Az áldozatok jogai az egyes tagállamokban

Akkor tekintenek valakit bűncselekmény áldozatának (sértettjének), ha egy nemzeti jog szerint bűncselekménynek minősülő esemény eredményeképp sérelem érte, pl. sérülést szenvedett, megrongálták vagy eltulajdonították valamely vagyontárgyát stb. Bűncselekmény áldozataként a törvény bizonyos egyéni jogokat biztosít az ön számára a bírósági eljárás (a tárgyalás) előtt, közben és után.

A büntetőeljárás Máltán a bűncselekmény nyomozásával kezdődik. A bűncselekménytől függően a nyomozást a rendőrség vagy nyomozási bíró végzi.

A kisebb súlyú bűncselekmények (pénzbüntetéssel vagy hat hónapnál rövidebb szabadságvesztéssel büntetett bűncselekmények) ügyében rendőrtiszt nyomoz. Ha elegendő bizonyíték van az elkövető ellen, a rendőrtiszt a törvényszék elé viszi az ügyet tárgyalásra és vádlóként lép fel a bíróság előtt. A tárgyalási szakban egy bíró megvizsgálja a bizonyítékokat, majd megállapítja a feltételezett elkövető büntetőjogi felelősségét, vagy felmenti őt. Ha megállapítják az elkövető büntetőjogi felelősségét, ugyanaz a bíró meghatározza a kiszabandó büntetést is.

Minden más bűncselekmény esetén nyomozási bírók folytatják le a nyomozást. Ha elegendő bizonyíték van az elkövető ellen, a nyomozási bíró a törvényszék elé viszi az ügyet. A törvényszék megvizsgálja a bizonyítékokat, és ha elegendő bizonyíték áll rendelkezésre, megküldi az ügyet a főügyésznek. A főügyész ezt követően a büntetőbíróság elé viszi az ügyet tárgyalásra. A bíró és esküdtszék előtt lefolytatott tárgyalás során egy ügyész képviseli a vádat az elkövető ellen. Az esküdtszék dönt arról, hogy az elkövető bűnös-e. Ha az elkövetőt bűnösnek találják, a bíró meghatározza a kiszabandó büntetést.

A keresett információkért kattintson az alábbi hivatkozásokra:

1 - Jogaim bűncselekmény sértettjeként

2 - Bűncselekmény bejelentése és jogaim nyomozás vagy bírósági eljárás során

3 - Jogaim a bírósági eljárást követően

4 - Kártérítés

5 - Támogatásra és segítségnyújtásra vonatkozó jogaim

Utolsó frissítés: 04/05/2021

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Észrevételek

Itt megoszthatja velünk az új webhellyel kapcsolatos észrevételeit és megjegyzéseit