Victims' rights - by country

Portugal

Indholdet er leveret af
Portugal

You are a victim of crime if you have suffered harm of any kind, such as a violent act or damage to or removal of your property, as a result of an act classified as a crime under national law. As a victim of crime, under the law you have certain rights before, during and after criminal proceedings.

Criminal proceedings in Portugal take place in two stages: investigation and trial. During the investigation, the police and the Public Prosecution Service (Ministério Publico) investigate the case and attempt to collect evidence that identifies who committed the crime. If there is sufficient evidence to consider that the suspect committed the crime, the Public Prosecution Service will forward the case to court for trial. The court, in turn, will examine the evidence collected and rule accordingly, acquitting or convicting the suspect.

Click on the links below to find the information that you need

1 - My rights as a victim of crime

2 - Reporting a crime and my rights during the investigation or trial

3 - My rights after trial

4 - Compensation

5 - My rights to support and assistance

Last update: 07/04/2024

The national language version of this page is maintained by the respective Member State. The translations have been done by the European Commission service. Possible changes introduced in the original by the competent national authority may not be yet reflected in the translations. The European Commission accepts no responsibility or liability whatsoever with regard to any information or data contained or referred to in this document. Please refer to the legal notice to see copyright rules for the Member State responsible for this page.

1 - Mine rettigheder som offer for en forbrydelse

Hvilke oplysninger vil jeg få fra myndighederne (f.eks. politiet, anklagemyndigheden), efter at forbrydelsen har fundet sted, men før den er anmeldt?

Fra den første kontakt med kriminalpolitiet eller anklageren har offeret ret til at blive informeret om følgende:

  • typer af støtte, som du kan få, og hvem der kan yde en sådan støtte, herunder lægehjælp, psykologbistand, specialiseret støtte og, hvor det er relevant, indkvartering
  • hvordan og hvor klager indgives, eller strafbare handlinger anmeldes
  • hvordan og på hvilke betingelser du kan få beskyttelse
  • hvordan du kan få juridisk rådgivning og retshjælp
  • hvordan og på hvilke betingelser du kan opnå erstatning fra gerningsmanden
  • i tilfælde af voldsforbrydelser eller vold i hjemmet de vilkår og betingelser, på hvilke du kan få erstatning fra staten
  • hvordan du kan få tolke- og oversættelsesbistand
  • kontaktoplysninger om de myndigheder, som offeret skal henvende sig til for at videregive eller anmode om oplysninger om retssagen
  • hvordan og på hvilke betingelser de omkostninger, der er forbundet med din deltagelse i sagen, kan godtgøres.

Disse oplysninger kan variere afhængigt af offerets specifikke behov og personlige forhold samt typen af strafbar handling. Der kan gives yderligere oplysninger i andre faser af sagen.

Jeg bor ikke i det EU-land, hvor forbrydelsen fandt sted (statsborgere i EU og tredjelande). Hvordan er mine rettigheder beskyttet?

En person, der har bopæl i et EU-land, som har været udsat for en strafbar handling i Portugal, og som ikke har anmeldt den, kan anmelde den til myndighederne i sit bopælsland. Myndighederne i bopælslandet skal straks videresende den til de kompetente myndigheder i det land, hvor den strafbare handling blev begået.

Et offer, der har bopæl i en anden EU-medlemsstat eller i et tredjeland, kan afgive en erklæring i form af et "aide-mémoire", der kan bruges som bevis under retssagen, og dermed undgå at skulle rejse tilbage til Portugal. Hvis det viser sig nødvendigt at afhøre offeret igen, og offeret ikke længere befinder sig i det land, hvor forbrydelsen blev begået, bør dette ske ved hjælp af telefonsamtaler eller videokonference fra offerets bopælsland.

Hvilke oplysninger modtager jeg, hvis jeg anmelder en forbrydelse?

Ud over de allerede nævnte oplysninger har offeret, hvis vedkommende erklærer, at han eller hun ønsker at blive underrettet om alle de afgørelser, der træffes i forbindelse med straffesagen, ret til at blive underrettet om, hvilke foranstaltninger der er truffet som følge af anmeldelsen, herunder afgørelsen om at dømme den tiltalte eller midlertidigt afslutte eller suspendere retssagen eller de anvendte tvangsforanstaltninger. Offeret har også ret til at blive underrettet om datoen, tidspunktet og stedet for retssagen og om dommen.

Har jeg ret til gratis tolke- eller oversætterbistand (i min kontakt med politiet eller andre myndigheder eller under efterforskningen og retssagen)?

Ja. Når offeret ikke taler og/eller forstår sproget og skal deltage i en proceshandling, har han eller hun ret til efter anmodning fra den myndighed, der er ansvarlig for gennemførelsen af den relevante handling, at blive tildelt en tolk, der taler og forstår portugisisk og offerets sprog.

Tolkebistanden er gratis for offeret.

Hvordan vil myndigheden sikre sig, at jeg forstår, hvad der foregår, og at man forstår mig (hvis jeg er et barn, hvis jeg har et handicap)?

Efter fremsendelsen af standarddokumentet (hvoraf offerets rettigheder og forpligtelser fremgår) gives der en klar og forståelig forklaring, der er tilpasset offerets karakteristika (kulturelle, intellektuelle osv.), af offerets rettigheder og forpligtelser, herunder anvendelsen af de gældende lovbestemmelser om udpegelse af en tolk, i tilfælde, hvor offeret ikke taler og forstår portugisisk eller har andre kommunikationsbehov som følge af et handicap.

Tjenester til støtte for ofre

Hvem yder støtte til ofre?

De retshåndhævende myndigheder, anklagemyndigheden og de forskellige støttestrukturer for ofre.

Henviser politiet mig automatisk til offerstøtte?

Ofre underrettes om de støttestrukturer, der er til rådighed for dem.

I tilfælde af vold i hjemmet informeres ofrene om deres ret til bistand fra et krisecenter. Når offeret har givet sit samtykke til ekspertbistand fra et krisecenter i nærheden af vedkommendes bopæl (arbejdssted eller andet), kontakter politiet krisecentret.

Hvordan beskyttes mine personoplysninger?

Offeret skal sikres et passende beskyttelsesniveau, navnlig med hensyn til sikkerhed og beskyttelse af privatlivets fred, hvis de kompetente myndigheder finder, at der er alvorlig fare for repressalier og risiko for ny viktimisering eller en stærk formodning om, at offerets privatliv risikerer at blive forstyrret. Med henblik herpå bør myndighederne sørge for at undgå enhver kontakt mellem ofre samt deres pårørende og mistænkte eller tiltalte på alle de steder, hvor disse er til stede i forbindelse med gennemførelsen af proceshandlinger, navnlig i rettens lokaler. Offeret har ret til at blive afhørt i uformelle omgivelser, hvortil kun offeret har adgang. Offeret kan navnlig afhøres via videokonference.

Skal jeg anmelde en forbrydelse, før jeg kan få adgang til offerstøtte?

Nej. Du kan henvende dig til en hjælpetjeneste for ofre, uanset om du har anmeldt en strafbar handling eller indgivet en klage eller ej.

Personlig beskyttelse, hvis jeg er i fare

Hvilke former for beskyttelse er der adgang til?

Offerets beskyttelse og sikkerhed kan sikres ved at pålægge den tiltalte en eller flere tvangsforanstaltninger. Tvangsforanstaltningen udgør en begrænsning af den tiltaltes frihed. Den kan anvendes i forbindelse med en straffesag, hvis der er risiko for flugt, hvis indsamlingen og opbevaringen af beviser for den strafbare handling er truet, eller hvis der er fare for den offentlige orden og/eller risiko for fortsat kriminel aktivitet.

Den særlige vidnebeskyttelsesordning kan navnlig anvendes til beskyttelse af offeret selv og dennes pårørende mod repressalier, intimidering eller fortsat kriminel aktivitet, navnlig handlinger, der kan bringe deres liv i fare, skade deres fysiske integritet og følelsesmæssige og psykiske velbefindende og deres værdighed i forbindelse med afgivelse af vidneudsagn.

Hvem kan tilbyde mig beskyttelse?

Politiet, anklagemyndigheden og retten.

Hvilken myndighed vurderer min situation for at fastslå, om der er risiko for, at gerningsmanden påfører mig fornyet skade?

Afhængigt af sagens fase vurderes offerets situation af politiet, anklagemyndigheden eller retten.

Er der nogen, der vil gennemgå sagen for at vurdere, om jeg risikerer indgreb fra det strafferetlige system (under efterforskningen og retssagen)?

Ja, som allerede nævnt skal offeret, afhængigt af sagens fase, når myndighederne finder, at der er en alvorlig risiko for, at offerets sikkerhed og privatliv kan være alvorligt og forsætligt truet, eller der er vægtige indikationer i denne retning, sammen med sin familie eller andre personer i offerets omgangskreds kunne opnå passende beskyttelse.

Hvilken beskyttelse er til rådighed for særligt udsatte ofre?

  • Afhøringen skal finde sted så hurtigt som muligt og på et sted, hvor offeret kan føle sig trygt, og hvis offeret skal afhøres mere end én gang, skal afhøringen foretages af den samme person, hvis offeret ønsker det.
  • Der skal udvises omhu for at undgå enhver kontakt med den tiltalte, f.eks. i forbindelse med vidneforklaringer, ved hjælp af passende teknologiske midler såsom videokonferencer eller telekonferencer.
  • Vidneforklaringen bør anvendes som et "aide-mémoire".
  • Hvis offeret har været udsat for seksuel eller kønsbaseret vold eller vold i et forhold, skal afhøringen foretages af en person af samme køn som offeret, hvis offeret ønsker det, medmindre afhøringen foretages af en dommer eller en anklager.
  • Retten kan bestemme, at et retsmøde skal holdes for lukkede døre.

Jeg er mindreårig — har jeg særlige rettigheder?

Mindreårige anses for at være særligt sårbare ofre, uanset hvilken strafbar handling de er blevet udsat for.

Ud over særligt sårbare ofres rettigheder ledsages mindreårige ofre altid af en retlig repræsentant eller en advokat, hvis de har modstridende interesser med deres retlige repræsentanter. Barnet skal altid afhøres i uformelle omgivelser. Han eller hun kan også ledsages af en støtteperson for ofre og/eller en psykolog.

Et af mine familiemedlemmer afgået ved døden som følge af forbrydelsen — hvad er mine rettigheder?

I tilfælde af dødsfald omfatter retten til erstatning personer, der i henhold til civilretten har ret til underholdsbidrag, og samlevere. Erstatningen kan udbetales som et forskud fra staten.

Min pårørende har været udsat for en forbrydelse — hvilke rettigheder har jeg?

Ofre og deres pårørende har ret til beskyttelse mod repressalier, intimidering eller fortsættelse af kriminelle handlinger mod dem. De har ret til at blive beskyttet mod handlinger, der kan bringe deres liv i fare og skade deres fysiske integritet og følelsesmæssige og psykiske velbefindende samt deres værdighed, når de afgiver forklaring. Når myndighederne finder, at der er en alvorlig risiko for, at offerets sikkerhed og privatliv kan være alvorligt og forsætligt truet, eller der er vægtige indikationer i denne retning, skal offeret sammen med sin familie eller andre personer i sin omgangskreds kunne opnå passende beskyttelse.

Er der mulighed for mægling? På hvilke vilkår? Vil jeg være i sikkerhed under mæglingen?

Ja. I sager vedrørende visse mindre og middelalvorlige strafbare handlinger, såsom trusler, mindre skader og legemsbeskadigelse, kan konflikten i henhold til lovgivningen forsøges løst ved hjælp af mægling mellem offeret og den tiltalte, når tiltalte allerede har erkendt, at han eller hun har begået den strafbare handling.

På efterforskningsstadiet kan anklageren således på eget initiativ eller efter anmodning fra offeret og den tiltalte henvise tvisten til mægling og informere dem om proceduren og om, at de vil blive kontaktet af en mægler.

Mæglingsproceduren er gratis, fortrolig og frivillig, dvs. offeret deltager kun, hvis vedkommende ønsker det, og kan til enhver tid trække sig.

Hvis der ikke indgås et forlig, fortsætter straffesagen.

Hvor kan jeg finde den lov, hvori mine rettigheder er fastsat?

På webstedet: Link åbner i nyt vinduehttps://www.pgdlisboa.pt/leis/lei_main.php.

Sidste opdatering: 07/04/2024

De nationale sprogudgaver af denne side vedligeholdes af de respektive EU-lande. Oversættelserne er lavet af Europa-Kommissionen. Eventuelle ændringer af originalen, som de kompetente nationale myndigheder har lavet, er muligvis ikke gengivet i oversættelserne. Europa-Kommissionen påtager sig ingen form for ansvar for oplysninger eller data, der optræder i nærværende dokument, eller hvortil der henvises heri. Med hensyn til de ophavsretlige regler i den medlemsstat, der er ansvarlig for nærværende side, henvises der til den juridiske meddelelse.

2 - Anmeldelse af en forbrydelse - mine rettigheder under efterforskningen og retssagen

Hvordan kan jeg anmelde en forbrydelse?

Anmeldelse af en strafbar handling kan foretages til en af følgende myndigheder:

Det er også muligt at anvende:

BEMÆRK: Hver af disse myndigheder har pligt til at registrere alle anmeldelser, som den modtager, selv om den strafbare handling ikke er begået i dens område, eller hvis efterforskningen for politiets vedkommende falder uden for dets kompetence.

Det er muligt at indgive en anmeldelse, selv om du ikke ved, hvem der har begået den strafbare handling. Det vil derefter være op til myndighederne at forsøge at fastslå gerningsmandens identitet.

Hvordan kan jeg følge med i, hvad der sker i sagen?

Offeret har ret til efter anmodning at blive underrettet om opfølgningen på sin anmeldelse, herunder om afgørelsen om at rejse tiltale eller om midlertidigt at afslutte eller suspendere sagen. Offeret har også ret til at blive underrettet om datoen, tidspunktet og stedet for retssagen og om dommen.

Kan jeg få retshjælp (under efterforskningen eller retssagen)? På hvilke vilkår?

Ja. Hvis du ønsker at blive bistået af en advokat og ikke har midlerne til at afholde de dermed forbundne omkostninger, har du ret til juridisk bistand, som kan bestå i:

  • helt eller delvist afkald på betaling af retsafgiften
  • beskikkelse af en advokat og betaling af dennes salær eller
  • betaling i rater af retsafgifter eller advokatsalærer.

Afgørelsen om ansøgninger om retshjælp henhører under den sociale sikring og træffes på grundlag af en beregningsmetode, der tager hensyn til ansøgerens formue, indtægter og udgifter. Anmodningen om retshjælp skal indgives ved hjælp af de trykte formularer, som de sociale myndigheder stiller gratis til rådighed for offentligheden. Den kan indgives personligt, pr. fax, pr. post eller online, i sidstnævnte tilfælde ved at udfylde en Link åbner i nyt vinduedigital formular.

Anmodningen skal ledsages af en række dokumenter, der dokumenterer ansøgerens økonomiske vanskeligheder. Afgørelsen træffes inden for højst 30 dage. Indgivelse af en sådan anmodning skal være gratis for offeret.

Kan jeg få refunderet mine udgifter (til deltagelse i efterforskningen/retssagen)? På hvilke vilkår?

Ja. Et offer, der er indtrådt som vidne i sagen, har ret til erstatning for den tid, der er brugt på den pågældendes deltagelse, og til godtgørelse af de hermed forbundne udgifter.

Erstatningskravet skal indgives skriftligt på en formular, der er tilgængelig ved domstolene.

Har jeg mulighed for at klage, hvis min sag ikke kommer for retten?

Ja. Hvis du er uenig i udfaldet af efterforskningen, kan du rette en anmodning til den overordnede til den anklager, som har besluttet at henlægge sagen, og anmode den pågældende om at rejse tiltale eller fortsætte efterforskningen ved, i sidstnævnte tilfælde, at fremlægge nye beviser, der skal tages i betragtning.

Kan jeg deltage i retssagen?

Ja.

Hvilken officiel rolle har jeg i retssystemet? Er jeg f.eks. offer, vidne, civil part eller privat påtaleberettiget, eller kan jeg indtræde som sådan(t) i sagen?

Offeret kan deltage i sagen som assistent for anklageren, som civil part eller som vidne.

Hvilke rettigheder og forpligtelser har jeg?

  • Som offer: Du afgiver en forklaring på samme måde som et vidne. Dette er afgørende for at bevise den strafbare handling, da du har direkte kendskab til de faktiske omstændigheder.
  • Som assistent for anklageren: Offeret spiller en aktiv rolle i retssagen, for så vidt som han eller hun samarbejder med anklagemyndigheden om fremlæggelse af beviser vedrørende de forhold, der er beskrevet i anklageskriftet. Offerets advokat kan f.eks. fremlægge beviser, stille spørgsmål til tiltalte, vidner og sagkyndige og ved afslutningen af retssagen nedlægge påstand, dvs. udtale sig om de fremlagte beviser og den tiltaltes eventuelle skyld.
  • Som civil part: Offeret forsvarer sin ret til erstatning i en retssag. Han eller hun kan stille spørgsmål til tiltalte, vidner og sagkyndige om de aspekter, der er forbundet med indgivelsen af erstatningskravet, herunder den skade, den pågældende har lidt som følge af den strafbare handling.

Kan jeg fremsætte erklæringer eller fremlægge bevismateriale under retssagen? På hvilke vilkår?

Ja, det kan du. Under de ovenfor beskrevne omstændigheder.

Hvilke oplysninger får jeg under retssagen?

Offeret underrettes om potentielt vigtige afgørelser under retssagen, om dato, klokkeslæt og sted for retssagen og om dommen.

Har jeg adgang til de retslige dokumenter?

Ja. Offeret har ret til aktindsigt i sagsakterne, medmindre de i efterforskningsfasen er omfattet af tavshedspligt i forbindelse med efterforskningen, og anklagemyndigheden modsætter sig aktindsigt, da den mener, at dette kan have en negativ indvirkning på efterforskningen og/eller på de rettigheder, der tilkommer deltagerne i sagen.

Sidste opdatering: 07/04/2024

De nationale sprogudgaver af denne side vedligeholdes af de respektive EU-lande. Oversættelserne er lavet af Europa-Kommissionen. Eventuelle ændringer af originalen, som de kompetente nationale myndigheder har lavet, er muligvis ikke gengivet i oversættelserne. Europa-Kommissionen påtager sig ingen form for ansvar for oplysninger eller data, der optræder i nærværende dokument, eller hvortil der henvises heri. Med hensyn til de ophavsretlige regler i den medlemsstat, der er ansvarlig for nærværende side, henvises der til den juridiske meddelelse.

3 - Mine rettigheder efter retssagen

Kan jeg appellere afgørelsen?

Ja. Hvis du er indtrådt i sagen til støtte for anklagemyndighedens påstande eller er civil part i sagen, kan du appellere afgørelsen, hvis du ikke er enig i resultatet. En sådan appel iværksættes altid af en advokat.

Appellen indgives skriftligt til den ret, der behandlede sagen, inden for en frist på 30 dage. Appelskriftet skal indeholde en begrundelse for, hvorfor du ikke er enig i afgørelsen for så vidt angår bevisbedømmelsen og/eller anvendelsen af retsreglerne.

Hvilke rettigheder har jeg efter domfældelsen?

Du har ret til at blive underrettet om dommen og, som nævnt ovenfor, i overensstemmelse med din status i sagen at appellere dommen.

Har jeg ret til støtte og beskyttelse efter retssagen? Hvor længe?

Selve dommen kan som accessorisk foranstaltning give anledning til en ret til særlig støtte eller beskyttelse, såsom et påbud til den dømte om ikke at komme i nærheden af dig, hvis varighed fastsættes i dommen.

Hvilke oplysninger får jeg, hvis gerningsmanden bliver dømt?

Du underrettes om dommen og dermed om den straf, som gerningsmanden er blevet idømt. Hvis den dømte skal afsone sin straf i en fængselsinstitution, får du besked om, i hvilket fængsel det sker.

Bliver jeg underrettet, hvis gerningsmanden løslades (herunder før tid eller på prøve) eller flygter fra fængslet?

Ja, forudsat at du som offer har udtrykt ønske om at blive informeret, vil du blive underrettet om gerningsmandens løsladelse eller flugt og, navnlig hvis den pågældende anses for at være særligt farlig, om eventuelle foranstaltninger, som han vil være underkastet.

Bliver jeg inddraget i afgørelser om (prøve)løsladelse? Kan jeg eksempelvis fremsætte en erklæring eller gøre indsigelse?

Du kan skrive til fuldbyrdelsesretten (Tribunal de Execução de Penas) og redegøre for dine betænkeligheder.

Sidste opdatering: 07/04/2024

De nationale sprogudgaver af denne side vedligeholdes af de respektive EU-lande. Oversættelserne er lavet af Europa-Kommissionen. Eventuelle ændringer af originalen, som de kompetente nationale myndigheder har lavet, er muligvis ikke gengivet i oversættelserne. Europa-Kommissionen påtager sig ingen form for ansvar for oplysninger eller data, der optræder i nærværende dokument, eller hvortil der henvises heri. Med hensyn til de ophavsretlige regler i den medlemsstat, der er ansvarlig for nærværende side, henvises der til den juridiske meddelelse.

4 - Erstatning

Hvordan kan jeg fremsætte et erstatningskrav over for gerningsmanden (f.eks. søgsmål, civilt søgsmål, indtræden som civil part)?

Generelt skal krav om erstatning fremsættes i forbindelse med straffesagen. For at gøre dette skal offeret inden efterforskningsfasens afslutning underrette kriminalpolitiet eller anklageren om, at den pågældende ønsker at fremsætte et erstatningskrav, hvilket f.eks. kan ske, når offeret afgiver forklaring. Når offeret modtager anklageskriftet mod den tiltalte, har vedkommende 20 dage til at fremsætte sit erstatningskrav.

BEMÆRK: Civile søgsmål er ikke underlagt særlige formelle krav, og hvis erstatningskravet beløber sig til under 5 000 EUR, kan det fremsættes personligt af offeret.

Retten har pålagt gerningsmanden at betale skadeserstatning/kompensation. Hvordan kan jeg tvinge gerningsmanden til at betale?

Hvis gerningsmanden ikke frivilligt betaler den erstatning, som han/hun er blevet dømt til at betale, skal offeret anlægge et fuldbyrdelsessøgsmål, dvs. anmode retten om at fuldbyrde afgørelsen ved hjælp af udlæg i aktiver, bankkonti, køretøjer eller andre aktiver for at sikre betaling af erstatningen.

Kan jeg få udbetalt et forskud af staten, hvis gerningsmanden nægter at betale? På hvilke vilkår?

Ja, hvis der er tale om en voldsforbrydelse, der har medført en betydelig forringelse af offerets levestandard og livskvalitet, og gerningsmanden ikke er i stand til at betale erstatningen.

Har jeg ret til erstatning fra staten?

Ja, hvis gerningsmanden ikke kan afholde omkostningerne, hvis der er tale om en voldsforbrydelse, og forudsat at skaden har medført en betydelig forringelse af offerets levestandard og livskvalitet.

Følgende har således ret til denne kompensation:

  • ofre for alvorlig legemsbeskadigelse (dvs. som medfører permanent invaliditet, midlertidig delvis uarbejdsdygtighed på mindst 30 dage eller død), der er en direkte følge af voldshandlinger
  • i tilfælde af ofrets død, personer, som har ret til underholdsbidrag i henhold til loven, f.eks. offerets børn og/eller samlever
  • personer, der har bistået offeret eller samarbejdet med myndighederne om at forhindre de strafbare handlinger eller eftersætte eller tilbageholde gerningsmanden, og som af disse grunde har lidt skade.

BEMÆRK: I tilfælde af seksuelle forbrydelser skal en absolut permanent eller midlertidig invaliditet ikke nødvendigvis fastslås inden for 30 dage. Denne undtagelse skyldes, at selv om denne form for strafbar handling i princippet ikke medfører uarbejdsdygtighed af mindst 30 dages varighed, er tilkendelsen af erstatning ikke desto mindre begrundet i overtrædelsens grovhed.

Erstatningskravet skal indgives senest et år efter datoen for den strafbare handling eller, hvis der er tale om strafferetlig forfølgning, senest et år efter den endelige dom i straffesagen. Et offer, der på tidspunktet for lovovertrædelsen var mindreårig, kan indgive sin ansøgning i op til et år efter myndighedsalderen.

Anmodningen skal indgives ved hjælp af den Link åbner i nyt vindueonlineformular, der findes på webstedet for kommissionen for beskyttelse af ofre for strafbare handlinger.

Skadelidte, der fremsætter kravet, er fritaget for betaling af eventuelle omkostninger eller udgifter.

Har jeg ret til erstatning, hvis ikke gerningsmanden bliver dømt?

Undtagelsesvis, når der er tale om en alvorlig strafbar handling (jf. punktet ovenfor), og gerningsmanden er ukendt.

Hvis gerningsmanden faktisk er blevet retsforfulgt og endeligt frifundet, er der i princippet ingen ret til erstatning.

Har jeg, indtil der er truffet afgørelse om mit erstatningskrav, ret til at få udbetalt erstatning så hurtigt som muligt?

Hvis du er offer for vold i hjemmet, har du ret til at modtage kontantydelser fra staten, når du som følge af en strafbar handling har alvorlige økonomiske vanskeligheder.

Anmodningen skal indgives ved hjælp af den Link åbner i nyt vindueonlineformular, der findes på webstedet for kommissionen for beskyttelse af ofre for strafbare handlinger.

Du skal vedlægge din anmodning en kopi af den indgivne anmeldelse eller politirapporten. Anmodningen skal indgives senest et år efter datoen for den strafbare handling.

Sidste opdatering: 07/04/2024

De nationale sprogudgaver af denne side vedligeholdes af de respektive EU-lande. Oversættelserne er lavet af Europa-Kommissionen. Eventuelle ændringer af originalen, som de kompetente nationale myndigheder har lavet, er muligvis ikke gengivet i oversættelserne. Europa-Kommissionen påtager sig ingen form for ansvar for oplysninger eller data, der optræder i nærværende dokument, eller hvortil der henvises heri. Med hensyn til de ophavsretlige regler i den medlemsstat, der er ansvarlig for nærværende side, henvises der til den juridiske meddelelse.

5 - Min ret til hjælp og støtte

Jeg er et offer for kriminalitet, hvem kan jeg kontakte for at få hjælp og støtte?

Du kan kontakte politiet, anklagemyndigheden eller en hjælpeorganisation for ofre.

Hjælpelinje for ofre

116 006 – hjælpelinje for ofre (9:00 til 21:00)

112Link åbner i nyt vindueAlarmnummer

144 – Social kriselinje

Link åbner i nyt vindue808 24 24 24 - SNS 24 (24 timer i døgnet)

144- den nationale sociale kriselinje — (24 timer i døgnet)

300 502 502 — social sikring

Vold i hjemmet:

-800 202 148 (24 timer i døgnet)

SMS-linje 3060

Børn:

116 111 – Børne SOS linjen

Er støtten til ofre gratis?

Ja. Ofre har ret til vederlagsfri og fortrolig støtte før, under og efter straffesagen.

Hvilke former for hjælp kan jeg få af staten og de offentlige myndigheder?

Lægehjælp, psykologisk og social støtte, beskyttelse, juridisk information, nødmodtagelse, husly.

Hvilken type hjælp kan jeg få fra ikkestatslige organisationer?

Menneskelig støtte, psykologisk støtte, juridisk information, vejledning om sociale og praktiske spørgsmål.

Sidste opdatering: 07/04/2024

De nationale sprogudgaver af denne side vedligeholdes af de respektive EU-lande. Oversættelserne er lavet af Europa-Kommissionen. Eventuelle ændringer af originalen, som de kompetente nationale myndigheder har lavet, er muligvis ikke gengivet i oversættelserne. Europa-Kommissionen påtager sig ingen form for ansvar for oplysninger eller data, der optræder i nærværende dokument, eller hvortil der henvises heri. Med hensyn til de ophavsretlige regler i den medlemsstat, der er ansvarlig for nærværende side, henvises der til den juridiske meddelelse.