Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata román nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Swipe to change

Az áldozatok jogai az egyes tagállamokban

Románia

Tartalomszolgáltató:
Románia
Ezen a nyelven nem áll rendelkezésre hivatalos fordítás.
Az oldal tartalmának a gépi fordítása megtekinthető itt. Figyelem: a gépi fordítás csakis általános tájékoztatási célt szolgál. A weboldal tulajdonosa nem vállal semminemű felelősséget a gépi fordítás minőségéért.

Bűncselekmény áldozata vagyok, kihez fordulhatok támogatásért és segítségért?

Attól függően, hogy melyik áldozatcsoportba tartozik, számos intézményhez fordulhat:

A Férfiak és nők közötti esélyegyenlőségért felelős Nemzeti Iroda (Agenția Națională pentru Egalitatea între Femei și Bărbați – ANES)

Ezen intézmény többféle szolgáltatást nyújt, például:

  • a családon belüli erőszak áldozatainak fenntartott ingyenes és anonim telefonszám – 24/7 segélyhívó központ - 0800 500 333
  • speciális szociális szolgáltatások a családon belüli erőszak áldozataira vonatkozó sürgősségi befogadóközpontokban
  • a családon belüli erőszak áldozatainak nyújtott tanácsadás, tájékoztatás és iránymutatás

Elérhetőség:

Cím: 5 Intrarea Camil Petrescu, 1st District, Bucharest

Telefon: +4 021 313 0059

E-mail: secretariat@anes.gov.ro

http://anes.gov.ro/

http://anes.gov.ro/harta/

http://anes.gov.ro/webcenter/portal/Sirmes/pages_asistentapentruvictime/link-uriutilepentruvictime

A Belügyminisztériumon (Ministerul Afacerilor Interne ) belül működő Emberkereskedelemmel szembeni fellépésért felelős Nemzeti Iroda (Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane – ANITP)

A fellebbviteli bíróságok hálózata 15 regionális központot fog össze. Mindegyik központ egy-egy fellebbviteli bírósághoz tartozik.

Ezen intézmények többféle szolgáltatást nyújtanak, például:

  • az állampolgárok rendelkezésére álló segélyvonalak, amelyeket éjjel-nappal igénybe lehet venni az emberkereskedelem potenciális eseteire vonatkozó információszerzésre és ezen esetek bejelentésére: Segélyvonal 0.800.800.678 (ingyenesen hívható belföldi telefonszám) vagy +4.021.313.3100 (külföldről hívható telefonszám), elérhető: hétfőtől péntekig, 08:00-16:00 között
  • az illetékes hatóságok értesítése az emberkereskedelem potenciális eseteiről
  • az áldozatoknak a 15 regionális központon keresztül nyújtott segítség

Elérhetőség:

Cím: 20 Ion Câmpineanu St., 5th floor, 1st District, Bucharest,

Telefon: +40 21 311 89 82 / 021 313 31 00

Fax: +40 21 319 01 83

E-mail: anitp@mai.gov.ro

http://anitp.mai.gov.ro/

A Munkaügyi és társadalmi igazságossággal foglalkozó Minisztériumon (Ministerul Muncii și Justiției Sociale) belül működő Nemzeti Foglalkoztatási Hivatal (Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă – ANOFM)

Az ügynökség a helyi szervezetein keresztül szakmai álláslehetőségeket és képzéseket nyújt az álláskeresőknek – ideértve a bűncselekmények, különösen az emberkereskedelem áldozatait.

Elérhetőség:

20-22 Avalanșei St., 4th District, Bucharest, 040305,

E-mail: anofm@anofm.ro

Honlap: https://www.anofm.ro/index.html?agentie=ANOFM&page=0

Az Igazságügyi Minisztérium (Ministerul Justiției) Nemzeti Pártfogó felügyeleti Igazgatósága (Direcția Națională de Probațiune – DNP)

A DNP felügyelete alatt 42 pártfogó felügyeleti intézmény működik. Rendszerint közintézmények (bíróságok, megyei önkormányzatok, megyei számvevőszékek stb.) épületében találhatók.

A következő típusú szolgáltatásokat nyújtják:

  • ingyenes pszichológiai tanácsadás a szándékos emberölés kísérlete és súlyosító körülmények között elkövetett emberölés kísérlete, a családon belüli erőszak, az áldozatnak testi sértést okozó szándékos bűncselekmény, erőszakos közösülés, szexuális zaklatás, kiskorúval folytatott szexuális kapcsolat és kiskorúak szexuális megrontása, a kiskorúak bántalmazása, a veszélyeztetett személyekre irányuló emberkereskedelem és e személyek kizsákmányolása és e bűncselekmények kísérlete áldozatai számára.
  • egyéb fajta segítség: álláskereséshez, kurzusok vagy szakmai képzések elvégzéséhez nyújtott segítség, segítség a nem kormányzati szervekkel, a szociális munkaért és védelemért felelős igazgatóságokkal (DGASP-k) való kapcsolatfelvételhez az egyéb áldozatsegítő szolgálatok igénybevétele érdekében, stb.

Elérhetőség:

Bucharest, 17 Apolodor St., 5th District

Telefon: 0372.041.293

dp@just.ro

http://www.just.ro/en/directia-nationala-de-probatiune/

A Román Rendőrség Főfelügyelősége (Inspectoratul General al Poliției Române – IGPR)

Az IGPR csak a határmenti megyékben rendelkezik területi szervekkel és az ANITP kérelmére segítséget nyújthat az áldozatoknak a büntetőeljárás egyes szakaszaiban való részvételben.

A rendőrség tájékoztatja Önt a sértettként Önt megillető jogokról.

Emellett az IGPR egyes különös szervezeti egységei fizikai védelmet is nyújthatnak az eljárás során.

A Munkaügyi és társadalmi igazságossággal foglalkozó Minisztériumon belül működő Gyermekvédelemért és örökbefogadásért felelős Nemzeti Ügynökség (Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție – ANPDCA)

Az ANPDCA felelős a gyermek jogainak védelmére irányuló nemzeti stratégiák végrehajtásának összehangolásáért és e területen a megfelelő módszertani koordinációért. A gyermekvédelmi rendszer decentralizált, mivel a szociális munkaért és a gyermekvédelemért felelős főigazgatóságok (DGASPC) a megyei önkormányzatoknak vagy a bukaresti önkormányzati körzetek helyi tanácsának nyújtják be jelentéseiket.

DGASPC-k különböző szolgáltatásokat nyújtanak: a gyermekekkel szemben elkövetett erőszakkal kapcsolatos ügyek értékelése és szolgáltatások tervszerű nyújtása/elősegítése, a fogyatékkal élő gyermekek átfogó értékelése, egyéb fogyatékkal élő személyek átfogó értékelése, szociális elsősegély, szociális telefonos vonal, a családon belüli erőszak és az emberkereskedelem megelőzését szolgáló szociális szolgáltatások, különböző intézményekben megvalósuló különös szociális szolgáltatások.

Elérhetőség: http://www.copii.ro/?lang=en

Nem kormányzati szervezetek (NGO-k)

Az emberkereskedelem területén:

A családon belüli erőszak megelőzése és korlátozása területén, a következőkre való kattintással:

A gyermek jogainak védelme területén:

Mentsük meg a gyermekeket (Salvați copiii)

Cím: 3 Intr. Ștefan Furtună, 1st District, 010899, Bucharest, Románia

Telefon: +40 21 316 61 76

https://www.salvaticopiii.ro/;

Társadalmi Alternatívák (Alternative Sociale)

24 Șoseaua Nicolina, Building 949, ground floor, Iași, 700722

Telefon: +40 332 407 178

http://www.alternativesociale.ro/en_GB/

Áldozatsegítő forróvonal

A bűncselekmény következtében sérülést szenvedett sértettek emellett a rendőrséget is megkereshetik az egységes nemzeti segélyhívószám hívásával – 112.

a családon belüli erőszak áldozatainak fenntartott ingyenes és anonim telefonszám – 24/7 segélyhívó központ - 0800 500 333

Az Emberkereskedelemmel szembeni fellépésért felelős Nemzeti Iroda Telverde telefonszáma: 0800 800 678 – ingyenesen hívható belföldi telefonszám, és 0040213133100 – külföldről hívható telefonszám. Elérhető: hétfőtől péntekig, 08:00–16:00 között

Gyermekvédelmi segélyhívószám: 116111. Ingyenes telefonszám. Elérhető: hétfőtől vasárnapig: 8:00–24:00.

Az áldozatoknak nyújtott segítség ingyenes?

A román jog szerint az emberkereskedelem áldozatai ingyenes védelemre és segítségnyújtásra jogosultak.

Férfiak és nők közötti esélyegyenlőségért felelős Nemzeti Iroda által a családon belüli erőszak áldozatainak nyújtott segítség ingyenes.

Az áldozatoknak a Nemzeti Pártfogó Felügyeleti Igazgatóság által nyújtott szolgáltatások ingyenesek.

Az erőszak gyermekkorú áldozatinak nyújtott szolgáltatások ingyenesek.

Milyen típusú támogatásra számíthatok az állami szolgálatoktól vagy hatóságoktól?

Lásd a fenti válaszokat.

A gyermekkorú áldozatok a szolgáltatások minden típusára (orvosi ellátás, pszichológiai szolgáltatások stb.) jogosultak.

Utolsó frissítés: 17/10/2018

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.
Az egyes tagállamok által gondozott, e honlapon helyet kapott nemzeti tartalmak frissítése jelenleg zajlik, tekintettel az Egyesült Királyság kilépésére az Európai Unióból. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Észrevételek

Itt megoszthatja velünk az új webhellyel kapcsolatos észrevételeit és megjegyzéseit