Μπορείτε να καταγγείλετε αξιόποινη πράξη καλώντας τον αστυνομικό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 (αν χρειάζεστε επειγόντως αστυνομική βοήθεια), υποβάλλοντας έγγραφη καταγγελία στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα ή υποβάλλοντας καταγγελία με ηλεκτρονικό μήνυμα στην αρμόδια αστυνομική αρχή. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καταγγελία αξιόποινης πράξης είναι διαθέσιμες εδώ.
Όταν καταγγείλετε αξιόποινη πράξη, θα υπάρχει επικοινωνία μαζί σας και θα ενημερώνεστε για τυχόν περαιτέρω διαδικασίες (π.χ. θα σας ζητηθεί να δώσετε κατάθεση, να δώσετε πληροφορίες σχετικά με πιθανούς μάρτυρες, να παράσχετε βοήθεια για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων κ.λπ.). Αν είναι απαραίτητο, θα λάβετε επίσης πληροφορίες για τις ενδεχόμενες δυνατότητες υποστήριξης θυμάτων και για άλλα μέτρα προστασίας.
Μετά την εξέτασή σας, σημειώστε τον αριθμό της υπόθεσης και τον αστυνομικό (ανακριτικό όργανο) που είναι υπεύθυνος για την υπόθεση. Αυτό θα σας διευκολύνει αν θελήσετε να ζητήσετε πληροφορίες από την αστυνομία αργότερα.
Έχετε το δικαίωμα να έχετε δικηγόρο που να είναι παρών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Αν δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα να προσλάβετε δικηγόρο, μπορείτε να ζητήσετε από το δικαστήριο την παροχή κρατικής νομικής συνδρομής.
Όλα τα ανήλικα θύματα τα συμφέροντα των οποίων συγκρούονται με τα συμφέροντα των νόμιμων αντιπροσώπων τους δικαιούνται δωρεάν κρατική νομική συνδρομή.
Τα θύματα και οι μάρτυρες δικαιούνται αποζημίωση για δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν ή για εισοδήματα που δεν εισπράχθηκαν λόγω της ποινικής διαδικασίας. Για παράδειγμα, μπορείτε να ζητήσετε αποζημίωση για τα έξοδα ταξιδιού στα οποία υποβληθήκατε προκειμένου να δώσετε κατάθεση ή για τα εισοδήματα που χάσατε εξαιτίας αυτού του λόγου. Για να ζητήσετε επιστροφή εξόδων, ενημερώστε την αρχή που σας έχει καλέσει και θα λάβετε οδηγίες για τον τρόπο υποβολής της αίτησής σας.
Όταν λήξει η ποινική διαδικασία, θα αποσταλεί αμέσως αντίγραφο της σχετικής απόφασης σε εσάς ή στον εκπρόσωπό σας. Ως θύμα μπορείτε να ζητήσετε πρόσβαση στη δικογραφία εντός 10 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης που περατώνει την ποινική διαδικασία. Εντός αυτών των 10 ημερών έχετε επίσης το δικαίωμα να ζητήσετε από την εισαγγελική αρχή την επανεξέταση της απόφασης.
Ως θύμα είστε διάδικος επί ίσοις όροις με τα άλλα μέρη και δικαιούστε να συμμετάσχετε στη δίκη.
Αν έχει διαπραχθεί εις βάρος σας κάποια αξιόποινη πράξη, τότε είστε θύμα στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας. Ωστόσο, έχετε επίσης το δικαίωμα να ασκήσετε αστική αγωγή στο πλαίσιο της ίδιας διαδικασίας. Ο θεσμός του ιδιωτικού κατηγόρου δεν υπάρχει στο εσθονικό δίκαιο.
Σύμφωνα με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, το θύμα δικαιούται:
Το θύμα οφείλει:
Έχετε το δικαίωμα να προβείτε σε δηλώσεις και να εκφράσετε τη γνώμη σας κατά τη διάρκεια της δίκης. Έχετε το δικαίωμα να καταθέσετε ενώπιον του δικαστηρίου, αν η κατηγορούσα αρχή ζητήσει την εξέτασή σας.
Το δικαστήριο θα σας ενημερώσει σχετικά με τον χρόνο και τον τόπο των συνεδριάσεων. Θα ενημερωθείτε επίσης για την απόφαση του δικαστηρίου, η οποία θα σας αποσταλεί, εκτός αν παραστείτε αυτοπροσώπως στο δικαστήριο κατά την έκδοση της απόφασης.
Έχετε το δικαίωμα να εξετάσετε τα δικαστικά αρχεία στα γραφεία της εισαγγελικής αρχής μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας ή την περάτωση της ποινικής διαδικασίας. Η εισαγγελική αρχή θα σας ενημερώσει για το δικαίωμα αυτό και θα σας δώσει οδηγίες για το πώς μπορείτε να εξετάσετε τα αρχεία.
Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.