Uhrien oikeudet jäsenmaittain

Saksa

Sisällön tuottaja:
Saksa

Voinko hakea muutosta tuomioistuimen päätökseen?

Asianomistajana (Nebenkläger) voit periaatteessa hakea muutosta tuomioihin, mutta vain siltä osin kuin on kyse siviilikanteeseen oikeuttavasta teosta. Muutoksenhaku ei sitä paitsi ole mahdollista, jos olet tyytymätön vain rangaistuksen suuruuteen.

Määräaika muutoksenhaulle on yksi viikko. Jos sinä tai lakimiehesi olette olleet läsnä oikeudenkäynnissä oman todistajana kuulemisen jälkeen, määräaika alkaa tuomion tiedoksi antamisesta. Muussa tapauksessa määräaika alkaa siitä, kun tuomio on lähetetty sinulle.

Siviilikanteen nostajana (Privatkläger) sinulla on muutoksenhakukeinot, jotka syyttäjäviranomaisella on käytettävissään menettelyissä, joissa se on nostanut virallisen syytteen.

Mitä oikeuksia minulla on tuomion antamisen jälkeen?

Jos olet niin pyytänyt etukäteen, sinulle ilmoitetaan oikeudenkäynnin lopputulos. Asianomistajana voit myös saada jäljennöksen tuomiosta.

Lisäksi saat rikoksen uhrina pyynnöstä tiedon siitä, onko määrätty, että tuomittu ei saa ottaa yhteyttä sinuun tai tavata sinua.

Jos voit osoittaa, että sinulla on asiaa koskeva oikeutettu intressi, tai olet tuonut tämän esiin jo siviilikanteen hyväksymismenettelyssä, sinulle voidaan myös ilmoittaa, onko syytetylle tai tuomitulle määrätty vankeus- tai vapaudenmenetystoimenpiteitä tai ovatko ne päättyneet tai onko tälle myönnetty ensimmäistä kertaa kevennyksiä tai lomaa. Saat tiedon uusista kevennyksistä tai lomista, jos sinulla on asiaa koskeva oikeutettu intressi eikä tuomitun suojeltava intressi ole painavampi.

Sinulle ilmoitetaan myös siitä, jos tuomittu on karannut. Tässä tapauksessa sinulle ilmoitetaan myös toimenpiteistä, joilla sinua suojellaan.

Jos haluat esimerkiksi esittää myöhemmin siviilioikeudellisia vaatimuksia tuomittua vastaan, voit käyttää oikeuttasi tutustua asiakirjoihin siviilikanteen valmistelemiseksi. Tuomittua kuullaan etukäteen, jotta voidaan sulkea pois se, että hänellä on painavampia suojeltavia intressejä, joiden vuoksioikeus tutustua asiakirjoihin olisi evättävä.

Jos rikosoikeudellisessa tuomiossa on hyväksytty vahingonkorvausta tai korvausta kivusta ja särystä koskeva vaatimus, voit antaa täytäntöönpanevan tuomioistuimen tai ulosottomiehen käynnistää ulosottotoimet tuomion oikeaksi todistetun jäljennöksen nojalla, kun siitä on tullut lainvoimainen.

Olenko oikeutettu tukeen tai suojeluun oikeudenkäynnin jälkeen? Miten kauan?

Voit saada psykososiaalista apua myös oikeudenkäynnin päätyttyä.

Lisäksi voit edelleen saada suojelua samoin kuin menettelyn aikana, jos sinuun kohdistuva uhka jatkuu.

Mitä tietoja saan, kun rikoksentekijä tuomitaan?

Sinulle ilmoitetaan pyynnöstä oikeudenkäynnin lopputulos, kuten edellä selitetään (ks. ”Mitä oikeuksia minulla on tuomion antamisen jälkeen?”).

Sitä, missä tuomittu on vankeuden tai muun vapaudenmenetyksen aikana, ei kuitenkaan ilmoiteta.

Saanko tiedon, jos rikoksentekijä vapautuu (myös ennen määräaikaa tai ehdonalaiseen) tai karkaa vankeudesta?

Sinulle ilmoitetaan, jos olet niin pyytänyt (ks. myös kohta ”Mitä oikeuksia minulla on tuomion antamisen jälkeen?”).

Voinko osallistua päätöksentekoon rikoksentekijän vapauttamisesta tai ehdonalaisesta vapauttamisesta? Voinko esimerkiksi antaa lausunnon tai esittää vastalauseen?

Et ole mukana vapauttamista tai ehdonalaista vapauttamista koskevassa päätöksenteossa etkä voi hakea siihen muutosta. Päättäessään ehdollisesta vapauttamisesta tuomioistuin voi asettaa velvoitteita ja ehtoja, joilla suojellaan sinua (esim. lähestymiskielto) tai joiden kautta saat hyvitystä (esim. vahingonkorvaus). Myös silloin, kun käyttäytymistä valvotaan vapaudenmenetyksen käsittävästä toimenpiteestä vapauttamisen jälkeen, tuomioistuin voi määrätä lähestymiskiellon. Jos tuomittu rikkoo sitä, häntä voidaan rangaista uudelleen.

Päivitetty viimeksi: 21/10/2021

Tämän sivuston eri kieliversioita ylläpitävät asianomaiset jäsenvaltiot. Käännökset on tehty Euroopan komissiossa. Muutokset, joita jäsenvaltiot ovat saattaneet tehdä tekstin alkuperäisversioon, eivät välttämättä näy käännöksissä.Euroopan komissio ei ole vastuussa tässä asiakirjassa esitetyistä tai mainituista tiedoista. Ks. oikeudellinen huomautus, josta löytyvät tästä sivustosta vastaavan jäsenvaltion tekijänoikeussäännöt.