Η πρωτότυπη γλωσσική έκδοση ρουμανικά αυτής της σελίδας τροποποιήθηκε πρόσφατα. Η γλωσσική έκδοση που βλέπετε τώρα βρίσκεται στο στάδιο της μετάφρασης.
Swipe to change

Δικαιώματα των θυμάτων - ανά χώρα

Ρουμανία

Περιεχόμενο που παρέχεται από
Ρουμανία
Δεν υπάρχει επίσημη μετάφραση στη γλώσσα που επιλέξατε.
Εδώ μπορείτε να βρείτε αυτόματη μετάφραση αυτού του περιεχομένου. Λάβετε υπόψη σας ότι η αυτόματη μετάφραση παρέχει μόνο το γενικό του νόημα. Ο ιδιοκτήτης της σελίδας αυτής δεν αποδέχεται καμία ευθύνη για την ποιότητα αυτής της μετάφρασης, που έγινε από μηχανή.

Είμαι θύμα αξιόποινης πράξης με ποιον επικοινωνώ για στήριξη και συνδρομή;

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με διάφορα όργανα, ανάλογα με την κατηγορία θυμάτων στην οποία ανήκετε:

Εθνικός Οργανισμός για την Ισότητα μεταξύ Γυναικών και Ανδρών (Agenția Națională pentru Egalitatea între Femei și Bărbați - ANES)

Προσφέρει διάφορα είδη υπηρεσιών, όπως:

  • δωρεάν και ανώνυμη τηλεφωνική γραμμή για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας - 24/7 τηλεφωνικό κέντρο - 0800 500 333
  • εξειδικευμένες κοινωνικές υπηρεσίες στα κέντρα έκτακτης υποδοχής για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας
  • συμβουλές, πληροφορίες και καθοδήγηση για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Επικοινωνία:

Διεύθυνση: 5 Intrarea Camil Petrescu, 1η περιφέρεια, Βουκουρέστι

Τηλέφωνο: +4 021 313 0059

E-mail: secretariat@anes.gov.ro

http://anes.gov.ro/

http://anes.gov.ro/harta/

http://anes.gov.ro/webcenter/portal/Sirmes/pages_asistentapentruvictime/link-uriutilepentruvictime

Εθνικός Οργανισμός κατά της εμπορίας ανθρώπων (Agenția Națională împotriva Traficului de Persoane - ANITP) που υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών (Ministerul Afacerilor Interne - MAI).

Το δίκτυο των εφετείων περιλαμβάνει 15 περιφερειακά κέντρα. Κάθε κέντρο υπάγεται σε ένα εφετείο.

Προσφέρει διάφορα είδη υπηρεσιών, όπως:

  • τηλεφωνική γραμμή βοήθειας για τους πολίτες που είναι διαθέσιμη όλο το εικοσιτετράωρο για πληροφορίες και γνωστοποίηση τυχόν πιθανών περιπτώσεων εμπορίας ανθρώπων: Τηλεφωνική γραμμή βοήθειας 0.800.800.678 (εθνικός αριθμός χωρίς χρέωση) ή +4.021.313.3100 (για κλήσεις από το εξωτερικό), ώρες γραφείου: Δευτέρα έως Παρασκευή, μεταξύ 08:00-16:00
  • ενημέρωση των αρμόδιων αρχών σχετικά με τυχόν πιθανές περιπτώσεις εμπορίας ανθρώπων
  • παροχή βοήθειας στα θύματα μέσω των 15 περιφερειακών κέντρων

Επικοινωνία:

Διεύθυνση: 20 Ion Câmpineanu St., 5ος όροφος, 1η περιφέρεια, Βουκουρέστι,

Τηλέφωνο: +40 21 311 89 82 / 021 313 31 00

Φαξ: +40 21 319 01 83

E-mail: anitp@mai.gov.ro

http://anitp.mai.gov.ro/

Εθνικός Οργανισμός Απασχόλησης (Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă - ANOFM) που υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Δικαιοσύνης (Ministerul Muncii și Justiției Sociale)

Μπορεί να παράσχει υπηρεσίες απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης μέσω των γεωγραφικών δομών για καταχωρισμένα πρόσωπα που αναζητούν εργασία, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι θύματα αξιόποινων πράξεων, ιδίως των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.

Επικοινωνία:

20-22 Avalanșei St., 4η περιφέρεια, Βουκουρέστι

Διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: anofm@anofm.ro

Ιστότοπος: https://www.anofm.ro/index.html?agentie=ANOFM&page=0

Εθνική Διεύθυνση Δικαστικής Επιτήρησης (Direcția Națională de Probațiune - DNP) του Υπουργείου Δικαιοσύνης (Ministerul Justiției)

Υπάρχουν 42 υπηρεσίες δικαστικής επιτήρησης που εργάζονται υπό τον συντονισμό της DNP. Γενικά, οι εγκαταστάσεις τους βρίσκονται εντός δημοσίων ιδρυμάτων (δικαστήρια, κοινοτικά συμβούλια, κοινοτικά τοπικά δικαστήρια, κ.λπ.).

Μπορούν να παράσχουν τα παρακάτω είδη υπηρεσιών:

  • δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη, κατόπιν αιτήματος, για τα θύματα απόπειρας ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως και απόπειρας ιδιαζόντως απεχθούς ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, ενδοοικογενειακής βίας, αξιόποινων πράξεων που διαπράχθηκαν με δόλο που είχαν ως αποτέλεσμα τη σωματική βλάβη του θύματος, βιασμού, σεξουαλικής επίθεσης, συνουσίας με ανήλικο και αποπλάνησης ανηλίκων, κακοποίησης ανηλίκων, εμπορίας και εκμετάλλευσης και απόπειρας εμπορίας και εκμετάλλευσης ευάλωτων προσώπων.
  • άλλες μορφές βοήθειας: καθοδήγηση για την εύρεση θέση εργασίας ή για την παρακολούθηση επιμορφωτικών μαθημάτων ή προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, βοήθεια στην επικοινωνία με ΜΚΟ, τις Γενικές Διευθύνσεις κοινωνικής πρόνοιας και προστασίας του παιδιού (DGASP) για άλλες υπηρεσίες στήριξης θυμάτων, κ.λπ.

Επικοινωνία:

Βουκουρέστι, 17 Apolodor St., 5η περιφέρεια

Τηλέφωνο: 0372.041.293

dp@just.ro

http://www.just.ro/en/directia-nationala-de-probatiune/

Γενική Επιθεώρηση της Ρουμανικής Αστυνομίας (Inspectoratul General al Poliției Române - IGPR)

Έχει γεωγραφικές δομές μόνο στις συνοριακές κομητείες και μπορεί να παράσχει υποστήριξη κατόπιν αιτήματος του ANITP προκειμένου να βοηθήσει το θύμα να συμμετάσχει σε ορισμένα στάδια της ποινικής διαδικασίας.

Η αστυνομία μπορεί να σας ενημερώσει σχετικά με τα δικαιώματα που έχετε ως θύμα.

Επιπλέον, οι εξειδικευμένες δομές της IGPR μπορούν να σας παράσχουν φυσική προστασία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Εθνική Αρχή για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και την υιοθεσία (Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție - ANPDCA) που υπάγεται στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Δικαιοσύνης

Η ANPDCA είναι ο το όργανο που συντονίζει την εφαρμογή των εθνικών στρατηγικών για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών και παρέχει τον απαραίτητο μεθοδολογικό συντονισμό στην πράξη. Το σύστημα προστασίας παιδιών είναι αποκεντρωμένο, καθώς οι Γενικές Διευθύνσεις κοινωνικής πρόνοιας και προστασίας του παιδιού (DGASPC) υποβάλουν έκθεση στα κοινοτικά συμβούλια ή τα τοπικά συμβούλια των περιφερειών του δήμου του Βουκουρεστίου.

Οι DGASPC παρέχουν διάφορες υπηρεσίες, όπως: αξιολόγηση των περιπτώσεων βίας κατά παιδιών και παροχή/διευκόλυνση υπηρεσιών σύμφωνα με σχέδιο, σύνθετη αξιολόγηση για παιδιά με αναπηρία, σύνθετη αξιολόγηση για άλλα πρόσωπα με αναπηρία, υπηρεσίες ασθενοφόρου, κοινωνική τηλεφωνική γραμμή, κοινωνικές υπηρεσίες για την πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας και της εμπορίας ανθρώπων, εξειδικευμένες κοινωνικές υπηρεσίες σε διάφορα όργανα.

Επικοινωνία: http://www.copii.ro/?lang=en

Μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ)

Στον τομέα της εμπορίας ανθρώπων:

Στον τομέα της πρόληψης και του ελέγχου της ενδοοικογενειακής βίας, κάνοντας κλικ στα ακόλουθα:

Στον τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού:

Σώστε τα Παιδιά (Salvați copiii)

Διεύθυνση: 3 Intr. Ștefan Furtună, 1η περιφέρεια, 010899, Βουκουρέστι, Ρουμανία

Τηλέφωνο: +40 21 316 61 76

https://www.salvaticopiii.ro/;

Κοινωνικές Εναλλακτικές (Alternative Sociale)

24 Șoseaua Nicolina, κτίριο 949, ισόγειο, Iași, 700722

Τηλέφωνο: +40 332 407 178

http://www.alternativesociale.ro/en_GB/

Ανοικτή τηλεφωνική γραμμή για τη στήριξη θυμάτων

Τα πρόσωπα που έχουν υποστεί βλάβες ως αποτέλεσμα αξιόποινων πράξεων μπορούν επίσης να επικοινωνούν με την αστυνομία καλώντας τον ενιαίο εθνικό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης - 112.

Δωρεάν και ανώνυμη τηλεφωνική γραμμή για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας - 24/7 τηλεφωνικό κέντρο - 0800 500 333

Τηλέφωνο του Εθνικού Οργανισμού κατά της εμπορίας ανθρώπων: 0800 800 678 - εθνικός αριθμός χωρίς χρέωση και 0040213133100 - για κλήσεις από το εξωτερικό. Ώρες γραφείου: Δευτέρα έως Παρασκευή, μεταξύ 08:00-16:00

Τηλεφωνική γραμμή βοήθειας για παιδιά: 116111. Δωρεάν τηλεφωνική γραμμή. Ώρες γραφείου: Δευτέρα έως Κυριακή: 08:00 – 24:00.

Η στήριξη θυμάτων προσφέρεται δωρεάν;

Σύμφωνα με το δίκαιο της Ρουμανίας, τα θύματα εμπορίας ανθρώπων δικαιούνται δωρεάν προστασία και βοήθεια.

Η βοήθεια που παρέχει ο Εθνικός Οργανισμός για την Ισότητα μεταξύ Γυναικών και Ανδρών στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας είναι δωρεάν.

Η βοήθεια που παρέχει η Εθνική Διεύθυνση Δικαστικής Επιτήρησης στα θύματα είναι δωρεάν.

Η βοήθεια που παρέχεται στα ανήλικα θύματα βίας είναι δωρεάν.

Τι είδους στήριξη μπορώ να λάβω από κρατικές υπηρεσίες ή αρχές;

Βλ. τις παραπάνω απαντήσεις.

Τα ανήλικα θύματα δικαιούνται όλες τις κατηγορίες υπηρεσιών (ιατρικές υπηρεσίες, ψυχολογικές υπηρεσίες, κ.λπ.)

Τελευταία επικαιροποίηση: 12/11/2018

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.
Τα κράτη μέλη που είναι αρμόδια για τη διαχείριση ιστοσελίδων με εθνικό περιεχόμενο προβαίνουν αυτή τη στιγμή στην επικαιροποίηση μέρους του περιεχομένου αυτού του ιστότοπου για να το προσαρμόσουν στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν στο περιεχόμενο του ιστοτόπου δεν λαμβάνεται ακόμη υπόψη η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, πρόκειται για ακούσιο σφάλμα και θα γίνουν οι κατάλληλες διορθώσεις.

Σχόλια

Χρησιμοποιήστε το παρακάτω δελτίο για να διατυπώσετε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας για τον νέο μας ιστότοπο