Az átmeneti időszak vége előtt indított, folyamatban lévő polgári eljárásokat az uniós jog alapján fogják lefolytatni. Az európai igazságügyi portálon 2022 végéig még olvashatók lesznek az Egyesült Királyságra vonatkozó releváns információk, az országgal kötött kölcsönös megállapodás alapján.

Az áldozatok jogai az egyes tagállamokban

Bűncselekmény áldozata vagyok, kihez fordulhatok támogatásért és segítségért?

Akkor is jogosult az áldozatsegítő szolgáltatások igénybevételére, ha a bűncselekmény nem került bejelentésre a rendőrség felé.

Attól függetlenül, hogy úgy dönt, hogy bejelenti a bűncselekményt vagy sem - vagy még nem hozott döntést e tekintetben - a Skóciai Áldozatsegítő Szolgálat érzelmi és gyakorlati segítséget valamint támogatást nyújthat Önnek.

Amennyiben bejelenti a bűncselekményt, a rendőrség - az Ön jóváhagyásával - átadhatja az Ön adatait a Skóciai Áldozatsegítő Szolgálatnak.

Emellett az Áldozatok Tájékoztatási és Tanácsadási Szolgálata (VIA) is segítséget nyújthat Önnek, amennyiben az ügye a következők valamelyikére vonatkozik:

  • családon belüli bántalmazás;
  • gyermekkorú sértettek és tanúk;
  • gyűlölet-bűncselekmény;
  • szexuális bűncselekmények;
  • illetve, ha valószínű, hogy a tárgyaláson esküdtek is részt fognak venni.

A VIA tájékoztatja Önt a büntető igazságszolgáltatási rendszerre vonatkozó információkról, folyamatosan értesíti Önt az ügy előrehaladásáról és összeköti Önt olyan egyéb szervezetekkel, akik segítségül szolgálhatnak.

Áldozatsegítő forróvonal

A Skóciai Áldozatsegítő Szolgálat segélyvonala hétfőtől pénteking reggel 8-tól este 8-ig működik. Ez a szervezet nemzeti karitatív szervezet, amely a bűncselekménnyel érintett személyeket támogatja Skócia területén függetlenül attól, hogy milyen bűncselekménynek voltak áldozatai. A Szolgálattal a 0800 160 1985 számon veheti fel a kapcsolatot. Az általuk nyújtott támogatás ingyenes. Számos egyéb szervezet - ideértve a különös szolgálatokat is - nyújthat ingyenes és bizalmas érzelmi támogatást, gyakorlati segítséget és alapvető fontosságú információkat a sértettek, a tanúk és a bűncselekménnyel egyéb módon érintett személyek számára. Ezekre a szervezetekre vonatkozó információt itt talál.

Az áldozatoknak nyújtott segítség ingyenes?

A Skóciai Áldozatsegítő Szolgálat ingyenes és bizalmas segítséget nyújt a sértetteknek, a tanúknak és a bűncselekménnyel érintett más személyeknek.

Milyen típusú támogatásra számíthatok az állami szolgálatoktól vagy hatóságoktól?

A bíróságon nyújtott támogatás

Amennyiben felkérik Önt, hogy tanúskodjon a bíróságon, a Skóciai Áldozatsegítő Szolgálat képzett munkatársai és önkéntesei minden felsőbíróságon és körzeti bíróságon Tanúsegítő Szolgálatot nyújtanak. E személyek:

  • Gyakorlati segítséggel és információval szolgálhatnak Önnek arról, hogy mi történik a bíróságon
  • Megszervezhetik a bíróságon a tárgyalást megelőzően tett látogatását - annak érdekében, hogy megtudhassa, hogy mire számítson.

Egyes tanúk - körülményeik vagy a bűncselekmények jellege következtében - további támogatásban részesülhetnek a vallomástétel során. A bíróság előtti vallomástételről - ideértve a kiszolgáltatott helyzetben lévő tanúkra vonatkozó speciális intézkedéseket is - itt tudhat meg többet. Amennyiben Ön bűncselekmény sértettje, de Önt nem hívják be tanúként vallomástételére, nem biztos, hogy tájékoztatják a tárgyalásról. Kérhet információt azonban arra vonatkozóan, hogy a bíróságon mi történik az ügyben.

Milyen típusú támogatásra számíthatok a civil szervezetektől?

A szervezettől függően különböző fajtájú támogatásban részesülhet. A Skóciai Áldozatsegítő Szolgálat közösségi alapú áldozatsegítő szolgálatokat nyújt. Ennek igénybevételére Skócia területén minden helyi hatóságon lehetőség van, a bírósági Tanúsegítő Szolgálat pedig Skócia területén minden büntetőbíróságon alkalmazható.

A bűncselekmény jellegétől függően számos egyéb karitatív szervezet nyújthat Önnek segítséget. Például a skót Nemi Erőszak Krízisközpont, a TARA (az emberkereskedelemre vonatkozó tudatosság növelésére irányuló szövetség), akik az emberkereskedelem női áldozatait támogatják, valamint a Migráns Segítő Központ, amely szintén segítséget nyújthat az emberkereskedelem áldozatainak. A Gyermekek Az Elsők szervezet, a skót Női Segélyszövetség és a PETAL szintén olyan karitatív szervezetek, amelyek támogatást nyújthatnak a bűncselekmények sértettjeinek. Ezekre a szervezetekre vonatkozó további információt itt talál.

Utolsó frissítés: 29/01/2019

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Észrevételek

Itt megoszthatja velünk az új webhellyel kapcsolatos észrevételeit és megjegyzéseit