Er du offer for en forbrydelse, kan du indgive en anmeldelse til politiet (eller anklagemyndigheden) enten skriftligt eller mundtligt. Du kan også bemyndige en anden person til at anmelde forbrydelsen ved hjælp af en skriftlig fuldmagt. Den skriftlige fuldmagt, der er underskrevet af dig, indgår i sagsmappen.
Under anmeldelsen af forbrydelsen kan du få oplysninger om de tjenester og organisationer, der yder psykologisk rådgivning og anden støtte til ofre – alt efter dine behov – samt oplysninger om den retshjælp, du kan få, dine rettigheder i forbindelse med straffesagen (herunder beskyttelsesforanstaltninger for ofre, der er i fare) og dine ret til erstatning fra staten. Oplysningerne gives af den første juridiske myndighed, du kontakter (politiet, anklagemyndigheden). Derudover får du udleveret en formular med alle oplysningerne. Du vil blive bedt om at underskrive denne. Du får oplysningerne på et af dig forståeligt sprog.
Er du udenlandsk statsborger og offer for en forbrydelse på det rumænske territorium, har du de samme rettigheder som rumænske statsborgere, der er blevet ofre for en forbrydelse.
Taler du ikke rumænsk, har du ret til gratis tolkebistand når du kommunikerer med myndighederne. Dette indbefatter indgivelse af anmeldelse på et af dig forståeligt sprog samt modtagelse af de oplysninger, du har ret til ved anmeldelsen af forbrydelsen, på et af dig forståeligt sprog.
Er du offer for menneskehandel, har du mulighed for at blive indkvarteret på et krisecenter, hvor du vil blive sikret beskyttelse. Under straffesagen vil du modtage oplysninger om sagsforløbet på et af dig forståeligt sprog. Du har ret til psykologisk rådgivning og lægehjælp. De rumænske myndigheder vil gøre alt for at sikre din hjemsendelse hurtigst muligt og sikre din beskyttelse ved at eskortere dig til den rumænske grænse.
Er du udenlandsk statsborger, kan du få erstatning fra staten i følgende tilfælde: Du er blevet offer for et drabsforsøg eller overlagt drabsforsøg som omhandlet i straffelovens artikel 188 og 189, vold i hjemmet i henhold til straffelovens artikel 199, forsætligt begåede forbrydelser, der har ført til personskade, voldtægt, seksuelt overgreb, seksuel omgang med en mindreårig og udnyttelse af en mindreårig i henhold til straffelovens artikel 218 til 221, mishandling af en mindreårig i henhold til straffelovens artikel 197 såvel som menneskehandel og udnyttelse af sårbare personer og forsøg på ovenstående forbrydelser.
Når du anmelder en forbrydelse, vil den polititjenestemand, der registrerer din anmeldelse, forklare dig det videre forløb. Politiet er forpligtet til at udarbejde en rapport, hvoraf de oplysninger, du har givet, fremgår.
Du får oplysninger om:
Du vil efterfølgende under retssagen blive oplyst om den igangværende efterforskning og – såfremt anklagemyndigheden har besluttet ikke at indbringe sagen for en domstol – få en kopi af denne afgørelse. For at få disse oplysninger skal du indgive en anmodning til polititjenestemanden eller anklagemyndigheden med ansvar for din sag, hvori du oplyser en adresse i Rumænien, en e-postadresse eller e-mailadresse til modtagelse af oplysningerne.
Vælger anklagemyndigheden at indbringe sagen for en domstol, vil du blive indkaldt til retsmødet.
Du vil under afhøringen af dig blive informeret om dine forpligtelser og rettigheder, nemlig:
Ja. Du har under hele straffesagen ret til oversættelses- og tolkebistand.
Uanset den handicappedes rolle (sagsøgt, forurettet, vidne) vil der altid være en tolk, psykolog og/eller en repræsentant fra DirecÈ›iile Generale de AsistenÈ›ÄÉ SocialÄÉ Èôi ProtecÈ›ie a Copilului (generaldirektoratet for social omsorg og børns beskyttelse) (for mindreårige) til stede under straffesagen.
Ifølge den gældende lovramme kan de pågældende personer modtage særlig støtte fra direktoraterne for social omsorg og børns beskyttelse på regionalt niveau og om nødvendigt få lægehjælp.
Alt efter forbrydelsens art (navnlig ved forbrydelser begået mod personer) anbefaler polititjenestemanden, at offeret kontakter de psykologiske rådgivningstjenester, og henviser ham/hende til de pågældende tjenester.
Hvis du er offer for visse forbrydelser (drabsforsøg eller overlagt drabsforsøg i henhold til straffelovens artikel 188 og 189, vold i hjemmet i henhold til straffelovens artikel 199, forsætligt begåede forbrydelser, der har ført til personskade, voldtægt, seksuelt overgreb, seksuel omgang med en mindreårig og seksuel udnyttelse af en mindreårig i henhold til straffelovens artikel 218 til 221, mishandling af en mindreårig i henhold til straffelovens artikel 197 såvel som menneskehandel og udnyttelse af sårbare personer og forsøg på ovenstående forbrydelser), kan du få gratis psykologisk rådgivning (op til tre måneder for voksne og op til seks måneder for børn op til 18 år), lægehjælp eller anden form for støtte – alt efter behov. Denne hjælp er gratis, når blot forbrydelsen er blevet anmeldt til politiet. Når du har indgivet en anmeldelse til polititjenestemanden, kan du anmode om hjælp hos kriminalforsorgen.
Er du offer for vold i hjemmet, kan du anmode om hjælp fra en familierådgiver hos ministeriet for arbejde og social retfærdighed, som tilbyder ofre for vold i hjemmet forskellige former for støtte (f.eks. psykologisk rådgivning, identitetsbeskyttelse osv.). Du kan også anmode om at blive indlogeret på et krisecenter for ofre for vold i hjemmet, der sikrer din beskyttelse og yder rådgivning.
I Rumænien kan offeret alt efter den begåede forbrydelse få gavn af forskellige hjælpeforanstaltninger fra følgende institutioner:
Er du offer for vold i hjemmet, kan du rette henvendelse til AgenÈ›ia NaÈ›ionalÄÉ pentru Egalitate de Șanse între BÄÉrbaÈ›i Èôi Femei (det nationale agentur for ligestilling mellem mænd og kvinder) samt DirecÈ›iile Generale de AsistenÈ›ÄÉ SocialÄÉ Èôi ProtecÈ›ie a Copilului (DGASPC).
Er du endnu ikke fyldt 18 år og er offer for en forbrydelse, kan du henvende dig til Autoritatea NaÈ›ionalÄÉ pentru ProtecÈ›ia Drepturilor Copilului Èôi AdopÈ›ie (den nationale myndighed for beskyttelse af børns rettigheder og adoption – ANPDCA) og til DirecÈ›iile Generale de AsistenÈ›ÄÉ SocialÄÉ Èôi ProtecÈ›ie a Copilului (DGASPC).
Er du offer for menneskehandel, kan du kontakte AgenÈ›ia NaÈ›ionalÄÉ împotriva Traficului de Persoane (det nationale agentur for bekæmpelse af menneskehandel – ANITP) under indenrigsministeriet (MAI).
Derudover yder en lang række andre ikkestatslige organisationer (ngo'er) forskellige former for støtte til ofre. Du vil blive henvist til den relevante ngo af den institution, du retter henvendelse til.
Hvis du er offer for vold, herunder drabsforsøg eller overlagt drabsforsøg i henhold til straffelovens artikel 188 og 189, vold i hjemmet i henhold til straffelovens artikel 199, forsætligt begåede forbrydelser, der har ført til personskade, voldtægt, seksuelt overgreb, seksuel omgang med en mindreårig og seksuel udnyttelse af en mindreårig i henhold til straffelovens artikel 218 til 221, mishandling af en mindreårig i henhold til straffelovens artikel 197 såvel som menneskehandel og udnyttelse af sårbare personer og forsøg på ovenstående forbrydelser, kan du henvende dig til kriminalforsorgen.
Ja, retsmyndighederne er forpligtede til at henvise dig til de relevante tjenester.
Både under den strafferetlige forfølgning og under retssagen kan retsmyndighederne – når de vurderer, at dit privatliv eller værdighed ville kunne blive krænket som følge af de oplysninger, du kommer med, eller af andre årsager – efter din anmodning eller uden videre træffe foranstaltninger for at sikre privatlivets fred, herunder:
I forhold til retsafgørelsen kan retten forbyde, at der offentliggøres tekster, tegninger, fotografier eller billeder, der afslører din identitet.
Hvis et offentligt retsmøde vil kunne betyde en krænkelse af din værdighed eller dit privatliv, kan retten også træffe afgørelse om lukkede døre under retsafgørelsen.
Medarbejderne i kriminalforsorgen skal sikre fortroligheden af de oplysninger, de bliver bekendt med i forbindelse med deres arbejde. Oplysninger, der videregives til retsmyndighederne relateret til straffesagen, er undtaget fra denne regel. Rådgivere, tjenesternes ledende medarbejdere og inspektører skal sikre fortroligheden af de dokumenter, de har adgang til, i forbindelse med deres arbejde og i offentligheden. De oplysninger, der omhandler sagen som behandlet af hjælpetjenesterne, og enhver information om arbejdets udførelse og forløb hos førnævnte tjenester videregives til pressen på en måde, der respekterer fortroligheden af de personoplysninger, der vedrører den pågældende modtager af støtten.
For at kunne få adgang til hjælpetjenesterne for ofre skal du anmelde de faktiske omstændigheder til de kompetente myndigheder.
Du har både i forbindelse med den strafferetlige forfølgning og under retssagen ret til beskyttelsesforanstaltninger, når retsmyndighederne vurderer, at du er i fare.
Hvis retsmyndighederne vurderer dig til at være i fare som følge af de oplysninger, du giver, eller af andre årsager, kan de efter din anmodning eller uden videre træffe foranstaltninger, der skal sikre din beskyttelse, herunder:
I forhold til retsafgørelsen kan retten forbyde, at der offentliggøres tekster, tegninger, fotografier eller billeder, der afslører din identitet.
Hvis du har stilling som vidne i straffesagen, eller hvis du – uden at have en reel stilling i sagen – kan bidrage til sagen gennem de oplysninger, du ligger inde med, for at få sandheden frem i forbindelse med alvorlige forbrydelser eller forhindre alvorlig skade, kan du endvidere anmode polititjenestemanden eller anklagemyndigheden, der leder efterforskningen, om at blive en del af vidnebeskyttelsesprogrammet. Programmet omfatter en række foranstaltninger, såsom:
Godkendes du til vidnebeskyttelsesprogrammet, kan du få yderligere hjælp til:
Vidnebeskyttelsesprogrammet kan også omfatte børn, forældre og ægtefællen.
Godkendes du ikke til vidnebeskyttelsesprogrammet under den strafferetlige forfølgning, kan du indgive en anmodning herom til retten.
Alt efter den pågældende forbrydelse har du ret til andre typer beskyttelse:
Mener du, at du er i fare, skal du oplyse polititjenestemanden, anklagemyndigheden eller dommeren om det og fremlægge så mange oplysninger herom som muligt.
Der er både adgang til ovennævnte foranstaltninger under den strafferetlige forfølgning og under retssagen.
Du vil blive beskyttet af det rumænske politi.
Er du fortsat i fare efter straffesagens afslutning, undersøger retsmyndighederne muligheden for at indlemme dig i vidnebeskyttelsesprogrammet, såfremt du endnu ikke er en del af det.
Er du offer for menneskehandel, vil din situation blive vurderet af politiets specialenheder.
Ja, der vil blive set på din situation. Er du eksempelvis offer for visse typer forbrydelser (vold i hjemmet, voldtægt, seksuelle overgreb osv.), vil du altid blive afhørt af en person af samme køn, hvis du anmoder herom.
Den forurettede vil endvidere ikke blive afhørt igen, medmindre det er strengt nødvendigt for straffesagen. Herved undgås, at vedkommende igen kommer i en offerrolle som i ovenstående tilfælde.
I henhold til lovgivningen om straffesager skal den forurettede, der har anmeldt en forbrydelse, straks afhøres og – hvis det ikke er muligt – afhøres uden unødig forsinkelse efter anmeldelsen. Dette skal igen forhindre, at vedkommende igen kommer i en offerrolle, idet offeret indkaldes til endnu en afhøring.
Derudover gælder følgende: Offeret skal ikke underrettes om gerningsmandens løsladelse – uanset kontekst – medmindre offeret udtrykkeligt har anmodet om at få denne oplysning.
Er du et sårbart offer, har du adgang til de ovenstående beskyttelsesforanstaltninger, hvad angår vidnebeskyttelsen.
Hvis du er mindreårig, offer for udnyttelse, vold, misbrug, forsømmelse eller mishandling samt andre former for forbrydelse, vil du eller enhver anden person kunne anmelde dette til politiet.
Er du mindreårig, vil du i alle henseender anses som et sårbart offer. I dette tilfælde er myndighederne forpligtede til at informere dig om de beskyttelsesforanstaltninger, du har adgang til.
Mindreårige kan få hjælp fra Autoritatea NaÈ›ionalÄÉ pentru ProtecÈ›ia Drepturilor Copilului Èôi AdopÈ›ie. Er du i fare, kan myndigheden træffe afgørelse om at indkvartere dig et sted, hvor du sikres beskyttelse (f.eks. i en anden familie eller på et center).
Skal du møde for de strafferetlige undersøgelsesmyndigheder og endnu ikke er fyldt 14 år, skal du ledsages af en forælder eller værge. Hvis den pågældende forælder eller værge også er part i straffesagen eller har en interesse i at påvirke din forklaring, vil afhøringen foregå under tilstedeværelse af et familiemedlem eller en anden person, der er udpeget af politiet, anklagemyndigheden eller dommeren.
Retsmyndighederne kan derudover træffe afgørelse om, at der skal være en psykolog til stede under afhøringen, som kan hjælpe dig under din afhøring. Du indgiver din anmodning herom til retsmyndighederne.
Der gælder et krav om, at afhøringen skal optages. Er det ikke muligt at optage afhøringen, vil den blive nedskrevet i en rapport.
Du vil også kunne blive afhørt i specielt indrettede lokaler – af samme person – såfremt der findes sådanne lokaler.
Vedrører efterforskningen visse typer af forbrydelser, kan afhøringen ske ved en person af samme køn som dig. Du vil også kunne blive ledsaget af en person efter eget valg.
Du har ret til at blive bistået af en juridisk repræsentant under hele sagsforløbet. Har du ingen advokat, hjælper retten dig med at finde én. Kan din familie ikke betale for advokatbistanden, har du ret til gratis retshjælp.
Er du afdødes ægtefælle eller barn eller en person, der har forsørget afdøde, når dødsfaldet skete som følge af et drab eller et overlagt drab i henhold til straffelovens artikel 188 og 189 og en forsætligt begået forbrydelse, der førte til personens død, har du ret til gratis retshjælp og erstatning fra staten.
Du har også ret til gratis retshjælp i forbindelse med visse andre typer af forbrydelser end dem, der er anført ovenfor, hvis den månedlige indkomst for hver af offerets familiemedlemmer mindst er lig med bruttomindstelønnen som gældende for det år, du har indgivet en anmodning om gratis retshjælp.
Se ovenfor.
Mægling er en mulighed i forbindelse med visse forbrydelser, der anses som mindre alvorlige i straffeloven. Mægling forudsætter, at de to parter er enige. Under mæglingsforløbet vil du blive indkaldt til møder med sagsøgte, hvor man forsøger at finde en mindelig løsning. Møderne styres af den såkaldte forligsmand. Hvis du og gerningsmanden når til enighed efter møderne, kan du trække din anmeldelse tilbage, og sagen vil blive henlagt. Finder I ikke en mindelig løsning, fortsætter straffesagen, som om mæglingen aldrig havde fundet sted.
De nationale sprogudgaver af denne side vedligeholdes af de respektive EU-lande. Oversættelserne er lavet af Europa-Kommissionen. Eventuelle ændringer af originalen, som de kompetente nationale myndigheder har lavet, er muligvis ikke gengivet i oversættelserne. Europa-Kommissionen påtager sig ingen form for ansvar for oplysninger eller data, der optræder i nærværende dokument, eller hvortil der henvises heri. Med hensyn til de ophavsretlige regler i den medlemsstat, der er ansvarlig for nærværende side, henvises der til den juridiske meddelelse.