Ez az ország átmeneti helyzetben van: hamarosan ki fog lépni az Európai Unióból.

Az áldozatok jogai az egyes tagállamokban

Észak-Írország

Tartalomszolgáltató:
Észak-Írország

Ha Ön bűncselekmény sértettjévé vált, a jog bizonyos egyéni jogokat biztosít Önnek a bírósági eljárás (a tárgyalás) előtt, közben és után. Igénybe vehet többféle segítséget is, és esetleg kártérítést igényelhet a bűncselekménnyel okozott kárért.

Észak-Írországban a büntetőeljárás nyomozással kezdődik, amelynek során a rendőrség összegyűjti a bizonyítékokat. Miután a rendőrség befejezte a nyomozást, az ügyet átadják az ügyészségnek. Az ügyész azt vizsgálja, hogy van-e elég olyan bizonyíték a gyanúsított ellen, amely megalapozhatja az elítélését, és hogy szolgálná-e a közérdeket az ellene történő vádemelés. Ha az ügyész úgy dönt, hogy vádemelésre nincs szükség, az ügyet lezárják. Egyéb esetben az ügyész tárgyalásra készíti elő az ügyet, és a bíróságnál vádat emel. Ön mindkét esetben tájékoztatást kap az ügyészi döntésről, és ha az ügy bíróságra kerül, akkor értesítik a tárgyalás időpontjáról.

Kevésbé súlyosan büntetendő cselekmények esetén az ügyet a békebíróság (Magistrates’ Court) tárgyalja. Súlyosabb bűncselekmények esetén (például nemi erőszak vagy rablás) az ügyet a koronabíróság (Crown Court) tárgyalja bíró és esküdtszék vezetésével. Az esküdtszék 12 olyan személyből áll, akiket véletlenszerűen választanak ki a választói névjegyzékből, és akik a tárgyalás során előadott bizonyítékok alapján eldöntik, hogy a vádlott bűnös-e. A tárgyalás során a bíró dönt a jogkérdésekben, például arról, hogy egy adott bizonyíték előadható-e vagy sem. A tárgyalás végén, ha az esküdtszék a vádlottat bűnösnek találta, a bíró hoz ítéletet a jogszabály szerinti büntetésről.

Az alábbi hivatkozásokra kattintva megtalálhatja az Ön számára szükséges információkat

1 - Jogaim bűncselekmény sértettjeként

2 - Bűncselekmény bejelentése és jogaim nyomozás vagy bírósági eljárás során

3 - Jogaim a bírósági eljárást követően

4 - Kártérítés

5 - Támogatásra és segítségnyújtásra vonatkozó jogaim

Utolsó frissítés: 14/03/2019

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.
Az egyes tagállamok által gondozott, e honlapon helyet kapott nemzeti tartalmak frissítése jelenleg zajlik, tekintettel az Egyesült Királyság kilépésére az Európai Unióból. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Észrevételek

Itt megoszthatja velünk az új webhellyel kapcsolatos észrevételeit és megjegyzéseit