Victims' rights - by country

Ελλάδα

Περιεχόμενο που παρέχεται από
Ελλάδα

You will be considered a victim of crime if you have suffered damage, e.g. you have been injured or your property has been damaged or stolen, as a result of an incident which constitutes an offence under Greek law. As a victim of crime, the law grants you certain individual rights before, during and after the trial.

Criminal proceedings in Greece start with the investigation (dierévnisi) of the crime. Sometimes the investigation is divided into a preliminary investigation (prokatarktikí exétasi) and a judicial investigation (anákrisi). The aim of a preliminary investigation is to explore the circumstances of the case and establish whether criminal proceedings should be instituted or not.

The investigation is conducted by the police and by officers of the court — the public prosecutor (eisangeléas), the investigating judge (anakritís), or both. At the end of the investigation, the police officer in charge of the case forwards all the evidence collected to the prosecutor. The prosecutor then examines the work done so far and forwards the case to the court together with his or her recommendations for how the case should proceed further.

After reviewing the case file and the prosecutor’s recommendations, the court will either order a trial or close the case.

At the trial the court considers all the evidence collected and decides whether or not the defendant is guilty. If the defendant is found guilty, he or she is convicted and sentenced. If the defendant is found not guilty, he or she is acquitted.

For further information, please refer to the following links:

1 - My rights as a victim of crime

2 - Reporting a crime and my rights during the investigation or trial

3 - My rights after trial

4 - Compensation

5 - My rights to support and assistance

Last update: 12/06/2023

The national language version of this page is maintained by the respective Member State. The translations have been done by the European Commission service. Possible changes introduced in the original by the competent national authority may not be yet reflected in the translations. The European Commission accepts no responsibility or liability whatsoever with regard to any information or data contained or referred to in this document. Please refer to the legal notice to see copyright rules for the Member State responsible for this page.

1 - Τα δικαιώματα που έχω ως θύμα αξιόποινης πράξης

Ποιες πληροφορίες θα μου παράσχει η αρμόδια αρχή (π.χ. αστυνομία, εισαγγελέας) ύστερα από τη διάπραξη της αξιόποινης πράξης, αλλά πριν από την καταγγελία της;

Από την πρώτη επαφή σας με την Αστυνομία ή άλλη αρμόδια αρχή, θα σας χορηγηθούν χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, με κάθε δυνατό μέσο, πληροφορίες για τους όρους και τις προϋποθέσεις του παραδεκτού της υποβολής έγκλησης και του δικαιώματος δήλωσης παράστασης πολιτικής αγωγής στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας, για τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις παροχής νομικής βοήθειας, για τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις διεκδίκησης αποζημίωσης, για τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις παροχής του δικαιώματος διερμηνείας και μετάφρασης, για τις υφιστάμενες διαδικασίες αποκαταστατικής δικαιοσύνης και τις αρμόδιες προς τούτο αρχές που θα εργασθούν για την επανόρθωση της ζημίας που προκλήθηκε, διαμεσολαβώντας ανάμεσα σε εσάς και τον δράστη, για τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις επιστροφής τυχόν εξόδων που κατεβλήθησαν για την συμμετοχή στην ποινική διαδικασία, για τις υφιστάμενες διαδικασίες υποβολής καταγγελιών σε βάρος της αρμόδιας αρχής αν τα δικαιώματά σας δε γίνονται σεβαστά.

Ακόμη εκτός των δικαιωμάτων που άπτονται της ποινικής διαδικασίας, θα σας παρασχεθούν πληροφορίες σχετικά με την πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, οποιαδήποτε ειδική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της ψυχολογικής βοήθειας και της στέγασης σε ξενώνες, για τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις παροχής μέτρων προστασίας.

Εάν διαμένετε σε έτερο κράτος - μέλος, θα ενημερωθείτε ειδικά για τη διαδικασία και τις προϋποθέσεις άσκησης των δικαιωμάτων σας.

Η έκταση και η εξειδίκευση των πληροφοριών διαφοροποιείται ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες και την προσωπική κατάστασή σας, καθώς και με το είδος ή τη φύση της αξιόποινης πράξης, ενώ κατά την εκτίμηση κάθε αρμόδιας αρχής, παρέχονται πρόσθετες λεπτομέρειες σε μεταγενέστερα στάδια ανάλογα με τις ανάγκες σας [Άρθρο 57 Ν. 4478/2017 Δικαίωμα λήψης πληροφοριών από την πρώτη επαφή με την αρμόδια αρχή (άρθρο 4 της Οδηγίας 2012/29/ΕΕ)]

Δεν διαμένω στη χώρα της ΕΕ όπου διαπράχθηκε η αξιόποινη πράξη (πολίτες της ΕΕ και πολίτες τρίτων χωρών). Πώς προστατεύονται τα δικαιώματά μου;

Εάν κατοικείτε σε κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαφορετικό από εκείνο της τέλεσης της αξιόποινης πράξης, θα κληθείτε να καταθέσετε αμέσως μετά την καταγγελία της αξιόποινης πράξης και θα αναλόγως οι διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για τη χρήση τεχνολογίας επικοινωνιών, όπως η τηλεδιάσκεψη, το τηλέφωνο ή το διαδίκτυο (233 παρ. 1 ΚΠΔ).

Εάν κατοικείτε στην ημεδαπή και η αξιόποινη πράξη σε βάρος σας, τελέσθηκε σε άλλο κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορείτε να υποβάλλετε την έγκλησή σας στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών του τόπου κατοικίας σας, ο οποίος, εφόσον τα ελληνικά ποινικά δικαστήρια δεν έχουν δικαιοδοσία, τη διαβιβάζει χωρίς υπαίτια καθυστέρηση στην αρμόδια δικαστική αρχή του αντίστοιχου κράτους - μέλους, διά του Εισαγγελέως Εφετών. Δεν υπάρχει υποχρέωση διαβίβασης της έγκλησης στο κράτος - μέλος του τόπου τέλεσης της αξιόποινης πράξης, σε περίπτωση που εφαρμόζονται οι ελληνικοί ποινικοί νόμοι και έχει κινηθεί η ποινική δίωξη. Σε αυτήν την περίπτωση για σκοπούς ενημέρωσης και προκειμένου να ενισχυθεί η αμοιβαία δικαστική συνδρομή, ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών του δικαστηρίου στο οποίο εκκρεμεί η δικογραφία, ενημερώνει χωρίς υπαίτια καθυστέρηση και διά του Εισαγγελέως Εφετών, την αρμόδια δικαστική αρχή του κράτους - μέλους στο οποίο τελέσθηκε η αξιόποινη πράξη.

Άρθρο 64 Ν. 4478/2017 - Δικαιώματα θυμάτων που κατοικούν σε άλλο κράτος - μέλος της Ε.Ε. (άρθρο 17 της Οδηγίας 2012/29/ΕΕ)]

Εάν καταγγείλω μια αξιόποινη πράξη, τί πληροφορίες θα μου παρασχεθούν;

Κατά την υποβολή της έγκλησης, ο αρμόδιος υπάλληλος, υποχρεούται να σας πληροφορήσει ότι μπορείτε να λάβετε αντίγραφο αυτής.

[Άρθρο 58, Δικαίωμα των θυμάτων κατά την υποβολή καταγγελίας, (άρθρο 5 της Οδηγίας 2012/29/ΕΕ)]

Μετά την κατάθεση της έγκλησης/μήνυσή σας, η τελευταία θα λάβει έναν αριθμό με τον οποίο ταυτοποιείται η υπόθεσή σας, τον «αριθμό βιβλίου μήνυσης» (ΑΒΜ). Χρησιμοποιώντας αυτό τον αριθμό, μπορείτε να παρακολουθείτε, με βάση το αρχείο που τηρείται στα Εισαγγελικά γραφεία, ή το αρμόδιο τμήμα μηνύσεων, την πορεία της υπόθεσής σας. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε και να λάβετε ένα πιστοποιητικό (πιστοποιητικό πορείας) που δείχνει σε ποιο σημείο βρίσκεται (αν π.χ ερευνάται η βασιμότητά της και εκκρεμεί στο στάδιο προκαταρκτικής εξέτασης) και ακόμη ποια ήταν η εξέλιξή της σε όλα τα στάδια και η έκβασή της (αν αρχειοθετήθηκε με διάταξη, εάν ασκήθηκε ποινική δίωξη και παραπέμφθηκε στο ακροατήριο, το χρόνο και τον τόπο διεξαγωγής της δίκης και τη φύση των κατηγοριών κατά του δράστη, αν διενεργείται κυρία ανάκριση ή εκδόθηκε βούλευμα το οποίο αποφαίνεται να μη γίνει η κατηγορία ή να παύσει η ποινική δίωξη, αν εκδόθηκε δικαστική απόφαση εφόσον καταστείτε νόμιμα διάδικος στην ποινική δίκη.

[Άρθρο 59, Δικαίωμα των θυμάτων να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με την υπόθεσή τους - (άρθρο 6 και άρθρο 11, παρ. 3 της Οδηγίας 2012/29/ΕΕ)]

Εάν η υπόθεσή σας φτάσει στο δικαστήριο ο δικηγόρος σας μπορεί επίσης να ελέγξει την πρόοδο της υπόθεσης μέσω της ιστοσελίδας του Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔικηγορικού Συλλόγου Αθηνών - για υποθέσεις υπάγονται στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αθηνών. Εσείς ο ίδιος/ η ίδια δεν μπορείτε να ελέγξετε την ιστοσελίδα γιατί απαιτεί κωδικό πρόσβασης.

Δικαιούμαι δωρεάν υπηρεσίες διερμηνείας ή μετάφρασης (όταν έρχομαι σε επαφή με την αστυνομία ή άλλες αρχές, ή στη διάρκεια της έρευνας και της δίκης);

Εφόσον δεν κατανοείτε ή δε μιλάτε την ελληνική γλώσσα μπορείτε να υποβάλλετε την έγκλησή σας σε γλώσσα την οποία κατανοείτε ή να λάβετε την αναγκαία γλωσσική βοήθεια, πάντοτε όμως με τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ή σε άλλους ειδικούς ποινικούς νόμους, για τους οποίους σχετικά θα ενημερώνεστε από τον αρμόδιο υπάλληλο. Μπορείτε να ζητήσετε να λάβετε δωρεάν μετάφραση του αντιγράφου της έγκλησής σας.

[Άρθρο 58 - Δικαίωμα των θυμάτων κατά την υποβολή καταγγελίας (άρθρο 5 της Οδηγίας 2012/29/ΕΕ)]

Σε οποιοδήποτε στάδιο της ποινικής διαδικασίας, όταν πρόκειται να εξετασθείτε ως μάρτυρας και δεν ομιλείτε ή δεν κατανοείτε επαρκώς την ελληνική γλώσσα σας παρέχεται διερμηνεία χωρίς καθυστέρηση. Το δικαίωμα σε διερμηνεία περιλαμβάνει την προσήκουσα συνδρομή, εάν έχετε πρόβλημα ακοής ή ομιλίας. Εφόσον απαιτείται, μπορεί να γίνεται χρήση τεχνολογίας επικοινωνιών, όπως η τηλεδιάσκεψη, το τηλέφωνο ή το διαδίκτυο, εκτός αν η προσωπική παρουσία του διερμηνέα κριθεί από τον εξετάζοντα απαραίτητη (233 παρ.1 ΚΠΔ)

Πώς προτίθεται να εξασφαλίσει η αρμόδια αρχή ότι κατανοώ και γίνομαι κατανοητός (σε περίπτωση παιδιού ή ατόμου με αναπηρία);

Κατά την πρώτη επαφή μαζί σας, η Αστυνομία ή άλλη αρμόδια αρχή θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να βοηθήσει να κατανοήσετε και να γίνει κατανοητό από την πρώτη σας επαφή και σε κάθε περαιτέρω αναγκαία επικοινωνία σας, στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας. Στις επικοινωνίες αυτές θα ληφθούν υπόψη τα προσωπικά χαρακτηριστικά σας ιδίως, η ηλικία, η ωριμότητα, οι πνευματικές και διανοητικές ικανότητες, το μορφωτικό επίπεδο, η γλωσσική επάρκεια, τυχόν προβλήματα ακοής ή όρασης, καθώς και πιθανή, έντονη συναισθηματική φόρτιση, που ενδεχομένως επηρεάζει την ικανότητά σας να κατανοείτε ή να γίνεστε κατανοητός. Για αυτόν τον σκοπό διατίθεται οδηγός δικαιωμάτων διατυπωμένος στις πιο συχνά καθομιλούμενες γλώσσες, καθώς και στη γραφή Mπράιγ (Braille). [ Άρθρο 56 παρ. 2 Ν. 4478/2017, (άρθρο 3 της Οδηγίας 2012/29/ΕΕ)]. Επίσης, εφόσον υπάρχει πρόβλημα ακοής ή ομιλίας, θα σας παρασχεθεί η προσήκουσα συνδρομή με διερμηνέα (233 παρ. 1 ΚΠΔ).

Είμαι ανήλικος — έχω πρόσθετα δικαιώματα;

Εάν είστε ανήλικος (κάτω των 18 ετών) , ο νόμιμος αντιπρόσωπός σας (γονέας σας ή ο κηδεμόνας σας) μπορεί να καταγγείλει το έγκλημα για εσάς. Εάν είστε μεγαλύτερος των 12 ετών, μπορείτε να καταγγείλετε το έγκλημα μαζί με το νόμιμο αντιπρόσωπό σας (118 παρ. 2 ΠΚ).

Από τη φύση της αξιόποινης πράξης εξαρτάται, αν θα σας χορηγηθούν πρόσθετα δικαιώματα, κατά την ποινική διαδικασία. Εάν είστε ιδίως, θύμα προσβολής της προσωπικής και γενετήσιας ελευθερίας, εμπορίας ανθρώπων, σεξουαλικού τουρισμού, αρπαγής, απαγωγής ή σεξουαλικών εγκλημάτων, μπορείτε:

  • Να έχετε πρόσβαση στα έγγραφα της υπόθεσης, ακόμη και αν δεν συμμετέχετε ως πολιτικώς ενάγων (108Α ΚΠΔ).
  • Να καταχωρηθεί η κατάθεσή σας σε οπτικοακουστικό υλικό, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτό κατά τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας, απαλλάσσοντας σας από την υποχρέωση να εμφανιστείτε ξανά ενώπιον του εισαγγελέα ή του δικαστηρίου (226 Α ΚΠΔ).
  • Να έχετε βοήθεια ψυχολόγου ή παιδοψυχιάτρου, όταν εξετάζεστε ως μάρτυρας.
  • Να λαμβάνετε πληροφορίες σχετικά με την απόλυση του δράστη (108 Α ΚΠΔ).
  • να ζητήσετε να επιβληθεί στο δράστη περιοριστικός όρος απαγόρευσης κάθε επικοινωνίας μαζί σας ή μετάβασης στην περιοχή στην οποία κατοικείτε.
  • Επίσης σε κάθε περίπτωση δικαιούσθε:
  • Να γίνει ατομική αξιολόγηση, ώστε να ληφθούν ειδικά μέτρα προστασίας αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει ανάγκη λόγω ιδιαιτέρου κινδύνου να θυματοποιηθείτε και πάλι [Άρθρο 68 Ν. 4478/2017 Ατομική αξιολόγηση των θυμάτων για τον προσδιορισμό ειδικών αναγκών προστασίας, (άρθρο 22 της Οδηγίας 2012/29/ΕΕ).
  • Να διορισθεί από την αρμόδια εισαγγελική ή δικαστική αρχή, ανάλογα με το στάδιο της ποινικής διαδικασίας, όπου εκκρεμεί η υπόθεση, ως ειδικός εκπρόσωπό σας ένας Επιμελητής Ανηλίκων, αν οι γονείς σας δεν μπορούν να σας εκπροσωπήσουν ή αν είστε ασυνόδευτος, ή αν ζείτε χωριστά από την οικογένεια σας, [Άρθρο 69 παρ. 7 Ν. 4478/2017 - Δικαίωμα προστασίας θυμάτων με ιδιαίτερες ανάγκες προστασίας κατά τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας (άρθρα 23 και 24 της Οδηγίας 2012/29/ΕΕ).
  • Να παραστείτε ως πολιτικώς ενάγων με το νόμιμο αντιπρόσωπό σας (82 παρ.2 ΚΠΔ).

Τι πληροφορίες μπορώ να πάρω από την αστυνομία ή από οργανισμούς στήριξης των θυμάτων κατά τη διερεύνηση του εγκλήματος;

Μπορείτε να ζητάτε πληροφορίες για το δικονομικό στάδιο που βρίσκεται η υπόθεσή σας από τον αρμόδιο εισαγγελέα, εφόσον η δικογραφία που έχει σχηματισθεί, έχει υποβληθεί σε αυτόν.

Εάν έχετε κάνει δήλωση πολιτικής αγωγής, μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο υλικό της δικογραφίας και να σας ανακοινωθούν τα σχετικά έγγραφα, μόλις ο κατηγορούμενος κληθεί σε απολογία, ή εκδοθεί εναντίον του ένταλμα σύλληψης ή βιαίας προσαγωγής (108 ΚΠΔ) ή αν το πρόσωπο στο οποίο αποδίδεται η τέλεση της αξιόποινης πράξης κληθεί από τις αρχές για παροχή εξηγήσεων. Μέχρι τότε, τηρείται μυστικότητα στη διαδικασία.

Οι υπηρεσίες γενικής υποστήριξης και φροντίδας θυμάτων, μπορούν να σας παρέχουν πληροφορίες, συμβουλές και υποστήριξη σχετικά με την άσκηση των δικαιωμάτων σας μεταξύ άλλων και της δυνατότητας να αξιώσετε αποζημίωση για τη ζημία που έχετε υποστεί από την αξιόποινη πράξη, καθώς και τον τρόπο συμμετοχής στην ποινική διαδικασία, είτε ως πολιτικώς ενάγων, είτε ως μάρτυρας, [Άρθρο 62 Ν. 4478/2017, Υποστήριξη από τις υπηρεσίες υποστήριξης θυμάτων, (άρθρο 9 της Οδηγίας 2012/29/ΕΕ)]

Ποια είναι τα δικαιώματα μου ως μάρτυρας;

Αν πρέπει εξεταστείτε ως μάρτυρας ο εισαγγελέας ή ο αρμόδιος για την υπόθεση σας αστυνομικός, ως προανακριτικός υπάλληλος, ο Πταισματοδίκης ή ο Ανακριτής θα σας στείλει σχετική πρόσκληση (κλήση). Μετά την παραλαβή της κλήσης θα πρέπει να εμφανιστείτε για να ληφθεί η κατάθεσή σας. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης θα κληθείτε να πείτε τι συνέβη και ενδέχεται να σας ζητηθεί να απαντήσετε σε επιπλέον ερωτήσεις. Μπορείτε να αρνηθείτε να καταθέσετε, εάν είστε συγγενής του φερόμενου ως δράστη (222 ΚΠΔ).

Εάν έχετε προβλήματα ακοής ή ομιλίας, η εξέταση μπορεί να γίνει γραπτά. Αν δε μιλάτε Ελληνικά, έχετε δικαίωμα για διερμηνέα χωρίς χρέωση.

Αν ανήκετε σε ειδική κατηγορία μαρτύρων (θύμα εμπορίας ανθρώπων και σωματεμπορίας), ψυχολόγος ή ο ψυχίατρος θα σας προετοιμάσει για την εξέταση, συνεργαζόμενος με τους προανακριτικούς υπαλλήλους και με τους δικαστικούς λειτουργούς, χρησιμοποιώντας κατάλληλες διαγνωστικές μεθόδους, ώστε να αποφανθεί για την αντιληπτική ικανότητα και την ψυχική σας κατάσταση. Κατά την εξέταση σας παρίσταται ο ψυχίατρος ή ο ψυχολόγος και θα μπορείτε να συνοδεύεσθε από τον νόμιμο εκπρόσωπό σας, εκτός εάν ο ανακριτής απαγορεύσει την παρουσία του προσώπου αυτού με αιτιολογημένη απόφαση.

Η κατάθεσή σας θα συνταχθεί εγγράφως και θα καταχωρηθεί και σε ηλεκτρονικό οπτικοακουστικό μέσο, όταν αυτό είναι δυνατόν, ώστε με την ηλεκτρονική προβολή αυτής, να μην απαιτηθεί η φυσική παρουσία σας στα επόμενα στάδια της διαδικασίας.

Σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας, ως μέλος της οικογένειας θα εξετασθείτε χωρίς όρκο. Αν είστε ανήλικος, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης δεν θα κλητευθείτε ως μάρτυρας στο ακροατήριο, αλλά θα αναγνωσθεί η κατάθεσή σας, εφόσον υπάρχει, εκτός εάν η εξέτασή σας κριθεί αναγκαία από το δικαστήριο

Μετά την εξέταση σας μπορείτε να ζητήσετε από την αρχή που σας κάλεσε να σας αποζημιώσει για τα έξοδα που σχετίζονται μεν μετάβασή σας (οδοιπορικά, διαμονή) [288 ΚΠΔ].

Πώς μπορώ να τύχω προστασίας, αν βρίσκομαι σε κίνδυνο;

Μπορείτε να λάβετε προστασία ανάλογα με τη φύση του εγκλήματος και το ρόλο σας στην ποινική διαδικασία.

Εάν είστε θύμα οργανωμένου εγκλήματος ή τρομοκρατίας και έχετε κληθεί για να εξεταστείτε ως ουσιώδης μάρτυρας κατά τη διάρκεια της ανάκρισης για την αποκάλυψη εγκληματικών δραστηριοτήτων, μπορείτε να ζητήσετε ειδική προστασία από πιθανή εκδίκηση ή εκφοβισμό. Ανάλογα με την υπόθεσή σας, η προστασία που θα λάβετε ενδέχεται να περιλαμβάνει αστυνομική προστασία, διατήρηση ανωνυμίας (μη αναγραφή του ονόματος σας, του τόπου γέννησης, της διεύθυνσης της κατοικίας και της εργασίας σας, του επαγγέλματος και της ηλικίας σας κ.λπ.), ακόμη και μεταβολή των στοιχείων ταυτότητας και μετεγκατάσταση σε άλλες χώρες, η κατάθεση με χρήση ηλεκτρονικών οπτικοακουστικών μέσων. Εάν εργάζεστε σε μια δημόσια υπηρεσία, μπορείτε επίσης να ζητήσετε μετάθεση, μετάταξη ή απόσπαση για αόριστο χρονικό διάστημα, σε κάποια άλλη θέση. Τα μέτρα προστασίας θα ληφθούν με την σύμφωνη γνώμη σας, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία σας πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλειά σας μέτρο και μπορούν να διακοπούν αν το ζητήσετε εγγράφως ή δεν συνεργαστείτε για την επιτυχία τους [άρθρο 9 Ν 2928/2001,Προστασία μαρτύρων].

Εάν είστε θύμα ενδοοικογενειακής βίας οι αρμόδιοι για τη διερεύνηση της υπόθεσης σας αστυνομικοί δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανακοινώσουν το όνομά σας, την ταυτότητα του δράστη, τη διεύθυνση σας ή οποιαδήποτε άλλα στοιχεία μπορούν να αποκαλύψουν την ταυτότητά σας [άρθρο 20 Ν. 3500/2006].

Ως θύμα μπορείτε να ζητήσετε εγγράφως τη λήψη μέτρων για την αποφυγή της επαφής σας και εφόσον απαιτείται, των μελών της οικογένειάς σας και του δράστη στους χώρους διεξαγωγής της ποινικής διαδικασίας. Για την αίτησή σας αποφαίνεται αμετακλήτως το Τριμελές Πλημμελειοδικείο του τόπου διεξαγωγής της ποινικής διαδικασίας, σε οποιοδήποτε στάδιο και αν αυτή ευρίσκεται, δικάζοντας με την αυτόφωρη διαδικασία.

[Άρθρο 65 Ν. 4478/2017 Δικαίωμα να αποφεύγεται η επαφή μεταξύ θύματος και δράστη «Προστασία θυμάτων και οικείων τους» (άρθρο 19 της Οδηγίας 2012/29/ΕΕ)].

Τελευταία επικαιροποίηση: 24/06/2019

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

2 - Η καταγγελία της αξιόποινης πράξης και τα δικαιώματά μου κατά την ανάκριση ή τη δίκη

Πώς μπορώ να καταγγείλω μια αξιόποινη πράξη;

Εάν έχετε πέσει θύμα εγκλήματος μπορείτε να το καταγγείλετε στον εισαγγελέα ή στην αστυνομία, να υποβάλετε, δηλαδή, έγκληση (μήνυση). [Σε γενικές γραμμές, η «έγκληση» υποβάλλεται από τον αμέσως παθόντα, και σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ εγκλήματα κατά της τιμής) απαιτείται για να κινηθεί η ποινική διαδικασία, ενώ η «μήνυση» υποβάλλεται από τρίτο πρόσωπο πλην του θύματος σε εγκλήματα που διώκονται αυτεπάγγελτα. Στην πράξη, διαδικαστικά έχει επικρατήσει ο όρος «μήνυση» και για την έγκληση του θύματος. Έτσι, κατά την υποβολή της στην Εισαγγελία θα λάβετε ένα αριθμό για την υπόθεσής σας που θα λέγεται «αριθμός βιβλίου μηνύσεων» [ΑΒΜ]].

Μπορείτε, επίσης, να ζητήσετε από κάποιον άλλο να καταγγείλει το έγκλημα. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να υπογράψετε μια γραπτή δήλωση (εξουσιοδότηση), με την οποία θα υποδεικνύετε το πρόσωπο που θα υποβάλει την έγκληση. Δεν υπάρχει ειδική φόρμα για την εξουσιοδότηση, αλλά πρέπει να την υπογράψετε ενώπιον ενός υπαλλήλου μιας δημόσιας, δημοτικής ή κοινοτικής αρχής ή ενώπιον ενός δικηγόρου (συμπεριλαμβανομένου και του δικού σας δικηγόρου, εάν ήδη έχετε έναν) για τη θεώρηση του γνησίου της υπογραφής σας. Το πρόσωπο που καταγγέλλει το έγκλημα για λογαριασμό σας μπορεί να είναι ένας δικηγόρος ή ένα πρόσωπο που εμπιστεύεστε. Μετά το θάνατο του παθόντος, για κάθε πράξη που διώκεται κατ’ έγκληση, το δικαίωμα μεταβιβάζεται στην σύζυγο που ζει και στα τέκνα του, ή στους γονείς του (118 παρ.4 ΚΠΔ). Τα πρόσωπα αυτά μπορούν να δηλώσουν παράσταση πολιτικής αγωγής λόγω ψυχικής οδύνης όταν το θύμα πέθανε ως αποτέλεσμα του αδικήματος.

Μπορείτε να καταγγείλετε ένα έγκλημα προφορικά ή γραπτά. Εάν επιλέξετε να παρέχετε τις πληροφορίες προφορικά, ο υπάλληλος που αποδέχεται την έγκληση θα συντάξει σχετική έκθεση.

Για την κατάθεση της έγκλησης σας πρέπει να πληρώσετε παράβολο, η αξία του οποίου αναπροσαρμόζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα σας επιτραπεί να πληρώσετε το παράβολο μετά την κατάθεση της έγκλησης, αλλά όχι αργότερα από τρεις ημέρες. Αν δεν κατατεθεί παράβολο η έγκληση απορρίπτεται ως απαράδεκτη. Εξαιρείσθε από την κατάθεση παραβόλου αν είστε δικαιούχος νομικής βοήθειας. Επίσης, δεν απαιτείται κατάθεση παραβόλου, αν είστε θύμα εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, κατά της ενδοοικογενειακής βίας ρατσιστικών διακρίσεων (άρθρα 81Α και 361Β του Ποινικού Κώδικα) καθώς και παραβιάσεων της ίσης μεταχείρισης. [46 παρ. 2 ΚΠΔ]

Στα αυτεπαγγέλτως διωκόμενα εγκλήματα, όπου οι αρχές ξεκινούν την ποινική δίωξη, χωρίς να χρειάζεται να το ζητήσει το θύμα, δεν υπάρχει προθεσμία για την καταγγελία ενός εγκλήματος, πλην όμως τα πλημμελήματα παραγράφονται μετά από πέντε έτη. Αντίθετα, σε ορισμένες περιπτώσεις, το έγκλημα μπορεί να διωχθεί, μόνο, αν εσείς, που έχετε ζημιωθεί από αυτό, ζητήσετε την άσκηση ποινικής δίωξης. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να υποβάλετε έγκληση μέσα σε τρεις μήνες από την ημέρα που λάβατε γνώση του εγκλήματος και του δράστη (αν είναι γνωστός).

Δεν υπάρχει υποχρεωτική φόρμα που πρέπει να ακολουθήσετε για την υποβολή έγκλησης.

Στοιχεία που πρέπει να συμπεριλάβετε στην έγκληση σας είναι:

  • Τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητάς σας,
  • Το δράστη και τα στοιχεία επικοινωνίας του/της, εάν τα γνωρίζετε,
  • Ακριβή περιγραφή των γεγονότων
  • Τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία που στηρίζουν την καταγγελία [έγγραφα]
  • Τους μάρτυρες που προτείνετε να εξεταστούν, εάν υπάρχουν
  • Τα στοιχεία του πληρεξουσίου σας δικηγόρου, εφόσον έχετε διορίσει κάποιον

Εάν δεν κατανοείτε ή δεν ομιλείτε την ελληνική γλώσσα μπορείτε να υποβάλλετε την έγκλησή σας σε γλώσσα την οποία κατανοείτε ή να λάβετε την αναγκαία γλωσσική βοήθεια, πάντοτε υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ή σε άλλους ειδικούς ποινικούς νόμους. Εφόσον το ζητήσετε μπορείτε να λάβετε δωρεάν μετάφραση του εγγράφου [Άρθρο 58 Ν. 4478/2017, Δικαίωμα των θυμάτων κατά την υποβολή καταγγελίας (άρθρο 5 της Οδηγίας 2012/29/ΕΕ)]

Πώς μπορώ να ενημερωθώ σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης;

Μετά την κατάθεση της έγκλησης (μήνυσης) σας, η τελευταία θα λάβει έναν αριθμό με τον οποίο ταυτοποιείται η υπόθεσή σας, τον «αριθμό βιβλίου μηνύσεων» (ΑΒΜ). Χρησιμοποιώντας αυτό τον αριθμό, μπορείτε να ελέγχετε με βάση το αρχείο που τηρείται στα Εισαγγελικά γραφεία, ή το αρμόδιο τμήμα μηνύσεων, την πορεία της υπόθεσής σας. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε και να λάβετε ένα πιστοποιητικό που να δείχνει σε ποιο σημείο βρίσκεται η υπόθεση σας (πιστοποιητικό πορείας μήνυσης).

Εάν η υπόθεση σας φτάσει στο δικαστήριο ο δικηγόρος σας μπορεί επίσης να ελέγξει την πρόοδο της υπόθεσης μέσω της ιστοσελίδας του Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στη διεύθυνση - για υποθέσεις του Πρωτοδικείου Αθηνών. Εσείς ο ίδιος δεν μπορείτε να ελέγξετε την ιστοσελίδα γιατί απαιτεί κωδικό πρόσβασης.

Δικαιούμαι νομική συνδρομή (κατά την ανάκριση ή τη δίκη); Υπό ποιές προϋποθέσεις;

Κατά τη διάρκεια της δίκης μπορείτε να έχετε δικηγόρο, αλλά πρέπει να πληρώσετε για τις υπηρεσίες του.

Εάν το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα σας είναι χαμηλότερο από τα 2/3 των κατώτατων ετήσιων ατομικών αποδοχών, όπως ορίζονται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, θα σας παρασχεθεί ένας δικηγόρος χωρίς χρέωση για την σύνταξη και υποβολή έγκλησης καθώς και για την παράσταση πολιτικής αγωγής σε κάθε βαθμό, εφόσον είστε θύμα βασανιστηρίων και άλλων προσβολών της ανθρώπινης αξιοπρέπειας (137 Α και Β Π.Κ.), διακρίσεων και παραβιάσεων της ίσης μεταχείρισης, εγκλημάτων κατά της ζωής, κατά της προσωπικής ελευθερίας και της γενετήσιας ελευθερίας, οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, κατά της ιδιοκτησίας και των περιουσιακών δικαιωμάτων, σωματικών βλαβών και εγκλημάτων σχετικών με το γάμο και την οικογένεια, και εφόσον πρόκειται για κακουργήματα ή για πλημμελήματα αρμοδιότητας τριμελούς πλημμελειοδικείου για τα οποία απειλείται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι (6) μηνών.[ΝΟΜΟΣ 3226/2004 ΦΕΚ 24/Α/ 4/4.2.2004, όπως ισχύει μετά την τροποποίηση και συμπλήρωση του από τους νόμους 4274/2014 και 4689/2020] Αρμόδια αρχή για την εξέταση της αίτησης παροχής νομικής βοήθειας σε ποινικές υποθέσεις είναι ο πρόεδρος του δικαστηρίου στο οποίο εκκρεμεί προς εκδίκαση η υπόθεσή σας ή ενώπιον της οποίας πρέπει να ασκηθεί το σχετικό ένδικο μέσο ή βοήθημα.

Ο δικηγόρος ο οποίος θα αναλάβει την υπεράσπισή σας θα σας βοηθήσει να προετοιμάσετε και να υποβάλετε τα απαραίτητα έγγραφα για τη συμμετοχή σας ως πολιτικώς ενάγων και θα σας παράσχει συνδρομή κατά τη διάρκεια της δίκης.

Μπορώ να προσβάλλω τη διάταξη του Εισαγγελέα να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση και να μην ασκηθεί ποινική δίωξη;

Ως εγκαλών, μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών (3) μηνών από την έκδοση της διάταξης του εισαγγελέα πλημμελειοδικών που απέρριψε την έγκληση γιατί δεν στηρίζεται στο νόμο ή είναι προφανώς αβάσιμη στην ουσία της ή ανεπίδεκτη δικαστικής εκτίμησης, μπορείτε να προσφύγετε κατά αυτής στον αρμόδιο εισαγγελέα εφετών (άρθρα 47 και 48 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας), η προθεσμία δεν παρεκτείνεται για κανένα λόγο. Θα υποχρεωθείτε να καταθέσετε παράβολο, το οποίο θα σας επιστραφεί, εφόσον ο Εισαγγελέας κάνει δεκτή την προσφυγή.

Μπορώ να συμμετάσχω στη δίκη;

Μπορείτε να συμμετάσχετε στη δίκη, ως διάδικος μόνο εάν δηλώσετε παράσταση πολιτικής αγωγής, επιδιώκοντας την ικανοποίηση των απαιτήσεών σας για αποζημίωση ή χρηματική ικανοποίηση από το δράστη λόγω ηθικής βλάβης ή ψυχικής οδύνης. Η δήλωση γίνεται είτε στην έγκληση είτε με άλλο έγγραφο, έως την περάτωση της ανάκρισης ( 308 KΠΔ) προς τον αρμόδιο εισαγγελέα αυτοπροσώπως είτε από πληρεξούσιο που έχει έγγραφη πληρεξουσιότητα, ειδική ή γενική. Κατά την κατάθεση της δήλωσης συντάσσεται έκθεση, στην οποία προσαρτάται και το έγγραφο της πληρεξουσιότητας. (83 ΚΠΔ). Παράλειψη της δήλωσης κατά την υποβολή της έγκλησης, δεν επηρεάζει το δικαίωμά σας να ασκήσετε την πολιτική αγωγή στο ποινικό δικαστήριο (82 ΚΠΔ) πριν το δικαστήριο ξεκινήσει να εξετάζει τα αποδεικτικά στοιχεία.

Η δήλωσή σας θα είναι απαράδεκτη αν δεν περιέχει συνοπτική έκθεση της υπόθεσης για την οποία παρίστασθε ως πολιτικώς ενάγων, τους λόγους στους οποίους στηρίζεται το δικαίωμα της παράστασης, καθώς και το διορισμό αντικλήτου στην έδρα του δικαστηρίου αν δεν διαμένετε μόνιμα εκεί. Στον αντίκλητο μπορούν να γίνονται όλες οι επιδόσεις και οι κοινοποιήσεις που σας αφορούν ως πολιτικώς ενάγοντα [84 ΚΠΔ]. Η παράσταση πολιτικής αγωγής στο ακροατήριο απαιτεί την παράσταση πληρεξουσίου δικηγόρου και την καταβολή εφάπαξ παραβόλου υπέρ του Δημοσίου που καλύπτει τη διαδικασία έως την έκδοση αμετάκλητης απόφασης. Το ύψος αυτού αναπροσαρμόζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Δικαιοσύνης.

Η συμμετοχή σας ως πολιτικώς ενάγοντος, θα σας καταστήσει διάδικο και θα σας εφοδιάσει με μια σειρά δικαιωμάτων. Θα μπορείτε να παρίσταστε σε κάθε συζήτηση στο ακροατήριο συμπεριλαμβανόμενων και αυτών που διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών και θα σας επιτραπεί πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα της υπόθεσης. Θα σας επιτρέπεται να μιλήσετε στο δικαστήριο για να προβάλλετε τις αξιώσεις σας και μπορείτε επίσης να διατυπώνετε σχόλια μετά την εξέταση κάθε μάρτυρα, να προβαίνετε σε δηλώσεις και εξηγήσεις σχετικά με τις καταθέσεις που έγιναν ή τα αποδεικτικά μέσα που εξετάσθηκαν (358 ΚΠΔ). Μπορείτε να θέτετε ερωτήσεις μέσω του δικηγόρου σας στον κατηγορούμενο, τους μάρτυρες και τους άλλους συμμετέχοντες (π.χ. τους πραγματογνώμονες που ορίστηκαν για την υπόθεση). Θα κληθείτε να εξετασθείτε ως μάρτυρας (χωρίς όρκο), ενώ θα μπορείτε να προτείνετε μάρτυρες, που θα εξετασθούν αν τους γνωστοποιήσετε έγκαιρα. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε την αναβολή της συζήτησης στο ακροατήριο και την εξαίρεση κάποιου δικαστή.

Ως θύμα, μπορεί επίσης να κληθείτε από το δικαστήριο για να εξεταστείτε ως μάρτυρας. Σε αυτή την περίπτωση θα είστε υποχρεωμένος να εμφανιστείτε ενώπιον του δικαστηρίου. Κατά την διάρκεια της εξέτασης θα έχετε την ευκαιρία να εξηγήσετε στο δικαστήριο, τα πραγματικά γεγονότα που σχετίζονται με την αξιόποινη πράξη. Επίσης, ο δικαστής ενδέχεται να σας θέσει μερικά επιπλέον ερωτήματα σχετικά με το περιστατικό.

Ποιος είναι ο επίσημος ρόλος μου στο πλαίσιο του συστήματος δικαιοσύνης; Για παράδειγμα, είμαι ή μπορώ να επιλέξω να είμαι: θύμα, μάρτυρας, πολιτικώς ενάγων ή ιδιώτης κατήγορος; Ποια είναι τα δικαιώματά μου και ποιες οι υποχρεώσεις μου στο πλαίσιο του ρόλου αυτού;

Μπορείτε να επιλέξετε εάν θα καταθέσετε δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής, ώστε να καταστείτε διάδικος και να έχετε σημαντικά δικονομικά δικαιώματα σε όλη τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας ή απλώς να καταθέσετε ως ουσιώδης μάρτυρας, καθόσον η διαδικασία κινείται, ιδίως, εξαιτίας της αξιόποινης σε βάρος σας πράξης. Δεν υφίσταται η έννοια του ιδιώτη κατηγόρου.

Μπορώ να προβώ σε δήλωση ή παράσχω αποδεικτικά στοιχεία κατά τη διάρκεια της δίκης; Υπό ποιες προϋποθέσεις;

Μπορείτε να καταθέσετε έγγραφα που θα καταστούν αναγνωστέα (364 ΚΠΔ) και θα συμπεριληφθούν στο υλικό της δικογραφίας και επίσης να κλητεύσετε και να γνωστοποιήσετε μάρτυρες [326 παρ. 2-1 ΚΠΔ].

Τι πληροφορίες θα λάβω κατά τη διάρκεια της δίκης;

Μπορείτε να παρακολουθήσετε σε δημόσια συνεδρίαση την πλήρη διαδικασία και όσα αποδεικτικά μέσα θα εξετασθούν, να ακούσετε την απολογία του κατηγορουμένου, τις αγορεύσεις των δικηγόρων καθώς και τη δικαστική απόφαση.

Θα έχω πρόσβαση στα δικαστικά αρχεία;

Με την παράσταση πολιτικής αγωγής έχετε δικαίωμα να έχετε πρόσβαση στο υλικό της δικογραφίας και να λάβετε αντίγραφο της εκδοθείσας από το δικαστήριο απόφασης.

Τελευταία επικαιροποίηση: 24/06/2019

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

3 - Τα δικαιώματά μου μετά τη δίκη

Μπορώ να προσφύγω κατά της απόφασης;

Μετά το πέρας της συζήτησης το δικαστήριο θα καταδικάσει ή θα αθωώσει τον κατηγορούμενο βασιζόμενο στααποδεικτικά στοιχεία. Εάν το δικαστήριο κηρύξει τον αθώο κατηγορούμενο θα τον απαλλάξει από την κατηγορία και δεν θα αποφανθεί για την αποκατάσταση από το έγκλημα και για την χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης ή ψυχικής οδύνης, εφόσον έχετε υποβάλει σχετική δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής. Σε αυτή την περίπτωση ο κατηγορούμενος έχει το δικαίωμα να ανταπαιτήσει από εσάς αποζημίωση και τα έξοδα που έκανε σε σχέση με την υπόθεση. [71 ΚΠΔ] Εάν το δικαστήριο κηρύξει τον κατηγορούμενο ένοχο, θα επιβάλλει την ποινή και θα επιδικάσει το ποσό της αποζημίωσης που θα λάβετε από τον κατηγορούμενο κατά το περιεχόμενο του αιτήματός σας.

Εάν το δικαστήριο αθωώσει τον κατηγορούμενο μπορείτε να ασκήσετε έφεση κατά της απόφασης, μόνο εάν καταδικαστήκατε στην καταβολή αποζημίωσης και εξόδων και μόνο για το κεφάλαιο αυτό, με τις προϋποθέσεις των άρθρων 486 παρ. 1β ΚΠΔ. Επίσης, ως πολιτικώς ενάγων, επιτρέπεται να ασκήσετε έφεση εναντίον καταδικαστικής απόφασης, μόνο κατά του μέρους της απόφασης που απέρριψε την αγωγή επειδή δεν στηρίζεται στο νόμο ή επιδίκασε χρηματική ικανοποίηση ή αποζημίωση [ 488 ΚΠΔ].

Εναλλακτικά, μπορείτε να ζητήσετε από τον εισαγγελέα να προσβάλλει την απόφαση με έφεση.

Ποια είναι τα δικαιώματά μου μετά την καταδίκη;

Όταν αρχίσει η εκτέλεση της καταδικαστικής απόφασης του δικαστηρίου, ο ρόλος σας στην ποινική διαδικασία έχει στην ουσία ολοκληρωθεί. Η ελληνική νομοθεσία δεν παρέχει επιπλέον δικαιώματα στα θύματα εγκληματικών πράξεων στο στάδιο εκτέλεσης της ποινής. Μόνο εάν είστε ανήλικος, θύμα προσβολής προσωπικής και γενετήσιας ελευθερίας, έχετε όλα τα δικαιώματα, ακόμη και αν δεν παρίστασθε ως πολιτικώς ενάγων, όπως και το δικαίωμα ενημέρωσης από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών για την προσωρινή ή οριστική απόλυση του καταδικασθέντος καθώς και για τις άδειες εξόδου από το κατάστημα κράτησης (108Α ΚΠΔ).

Δικαιούμαι υποστήριξη ή προστασία μετά τη δίκη; Για πόσο χρονικό διάστημα;

Ως θύμα, ανάλογα με τις ανάγκες σας, δικαιούσθε να έχετε πρόσβαση σε δωρεάν και εμπιστευτικές υπηρεσίες γενικής ή ειδικής υποστήριξης και φροντίδας, πριν, κατά και, για εύλογο χρονικό διάστημα, μετά το πέρας της ποινικής διαδικασίας. Το δικαίωμα αυτό μπορεί να επεκταθεί και στους οικείους σας ανάλογα με τις ανάγκες τους και με τη βαρύτητα της βλάβης που υπέστησαν λόγω της αξιόποινης πράξης που τελέσθηκε σε βάρος σας. Η Αστυνομία ή άλλη αρμόδια αρχή, στην οποία κατατέθηκε η καταγγελία σας, μπορεί να σας ενημερώσει κατόπιν αίτησής σας, και να σας παραπέμψει στις κοινωνικές υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού, τις δομές ψυχικής υγείας, τα Κέντρα Κοινότητας, τα συμβουλευτικά κέντρα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, υποστηρικτικές δομές του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τα Αυτοτελή Γραφεία Προστασίας Ανήλικων Θυμάτων της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και στα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και ενώσεις προσώπων που οργανώνονται σε επαγγελματική ή σε εθελοντική βάση. Εάν είστε γυναίκα θύμα προσωπικής και γενετήσιας ελευθερίας, οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής, ενδοοικογενειακής βίας, εμπορίας ανθρώπων, σωματεμπορίας, καθώς και εγκλημάτων με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, δικαίωμα στα μέτρα υποστήριξης και φροντίδας έχουν και τα παιδιά σας. [Άρθρο 61 Ν. 4478/2017 Δικαίωμα πρόσβασης σε υπηρεσίες υποστήριξης και φροντίδας θυμάτων, (άρθρο 8 της Οδηγίας 2012/29/ΕΕ)].

Οι υπηρεσίες γενικής υποστήριξης και φροντίδας μπορούν μεταξύ άλλων να σας χορηγήσουν πληροφορίες, συμβουλές σχετικά με την άσκηση των δικαιωμάτων σας και της δυνατότητάς σας να αξιώσετε αποζημίωση για τη ζημία που έχετε υποστεί από την αξιόποινη πράξη, καθώς και τον τρόπο συμμετοχής σας στην ποινική διαδικασία, είτε ως πολιτικώς ενάγων, είτε ως μάρτυρας, πληροφορίες σχετικά με τις υπάρχουσες σχετικές υπηρεσίες ειδικής υποστήριξης ή άμεση παραπομπή σε αυτές, συναισθηματική και ψυχολογική υποστήριξη, συμβουλές σχετικά με οικονομικά και πρακτικά θέματα που ανακύπτουν από το έγκλημα, συμβουλές σχετικά με την αποτροπή δευτερογενούς και επαναλαμβανόμενης θυματοποίησης, εκφοβισμού και αντεκδίκησης.

Οι υπηρεσίες ειδικής υποστήριξης και φροντίδας θυμάτων θα σας παραπέμψουν σε κέντρα υποδοχής ή άλλη κατάλληλη προσωρινή στέγαση, εφόσον έχετε ανάγκη ασφαλούς τόπου παραμονής λόγω άμεσου κινδύνου δευτερογενούς και επαναλαμβανόμενης θυματοποίησης, εκφοβισμού και αντεκδίκησης, και ολοκληρωμένη υποστήριξη συμπεριλαμβανομένης της μετατραυματικής υποστήριξης και συμβουλευτικής, εφόσον είστε θύμα ρατσιστικής βίας, σεξουαλικής βίας, βίας λόγω ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου και βίας στο πλαίσιο στενών διαπροσωπικών σχέσεων [Άρθρο 62 Ν. 4478/2017, Υποστήριξη από τις υπηρεσίες υποστήριξης θυμάτων (άρθρο 9 της Οδηγίας 2012/29/ΕΕ)].

Ποιες πληροφορίες θα μου χορηγηθούν σε περίπτωση καταδίκης του δράστη;

Ως θύμα, κατόπιν της εκ μέρους σας καταγγελίας της αξιόποινης πράξης ενημερώνεστε χωρίς περιττή καθυστέρηση, εφόσον το ζητήσετε, αναφορικά με την πορεία της ποινικής διαδικασίας και την οριστική απόφαση που εκδόθηκε, σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, εφόσον καταστείτε νόμιμα διάδικος στην ποινική δίκη. Πληροφορίες σχετικά με την ποινική διαδικασία μπορούν να σας αποσταλούν σε προσωπική ηλεκτρονική ταχυδρομική διεύθυνση, ή να χορηγούνται στοιχεία αυτοπροσώπως ή στον πληρεξούσιο δικηγόρο σας, αν έχετε δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής. [Άρθρο 59 N. 4478/2017 - Δικαίωμα των θυμάτων να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με την υπόθεσή τους (άρθρο 6 της Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΟδηγίας 2012/29/ΕΕ)].

Θα ενημερωθώ σε περίπτωση που ο κατάδικος αποφυλακιστεί (συμπεριλαμβανομένης της πρόωρης ή της υπό όρους αποφυλάκισης) ή διαφύγει από τη φυλακή;

Μπορείτε να λαμβάνετε πληροφορίες σχετικά με την άρση ή αντικατάσταση της προσωρινής κράτησης από το εκάστοτε αρμόδιο δικαστικό όργανο, πληροφορίες σχετικά με την αποφυλάκιση ή την απόδραση ή τη χορήγηση άδειας του καταδικασθέντος από τα αρμόδια όργανα του Καταστήματος Κράτησης, καθώς και τυχόν μέτρα για την προστασία του σε περίπτωση αποφυλάκισης ή απόδρασης του δράστη. Οι ανωτέρω πληροφορίες θα σας χορηγηθούν, κατόπιν έγκρισης της εισαγγελικής αρχής, εφόσον υπάρχει ενδεχόμενος ή διαπιστωμένος κίνδυνος για το πρόσωπό σας, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει διαπιστωθεί κίνδυνος βλάβης του δράστη λόγω της κοινοποίησης αυτών των πληροφοριών. [Άρθρο 59 N. 4478/2017 [ Δικαίωμα των θυμάτων να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με την υπόθεσή τους (άρθρο 6 της Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΟδηγίας 2012/29/ΕΕ)].

Θα έχω συμμετοχή σε ό,τι αφορά την απόλυση του κρατουμένου ή τη χορήγηση αναστολής; Για παράδειγμα, μπορώ να υποβάλω δήλωση ή να ασκήσω έφεση;

Όχι. Ωστόσο, το Δικαστήριο σε περίπτωση αναστολής της ποινής υπό την επιμέλεια και επιτήρηση επιμελητού κοινωνικής αρωγής [100 ΠΚ], μπορεί διαζευκτικά ή σωρευτικά, να επιβάλλει ως όρο την αποκατάσταση της ζημίας που προκλήθηκε στο θύμα της αξιόποινης πράξης, [100 παρ. 3α ΠΚ]. Η συμμόρφωση στους όρους παρακολουθείται από τον Επιμελητή Κοινωνικής Αρωγής και ο αρμόδιος Εισαγγελέας μπορεί να υποβάλλει αίτημα ανάκλησης της αναστολής στο Δικαστήριο που εξέδωσε την απόφαση, αν παραβιάστηκαν οι όροι.

Τελευταία επικαιροποίηση: 24/06/2019

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

4 - Αποζημίωση

Μπορείτε να διεκδικήσετε αποζημίωση για ζημιά που υποστήκατε από τον δράστη δηλώνοντας πολιτική αγωγή. Μπορείτε να υποβάλετε τη δήλωση σας μέσα στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας κατά τη διάρκεια της διερεύνησης ή της δίκης. Με την υποβολή της δήλωσης, θα γίνετε πολιτικώς ενάγων. Μπορείτε να διεκδικήσετε χρηματική αποζημίωση για τη ζημία στην περιουσία σας και/ή χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη και ψυχική οδύνη. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε στη δήλωση αξίωση αποζημίωσης για τα έξοδα που έχετε κάνει σε σχέση με την υπόθεση (αμοιβές δικηγόρων, επιδόσεις, οδοιπορικά κ.λπ.).

Εάν το δικαστήριο κηρύξει ένοχο τον κατηγορούμενο, θα διατάξει την καταβολή της αποζημίωσης σας. Στην πράξη, αυτή η αποζημίωση είναι πολύ συχνά συμβολική και το ποσό είναι μικρότερο από την πραγματική ζημία που υποστήκατε. Για το υπόλοιπο ποσό πρέπει να καταθέσετε μια ξεχωριστή αγωγή ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων.

Εναλλακτικά, μπορείτε να καταθέσετε την αγωγή σας απευθείας στο πολιτικό δικαστήριο. Το πολιτικό δικαστήριο θα διατάξει τον κατηγορούμενο να σας καταβάλει αποζημίωση που να ανταποκρίνεται στην πραγματική ζημία που υποστήκατε.

Εάν έχετε καταθέσει την αγωγή σας ενώπιον ενός πολιτικού δικαστηρίου και το δικαστήριο δεν έχει αποφανθεί ακόμα γι’ αυτήν, μπορείτε να την καταθέσετε ξανά στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας με αποτέλεσμα να κλείσει η υπόθεση ενώπιον του πολιτικού δικαστηρίου.

Εάν είστε δικαιούχος αποζημίωσης από το κράτος, εάν είστε θύμα εγκλήματος βίας από πρόθεση. Παρακαλώ συμβουλευτείτε το ενημερωτικό δελτίο για την αποζημίωση των θυμάτων εγκλημάτων στην Ελλάδα (διαθέσιμο στα C." Ελληνικά και L1 Αγγλικά και σε άλλες γλώσσες) του Ευρωπαϊκού Δικαστικού Δικτύου (αποκαταστατική δικαιοσύνη).

Τελευταία επικαιροποίηση: 24/06/2019

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.

5 - Τα δικαιώματά μου για στήριξη και βοήθεια

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων-Συμβουλευτικά Κέντρα για τη Βία κατά των Γυναικών υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων δημιούργησε και λειτουργεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο 62 δομών για τις γυναίκες θύματα βίας.

Το ως άνω δίκτυο περιλαμβάνει την 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, 40 Συμβουλευτικά Κέντρα και 21 Ξενώνες Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους.

Η τηλεφωνική γραμμή SOS15900 υποστηρίζεται και με την ηλεκτρονική διεύθυνση Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροsos15900@isotita.gr. Λειτουργεί σε 24ωρη βάση/365 ημέρες το χρόνο και προσφέρει τις υπηρεσίες της στα ελληνικά και αγγλικά, ενώ το κόστος κλήσης είναι μία αστική μονάδα.

Τα Συμβουλευτικά Κέντρα παρέχουν δωρεάν ψυχοκοινωνική στήριξη και νομική συμβουλευτική, ενώ πλέον διευρύνονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες και στο πεδίο της εργασιακής συμβουλευτικής των γυναικών, αλλά και στο πεδίο γυναικών που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις (πρόσφυγες, μονογονείς, ρομά κλπ). Πληροφορίες για τις διευθύνσεις και τα τηλέφωνα των Συμβουλευτικών Κέντρων παρέχονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροhttp://www.womensos.gr/ και στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης facebook: WomenSOS.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

Ηλεκτρονική Διεύθυνση Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων: Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροhttps://isotita.gr/

Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ)

Το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) παρέχει ψυχολογική στήριξη και νομική βοήθεια σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας και λειτουργεί ξενώνα για τις γυναίκες θύματα βίας και τα ανήλικα παιδιά τους.

Το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ)

  • είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, το οποίο ιδρύθηκε το 1994 και λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής
    Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.)
  • διαθέτει περιφερειακές/τοπικές υπηρεσίες που παρέχουν ψυχολογική στήριξη και νομική βοήθεια στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας
  • παρέχει δωρεάν ψυχολογική στήριξη και νομική βοήθεια
  • παρέχει πληροφορίες, συμβουλευτικές υπηρεσίες και υποστήριξη σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την απασχόληση και τον κοινωνικό αποκλεισμό
  • σε συνεργασία με τη Νομαρχία Αθηνών διατηρεί ξενώνα από το 1993 για τις γυναίκες θύματα βίας και τα ανήλικα παιδιά τους.
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

Ηλεκτρονική Διεύθυνση: Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροhttps://kethi.gr/

Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ)

Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης συντονίζει ένα δίκτυο παροχής υπηρεσιών κοινωνικής στήριξης σε άτομα, οικογένειες και πληθυσμιακές ομάδες που βιώνουν καταστάσεις ψυχοκοινωνικής κρίσης ή χρειάζονται άμεση κοινωνική βοήθεια.

Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.)

  • είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με έδρα την Αθήνα εποπτευόμενο από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
  • Οι Υπηρεσίες του είναι:
  • Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας «197» για όλους τους πολίτες. Λειτουργεί σε καθημερινή 24ωρη βάση. Η κλήση είναι ατελής.
  • Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας «1107» για ζητήματα που αφορούν τα παιδιά. Λειτουργεί σε καθημερινή 24ωρη βάση.
  • Κέντρα Κοινωνικής Στήριξης σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη
  • Ξενώνες για πολίτες με σοβαρά κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα στην Αττική
  • Καταφύγια για γυναίκες – μόνες ή με τα παιδιά τους – που βρίσκονται σε κίνδυνο σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
  • Οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι:
  • συμβουλευτικές υπηρεσίες καθώς και πληροφόρηση σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας
  • κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη σε άτομα ή οικογένειες άμεση φιλοξενία σε γυναίκες – μόνες ή με τα παιδιά τους – που είναι σε κίνδυνο (κυρίως θύματα βίας – ενδοοικογενειακής, θύματα εμπορίας ανθρώπων)
  • βραχυπρόθεσμη φιλοξενία σε ξενώνες σε άτομα που βιώνουν καταστάσεις κρίσης ή βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης κοινωνικής ανάγκης
  • συνεργασία και διαμεσολάβηση για τη διευκόλυνση πρόσβασης σε Υπηρεσίες κοινωνικής αλληλεγγύης που παρέχονται από άλλους φορείς,
  • Τέλος, κινητοποιεί ομάδες ταχείας παρέμβασης ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, συγκροτούμενες κυρίως από ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, στις περιπτώσεις φυσικών (όπως σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές) καταστροφών, δυστυχημάτων, ναυαγίων με μεγάλο αριθμό θυμάτων, καθώς και σε κάθε περίπτωση κρίσης που αφορά σε μεγάλο αριθμό ατόμων και θεωρείται απαραίτητη η κινητοποίησή τους.

ΕΠΙΚΟΙΚΩΝΙΑ:

Ηλεκτρονική Διεύθυνση: Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροhttps://www.ekka.org.gr/

Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

Ηλεκτρονική Διεύθυνση: Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροΔΙΚΤΥΟ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες είναι μη κυβερνητικός οργανισμός που υποστηρίζει τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα μέσα από ποικίλες ψυχοκοινωνικές και νομικές υπηρεσίες.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

  • είναι μη κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1989 για να υποστηρίξει τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα
  • βοηθά τους πρόσφυγες να ενταχθούν αρμονικά στην Ελλάδα μέσα από ποικίλες ψυχοκοινωνικές και νομικές υπηρεσίες
  • είναι ο μόνος ελληνικός μη κυβερνητικός οργανισμός, μη κερδοσκοπικός φορέας που ασχολείται αποκλειστικά με άτομα που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα και θεωρούνται πρόσφυγες
  • είναι ενταγμένο στο μητρώο του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ως Σωματείο Αναγνωρισμένο ως Ειδικώς Φιλανθρωπικό
  • είναι μια από τις έξι μη κυβερνητικές οργανώσεις προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην Ελλάδα που συμμετέχουν στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου
  • είναι επιχειρησιακός εταίρος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για Πρόσφυγες και Εξόριστους

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

Ηλεκτρονική Διεύθυνση: Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροhttps://www.gcr.gr/el/

Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι παρακολουθεί, δημοσιεύει άρθρα και προωθεί θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα.

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι

  • ιδρύθηκε το 1992
  • αποτελεί την Ελληνική Εθνική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
  • παρακολουθεί, δημοσιεύει άρθρα και παρεμβαίνει σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και, ενίοτε, στα Βαλκάνια
  • έχει συμμετάσχει και συχνά συντονίσει την παρακολούθηση των Ελληνικών και Βαλκανικών Μέσων Επικοινωνίας σχετικά με τις προκαταλήψεις και τη λεκτική βία, έχει εκπονήσει λεπτομερείς ετήσιες εκθέσεις παράλληλες/ανεπίσημες εκθέσεις στα όργανα του ΟΗΕ και εξειδικευμένες εκθέσεις σχετικά με την κακοποίηση και με εθνικές, εθνο-γλωσσικές, θρησκευτικές και μεταναστευτικές κοινότητες.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

Ηλεκτρονική Διεύθυνση: Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροhttps://greekhelsinki.wordpress.com/

Διεθνής Αμνηστία Ελληνικό Τμήμα

Η Διεθνής Αμνηστία απευθύνεται σε κυβερνήσεις, διακυβερνητικούς οργανισμούς, ένοπλες πολιτικές ομάδες , εταιρείες και άλλους μη κρατικούς φορείς και ερευνά συστηματικά και αμερόληπτα ατομικές υποθέσεις και ευρείες μορφές παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Διεθνής Αμνηστία

  • είναι ένα παγκόσμιο, ανεξάρτητο κίνημα εθελοντών που αγωνίζεται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
  • υπερασπίζεται κρατουμένους της συνείδησης της βίας και της φτώχειας
  • αποσκοπεί στον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών
  • αποσκοπεί στην κατάργηση της θανατικής ποινής, των βασανιστηρίων και του περιορισμού των ελευθεριών στο όνομα του «πολέμου και της τρομοκρατίας»
  • καταπολεμά τις διακρίσεις που υφίστανται οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, οι μειονότητες και οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:

Ηλεκτρονική Διεύθυνση: Ο σύνδεσμος ανοίγει σε νέο παράθυροhttps://www.amnesty.gr/

Τελευταία επικαιροποίηση: 24/06/2019

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.