Κατά την επικοινωνία σας με την αρχή, θα λάβετε πληροφορίες:
Οδηγίες υπάρχουν επίσης στον ιστότοπο του Συμβουλίου Αστυνομίας και Συνοριοφυλακής.
Τα δικαιώματά σας προστατεύονται ανεξάρτητα από τη χώρα της ΕΕ στην οποία υπήρξατε θύμα αξιόποινης πράξης. Μπορείτε να καταγγείλετε την αξιόποινη πράξη και, αν χρειαστεί, να λάβετε υπηρεσίες υποστήριξης θυμάτων τόσο στη χώρα όπου τελέστηκε η αξιόποινη πράξη όσο και στη χώρα όπου ζείτε.
Όταν καταγγέλλετε αξιόποινη πράξη, έχετε το δικαίωμα να λάβετε τις ακόλουθες πληροφορίες:
Όποιος δεν κατανοεί ή δεν μιλά εσθονικά δικαιούται διερμηνεία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Δικαιούστε, κατόπιν αιτήματός σας, να λάβετε μετάφραση όλων των κειμένων που είναι απαραίτητα για την κατανόηση της απόφασης σχετικά με την περάτωση της ποινικής διαδικασίας ή της δικαστικής απόφασης ή για την εξασφάλιση του δίκαιου χαρακτήρα της διαδικασίας.
Οι αρχές πρέπει να εξασφαλίσουν ότι καταλαβαίνετε ό,τι σας εξηγείται και ότι γίνεστε κατανοητός. Για τον σκοπό αυτόν, στο αστυνομικό τμήμα ή στην εισαγγελία υπάρχουν ενημερωτικά δελτία σε εύληπτη γλώσσα καθώς και εκπαιδευμένοι ειδικοί. Επίσης, δικαιούστε πάντοτε διερμηνέα νοηματικής γλώσσας.
Υπηρεσίες υποστήριξης θυμάτων παρέχονται από το Εσθονικό Εθνικό Συμβούλιο Κοινωνικής Ασφάλισης.
Αν είστε θύμα βίας κατά γυναικών, μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε για βοήθεια στα καταφύγια γυναικών.
Η αστυνομία θα σας ενημερώσει για τις υπηρεσίες υποστήριξης των θυμάτων και θα σας παραπέμψει σε έναν εργαζόμενο υποστήριξης θυμάτων, αν χρειαστεί. Πολλά αστυνομικά τμήματα έχουν ανά πάσα στιγμή έναν εργαζόμενο υποστήριξης θυμάτων.
Όλες οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας είναι εμπιστευτικές και δεν δημοσιοποιούνται πριν από τη διεξαγωγή της δημόσιας δίκης. Το δικαστήριο μπορεί επίσης να αποφασίσει τη διεξαγωγή της δίκης σας κεκλεισμένων των θυρών, οπότε οι πληροφορίες που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της δίκης δεν θα είναι επίσης προσιτές στο κοινό.
Όχι, όλοι έχουν πρόσβαση σε γενικές υπηρεσίες υποστήριξης θυμάτων, ανεξάρτητα από το αν έχουν καταγγείλει κάποια αξιόποινη πράξη. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες υπηρεσίες υποστήριξης θυμάτων, όπως αποζημίωση θυμάτων βίας ή επίδομα ψυχολογικής υποστήριξης, στις οποίες μπορείτε να έχετε πρόσβαση μόνο μετά την καταγγελία αξιόποινης πράξης.
Μπορείτε να ζητήσετε από τον εισαγγελέα να ζητήσει από το δικαστήριο να εκδώσει προσωρινά περιοριστικά μέτρα κατά του υπόπτου. Με το προσωρινό περιοριστικό μέτρο διατάσσεται ο ύποπτος να παραμείνει μακριά από τόπους που καθορίζονται από το δικαστήριο και να μη προσεγγίσει ή επικοινωνήσει με πρόσωπα που ορίζει το δικαστήριο.
Μπορεί επίσης να σας δοθεί προστασία μέσω μέτρων προστασίας μαρτύρων που εφαρμόζει η αστυνομία κατόπιν αιτήματος της εισαγγελίας.
Αν βρίσκεστε σε κίνδυνο, επικοινωνήστε με την αστυνομία και αυτή θα μεριμνήσει για την ασφάλειά σας.
Η αστυνομία πρέπει να αξιολογεί κάθε περίπτωση, διασφαλίζοντας την πρόληψη κάθε ζημίας ή βλάβης.
Όλες οι αρχές που διεξάγουν τις σχετικές διαδικασίες οφείλουν πάντοτε να συνεκτιμούν τα συμφέροντά σας και να μην επιτρέπουν να υποστείτε δευτερεύουσα θυματοποίηση κατά τη διάρκεια της ποινικής διαδικασίας.
Αν είστε θύμα σοβαρής αξιόποινης πράξης, μπορεί να σας επιτραπεί να μην εξεταστείτε στο δικαστήριο εναλλακτικά, μπορεί να επιτραπεί η τηλεακρόαση ή να χρησιμοποιηθεί διαχωριστικό πέτασμα, ώστε να μη σας βλέπει ο κατηγορούμενος κατά την εξέτασή σας στο δικαστήριο.
Η αρχή που διεξάγει τη διαδικασία μπορεί να ζητήσει τη συμμετοχή υπαλλήλου προστασίας των παιδιών, κοινωνικού λειτουργού ή ψυχολόγου κατά την εξέταση ανήλικου θύματος. Αυτό είναι υποχρεωτικό σε σοβαρές περιπτώσεις, αν το πρόσωπο που διεξάγει τη διαδικασία δεν έχει λάβει την κατάλληλη κατάρτιση.
Αν είστε ανήλικο θύμα και τα συμφέροντά σας έρχονται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα του νόμιμου αντιπροσώπου σας ή των γονέων σας, η αρχή που διεξάγει τη διαδικασία μπορεί να διορίσει δικηγόρο που θα σας παράσχει δωρεάν νομική συνδρομή.
Οι ανήλικοι με ψυχικές διαταραχές και όλα τα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών, ή τα παιδιά κάτω των 14 ετών σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής ή σεξουαλικής βίας, δεν εξετάζονται στο δικαστήριο. Αντ’ αυτού, η εξέταση του ανηλίκου από την αστυνομία καταγράφεται σε βίντεο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό στοιχείο στο δικαστήριο.
Αν το μέλος της οικογένειάς σας απεβίωσε λόγω της αξιόποινης πράξης, έχετε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας όλα τα δικαιώματα που προβλέπονται για τα θύματα.
Αν το μέλος της οικογένειάς σας ήταν θύμα αξιόποινης πράξης, δικαιούστε να λάβετε υπηρεσίες υποστήριξης θυμάτων κατά τρόπο παρόμοιο με το θύμα, αν αυτό χρειαστεί.
Με τη συναίνεσή σας και τη συναίνεση του υπόπτου, η εισαγγελία μπορεί να αποφασίσει την περάτωση της ποινικής διαδικασίας με συνδιαλλαγή (διαμεσολάβηση). Η υπηρεσία συνδιαλλαγής παρέχεται από εργαζόμενο υποστήριξης θυμάτων.
Θα έχετε το δικαίωμα να αποχωρήσετε από τη διαδικασία συνδιαλλαγής ανά πάσα στιγμή.
Νόμος για την υποστήριξη θυμάτων
Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.