Az áldozatok jogai az egyes tagállamokban

Fellebbezhetek az ítélet ellen?

A helyi bíróság (käräjäoikeus) ítélete ellen a fellebbviteli bíróságon (hovioikeus) fellebbezhet. Főszabályként egy fellebbviteli bíróság akkor folytat eljárást a teljes ügyben, ha azt további elbírálás céljából befogadja.

A fellebbviteli bíróság ítélete ellen a Legfelsőbb Bírósághoz (korkein oikeus) lehet fellebbezni. A Legfelsőbb Bírósághoz történő fellebbezés engedélyhez kötött. Ez az engedély csak a törvényben meghatározott feltételek fennállása esetén adható meg.

Milyen jogok illetnek meg az ítélethozatal után?

Bizonyos súlyos bűncselekmények esetén kérheti, hogy tájékoztassák arról, ha az elkövetőt a börtönből vagy az előzetes letartóztatásból szabadon engedik.

Jogosult vagyok-e segítségre illetve védelemre a bírósági eljárás után? Mennyi ideig?

Az áldozatsegítő szervezetek a bírósági eljárás után is támogatást és tanácsot nyújtanak

mindaddig, amíg arra szükség van. Családon belüli erőszak esetén a több szervezetre kiterjedő kockázatértékelés részeként kidolgoznak egy biztonsági tervet. Ez független a bírósági eljárás befejezésétől.

Ha ön emberkereskedelem áldozata, akkor megszűnik az ön joga az emberkereskedelem áldozatait segítő rendszer keretben kapott különleges segítségnyújtásra, ha a bűntetőeljárás eredményeként a bíróság jogerős ítélete senkit sem ítél el emberkereskedelem miatt.

Milyen tájékoztatást kapok, ha az elkövetőt elítélik?

Kérésére ön jogosult arra, hogy tájékoztatást kapjon a büntetőügyben született ítéletről. Az ítélet tartalmazza a vádlott ügyében hozott döntést, ideértve a szabadságvesztés időtartamát is.

A büntetőeljárásban résztvevő felek kapnak egy példányt az ítéletből. Arról nem kap tájékoztatást, melyik börtönbe vihetik az elkövetőt.

Kapok-e arról tájékoztatást, ha az elkövetőt szabadon bocsátják (beleértve a korai vagy feltételes szabadságra bocsátást), vagy megszökik a börtönből?

Egyes súlyos bűncselekmények esetén kérheti azt, hogy tájékoztassák arról, ha az elkövetőt szabadon bocsátják a börtönből vagy az előzetes letartóztatásból, onnan megszökik, vagy meghatározott feltételekkel egyébként elhagyja a börtönt. Ha kéri a tájékoztatást, akkor ezt a bírósági eljárást megelőző nyomozóhatóságnak vagy az ügyésznek kell jeleznie. További tájékoztatással a nyomozóhatóság szolgál.

Ön csak akkor kap tájékoztatást, ha feltehető, hogy ez nem veszélyezteti az elítélt vagy az előzetes letartóztatásban levő személy életét vagy egészségét.

Részt veszek-e majd a szabadlábra helyezéssel vagy a feltételes szabadságra bocsátással kapcsolatos döntések meghozatalában? Tehetek-e például nyilatkozatot, vagy nyújthatok-e be fellebbezést?

Nem, nem illeti meg ilyen jog.

Utolsó frissítés: 05/02/2021

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.

Észrevételek

Itt megoszthatja velünk az új webhellyel kapcsolatos észrevételeit és megjegyzéseit