Uhrien oikeudet jäsenmaittain

Saksa

Sisällön tuottaja:
Saksa

Miten rikoksen uhri voi vaatia vahingonkorvausta rikoksentekijältä?  (esim. viemällä asian oikeuteen, nostamalla vahingonkorvauskanteen tai aloittamalla liitännäismenettelyn)

Jos olet joutunut rikoksen uhriksi ja kärsinyt vahinkoa, voit vaatia vahingonkorvausta sekä korvausta kivusta ja särystä nostamalla kanteen siviilituomioistuimessa rikosoikeudellisesta menettelystä riippumatta. Voit kuitenkin esittää vaatimuksesi myös rikosoikeudellisessa menettelyssä niin kutsutulla liitännäisvaatimuksella. Jos tuomioistuin on takavarikoinut rikoshyötynä sinulle kuuluvaa omaisuutta, saat sen takaisin tai vastaavan rahallisen korvauksen syyttäjältä.

Tuomioistuin on määrännyt rikoksentekijän maksamaan minulle vahingonkorvausta. Miten voin varmistaa, että rikoksentekijä maksaa korvauksen?

Liitännäistuomiot ja liitännäismenettelyjen sovintoratkaisut samoin kuin siviilimenettelyn tuomiot ja sovintoratkaisut voidaan panna täytäntöön pakkotäytäntöönpanoa koskevien yleisten sääntöjen mukaisesti. Pakkotäytäntöönpano suoritetaan tuomion tai sovintoratkaisun oikeaksi todistetun jäljennöksen nojalla. Sen saa rikostuomioistuimen kirjaajalta.

Jos rikoksentekijä ei maksa korvausta, voiko valtio maksaa uhrille ennakkomaksua tämän sijasta?  Millä ehdoin?

Lain mukaan valtio ei maksa ennakkomaksua korvauksesta, joka tuomitun on maksettava.

Onko minulla oikeus saada korvausta valtiolta?

Perusperiaatteet

Jos olet joutunut väkivaltarikoksen uhriksi Saksassa ja siitä on aiheutunut terveydellistä vahinkoa, sinulla voi olla oikeus saada uhrille maksettavaa korvausta.

Tämä pätee myös, jos olet tällaisen väkivaltarikoksen seurauksena kuolleen henkilön omainen.

Ulkomaalaiset ovat myös voineet saada takautuvasti samoja korvauksia kuin saksalaiset uhrit 1. heinäkuuta 2018 alkaen.

Saksassa asuvat henkilöt ovat vuodesta 2009 lähtien voineet saada uhreille maksettavia korvauksia koskevan lain mukaisia korvauksia, vaikka väkivaltarikos olisi tapahtunut Saksan sijasta sen ulkopuolella.

Millaisista rikoksista voin saada korvausta?

Väkivaltarikos on henkilöön kohdistuva tahallinen ja lainvastainen hyökkäys (esim. pahoinpitely, pakottaminen seksuaaliseen tekoon, terrori-isku, murha, myrkytys tai tuhopoltto).

Millaisia korvauksia maksetaan?

Korvausta maksetaan kaikkien (fyysisten ja psyykkisten) terveyshaittojen lisäksi myös terveyshaittojen taloudellisista seurauksista.

Korvausten laajuudesta ja määrästä säädetään liittovaltion huoltolaissa (Bundesversorgungsgesetz). Ne kattavat erityisesti seuraavat:

  • sairaanhoito
  • apuvälineet (esim. proteesit, hammasproteesit ja pyörätuolit)
  • korvaukset uhreille ja menehtyneiden omaisille
  • hautaus- ja kuolemantapauskorvaukset
  • taloudelliset lisätuet (esim. hoitotuki tai täydentävä toimeentulotuki).

Omaisuusvahinkoja ei sitä vastoin korvata. Uhreille maksettavia korvauksia koskevan lain nojalla ei myönnetä korvausta kivusta ja särystä. Myös ulkomailla tapahtuneista väkivallanteoista voidaan maksaa korvausta Saksassa asuville, mutta vähemmässä määrin.

Miten ja missä hakemus tehdään?

Voit hakea valtion korvausta vapaamuotoisesti tai hakulomakkeella. Hakemusten jättämiselle ei ole asetettu määräaikaa. Korvausta kuitenkin maksetaan pääsääntöisesti vasta siitä hetkestä alkaen, kun haet sitä.

Voit jättää hakemuksen sen osavaltion korvausten maksamisesta vastaavalle viranomaiselle, jossa asut.

Jos et asu Saksassa ja olet joutunut väkivaltarikoksen uhriksi Saksassa, voit jättää hakemuksen sen osavaltion korvausten maksamisesta vastaavalle viranomaiselle, jossa rikos tapahtui.

Jos olet hakenut korvausta valtiolta, sinun on yleensä myös osallistuttava korvausmenettelyyn. Tämä tarkoittaa osallistumista tosiseikkojen selvittämiseen. Tähän sisältyy myös rikosilmoituksen tekeminen. Tietyissä tapauksissa on mahdollista jättää rikosilmoitus tekemättä.

Sinun ei tarvitse odottaa tutkinnan tai rikosoikeudellisen menettelyn lopputulosta.

Lisätietoa valtion korvauksista on täällä:

BMAS – uhreille maksettavat korvaukset (saksaksi)

BMAS – uhreille maksettavat korvaukset (englanniksi)

Onko minulla oikeus saada korvausta, jos rikoksentekijää ei tuomita?

Valtion korvaus ei ole riippuvainen tutkinnasta tai tekijän tuomitsemisesta. Yleensä ei tarvitse odottaa rikosoikeudenkäyntiä valtion korvauksen saamiseksi. Toimivaltaiset korvausviranomaiset tekevät riippumattoman päätöksen valtion korvausta koskevasta hakemuksesta.

Rikosoikeudellisessa menettelyssä, jossa rikoksentekijää ei tuomita, voi saada korvausta vain silloin, kun ei ole kyse vapauttavasta tuomiosta tai oikeudenkäynnin keskeyttämisestä todisteiden puutteessa vaan lievästä rikoksesta ja oikeudenkäynnin keskeyttämisestä velvoitteita tai ehtoja vastaan. Tässä tapauksessa syyttäjä tai tuomioistuin voi määrätä sinulle rikoksen uhrina hyvityksen eli vahingonkorvauksen tai korvauksen kivusta ja särystä, jonka maksamisen jälkeen menettely päätetään lopullisesti. Rikoksen uhrina sinulla ei kuitenkaan ole oikeutta tällaiseen menettelytapaan.

Siviiliprosessissa päätös ja siten myös rikostuomioistuimen vapauttava tuomio eivät sido tuomioistuinta. Siviilituomioistuin tutkii itsenäisesti, täyttyvätkö vaaditun vahingonkorvauksen tai vaaditun kipua ja särkyä koskevan korvauksen edellytykset.

Onko minulla oikeutta välittömään maksuun sillä aikaa, kun odotan päätöstä korvaushakemuksestani?

Ei, oikeutta ”ennakkomaksuun” ei ole ennen tuomioistuimen lopullista päätöstä rikos- tai siviiliasiassa.

Valtion korvauksen yhteydessä ei ole oikeutta rahassa maksettavaan ennakkoon. Voit kuitenkin saada hoito- ja kuntoutusetuuksia tai terapiapalveluja valtion korvausta koskevan hakemusmenettelyn puitteissa jo ennen toimivaltaisen viranomaisen lopullista päätöstä.

Päivitetty viimeksi: 21/10/2021

Tämän sivuston eri kieliversioita ylläpitävät asianomaiset jäsenvaltiot. Käännökset on tehty Euroopan komissiossa. Muutokset, joita jäsenvaltiot ovat saattaneet tehdä tekstin alkuperäisversioon, eivät välttämättä näy käännöksissä.Euroopan komissio ei ole vastuussa tässä asiakirjassa esitetyistä tai mainituista tiedoista. Ks. oikeudellinen huomautus, josta löytyvät tästä sivustosta vastaavan jäsenvaltion tekijänoikeussäännöt.