Δικαιώματα των θυμάτων - ανά χώρα

Γερµανία

Περιεχόμενο που παρέχεται από
Γερµανία

Μπορώ να προσφύγω κατά της απόφασης;

Ως πολιτικώς ενάγων/-ουσα, μπορείτε κατ’ αρχήν να προσφύγετε κατά αποφάσεων, αλλά μόνο σε ό,τι αφορά την πράξη από την οποία αντλείτε το δικαίωμα παράστασης πολιτικής αγωγής. Ωστόσο, δεν μπορείτε να προσφύγετε κατά απόφασης, αν απλώς διαφωνείτε με το ύψος της ποινής.

Η προθεσμία προσφυγής είναι μία εβδομάδα. Εάν εσείς ή ο/η δικηγόρος σας παρασταθήκατε στη δίκη και μετά την εξέταση των μαρτύρων σας, η προθεσμία αυτή αρχίζει να τρέχει από την ημερομηνία κοινοποίησης της απόφασης. Διαφορετικά, η προθεσμία αρχίζει να τρέχει μετά την αποστολή της απόφασης προς εσάς.

Ως πολιτικώς ενάγων/-ουσα, έχετε στη διάθεσή σας τα ένδικα μέσα που διαθέτει η εισαγγελία στο πλαίσιο διαδικασίας κατά την οποία άσκησε αυτεπαγγέλτως ποινική δίωξη.

Ποια είναι τα δικαιώματά μου μετά την καταδίκη;

Το αποτέλεσμα της δίκης σάς κοινοποιείται, εφόσον το έχετε ζητήσει εκ των προτέρων. Ως πολιτικώς ενάγων/-ουσα, μπορείτε επίσης να λάβετε αντίγραφο της απόφασης.

Επιπλέον, ως θύμα της αξιόποινης πράξης, μπορείτε κατόπιν αιτήματός σας να πληροφορηθείτε αν ο καταδικασθείς διατάχθηκε να μην επικοινωνεί μαζί σας ή να μην σας συναντά.

Μπορείτε επίσης, αν αποδείξετε έννομο συμφέρον ή το έχετε ήδη πράξει στο πλαίσιο της διαδικασίας έγκρισης της πολιτικής αγωγής σας, να ενημερωθείτε για το αν διατάχθηκαν ή τερματίστηκαν μέτρα κράτησης ή εγκλεισμού του/των καταδικασθέντος/-ων, ή για την πρώτη χορήγηση άδειας ή ευεργετικών μέτρων όσον αφορά την εκτέλεση της επιβληθείσας ποινής. Θα ενημερώνεστε για κάθε νέα χορήγηση άδειας ή ευεργετικών μέτρων όσον αφορά την εκτέλεση της επιβληθείσας ποινής, αν έχετε έννομο συμφέρον και η ενημέρωσή σας δεν αντιβαίνει σε υπερισχύον έννομο συμφέρον του/των καταδικασθέντος/-ων.

Επιπλέον, θα ενημερωθείτε αν ο/οι καταδικασθείς/-έντες διαφύγει/-ουν από στερητικό της ελευθερίας μέτρο. Στην περίπτωση αυτή, θα ενημερωθείτε επίσης για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία σας.

Για παράδειγμα, εάν επιθυμείτε να ασκήσετε εκ των υστέρων αστικές αξιώσεις κατά του καταδικασθέντος, μπορείτε να λάβετε πληροφορίες από τον ποινικό φάκελο ασκώντας το δικαίωμά σας για πρόσβαση στη δικογραφία, προκειμένου να προετοιμάσετε την αστική αγωγή σας. Προς τούτο, προηγείται ακρόαση του καταδικασθέντος ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ύπαρξης υπέρτερου εννόμου συμφέροντος εκ μέρους του, χάριν του οποίου θα έπρεπε να αποκλειστεί η πρόσβαση στον φάκελο.

Εάν με την ποινική απόφαση γίνει δεκτό σωρευθέν αίτημα αποζημίωσης ή χρηματικής ικανοποίησης για ηθική βλάβη, μπορείτε, μόλις αυτή αποκτήσει ισχύ δεδικασμένου, με το εκτελεστό απόγραφο της απόφασης, να λάβετε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης από το δικαστήριο εκτέλεσης ή τον δικαστικό επιμελητή.

Δικαιούμαι υποστήριξη ή προστασία μετά τη δίκη; Για πόσο χρονικό διάστημα;

Ακόμη και μετά το πέρας της δίκης μπορείτε να ζητήσετε υποστήριξη και φροντίδα από ψυχοκοινωνικό συμπαραστάτη.

Επιπλέον, όπως και προηγουμένως, μπορείτε να εξακολουθήσετε να είστε αποδέκτης μέτρων προστασίας κατά τη διάρκεια της δίκης, εάν εξακολουθείτε να απειλείστε.

Ποιες πληροφορίες θα μου χορηγηθούν σε περίπτωση καταδίκης του δράστη;

Όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω (βλ. «Ποια είναι τα δικαιώματά μου μετά την καταδίκη;»), θα πληροφορηθείτε για την έκβαση της δίκης κατόπιν αιτήματός σας.

Ωστόσο, δεν θα σας γνωστοποιηθεί ο τόπος όπου εκτίει ο καταδικασθείς την ποινή της φυλάκισης ή οποιαδήποτε άλλη στερητική της ελευθερίας ποινή.

Θα ενημερωθώ σε περίπτωση που ο κατάδικος αποφυλακιστεί (συμπεριλαμβανομένης της πρόωρης ή της υπό όρους αποφυλάκισης) ή διαφύγει από τη φυλακή;

Θα ενημερωθείτε εάν το έχετε ζητήσει (βλ. επίσης ανωτέρω στην ενότητα «Ποια είναι τα δικαιώματά μου μετά την καταδίκη;»).

Θα έχω συμμετοχή σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις αποφυλάκισης ή αναστολής; Για παράδειγμα, μπορώ να υποβάλω δήλωση ή να ασκήσω έφεση;

Δεν έχετε συμμετοχή σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις αποφυλάκισης ή αναστολής και δεν μπορείτε να τις προσβάλετε με ένδικα μέσα. Το δικαστήριο, κατά τη λήψη της απόφασής του σχετικά με τυχόν αναστολή εκτέλεσης της (υπόλοιπης) ποινής, μπορεί να επιβάλει υποχρεώσεις και οδηγίες με σκοπό την προστασία σας (π.χ. απαγόρευση επικοινωνίας) ή την επανόρθωση απέναντί σας (π.χ. καταβολή αποζημίωσης). Ακόμη και στην περίπτωση της κοινωνικής και δικαστικής παρακολούθησης μετά την απόλυση από στερητική της ελευθερίας ποινή, το δικαστήριο μπορεί να απαγορεύσει την επικοινωνία —σε περίπτωση παράβασης, ο καταδικασθείς τιμωρείται εκ νέου.

Τελευταία επικαιροποίηση: 15/10/2021

Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.