På det civilretlige område vil verserende sager og sager, der er indledt inden overgangsperiodens udløb, fortsætte i henhold til EU-retten. E-Justice-portalen vil – i overensstemmelse med en aftale med Det Forenede Kongerige – fortsat indeholde relevante informationer vedrørende Det Forenede Kongerige indtil udgangen af 2024.
Den originale sprogudgave af denne side engelsk er blevet ændret for nylig. Den sprogudgave, du kigger på nu, er i øjeblikket ved at blive oversat af vores oversættere.
Swipe to change

Ofres rettigheder i hvert enkelt land

England og Wales

Indholdet er leveret af
England og Wales

Hvor og hvordan kan jeg anmelde en forbrydelse?

Hvordan kan jeg følge op på, hvad myndighederne foretager sig efter en anmeldelse?

Hvordan kan jeg blive involveret i efterforskningen af forbrydelsen?

Hvad mine rettigheder som vidne?

Jeg er mindreårig. Har jeg yderligere rettigheder?

Hvilke oplysninger kan jeg få af politiet eller støtteorganisationerne under efterforskningen af forbrydelsen?

Kan jeg få juridisk bistand?

Hvordan kan jeg få beskyttelse, hvis jeg er i fare?

Hvilken hjælp og assistance kan jeg få i forbindelse med efterforskningen?

Er der mulighed for mægling mellem mig og forbryderen?

Hvordan vil min sag fortsætte, når efterforskningen er slut?

Har jeg mulighed for at klage, hvis min sag ikke kommer for retten?

Jeg er udlænding. Hvordan er mine rettigheder og interesser beskyttet?

Yderligere information

Hvor og hvordan kan jeg anmelde en forbrydelse?

Hvis du har været offer for en forbrydelse i England og Wales, kan du anmelde den til politiet.

Du kan anmelde det ved at ringe henvende dig personligt på den nærmeste politistation. I ikke-presserende situationer kan du ringe til nummer 101 og her få kontakt til det lokale politi. I nødsituationer kan du ringe til alarm nummeret 999 eller 112.

Hvis du er asylansøger eller flygtning, kan du også kontakte en af de forskellige One Stop Services (rådgivningscentre), der kan hjælpe dig med at finde den nærmeste politistation og skaffe dig gratis tolkebistand, hvis du har brug for det.

Hvis du ikke har lyst til selv at anmelde forbrydelsen, kan du bede en anden om at anmelde den for dig eller indgive en anonym anmeldelse til Crimestoppers (organisation til bekæmpelse af kriminalitet) ved at ringe til 0800 555 111 eller udfylde deres onlineskema. Du skal dog huske, at hvis du er offeret for forbrydelsen, vil politiet skulle tale med dig på et eller andet tidspunkt for at kunne efterforske sagen effektivt.

Hvis du ikke taler engelsk, kan du anmelde forbrydelsen på dit eget sprog eller et andet sprog, du forstår. Du kan om nødvendigt få gratis oversættelsesbistand.

Når du anmelder en forbrydelse til politiet, vil du blive bedt om at medtage alle relevante detaljer om forbrydelsen, den person, du tror har begået forbrydelsen (hvis den pågældende er kendt), og relevante personlige oplysninger (f.eks. dit navn, din adresse og andre kontaktoplysninger).

Den politibetjent, som du anmelder forbrydelsen til, registrerer den i et særligt skema. Ved de fleste forbrydelser er der ingen anmeldelsesfrist, men du rådes til at anmelde den så hurtigt som muligt.

Yderligere oplysninger om, hvordan du anmelder en forbrydelse til politiet, kan også findes online.

Hvordan kan jeg følge op på, hvad myndighederne foretager sig efter en anmeldelse?

Du modtager et referencenummer på din anmeldelse, som du kan bruge til at følge din sag. Du vil regelmæssigt blive kontaktet af den person, der behandler din sag, som vil holde dig ajour med efterforskningen. Hvis du har brug for flere oplysninger, kan du ringe til 101. Du kan også tage til politistationen, men hvis du gør det uden at have en aftale, risikerer du, at den person, der er ansvarlig for din sag, ikke er til stede.

Hvordan kan jeg blive involveret i efterforskningen af forbrydelsen?

Hvis politiet efterforsker forbrydelsen, kan du komme med en personlig erklæring, hvor du redegør for de økonomiske, følelsesmæssige, fysiske og psykologiske følger, som forbrydelsen har haft for dig (og eventuelt din familie). Du kan gøre dette, når du anmelder forbrydelsen, eller på et hvilket som helst senere tidspunkt. Afhængigt af dine behov kan du få gratis adgang til tolkebistand, lægeundersøgelser og andre ydelser. Dette gælder dog ikke juridisk bistand og/eller repræsentation, da offeret i Det Forenede Kongerige ikke er part i sagen, der foregår mellem den britiske stat og tiltalte. Hvis du som offer for en forbrydelse deltager i en retssag, er det som vidne.

Under efterforskningen har du ret til regelmæssig at blive informeret om sagens fremskridt og om eventuelle anholdelser. Du har dog ikke adgang til eventuelle dokumenter og data vedrørende retssagen. Yderligere inddragelse i efterforskningen sker på politiets anmodning (f.eks. med henblik på at besvare yderligere spørgsmål eller deltage i en konfrontationsparade). Du har ikke pligt til at deltage yderligere, hvis du ikke ønsker det (selv om du kan være forpligtet til at deltage i en eventuel senere retssag).

Da offeret ikke er part i strafferetssager i Det Forenede Kongerige, har du ikke specifikt ret til advokatbistand. Hvis du derimod vælger at bede en advokat (som du selv skal betale for) om at fremlægge oplysninger eller argumenter for myndighederne, vil de generelt tage disse i betragtning.

Du vil blive underrettet, når der er rejst formel tiltale mod en mistænkt, og anklagemyndigheden vil tage hensyn til dine synspunkter. Anklagemyndigheden er ikke forpligtet til at handle i overensstemmelse med, hvad du siger, men du kan gøre fremlægge dine holdninger i en personlig erklæring, som sandsynligvis vil blive taget i betragtning i praksis.

Udgifter, der er påløbet i denne fase, kan generelt ikke refunderes.

Hvad mine rettigheder som vidne?

Under efterforskningen kan politiet bede dig om at afgive en vidneforklaring. Normalt vil du blive bedt om at fortælle, hvad der er sket, og en politibetjent skriver rapport over det, du har fortalt. Du vil herefter blive bedt om at bekræfte, at din forklaring er korrekt gengivet, og underskrive den. Betjenten kan om nødvendigt rette i rapporten, og du vil så blive bedt om at underskrive den.

Hvis du fremsætter en skriftlig vidneforklaring, vil politiet vurdere dine behov som vidne. Det kan f.eks. være behov vedrørende, hvornår og hvordan du kan blive kontaktet, og hvilke sprog- og kommunikationsbehov du eventuelt har. Politiet vil også vurdere, om en kommunikationsekspert (en registreret formidler) eventuelt vil kunne hjælpe dig med at udarbejde en vidneforklaring, eller om den skal optages på video.

Under visse omstændigheder kan det ske, at din vidneforklaring ikke bliver brugt som bevis i retten, f.eks. hvis den ikke anfægtes af forsvaret, men i de fleste tilfælde vil den blive brugt, og du kan også blive bedt om at afgive personlig forklaring under retssagen.

Du kan få yderligere oplysninger om dine rettigheder som vidne i Witness Charter (kommer snart).

Jeg er mindreårig. Har jeg yderligere rettigheder?

Hvis du er under 18 år, kan du modtage udvidet støtte og bistand, hvis du skal afgive vidneforklaring i retten.

Din vidneforklaring vil blive optaget på video, medmindre du beder om at afgive en skriftlig forklaring. Du skal dog stadig være til stede i retten og besvare spørgsmål om de beviser, du har fremlagt.

Hvilke oplysninger kan jeg få af politiet eller støtteorganisationerne under efterforskningen af forbrydelsen?

Når du anmelder en forbrydelse til politiet, vil du få oplyst, om politiet vil efterforske sagen eller ikke, og du vil blive spurgt, hvilken holdning du har til retsforfølgelse.

Du vil blive spurgt, om du ønsker at modtage yderligere oplysninger (f.eks. om beslutninger vedrørende retsforfølgelse og retssagen). Politiet vil regelmæssigt informere dig om sagsforløbet under efterforskningen af en alvorlig strafbar handling. Hvis forbrydelsen er mindre alvorlig, fortæller politiet dig, hvem du skal kontakte for at blive orienteret om efterforskningen. Du vil blive informeret, når efterforskningen afsluttes (f.eks. om der bliver rejst tiltale mod den formodede gerningsmand, eller om denne får en advarsel).

Hvis du ønsker yderligere vejledning om f.eks. fremsættelse af erstatningskrav, vil du blive henvist Victim Support(støtteorganisation for ofre).

Du kan eventuelt også blive henvist til andre specialtjenester (f.eks. i forbindelse med vold i hjemmet eller seksuelle overgreb).

Kan jeg få juridisk bistand?

Du har ikke ret til retshjælp, medmindre der er tale om en privat påtale, hvor retshjælp i nogle tilfælde er tilgængelig. Dette skyldes, at ofrene ikke er part i strafferetssager i Det Forenede Kongerige og derfor normalt ikke har behov for advokatbistand. Den eneste undtagelse er, hvis forbrydelsens karakter kræver særlig bistand eller en særlig vurdering (f.eks. lægelig), der i så fald vil være gratis.

Hvordan kan jeg få beskyttelse, hvis jeg er i fare?

Hvis du føler, at du eller din familie risikerer at blive udsat for kriminel aktivitet, bør du straks anmelde dette til politiet, så de kan træffe de nødvendige foranstaltninger. Beskyttelsen gives af politiet, i det omfang de finder det nødvendigt og rimeligt under hensyntagen til, hvor stor, sandsynlig og akut risikoen er.

Beskyttelsen kan antage forskellige former, f.eks. regelmæssige patruljer i nærheden af offerets hjem eller en alarm, der ringer på den lokale politistation. Kun i de mest alvorlige tilfælde træffes der mere drastiske beskyttelsesforanstaltninger (som f.eks. anonymitet under retssager eller vidnebeskyttelsesprogrammer).

Hvilken hjælp og assistance kan jeg få i forbindelse med efterforskningen?

Hvis anklagen henhører under politiet, vil du blive henvist til Victim Support, der om nødvendigt vil give yderligere støtte og vejledning..

Du kan eventuelt også blive henvist til andre specialtjenester (f.eks. i forbindelse med vold i hjemmet eller seksuelle overgreb).

Tjenesterne er normalt gratis.

Er der mulighed for mægling mellem mig og forbryderen?

Politiet og anklagemyndigheden overvejer, om andre foranstaltninger end retsforfølgelse er passende, hvilket kan omfatte mægling. En formel advarsel fra politiet eller en betinget advarsel fra anklagemyndigheden indebærer ofte, at gerningsmanden skal deltage i en eller anden form for forlig med offeret, hvilket også kan omfatte mægling.

Du vil normalt blive inviteret til at deltage i denne procedure. Mægling er kun mulig med dit samtykke og gennemføres af politiet eller tilsynspersonalet.

Hvordan vil min sag fortsætte, når efterforskningen er slut?

Når politiet har afsluttet efterforskningen, beslutter de, om sagen skal overdrages til anklagemyndigheden, som i givet fald skal afgøre, om der skal anlægges en retssag. Anklagemyndigheden undersøger, om der er tilstrækkelige beviser mod tiltalte, og om det er i offentlighedens interesse at retsforfølge vedkommende. Hvis anklagemyndigheden beslutter, at der skal foretages retsforfølgelse, vil den mistænkte blive tiltalt, og sagen indbringes for retten. I mindre alvorlige sager kan politiet træffe denne beslutning uden at overdrage sagen til anklagemyndigheden. Politiet fortæller dig altid, om din sag vil blive indbragt for retten, uanset om det er dem eller anklagemyndigheden, der træffer beslutningen.

Har jeg mulighed for at klage, hvis min sag ikke kommer for retten?

Beslutninger om ikke at foretage retsforfølgelse kan ikke påklages til politiet eller anklagemyndigheden. Du kan dog bede anklagemyndigheden om at tage beslutningen op til fornyet overvejelse.

Du kan også bede High Court om at underkaste afgørelsen fornyet prøvelse. Det er meget vanskeligt at få medhold i denne proces (der kaldes "domstolsprøvelse"), fordi High Court kun afsiger kendelse mod den myndighed, der har truffet afgørelsen, hvis retten finder, at afgørelsen var fuldstændig urimelig (i modsætning til uønsket). Selv hvis du får medhold, vil retten ikke bestemme, at retsforfølgelsen iværksættes. I stedet vil den kræve, at den myndighed, der har truffet afgørelsen, gennemgår sin beslutning i lyset af rettens afgørelse. Hvis du overvejer denne mulighed, får du behov for juridisk bistand. Retshjælp gives under visse omstændigheder, men kun, hvis strenge kriterier er opfyldt (navnlig vedrørende din økonomiske situation).

Du kan muligvis foretage en privat påtale, selv om dette ikke er almindeligt i Det Forenede Kongerige. Dette gøres ved at bede den lokale Magistrates' Court om at udstede en arrestordre på den formodede gerningsmand eller en "stævning", hvori vedkommende pålægges at møde i retten på en bestemt dag. Retshjælp vil sandsynligvis ikke være til rådighed i sådanne tilfælde. Hvis der er indledt en retsforfølgelse og derefter afsluttet, vil det endvidere normalt ikke være muligt at anlægge en ny retssag. Lægdommerne vil kræve tilstrækkelige beviser på den formodede gerningsmands skyld, der er stærke nok til at sikre domfældelse i tilfælde af manglende modbeviser fra vedkommende.

Jeg er udlænding. Hvordan er mine rettigheder og interesser beskyttet?

Hvis du er udlænding, har du alle ovenstående rettigheder.

Hvis du ikke taler engelsk, vil myndighederne endvidere sikre, at der om nødvendigt stilles oversættelse eller tolkebistand til rådighed, når du modtager oplysninger.

Yderligere information

  • Code of Practice for Victims of Crime (retningslinjer for ofre for kriminalitet) – på engelsk
  • The Witness Charter (vejledning i behandling af vidner)– på engelsk
  • Domestic Violence, Crime and Victims Act 2004 (lov om vold i hjemmet, forbrydelser og ofre fra 2004) – på engelsk
  • Personlige udtalelser for vidner: En vejledning for politi, efterforskere og personer i det strafferetlige system – på engelsk
  • Final Warning Scheme (ordning om endelig advarsel til unge lovovertrædere) – på engelsk
  • Code of Practice on Conditional Cautions (retningslinjer for betingede advarsler) – på engelsk
  • Criminal Evidence (Witness Anonymity) Act 2008 (lov om bevismidler i straffesager (vidners anonymitet)) – på engelsk
Sidste opdatering: 19/10/2015

De nationale sprogudgaver af denne side vedligeholdes af de respektive EU-lande. Oversættelserne er lavet af Europa-Kommissionen. Eventuelle ændringer af originalen, som de kompetente nationale myndigheder har lavet, er muligvis ikke gengivet i oversættelserne. Europa-Kommissionen påtager sig ingen form for ansvar for oplysninger eller data, der optræder i nærværende dokument, eller hvortil der henvises heri. Med hensyn til de ophavsretlige regler i den medlemsstat, der er ansvarlig for nærværende side, henvises der til den juridiske meddelelse.