Az átmeneti időszak vége előtt indított, folyamatban lévő polgári eljárásokat az uniós jog alapján fogják lefolytatni. Az európai igazságügyi portálon 2022 végéig még olvashatók lesznek az Egyesült Királyságra vonatkozó releváns információk, az országgal kötött kölcsönös megállapodás alapján.

Az áldozatok jogai az egyes tagállamokban

Milyen eljárásban lehet az elkövetővel szembeni kártérítési igényeket érvényesíteni?  (például bírósági eljárás, polgári jogi igény, adhéziós eljárás)

Erőszakos bűncselekmény sértettjeként jogosult lehet kártérítésre. Hacsak nincs kellő indoka másként eljárni, az esemény bekövetkeztét követő leghamarabb be kell jelentenie a rendőrségen a bűncselekményt, és (a kárt okozó esemény bekövetkeztétől számított) két éven belül be kell nyújtania a kártérítés iránti kérelmet. A kétéves határidőtől el lehet tekinteni, ha a kártérítési szolgálat véleménye szerint a késedelem indokolt és az az igazságszolgáltatás érdekét szolgálja. Az erőszakos bűncselekmények sértettjeinek nyújtandó kártérítésre vonatkozó további információt a http://www.nidirect.gov.uk/articles/compensation-criminal-injuries honlapon talál.

A bíróság által elrendelt kártérítés

A városi bíróság vádanként maximum 5 000£ értéket képviselő kártérítésre kötelező végzést hozhat. A királyi bíróság illetékessége korlátlan, de tekintettel kell lennie az elkövető anyagi helyzetére.

A kártérítésre kötelező végzésnek a bíróság által megfelelőnek talált összegre kell vonatkoznia, tekintettel a vád és a védelem által előadott bizonyítékokra és előadottakra.

A bíróságok különös fontosságot tulajdonítanak a kártérítésre kötelező végzések meghozatalának és meg kell indokolniuk, ha nem hoznak végzést.

A bíróság elrendelte, hogy az elkövető fizessen számomra kártérítést/kártalanítást. Hogyan érhetem el, hogy az elkövető tényleg fizessen?

A kártérítésre kötelező végzések végrehajtása a bíróságok feladata.

Ha az elkövető nem fizet, folyósíthat-e az állam előleget számomra?  Milyen feltételek mellett?

Nem - Észak-Írországban nem érvényesül a bíróság által elrendelt kártérítések azonnali kifizetése.

Jogosult vagyok-e állami kártalanításra?

A büntetőjogi kártérítések programja alapján jogosult lehet, további információt a https://www.nidirect.gov.uk/articles/compensation-criminal-injuries honlapon talál.

Jogosult vagyok-e kártalanításra, ha az elkövetőt nem ítélték el?

A büntetőjogi kártérítések programja alapján akkor is jogosult lehet kártérítésre, ha a tettes ismeretlen vagy nem ítélik el. További információt a https://www.nidirect.gov.uk/articles/compensation-criminal-injuries honlapon talál.

Jogosult vagyok-e sürgősségi kifizetésre, amíg a kártérítési keresetemet elbíráló határozatra várok?

Amennyiben a kártérítési kérelmek elbírálására jogosult hatóság meggyőződött arról, hogy a kérelmező jogosult a kifizetésre, de nem tud jogerős határozatot hozni, mérlegelhetik az időközi kifizetést. A jogerős határozat meghozatala valószínűleg azért marad el, mert meg kell várniuk, hogy az Ön által elszenvedett kár hosszútávú hatásai egyértelművé váljanak.

Utolsó frissítés: 14/03/2019

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Észrevételek

Itt megoszthatja velünk az új webhellyel kapcsolatos észrevételeit és megjegyzéseit