Δικαιώματα των θυμάτων - ανά χώρα

Σλοβακία

Περιεχόμενο που παρέχεται από
Σλοβακία

Ποιες πληροφορίες θα μου παράσχει η αρμόδια αρχή (π.χ. αστυνομία, εισαγγελέας) ύστερα από τη διάπραξη της αξιόποινης πράξης αλλά πριν από την καταγγελία της;

Εάν είστε θύμα αξιόποινης πράξης, έχετε το δικαίωμα να λάβετε πληροφορίες, οι οποίες θα πρέπει να παρασχεθούν από το πρόσωπο με το οποίο θα επικοινωνήσετε πρώτα. Συνήθως, πρόκειται για τον πρώτο αστυνομικό, εισαγγελέα, γιατρό ή φορέα που παρέχει βοήθεια σε θύματα αξιόποινων πράξεων.

Κατά την πρώτη επαφή, η αστυνομία / ο εισαγγελέας οφείλει να σας παράσχει ειδικότερα πληροφορίες σχετικά με:

  • τις διαδικασίες που αφορούν την υποβολή μήνυσης, καθώς και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του θύματος / του πολιτικώς ενάγοντος στην ποινική διαδικασία (όπως το δικαίωμα να συνοδεύεται από πρόσωπο εμπιστοσύνης, ο διορισμός πληρεξουσίου και οι δυνατότητες επίδοσης ή κοινοποίησης εγγράφων και πρόσβασης στη δικογραφία)·
  • τους φορείς που παρέχουν βοήθεια στα θύματα αξιόποινων πράξεων (στοιχεία επικοινωνίας, πληροφορίες σχετικά με τη μορφή της βοήθειας που παρέχουν)· • τις δυνατότητες όσον αφορά την παροχή της απαραίτητης ιατρικής περίθαλψης·
  • την πρόσβαση σε νομική συνδρομή·
  • τις προϋποθέσεις για την παροχή προστασίας εάν υπάρχει απειλή κινδύνου για τη ζωή ή την υγεία ή απειλή κινδύνου σημαντικής περιουσιακής ζημίας (π.χ. δυνατότητα απαγόρευσης εισόδου του δράστη στην κοινή οικία, δικαίωμα επιδίωξης εξασφάλισης της αξίωσης αποζημίωσης μέχρι του πιθανού ποσού της αποζημίωσης με την περιουσία του κατηγορουμένου)·
  • το δικαίωμα σε υπηρεσίες διερμηνείας και μετάφρασης·
  • τα μέτρα που μπορείτε να ζητήσετε για την προστασία των συμφερόντων σας εάν κατοικείτε σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ·
  • τις διαδικασίες αναζήτησης έννομης προστασίας σε περίπτωση παραβίασης των δικαιωμάτων σας από την αστυνομία και/ή την εισαγγελία·
  • τα στοιχεία για την επικοινωνία σχετικά με την υπόθεση στην οποία είστε θύμα·
  • τις διαδικασίες που αφορούν την αξίωση αποζημίωσης·
  • τις διαδικασίες για τη διαμεσολάβηση στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας·
  • τη δυνατότητα και τις προϋποθέσεις για την επίτευξη φιλικού διακανονισμού·
  • τη δυνατότητα και τις προϋποθέσεις για την επιστροφή των εξόδων της ποινικής διαδικασίας.

Κατόπιν αιτήματος, η αστυνομία ή η εισαγγελία θα σας βοηθήσουν να επικοινωνήσετε με φορέα που παρέχει βοήθεια σε θύματα αξιόποινων πράξεων, ο οποίος θα ανταποκριθεί περαιτέρω στις ανάγκες σας.

Εάν αναζητήσετε πρώτα ιατρική βοήθεια, το προσωπικό του ιδρύματος υγειονομικής περίθαλψης οφείλει να σας δώσει τα στοιχεία επικοινωνίας των φορέων που παρέχουν βοήθεια σε θύματα.

Οι φορείς που παρέχουν βοήθεια σε θύματα αξιόποινων πράξεων θα σας παράσχουν πληροφορίες σχετικά με:

  • τη μορφή και το πεδίο εφαρμογής της βοήθειας εμπειρογνωμόνων και τον βαθμό στον οποίο παρέχεται δωρεάν·
  • τα στοιχεία επικοινωνίας άλλων φορέων που μπορούν να σας βοηθήσουν σε περίπτωση που οι ανωτέρω φορείς δεν είναι σε θέση να παράσχουν τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων που χρειάζεστε·
  • τα δικαιώματα του θύματος, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος αποζημίωσης·
  • τα δικαιώματα που έχετε εάν είστε πολιτικώς ενάγων ή μάρτυρας σε ποινική διαδικασία·
  • οικονομικά και πρακτικά θέματα.

Δεν διαμένω στη χώρα της ΕΕ όπου διαπράχθηκε η αξιόποινη πράξη (πολίτες της ΕΕ και πολίτες τρίτων χωρών). Πώς προστατεύονται τα δικαιώματά μου;

Εάν έχετε πέσει θύμα αξιόποινης πράξης σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ και, σε περίπτωση σοβαρού αδικήματος, δεν μπορείτε ή δεν επιθυμείτε να υποβάλετε μήνυση στο κράτος μέλος όπου διαπράχθηκε η αξιόποινη πράξη, μπορείτε να την καταγγείλετε στην αστυνομία / στον εισαγγελέα στη Σλοβακία. Ο λόγος για τον οποίο δεν μπορούσατε ή δεν επιθυμούσατε να υποβάλετε μήνυση σε άλλη χώρα —είτε για λόγους χρόνου, απόστασης, έλλειψης καλής γνώσης της τοπικής γλώσσας, φόβου για την οικογένειά σας είτε για άλλους λόγους— δεν έχει σημασία. Εάν ο εισαγγελέας / η αστυνομία διαπιστώσει ότι δεν είναι αρμόδιος/-α να επιληφθεί της υπόθεσης, διαβιβάζει αμελλητί τη μήνυση στην αρμόδια αρχή του κράτους μέλους της ΕΕ στην επικράτεια του οποίου διαπράχθηκε η αξιόποινη πράξη.

Οι αρμόδιες αρχές θα λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να ελαχιστοποιήσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε ως θύμα αξιόποινης πράξης, ιδίως όσον αφορά την οργάνωση της διαδικασίας. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι μπορείτε να εξεταστείτε ως μάρτυρας μέσω βιντεοδιάσκεψης ή τηλεφωνικώς.

Εάν έχετε πέσει θύμα βίαιου εγκλήματος, μπορείτε να ζητήσετε αποζημίωση τόσο στο κράτος μέλος όπου διαπράχθηκε η αξιόποινη πράξη όσο και στη Σλοβακία· στην τελευταία περίπτωση, αυτό γίνεται με την υποβολή αίτησης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Σλοβακικής Δημοκρατίας.

Εάν καταγγείλω μια αξιόποινη πράξη, τι πληροφορίες θα μου παρασχεθούν;

Ειδικότερα, η αστυνομία θα σας ενημερώσει σχετικά με την έκβαση της μήνυσής σας. Κατά κανόνα, η αστυνομία αποφασίζει με έναν από τους ακόλουθους τρόπους εντός 30 ημερών:

  • απορρίπτει τη μήνυση και παύει την ποινική διαδικασία
    Η αστυνομία λαμβάνει αυτήν την απόφαση εάν η πράξη που διαπράχθηκε δεν εμπίπτει στον χαρακτηρισμό του ποινικού αδικήματος ή της διοικητικής παράβασης.
  • παραπέμπει τη μήνυση στην αρμόδια αρχή
    Εάν η πράξη δεν συνιστά ποινικό αδίκημα και η αστυνομία υποψιάζεται ότι ενδέχεται να συνιστά διοικητική παράβαση ή άλλη διοικητική μη συμμόρφωση, η αστυνομία διαβιβάζει τη μήνυση στην αρμόδια αρχή. Στη συνέχεια, η αρμόδια αρχή επανεξετάζει τη μήνυση και, εάν υπάρχουν επαρκείς λόγοι, κινεί διοικητική διαδικασία.
  • θέτει τη μήνυση στο αρχείο
    Αυτό αφορά κυρίως υποθέσεις στις οποίες ο δράστης απεβίωσε, δεν υπέχει ποινική ευθύνη λόγω του ότι ο δράστης ήταν ανήλικος (δηλαδή δεν ήταν τουλάχιστον 14 ετών κατά τον χρόνο τέλεσης της πράξης) ή δεν έχει δοθεί η συγκατάθεση του θύματος για την ποινική διαδικασία.
  • κινεί ποινική δίωξη
    Εάν δεν υπάρχουν λόγοι για την απόρριψη ή την παραπομπή της μήνυσης ή τη θέση της στο αρχείο, η αστυνομία κινεί ποινική δίωξη.

Η αστυνομία οφείλει να σας κοινοποιήσει την απόφασή της. Η απόφαση αυτή χαρακτηρίζεται ως διαταγή (uznesenie) και επιδίδεται στη διεύθυνση που δηλώσατε στη μήνυσή σας. Εάν η ποινική δίωξη κινηθεί με βάση τη μήνυσή σας, εσείς, ως το πρόσωπο που κατήγγειλε την αξιόποινη πράξη, θα ενημερώνεστε για τα επιμέρους στάδια της ποινικής δίωξης (δηλαδή απαγγελία κατηγορίας κατά συγκεκριμένου προσώπου, επέκταση της κατηγορίας, παραπομπή της υπόθεσης σε άλλο όργανο, παύση, παύση υπό όρους ή αναστολή της ποινικής δίωξης).

Δικαιούμαι δωρεάν υπηρεσίες διερμηνείας ή μετάφρασης (όταν έρχομαι σε επαφή με την αστυνομία ή άλλες αρχές ή στη διάρκεια της έρευνας και της δίκης);

Έχετε δικαίωμα να ζητήσετε διερμηνέα· στη συνέχεια, ο διερμηνέας παρέχεται από την αστυνομία. Δεν υποχρεούστε να καταβάλετε την αμοιβή του διερμηνέα· καλύπτεται από το κράτος. Έχετε επίσης το δικαίωμα να ζητήσετε τη μετάφραση ή τη διερμηνεία των βασικών αποφάσεων σε γλώσσα που κατανοείτε.

Πώς προτίθεται να εξασφαλίσει η αρμόδια αρχή ότι κατανοώ και γίνομαι κατανοητός/-ή (π.χ. σε περίπτωση παιδιού ή ατόμου με αναπηρία);

Κατά την επικοινωνία τους με εσάς, η αστυνομία / ο εισαγγελέας λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες περιστάσεις σας (όπως ηλικία, φύλο, αναπηρία και πνευματική ωριμότητα). Σκοπός είναι να διασφαλιστεί ότι εσείς, ως θύμα, λαμβάνετε επαρκείς πληροφορίες σε μορφή που κατανοείτε, ώστε να μπορείτε να έχετε πλήρη πρόσβαση στα δικαιώματά σας, και να διασφαλιστεί ότι αντιμετωπίζεστε με σεβασμό.

Τα ιδιαίτερα ευάλωτα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των ατόμων με αναπηρία, πρέπει να εξετάζονται με προσεκτικό τρόπο, διασφαλίζοντας ότι η εξέταση δεν χρειάζεται να επαναληφθεί αργότερα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Για τον λόγο αυτόν, οι καταθέσεις τους μαγνητοσκοπούνται. Πριν προβεί στη λήψη κατάθεσης μάρτυρα, η αστυνομία συμβουλεύεται ψυχολόγο ή εμπειρογνώμονα που παρίσταται στην εξέταση σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής της εξέτασης προκειμένου να διασφαλιστεί ότι διεξάγεται με ορθό τρόπο.

Υπηρεσίες στήριξης των θυμάτων

Ποιος φορέας παρέχει στήριξη στα θύματα;

Η στήριξη των θυμάτων διασφαλίζεται από φορείς που είναι καταχωρισμένοι στο μητρώο φορέων που παρέχουν βοήθεια σε θύματα αξιόποινων πράξεων, το οποίο είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Σλοβακικής Δημοκρατίας, ή, κατά περίπτωση, από κέντρα παρέμβασης για θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Θα σας παράσχουν τόσο ψυχολογική στήριξη όσο και νομικές συμβουλές. Θα σας παρακολουθεί προσωπικό με επαγγελματική κατάρτιση, το οποίο θα σας βοηθήσει σε νομικά ζητήματα ή θα σας παράσχει ψυχολογική στήριξη. Εάν χρειαστεί, θα σας βοηθήσουν να βρείτε κατάλυμα έκτακτης ανάγκης, να επικοινωνήσετε με την οικογένειά σας ή να λάβετε χρήματα.

Θα παραπεμφθώ αυτόματα από την αστυνομία στις υπηρεσίες στήριξης θυμάτων;

Κατά την πρώτη επαφή, η αστυνομία θα σας ενημερώσει σχετικά με τους φορείς που παρέχουν βοήθεια σε θύματα αξιόποινων πράξεων, θα σας ενημερώσει σχετικά με τον τρόπο επικοινωνίας με αυτούς και θα σας εξηγήσει ποια μορφή βοήθειας παρέχουν. Εάν το ζητήσετε, η αστυνομία θα σας βοηθήσει να επικοινωνήσετε μαζί τους.

Με ποιον τρόπο προστατεύεται η ιδιωτική ζωή μου;

Οι αρχές επιβολής του νόμου διασφαλίζουν ότι δεν δημοσιοποιούν προστατευόμενα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα ή γεγονότα ιδιωτικού χαρακτήρα, ιδίως όσον αφορά την οικογενειακή σας ζωή, τη διεύθυνση κατοικίας σας και την αλληλογραφία σας που δεν σχετίζονται άμεσα με το έγκλημα. Δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στα συμφέροντα των παιδιών, των ανηλίκων και των πολιτικώς εναγόντων, τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα των οποίων δεν δημοσιοποιούνται.

Εάν υποβάλετε μήνυση, μπορείτε να ζητήσετε από τον αστυνομικό να μην αναφέρει τα προσωπικά σας στοιχεία στη μήνυση.

Πρέπει να καταγγείλω πρώτα μια αξιόποινη πράξη προτού αποκτήσω πρόσβαση στις υπηρεσίες στήριξης θυμάτων;

Έχετε το δικαίωμα να λάβετε στήριξη ανεξάρτητα από το αν καταθέσετε μήνυση ή όχι.

Ατομική προστασία σε περίπτωση κινδύνου

Τι είδη προστασίας είναι διαθέσιμα;

Οι αρμόδιες αρχές έχουν στη διάθεσή τους διάφορα μέτρα για την προστασία του θύματος. Τα μέτρα αυτά διαφέρουν επίσης ανάλογα με το στάδιο της διαδικασίας. Η συμμετοχή σας στα εν λόγω μέτρα θα πρέπει να είναι εθελοντική και θα πρέπει να είστε επαρκώς ενημερωμένοι σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη ώστε να μπορείτε να λάβετε απόφαση με γνώση των πραγμάτων.

Εάν ζείτε με τον δράστη σε κοινή οικία, η αστυνομία μπορεί να απαγορεύσει στον δράστη να εισέλθει στην κοινή οικία για περίοδο δύο εβδομάδων αμέσως μετά την κλήση σας στην αστυνομία και/ή την υποβολή μήνυσης από εσάς. Στην περίπτωση αυτήν, απαγορεύεται στον δράστη να εισέλθει στο κοινό διαμέρισμα ή σπίτι σας. Στη συνέχεια, η αστυνομία θα σας ενημερώσει σχετικά με τη δυνατότητα να ζητήσετε την έκδοση δικαστικής διαταγής (neodkladné opatrenie) που θα απαγορεύει την πρόσβαση στην κοινή οικία και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η αίτηση για την έκδοση δικαστικής διαταγής μπορεί επίσης να στραφεί κατά δράστη που δεν ζει μαζί σας στην ίδια οικία. Το δικαστήριο μπορεί να απαγορεύσει στον δράστη να προσεγγίσει την οικία σας, τον χώρο εργασίας ή τον τόπο συνήθους διαμονής σας ή να επικοινωνήσει μαζί σας με οποιονδήποτε τρόπο.

Έχετε επίσης το δικαίωμα να αποφασίσετε αν θέλετε να ενημερωθείτε σε περίπτωση που ο δράστης αφεθεί ελεύθερος ή διαφύγει από εγκατάσταση κράτησης. Οι πληροφορίες σχετικά με τα γεγονότα αυτά χρησιμεύουν, ειδικότερα, για την προστασία σας σε περίπτωση που ο δράστης προσπαθήσει να επικοινωνήσει μαζί σας (π.χ. ο δράστης είναι κοντινό πρόσωπο ή συγγενής). Μπορείτε να αλλάξετε την απόφαση αυτήν ανά πάσα στιγμή και θα ληφθεί υπόψη από την αστυνομία, τον εισαγγελέα και το δικαστήριο. Ωστόσο, εάν κινδυνεύετε ή κινδυνεύει η ζωή ή η υγεία σας, θα ενημερωθείτε από την αστυνομία / τον εισαγγελέα / το δικαστήριο για την απελευθέρωση ή τη διαφυγή, ακόμα και αν δεν έχετε ζητήσει τέτοιες πληροφορίες.

Ποιος φορέας μπορεί να μου προσφέρει προστασία;

Η προστασία παρέχεται από την αστυνομία· κατά τη διάρκεια των δικαστικών ακροάσεων, αυτή διασφαλίζεται από το δικαστήριο.

Θα αξιολογηθεί η υπόθεσή μου για να διαπιστωθεί αν βρίσκομαι σε κίνδυνο περαιτέρω ζημίας από τον δράστη;

Η αστυνομία, ο εισαγγελέας, το δικαστήριο, αλλά και φορέας που παρέχει βοήθεια σε θύματα αξιόποινων πράξεων θα αξιολογήσουν την υπόθεσή σας σε ατομική βάση για να διαπιστώσουν αν είστε ιδιαίτερα ευάλωτο θύμα. Θα εξετάσουν αν ο δράστης εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για εσάς και αν διατρέχετε κίνδυνο επαναθυματοποίησης. Εάν διαπιστώσουν ότι ο δράστης προτίθεται να σας εκφοβίσει, να σας απειλήσει, να σας εκδικηθεί ή να επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο την ψυχολογική ή σωματική σας ακεραιότητα, οι αρμόδιες αρχές θα λάβουν τα αναγκαία μέτρα.

Θα αξιολογηθεί η υπόθεσή μου για να διαπιστωθεί αν βρίσκομαι σε κίνδυνο περαιτέρω ζημίας από το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης (κατά την έρευνα και τη δίκη);

Ως θύμα, έχετε δικαίωμα προστασίας από δευτερογενή θυματοποίηση. Αυτό συνεπάγεται οποιαδήποτε βλάβη που θα προκαλούνταν σε εσάς όχι ως άμεση συνέπεια της ίδιας της αξιόποινης πράξης, αλλά ως αποτέλεσμα της συμπεριφοράς των ατόμων ή των φορέων με τα οποία ήρθατε σε επαφή μετά την τέλεση της αξιόποινης πράξης. Μπορεί να περιλαμβάνεται, για παράδειγμα, μη ευαίσθητη συμπεριφορά των δημόσιων αρχών, αδράνεια των εν λόγω αρχών όσον αφορά τη διασφάλιση της προστασίας σας ή μη ευαίσθητη δημοσιότητα της υπόθεσής σας. Υπάρχουν μηχανισμοί στην ποινική διαδικασία για την αποφυγή τέτοιων συμπεριφορών. Η αστυνομία, ο εισαγγελέας, το δικαστήριο και οι φορείς που παρέχουν βοήθεια σε θύματα υποχρεούνται να ενεργούν κατά τρόπον ώστε οι δραστηριότητές τους να μην οδηγούν σε δευτερογενή θυματοποίηση. Ως εκ τούτου, η εξέτασή σας μπορεί να μαγνητοφωνηθεί, ώστε να μη χρειάζεται να δίνετε επανειλημμένως καταθέσεις. Για λόγους προστασίας σας, ιατρική εξέταση μπορεί επίσης να διαταχθεί μόνο στον βαθμό που απαιτείται για τους σκοπούς της ποινικής διαδικασίας.

Ποια προστασία παρέχεται για πολύ ευάλωτα θύματα;

Εάν είστε ιδιαίτερα ευάλωτο θύμα, έχετε το δικαίωμα να ζητήσετε από τον φορέα που παρέχει βοήθεια σε θύματα αξιόποινων πράξεων δωρεάν εξειδικευμένη βοήθεια εμπειρογνωμόνων. Θα παρασχεθεί για 90 ημέρες και το εν λόγω χρονικό διάστημα μπορεί να παραταθεί σε αιτιολογημένες περιπτώσεις κατόπιν αιτήματός σας. Περιλαμβάνει ψυχολογική βοήθεια, καθώς και νομικές συμβουλές. Θα σας παρακολουθεί προσωπικό με επαγγελματική κατάρτιση, το οποίο θα σας βοηθήσει σε νομικά ζητήματα ή θα σας παράσχει ψυχολογική στήριξη. Εάν χρειαστεί, θα σας βοηθήσουν να βρείτε κατάλυμα έκτακτης ανάγκης, να επικοινωνήσετε με την οικογένειά σας ή να λάβετε χρήματα. Θα σας βοηθήσουν επίσης να αξιολογήσετε αν απειλείται η ζωή ή η υγεία σας και θα λάβουν μέτρα για την προστασία σας.

Είμαι ανήλικος — έχω επιπλέον δικαιώματα;

Εκτός από όλα τα δικαιώματα που έχετε ως ιδιαίτερα ευάλωτο θύμα, επειδή ως ανήλικος θεωρείστε αυτομάτως ιδιαίτερα ευάλωτο θύμα, η αστυνομία, η εισαγγελία, τα δικαστήρια και οι φορείς που παρέχουν βοήθεια σε θύματα αξιόποινων πράξεων οφείλουν να ενεργούν με γνώμονα το συμφέρον σας.

Εάν εξεταστείτε ως μάρτυρας σχετικά με γεγονότα που σας προκάλεσαν δυσφορία, θα παρίσταται στην εξέταση ψυχολόγος ή εμπειρογνώμονας και θα επιβλέπει τη διεξαγωγή της. Κατά περίπτωση, ο γονέας ή ο δάσκαλός σας μπορούν επίσης να παρίστανται στην εξέταση. Η εξέταση διεξάγεται κατά τρόπον ώστε να μη χρειάζεται να δίνετε κατάθεση μάρτυρα επανειλημμένως σε μεταγενέστερα στάδια της διαδικασίας· μπορεί να σας ζητηθεί να δώσετε πάλι κατάθεση μόνον εάν είναι απολύτως αναγκαίο.

Αναγνωρίζεται ευρέως ότι ένα παιδί έχει ειδικές ανάγκες στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας και οι φορείς με τους οποίους επικοινωνείτε θα λαμβάνουν υπόψη την ηλικία και τις ανάγκες σας.

Μέλος της οικογένειάς μου απεβίωσε λόγω της αξιόποινης πράξης — ποια είναι τα δικαιώματά μου;

Εάν μέλος της οικογένειάς σας απεβίωσε λόγω αξιόποινης πράξης και έχετε υποστεί ζημία λόγω του θανάτου του, θεωρείστε επίσης θύμα. Έχετε δικαίωμα σε πληροφορίες, ιδίως σχετικά με τον τρόπο υποβολής μήνυσης, την πρόοδο της ποινικής διαδικασίας και τον τρόπο επικοινωνίας με οργανώσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν. Κατόπιν αιτήματός σας, η αστυνομία ή η εισαγγελία θα σας βοηθήσουν να επικοινωνήσετε με φορέα που παρέχει βοήθεια σε θύματα αξιόποινων πράξεων, ο οποίος θα ανταποκριθεί περαιτέρω στις ανάγκες σας. Επιπλέον, έχετε δικαίωμα σε βοήθεια εμπειρογνωμόνων, δικαίωμα ακρόασης και δικαίωμα αντιμετώπισης με σεβασμό, προσοχή και ευαισθησία.

Μέλος της οικογένειάς μου ήταν θύμα αξιόποινης πράξης — ποια είναι τα δικαιώματά μου;

Εάν ένα άτομο απεβίωσε ως αποτέλεσμα βίαιου εγκλήματος, ο/η επιζών/-ώσα σύζυγος και τα επιζώντα παιδιά θεωρούνται επίσης θύματα βίαιου εγκλήματος. Εάν δεν υπάρχουν τέτοια πρόσωπα, ο επιζών γονέας και το πρόσωπο που ζούσε με τον αποβιώσαντα στην ίδια οικία επί τουλάχιστον ένα έτος πριν από τον θάνατό του και το οποίο διατηρούσε κοινή οικία μαζί με τον αποβιώσαντα, ή το πρόσωπο που συντηρούταν με στήριξη του αποβιώσαντος, θεωρούνται θύματα αξιόποινης πράξης.

Έχετε όλα τα δικαιώματα που παρέχονται στα θύματα, αλλά ως θύμα βίαιου εγκλήματος δικαιούστε επίσης αποζημίωση για την οποία μπορείτε να υποβάλετε αίτηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης της Σλοβακικής Δημοκρατίας.

Μπορώ να έχω πρόσβαση σε υπηρεσίες διαμεσολάβησης; Υπό ποιες προϋποθέσεις; Διασφαλίζεται η ασφάλειά μου κατά τη διαμεσολάβηση;

Πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία διαμεσολάβησης θα σας παρασχεθούν από την αστυνομία κατά την πρώτη επαφή. Η διαμεσολάβηση διεξάγεται από υπαλλήλους επιτήρησης και διαμεσολάβησης βάσει τόσο της δικής σας προαιρετικής συναίνεσης όσο και της προαιρετικής συναίνεσης του δράστη. Σκοπός είναι να εξαλειφθούν, με την ενεργό συμμετοχή και των δύο μερών, οι αρνητικές συνέπειες που απορρέουν από τη διαπραχθείσα αξιόποινη πράξη. Μπορείτε να αποσύρετε τη συναίνεσή σας ανά πάσα στιγμή. Οι πληροφορίες που λαμβάνονται στο πλαίσιο διαμεσολάβησης θεωρούνται εμπιστευτικές· χωρίς τη συναίνεση των μερών, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό εκτός από την επίλυση διαφορών στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης.

Πού μπορώ να βρω τη νομοθεσία σχετικά με τα δικαιώματά μου;

Νόμος για τα θύματα αξιόποινων πράξεων

Ο κώδικας ποινικής δικονομίας

Τελευταία επικαιροποίηση: 27/03/2023

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.