Σύμφωνα με το άρθρο 66 παράγραφος 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (Strafprozessordnung — StPO), το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Συνταγματικών Υποθέσεων, Μεταρρυθμίσεων, Μείωσης του Ρυθμιστικού Παρεμβατισμού και Δικαιοσύνης έχει συνάψει συμβάσεις με κατάλληλες, αξιόπιστες οργανώσεις που παρέχουν βοήθεια στα θύματα αφού επαληθεύσουν ότι πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις. Λεπτομέρειες σχετικά με τις εν λόγω οργανώσεις μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο, όπου κατατάσσονται ανά ομόσπονδο κράτος: Οργανώσεις στήριξης θυμάτων
Ανοικτή τηλεφωνική γραμμή για τη στήριξη των θυμάτων
Ομοσπονδιακό Γραφείο Κοινωνικής Πρόνοιας (Sozialministeriumservice): 0043 158831 και γενική ανοικτή τηλεφωνική γραμμή για τα θύματα: 0800 112 112 (προσβάσιμη επίσης μέσω της ευρωπαϊκής γραμμής βοήθειας για θύματα εγκληματικών πράξεων 116 006)
Ναι.
Τα θύματα αξιόποινων πράξεων λαμβάνουν οικονομική αποζημίωση σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί αποζημίωσης των θυμάτων (Verbrechensopfergesetz —VOG), Ομοσπονδιακή Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (BGBl.) 288/1972.
Σύμφωνα με τον νόμο περί αποζημίωσης των θυμάτων, η διαδικασία είναι ίδια για όλους τους αιτούντες (Αυστριακούς και αλλοδαπούς). Πρόκειται για διοικητική διαδικασία κατά τη διάρκεια της οποίας η αρχή πρέπει να διαπιστώσει τα συναφή πραγματικά περιστατικά και να λάβει απόφαση σχετικά με τη στήριξη που ζητήθηκε. Ο αιτών οφείλει να συνεργαστεί κατά τη διαδικασία και να παράσχει τις απαραίτητες πληροφορίες (μεταξύ άλλων με σκοπό τη διαπίστωση της ζημίας).
Οι αιτήσεις βάσει του νόμου περί αποζημίωσης των θυμάτων υποβάλλονται στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Κοινωνικής Πρόνοιας, το οποίο είναι αρμόδιο να τις κρίνει.
Δικαίωμα σε ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη έχουν
Κατόπιν αιτήματός τους, στα εν λόγω θύματα πρέπει να παρέχεται ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη, αν αυτό είναι απαραίτητο για την προστασία των δικονομικών τους δικαιωμάτων, λαμβανομένου υπόψη στον μέγιστο δυνατό βαθμό του προσωπικού τους επηρεασμού. Οι οργανώσεις στήριξης θυμάτων είναι αρμόδιες για την αξιολόγηση του κατά πόσο η εν λόγω υποστήριξη είναι «απαραίτητη». Τα θύματα σεξουαλικού εγκλήματος που είναι κάτω από 14 ετών δικαιούνται πάντα ψυχοκοινωνική υποστήριξη.
Στο πλαίσιο της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, τα θύματα προετοιμάζονται για την ψυχολογική πίεση της διαδικασίας, δέχονται βοήθεια για την αντιμετώπιση των συναισθημάτων που βιώνουν (άγχος, απελπισία, θλίψη ή θυμός) και συνοδεύονται κατά τη διάρκεια των καταθέσεων που παρέχουν στο πλαίσιο της έρευνας ή της δίκης.
Σκοπός της νομικής υποστήριξης είναι η παροχή βοήθειας στα θύματα για την πραγμάτωση των δικαιωμάτων τους στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας. Η υποστήριξη αυτή είναι χρήσιμη και απαραίτητη ιδίως σε περίπτωση που, λόγω των συγκεκριμένων περιστάσεων, εγείρονται ανησυχίες ότι τα δικαιώματα του θύματος δεν θα τύχουν του απαραίτητου σεβασμού κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Αν το θύμα έχει υποστεί ηθική ή υλική βλάβη ως αποτέλεσμα της αξιόποινης πράξης, ο δικηγόρος μπορεί να ζητήσει αποζημίωση (π.χ. για ηθική βλάβη) για λογαριασμό του θύματος (μέσω της δήλωσης παράστασης πολιτικής αγωγής).
Την έκδοση αυτής της σελίδας στην εθνική γλώσσα διαχειρίζεται το εκάστοτε κράτος μέλος. Οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι τυχόν αλλαγές που επιφέρει η αρμόδια εθνική αρχή στο πρωτότυπο ενδέχεται να μην έχουν περιληφθεί ακόμα στις μεταφράσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη όσον αφορά τις πληροφορίες ή τα στοιχεία που περιλαμβάνονται ή για τα οποία γίνεται λόγος στο παρόν έγγραφο. Βλ. την ανακοίνωση νομικού περιεχομένου για τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας που ισχύουν στο κράτος μέλος που είναι αρμόδιο για την παρούσα σελίδα.