Uhrien oikeudet jäsenmaittain

Portugali

Sisällön tuottaja:
Portugali

Miten uhri voi hakea vahingonkorvausta rikoksentekijältä (esim. viemällä asian oikeuteen, nostamalla vahingonkorvauskanteen tai aloittamalla liitännäismenettelyn)?

Korvausta on pääsääntöisesti haettava rikosoikeudenkäynnissä. Tätä varten uhrin on ilmoitettava rikospoliisiviranomaisille tai syyttäjälaitokselle tutkintavaiheen loppuun mennessä, että hän haluaa hakea vahingonkorvausta. Hakemus voidaan tehdä esimerkiksi lausunnon antamisen yhteydessä. Kun uhri saa tiedon syytettyä vastaan nostetuista syytteistä, hänellä on 20 päivää aikaa tehdä vahingonkorvaushakemus.

HUOM. Siviilioikeudellisiin korvausvaatimuksiin ei sovelleta mitään erityisiä muodollisuuksia, ja jos vaadittavan korvauksen määrä on alle 5 000 euroa, uhri voi hakea korvausta itse.

Tuomioistuin on määrännyt rikoksentekijän maksamaan uhrille vahingonkorvausta. Miten uhri voi varmistaa, että rikoksentekijä maksaa korvauksen?

Jos rikoksentekijä ei maksa vapaaehtoisesti hänelle määrättyä korvausta, uhrin on haettava täytäntöönpanomääräystä eli pyydettävä tuomioistuinta puuttumaan asiaan – takavarikoimaan omaisuutta, pankkitilejä, ajoneuvoja tai muuta omaisuutta – korvauksen maksamisen varmistamiseksi.

Jos rikoksentekijä ei maksa korvausta, voiko valtio maksaa uhrille etumaksua tämän sijasta? Millä ehdoin?

Valtio voi maksaa uhrille etumaksua, jos kyseessä on väkivaltarikos, joka on aiheuttanut merkittävää haittaa uhrin elintasolle ja elämänlaadulle eikä rikoksentekijä pysty maksamaan korvausta.

Onko uhrilla oikeus saada korvausta valtiolta?

Kyllä on, jos rikoksentekijällä ei ole varaa maksaa tällaista korvausta ja kyseessä on väkivaltarikos, joka on aiheuttanut merkittävää haittaa uhrin elintasolle ja elämänlaadulle.

Seuraavilla henkilöillä on oikeus saada korvausta valtiolta:

  • vakavan ruumiinvamman (eli pysyvän vamman, vähintään 30 päivää kestäneen tilapäisen täydellisen työkyvyttömyyden tai kuoleman) aiheuttaneen väkivallan uhrit
  • jos uhri menehtyy, henkilöt, joille on laissa myönnetty oikeus elatukseen, kuten lapset, ja uhrin kanssa avoliitossa elävä henkilö
  • henkilöt, jotka ovat avustaneet uhria tai tehneet viranomaisten kanssa yhteistyötä rikoksen ehkäisemiseksi tai rikoksentekijän löytämiseksi tai pidättämiseksi, näille henkilöille tämän seurauksena aiheutuneiden vahinkojen osalta.

HUOM. Seksuaalirikosten osalta ei saa edellyttää pysyvää vamma tai vähintään 30 päivää kestävää tilapäistä työkyvyttömyyttä. Tätä poikkeusta perustellaan sillä, että vaikka tällainen rikos ei pääsääntöisesti aiheuta vähintään 30 päivää kestävää työkyvyttömyyttä, korvaus on silti perusteltu rikoksen vakavuuden vuoksi.

Korvaushakemus on tehtävä yhden vuoden kuluessa rikoksen tapahtumispäivästä tai, jos asia on käsitelty rikosoikeudenkäynnissä, yhden vuoden kuluessa oikeudenkäynnissä annetun tuomion tulemisesta lainvoimaiseksi. Jos uhri on ollut rikoksen tapahtumahetkellä alaikäinen, korvaushakemus on tehtävä viimeistään yhden vuoden kuluessa siitä, kun uhri on tullut täysi-ikäiseksi.

Hakemukset tehdään rikosten uhrien suojelukomission (Comissão de Proteção de Vítimas de Crime) verkkosivustolla olevalla sähköisellä lomakkeella.

Korvaushakemuksen tekeminen on maksutonta.

Onko uhrilla oikeus saada korvausta, jos rikoksentekijää ei tuomita?

Kyllä, mutta vain poikkeuksellisesti, jos kyseessä on vakava rikos (ks. edellä) ja jos rikoksentekijä ei ole tiedossa.

Jos rikoksentekijä on vapautettu syytteestä, uhrilla ei pääsääntöisesti ole oikeutta korvaukseen.

Onko mahdollista saada etumaksua sillä aikaa kun korvaushakemusta käsitellään?

Perheväkivallan uhreilla on oikeus saada valtiolta rahaetuuksia, kun he ovat rikoksen seurauksena vakavissa taloudellisissa vaikeuksissa.

Hätätapauksissa suoritettavia maksuja koskevat hakemukset tehdään Portugalin rikosten uhrien suojelukomission verkkosivustolla olevalla sähköisellä lomakkeella.

Hakemukseen on liitettävä kopio poliisiviranomaiselle tehdystä rikosilmoituksesta. Hakemus on jätettävä vuoden kuluessa rikoksen tapahtumispäivästä.

Päivitetty viimeksi: 28/03/2023

Tämän sivuston eri kieliversioita ylläpitävät asianomaiset jäsenvaltiot. Käännökset on tehty Euroopan komissiossa. Muutokset, joita jäsenvaltiot ovat saattaneet tehdä tekstin alkuperäisversioon, eivät välttämättä näy käännöksissä.Euroopan komissio ei ole vastuussa tässä asiakirjassa esitetyistä tai mainituista tiedoista. Ks. oikeudellinen huomautus, josta löytyvät tästä sivustosta vastaavan jäsenvaltion tekijänoikeussäännöt.