Uhrien oikeudet jäsenmaittain

Saksa

Sisällön tuottaja:
Saksa

Olen joutunut rikoksen uhriksi. Keneen voin ottaa yhteyttä saadakseni tukea ja apua?

Kattavat tiedot rikoksen jälkeen annettavasta avusta ja tuesta ovat saatavilla liittovaltion oikeus- ja kuluttajansuojaministeriön (BMJV) perustamalla verkkosivustollahttp://www.hilfe-info.de ja ministeriön julkaisemassa Opferfibel-oppaassa, jonka voi ladata ministeriön kotisivulta. Valtakunnallinen rikosten uhreille tarkoitettu verkkosivusto sisältää myös neuvontapalveluhakemiston, josta rikoksen uhri voi löytää nopeasti henkilökohtaisesti, puhelimitse tai verkossa tarjottavaa neuvontaa. Nämä tiedot tarjoaa rikoksen uhreille tarkoitettu ODABS-tietokanta (www.odabs.org), jota puolestaan tukee liittovaltion työ- ja sosiaaliministeriö.

Eri tukimuotoja esitellään jäljempänä.

Päivystävä puhelin rikoksen uhreille

Katsaus tärkeimpiin maksuttomiin tukipuhelimiin (pääsyä näihin numeroihin ulkomailta ei voida taata). Saksan liittotasavallassa osoitteessa www.hilfe-info.de:

Tukipuhelin seksuaalisen hyväksikäytön uhreille: 0800 22 55 530

Tukipuhelin naisiin kohdistuvan väkivallan uhreille: 08000 116 016

Tukipuhelin miehiin kohdistuvan väkivallan uhreille: 0800 12 39 900

berta – neuvonta ja auttava puhelin: 0800 30 50 750

Vanhempainpuhelin: 0800 11 10 550

Raskaana olevien naisten auttava puhelin: 0800 40 40 020

Lääketieteellinen lastensuojelun päivystävä puhelin: 0800 19 21 000

WEISSER RING e.V. -järjestön perustaman Euroopan laajuisen numeron 116006 kautta rikoksen uhrit voivat saada apua ja tukea ympäri vuorokauden.

Onko rikoksen uhreille annettava apu maksutonta?

Kyllä.

Millaista tukea rikoksen uhri voi saada valtiolta tai viranomaisilta?

Saksan liittotasavallassa osavaltiot vastaavat yleisestä rikoksen uhrien tukemisesta. Ne toteuttavat monenlaisia toimia rikoksen uhrien tilanteen parantamiseksi ja asianmukaisen avun tarjoamiseksi heille. Tämä tapahtuu esimerkiksi nimittämällä poliisiasemille uhrien suojelusta vastaavia henkilöitä, perustamalla todistajien tukikeskuksia, tarjoamalla majoitusta väkivaltaa kokeneille naisille ja tytöille, tarjoamalla tiedotusaineistoa rikoksen uhreille ja antamalla taloudellista tukea. Useissa osavaltioissa on perustettu erityisiä maakunnallisia säätiöitä sekä alueellisia neuvontakeskuksia ja uhrien tukitoimistoja. Osoitteessa https://www.hilfe-info.de/WebS/hilfeinfo/DE/HilfeUndBeratung/AnsprechpartnerUndBeratungsstellen/EinrichtungenOpferhilfe/EinrichtungenDerOpferhilfe.html esitellään alueellisia palveluja.

On olemassa myös keskitettyjä yhteyspisteitä sekä liittovaltion että osavaltioiden tasolla. Esimerkiksi liittovaltion tasolla professori Edgar Franke on nimitetty Saksan alueella tehtyjen terrorismirikosten uhreja ja heidän omaisiaan avustavaksi liittohallituksen asiamieheksi. Tohtori Felix Klein on liittohallituksen asiamies juutalaisasioissa ja antisemitistin torjunnassa ja tohtori Rörig riippumattoman asiamies lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvissä kysymyksissä.

Myös 13 osavaltiota on nimittänyt asiamiehiä rikosten uhreille. Vastuualueet on kuitenkin jaettu eri tavoin. Yhteyshenkilöitä löytyy verkkosivustolta www-hilfe-info.de.

Voit saada rikosoikeudellisessa menettelyssä oikeudellista apua rikoksen uhrina asianajajalta, joka voi esimerkiksi avustaa todistajanlausunnon antamisessa, tai asianomistajana jo ennen ilmoitusta, että haluat osallistua menettelyyn. Sinua voi edustaa oikeusavustaja tai voit ottaa kuulemiseen mukaan myös luotetun henkilön, ellei tämä vaaranna tutkinnan tarkoitusta.

Oikeusavun lisäksi on mahdollista saada psykososiaalista apua ennen pääkäsittelyä, sen aikana ja sen jälkeen. Sitä annetaan maksutta alaikäisille seksuaali- ja väkivaltarikosten uhreille sekä erityisen haavoittuvassa asemassa oleville vakavien väkivalta- ja seksuaalirikosten aikuisille uhreille.

Lääketieteellinen tuki

Traumaklinikat tarjoavat lyhytkestoista psykologista tukea väkivallan uhreille. Tällaisia yhteyspisteitä on kaikkialla Saksassa. Traumaklinikalla väkivallan uhrit saavat nopeasti psykologista tukea. Monet rikoksen uhrit voivat huomattavasti paremmin jo muutaman neuvonta- tai psykoterapiaistunnon jälkeen. Tarvittaessa voidaan tarjota tai välittää pitkäaikaisempaa hoitoa, kuten psykoterapiaa avohoitona tai sairaalahoitoa psykiatrisella tai psykosomaattisella klinikalla. Monet traumaklinikat toimivat psykiatrisen klinikan tai sairaalaan yhteydessä, joten myös lääketieteellinen psykiatrinen hoito voidaan usein taata.

Tietoa Saksan traumaklinikoista on verkkosivustolla hilfe-info.de.

Seksuaalisen tai fyysisen väkivallan uhrit voivat antaa dokumentoida näkyvät vammat. He saavat lääkärintodistuksen vammoistaan lääkäriltä, kun tämä on tutkinut heidät vastaanotolla tai sairaalassa. Joissakin kaupungeissa on myös erityisiä väkivallan uhreille tarkoitettuja klinikoita, jotka dokumentoivat rikoksen uhrien vammoja.

Näillä klinikoilla voi antaa oikeuslääkärin tutkia ja dokumentoida vammat ja muut jäljet.

Taloudellinen tuki

On myös monia mahdollisuuksia saada valtion taloudellista tukea: Väkivaltarikoksesta terveydellistä haittaa kärsinyt voi saada korvausta uhreille maksettavista korvauksista annetun lain nojalla. Tätä koskeva hakemus on toimitettava toimivaltaiselle osavaltion sosiaalitoimistolle (Landesversorgungsamt). Verkkosivustolla hilfe-info.de luetellaan osavaltioiden sosiaalitoimistot. Traumaklinikoiden palvelut luetaan mukaan näihin etuuksiin.

Ääriliikkeiden hyökkäysten tai terroritekojen uhrit voivat saada niin sanottua haittakorvausta (Härteleistung). Sen osalta toimivaltainen yhteyspiste on liittovaltion oikeusvirasto.

Jos väkivaltarikos aiheuttaa vammoja ammattitoiminnan tai koululuokan tai yliopiston seminaariryhmän retken yhteydessä, voi olla mahdollista hakea korvausta lakisääteisestä tapaturmavakuutuksesta. Tässä tapauksessa on otettava yhteyttä tapaturmavakuutuskassaan tai ammattiyhdistykseen.

Verkehrssopferhilfe e.V. -yhdistyksen palveluja voidaan tarvita silloin, kun väkivaltarikoksessa on käytetty ajoneuvoa. Tämä koskee esimerkiksi tapauksia, joissa ajoneuvo ei ole ollut vakuutettu, joissa on tapahtunut liikennepako tai joissa kuljettaja on toiminut tahallisesti ja laittomasti.

Millaista tukea voin saada kansalaisjärjestöiltä?

Valtiosta riippumattomat ammattimaiset ja vapaaehtoiset rikoksen uhrien tukipalvelut toteuttavat monenlaista toimintaa, joilla parannetaan uhrien tilannetta ja tarjotaan heille asianmukaista apua.

Tukipalvelujen asiantuntijat tarjoavat mahdollisuuden keskustella rikoksen seurauksista, psykososiaalista tukea, tietoa mahdollisesta rikosoikeudellisesta menettelystä ja rahallisia korvauksia. He voivat myös välittää muuta apua, kuten lakimiehen tai psykoterapeuttista tukea.

WEISSER RING e.V. on valtakunnallinen rikoksen uhrien tukijärjestö. Se ylläpitää kaikkialla Saksassa olevien yhteyspisteiden lisäksi edellä mainittua tukipuhelinta (numero: 116 006), joka tarjoaa nopeaa ja ammattimaista tukea rikoksen uhreille. Järjestön tarjoamaan apuun kuuluvat erityisesti neuvonta, apu viranomaisten ja tuomioistuinten kanssa asioidessa, maksuton alustava oikeudellinen neuvonta, maksuton alustava lääketieteellinen/psykologinen neuvonta rikoksen jälkeisissä stressitilanteissa, saattaminen oikeudenkäyntiin ja taloudellinen tuki. Järjestöllä on myös uhreille maksettaviin korvauksiin ja korjaavaan oikeuteen liittyviä hankkeita.

Arbeitskreis der Opferhilfen in Deutschland e.V. (ado) on erilaisten ammattimaisesti toimivien alueellisten rikosuhrien tukipalvelujen kattojärjestö. Sen tavoitteita ovat muun muassa säännöllinen tiedonvaihto saksalaisten tukipalvelujen välillä, rikoksen uhrien ammattimaista tukemista koskevien normien vahvistaminen, uusien ammattimaisten tukipalvelujen perustaminen ja eri tukipalvelujen välinen yhteistyö. Myös tämä järjestö voi tarjota neuvoja ja apua viranomaisten kanssa asiointiin ja psykologista kriisiapua sekä välittää lääketieteellistä ja terapeuttista hoitoa, oikeudellista neuvontaa, saattajan poliisin tai viranomaisten luo ja tuomioistuimeen sekä toteuttaa tai välittää korjaavaa oikeutta.

Useat tukipalvelut ovat erikoistuneet tiettyjen rikosten, erityisesti seksuaalirikosten tai rasististen, antisemitististen tai homo- ja transfobisten hyökkäysten uhrien neuvontaan ja tukemiseen. Myös ne ovat järjestäytyneet erilaisiin kattojärjestöihin, esimerkiksi:

VBRG – äärioikeistolaisen, rasistisen ja antisemitistisen väkivallan uhrien neuvontakeskusten yhdistys

BFF – Saksassa toimivien naisille suunnattujen neuvontapisteiden ja tukipuhelinten liitto

Näiden valtakunnallisten rikoksen uhrien tukipalvelujen lisäksi alue- ja paikallistasolla toimii monia aktiivisia tukipalveluja. Ne on lueteltu neuvontapalveluhakemistossa sivustolla http://www.hilfe-info.de.

Päivitetty viimeksi: 21/10/2021

Tämän sivuston eri kieliversioita ylläpitävät asianomaiset jäsenvaltiot. Käännökset on tehty Euroopan komissiossa. Muutokset, joita jäsenvaltiot ovat saattaneet tehdä tekstin alkuperäisversioon, eivät välttämättä näy käännöksissä.Euroopan komissio ei ole vastuussa tässä asiakirjassa esitetyistä tai mainituista tiedoista. Ks. oikeudellinen huomautus, josta löytyvät tästä sivustosta vastaavan jäsenvaltion tekijänoikeussäännöt.