Figyelem: az oldal eredeti nyelvű változata német nemrég módosult. Az Ön által kiválasztott nyelvi változatot most készítik fordítóink.
Swipe to change

Az áldozatok jogai az egyes tagállamokban

Ausztria

Tartalomszolgáltató:
Ausztria

Bűncselekmény áldozata vagyok, kihez fordulhatok támogatásért és segítségért?

A büntetőeljárási törvénykönyv (Strafprozessordnung, StPO) 66. §-a értelmében a Szövetségi Igazságügyi Minisztérium olyan megfelelő és elismert szervezetekkel kötött szerződéseket, amelyek azt követően, hogy igazolják a jogszabályi feltételeknek való megfelelést, segítséget nyújtanak a sértetteknek. E szervezetek adatai a következő linkre kattintva érhetők el, szövetségi államonként rendezve: Áldozatsegítő szervezetek

Áldozatsegítő forróvonal

Szövetségi Szociális Jóléti Hivatal (Sozialministeriumservice): 0043 158831 és általános áldozatsegítő segélyvonal: 0800 112112

Az áldozatoknak nyújtott segítség ingyenes?

Igen.

Milyen típusú támogatásra számíthatok az állami szolgálatoktól vagy hatóságoktól?

A bűncselekmények áldozatai kártérítést kapnak az áldozatok kártalanításáról szóló törvény (Verbrechensopfergesetz (VOG)) rendelkezései szerint; Szövetségi Közlöny (BGBl.) 288/1972. sz.

A VOG szerint az eljárás minden (osztrák és külföldi állampolgár) kérelmező esetében azonos. Ez egy olyan közigazgatási eljárás, amely során a hatóságnak meg kell határozni a releváns tényeket, és döntést kell hozni a kért támogatásról. A kérelmező köteles együttműködni az eljárás alatt, és köteles megadni a szükséges információkat (ideértve a kár megállapításához szükséges információkat is).

A VOG szerinti kérelmeket a Szövetségi Szociális Jóléti Hivatalnál kell benyújtani, amely szintén döntést hoz róluk.

Milyen típusú támogatásra számíthatok a civil szervezetektől?

A következő személyek jogosultak áldozatsegítő szolgáltatásokra:

  • erőszakos, valamint nemi erkölcs elleni bűncselekmények vagy veszélyes fenyegetések sértettjei, illetve olyan sértettek, akiknek szándékos bűncselekmény során kihasználhatták a személyes függőségét;
  • házastárs, élettárs, elsőfokú rokonok, testvérek és a bűncselekmény következtében elhunyt sértett más eltartottjai, és más olyan rokon, aki rokona halálának tanúja volt.

Kérésre a sértettek – személyes részvételük lehető legnagyobb mértékű figyelembevétele mellett – pszichoszociális és jogi támogatásban részesülnek, feltéve, hogy ez eljárási jogaik védelméhez szükséges. Maguk az áldozatsegítő szervezetek felelősek annak megítéléséért, hogy az ilyen segítség „szükséges-e”. A nemi erkölcs elleni bűncselekmények 14 évesnél fiatalabb sértettjei mindig jogosultak pszichoszociális támogatásra.

PSZICHOSZOCIÁLIS TÁMOGATÁS

A pszichoszociális támogatás keretében a sértettek felkészülnek az eljárás okozta pszichológiai stresszre, segítséget kapnak megéléseik (félelmük, kétségbeesésük, bánatuk vagy haragjuk) kezeléséhez, valamint a vizsgálat vagy tárgyalás részeként a meghallgatásokra is elkísérik őket.

JOGI TÁMOGATÁS

A jogi támogatás célja a sértettek büntetőeljárás keretében történő jogérvényesítésben való segítése. Mindez különösen hasznosnak és szükségesnek bizonyul, ha konkrét körülmények miatt aggályok merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy a sértett jogait az eljárás során nem fogják kellőképpen tiszteletben tartani. Ha a sértett a bűncselekmény miatt kárt, vagy hátrányt szenvedett, az ügyvéd a sértett nevében (pl. nem vagyoni kárért) kártérítést követelhet (amennyiben a sértett magánfélként lép fel).

Utolsó frissítés: 06/11/2018

E lap nemzeti nyelvű változatát az adott tagállam tartja fenn. Az Európai Bizottság szolgálata készíti el a fordításokat a többi nyelvre. Előfordulhat, hogy az eredeti dokumentumon az illetékes tagállami hatóság által végzett változtatásokat a fordítások még nem tükrözik. Az Európai Bizottság nem vállal semmifajta felelősséget az e dokumentumban szereplő vagy abban hivatkozott információk vagy adatok tekintetében. Az ezen oldalért felelős tagállam szerzői jogi szabályait a Jogi nyilatkozatban tekintheti meg.
Az egyes tagállamok által gondozott, e honlapon helyet kapott nemzeti tartalmak frissítése jelenleg zajlik, tekintettel az Egyesült Királyság kilépésére az Európai Unióból. Előfordulhat, hogy néhány részlet elkerülte a figyelmünket, és egy adott weboldal még nem tükrözi a megváltozott helyzetet. Igyekszünk mihamarabb naprakésszé tenni a teljes tartalmat.

Észrevételek

Itt megoszthatja velünk az új webhellyel kapcsolatos észrevételeit és megjegyzéseit