Az áldozatok jogai az egyes tagállamokban

Fellebbezhetek-e az ítélet ellen?

A bírósági tárgyalás bírósági határozattal ér véget, amely megállapítja a vádlott büntetőjogi felelősségét, vagy felmenti őt. Ha a vádlottat a bíróság bűnösnek mondja ki, a bíró büntetést szab ki rá. A máltai jog szerint csak a vádlottnak és a főügyésznek van joga fellebbezni a büntetőjogi felelősség megállapítása vagy a felmentés és/vagy a büntetés ellen a fellebbviteli büntetőbírósághoz.

Ha azonban fellebbezést nyújtottak be, és Ön magánfél volt az első tárgyalás során, az ügyvédje lehetőséget kap arra, hogy megtekintse a fellebbezési eljáráshoz kapcsolódó valamennyi releváns iratot.

Milyen jogaim vannak a bírósági ítélet kihirdetését követően?

A bíróság ítéletének jogerőre emelkedését követően Ön megkapja a bírósági határozat másolatát. Amennyiben a bíróság szabadságvesztésre ítéli az elkövetőt, Önt megilleti az a jog, hogy tájékoztassák arról, hogy az elkövetőt mikor engedik szabadon, illetve az elkövető szökéséről.

Jogosult vagyok-e segítségre vagy védelemre a bírósági eljárás után? Mennyi ideig?

Önt a büntetőeljárás lezárultáig, a tárgyalás alatt és megfelelő időtartamra megilleti a támogatás és a védelem joga.

Milyen tájékoztatást kapok, ha az elkövetőt elítélik?

Ön megkapja az eljárást lezáró határozat másolatát.

Kapok-e arról tájékoztatást, ha az elkövetőt szabadon bocsátják (beleértve a korai vagy feltételes szabadságra bocsátást), vagy ha megszökött a börtönből?

Önt tájékoztatják arról, ha az elkövető megszökik vagy szabadon bocsátják.

Részt veszek-e majd a szabadon bocsátással vagy a feltételes szabadságra bocsátással kapcsolatos döntések meghozatalában? Tehetek-e például nyilatkozatot, vagy nyújthatok-e be fellebbezést?

Önt nem vonják be e döntések meghozatalába, de tájékoztatást kap róluk.

Utolsó frissítés: 04/05/2021

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Észrevételek

Itt megoszthatja velünk az új webhellyel kapcsolatos észrevételeit és megjegyzéseit