírósági Tanúsegítő Szolgálat pedig Skócia területén minden büntetőbíróságon alkalmazható.

A bűncselekmény jellegétől függően számos egyéb karitatív szervezet nyújthat Önnek segítséget. Például a skót Nemi Erőszak Krízisközpont, a TARA (az emberkereskedelemre vonatkozó tudatosság növelésére irányuló szövetség), akik az emberkereskedelem női áldozatait támogatják, valamint a Migráns Segítő Központ, amely szintén segítséget nyújthat az emberkereskedelem áldozatainak. A Gyermekek Az Elsők szervezet, a skót Női Segélyszövetség és a PETAL szintén olyan karitatív szervezetek, amelyek támogatást nyújthatnak a bűncselekmények sértettjeinek. Ezekre a szervezetekre vonatkozó további információt itt talál.

Utolsó frissítés: 29/01/2019

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.
Az egyes tagállamok által gondozott, e honlapon helyet kapott nemzeti tartalmak frissítése jelenleg zajlik, tekintettel az Egyesült Királyság kilépésére az Európai Unióból. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Észrevételek

Itt megoszthatja velünk az új webhellyel kapcsolatos észrevételeit és megjegyzéseit