Tilltalade (brottmål)

Italien

Innehåll inlagt av
Italien

A) Påverkar det utredningen om jag är utländsk medborgare?

Ja, främst därför att vissa ytterligare rättigheter och garantier är relevanta (se även nedan).

B) Vilka skeden har utredningen?

i. Insamling av bevisning/utredningsbefogenheter

Polisens verksamhet vid brottsutredningar föreskrivs i artiklarna 347–357 i straffprocesslagen. Åklagarens verksamhet regleras i artiklarna 358–378 i straffprocesslagen.

ii. Anhållande

Om det föreligger särskilda omständigheter som, även om en misstänkt inte kan identifieras, tyder på att det finns en reell risk för att personen avviker, utfärdar åklagaren enligt artikel 384 i straffprocesslagen ett anhållningsbeslut. Innan åklagaren har tagit över utredningen kan polisen göra ett anhållande på eget initiativ av en person som på sannolika skäl misstänks för ett brott för vilket lagen föreskriver ett livstidsstraff eller fängelse i två till sex år, eller ett brott som inbegriper vapen och sprängämnen, eller ett brott som begåtts för terrorismsyften, inbegripet internationell terrorism, eller omstörtande verksamhet. Om personen grips på bar gärning kan dock polisen vara tvungen eller välja att anhålla den misstänkte.

iii. Förhör

Den person som är föremål för utredning ska delta frivilligt i förhöret, även om personen anhålls eller häktas av ett annat skäl, men nödvändiga åtgärder måste vidtas för att förhindra att personen avviker eller brukar våld. Metoder eller tekniker som kan påverka självbestämmanderätten eller påverkar förmågan att minnas och bedöma fakta får inte användas, inte ens med den förhörda personens samtycke.

iv. Häktning

Häktning och andra tvångsåtgärder föreskrivs i artiklarna 272–315 i straffprocesslagen. Systemet av tvångsåtgärder bygger på principerna om lämplighet och proportionalitet, som i regel ska ligga till grund för domarens beslut om åtgärder. Det innebär att åtgärderna ska vara lämpliga i förhållande till försiktighetskraven i det enskilda fallet, och att de ska stå i proportion till sakens allvar och det straff som har blivit eller kan bli följden.

C) Vilka är mina rättigheter under utredningen?

i. Har jag rätt till en tolk och översättningar?

Ja, i enlighet med artikel 143 i straffprocesslagen.

ii. Har jag rätt att få information och ta del av handlingarna i målet?

I detta avseende bör det i allmänhet noteras att underrättelsen till den misstänkte och dennes försvarare om att förundersökningen har slutförts innehåller en kortfattad redogörelse för de sakförhållanden som ligger till grund för förfarandet, de rättsliga bestämmelser som påstås ha överträtts samt datum och plats för gärningen. Det påpekas att handlingarna i utredningen har ingetts till åklagarmyndigheten och att den misstänkte och dennes ombud har rätt att ta del av dem. Dessutom fastställs särskilda regler för rätten att få information och ta del av handlingarna i målet, särskilt när det gäller förhör eller skyddsåtgärder.

iii. Har jag rätt till en advokat och att informera en tredje part om min situation?

Den misstänkte/åtalade har rätt att utse högst två försvarare. En misstänkt/åtalad person som inte har utsett eller saknar en försvarare bistås av en offentlig försvarare. För besiktningar och visitationer gäller särskilda bestämmelser, inklusive rätten till bistånd av ombud, så länge ombudet är tillgängligt och lämpligt.

iv. Har jag rätt till rättshjälp?

Ja, om villkoren i de gällande bestämmelserna är uppfyllda.

v. Vad är viktigt att veta om

a. Oskuldspresumtion

Enligt artikel 27 i den italienska konstitutionen ska åtalade inte anses skyldiga förrän slutlig dom har meddelats.

b. Rätten att tiga och rätten att inte vittna mot sig själv

Innan ett förhör inleds ska personerna informeras om att allt de säger kan användas mot dem och att de – med förbehåll för skyldigheten att lämna personuppgifter – har rätt att inte svara på några frågor, men att förfarandet kommer att fortsätta. Om detta inte följs blir allt den förhörda personen säger obrukbart i rätten.

c. Bevisbörda

I allmänhet åligger det åklagaren att bevisa de faktiska omständigheter som ligger till grund för åtalet, det straffrättsliga ansvaret och fastställandet av påföljden eller den frihetsberövande åtgärden.

vi. Vilka särskilda skyddsåtgärder finns för minderåriga?

Reglerna för straffrättsliga förfaranden mot barn och ungdomar fastställs i presidentdekret nr 448 av den 22 september 1988. I allmänhet är detta system mer fördelaktigt för den misstänkte/åtalade, både vid förundersökningar och domstolsförfaranden.

vii. Vilka särskilda skyddsåtgärder finns för utsatta personer?

I allmänhet gäller de vanliga reglerna om skydd av relevanta individuella rättigheter.

D) Vilka rättsliga tidsfrister gäller för utredningen?

Om åklagaren inte begär att ärendet ska avskrivas måste åtal väckas inom sex månader från den dag då namnet på den person som brottet tillskrivs infördes i registret över anmälda brott. Denna tidsfrist förlängs till ett år för något av de brott som anges i artikel 407.2 a i straffprocesslagen (organiserad brottslighet, terrorism, brott som rör skjutvapen eller narkotika och andra grova brott). Under alla omständigheter får åklagaren, innan tidsfristen löper ut, begära att den domare som är ansvarig för förundersökningen förlänger ovanstående tidsfrist om det finns skäl till detta. Ytterligare förlängningar kan i regel begäras av åklagaren vid särskilt komplicerade utredningar eller om det objektivt sett är omöjligt att slutföra dem inom den förlängda tidsfristen. Den domare som är ansvarig för förundersökningen får godkänna en förlängning på högst sex månader. Förundersökningen, inklusive eventuella förlängningar, får i regel inte vara längre än 18 månader. Den längsta tiden är dock två år om förundersökningen gäller brott som avses i artikel 407.2 a eller i andra begränsade fall som fastställs i lag.

E) Vad händer under utredningen, och vad finns det för alternativ till häktning och möjlighet för överlämnande till hemstaten (europeisk övervakningsorder)?

Utöver häktning kan följande tvångsåtgärder vidtas: förbud mot att lämna landet, skyldighet att regelbundet inställa sig till polisen, avlägsnande från familjens hem, förbud mot att besöka platser som brottsoffret regelbundet vistas på, förbud mot eller skyldighet att bo på en viss adress, husarrest, tillfälligt frihetsberövande på anstalter med låga säkerhetskrav för mödrar eller tillfälligt frihetsberövande på en sjukvårdsinrättning.

Senaste uppdatering: 22/03/2023

Sidans nationella språkversion sköts av respektive medlemsland. Översättningarna har gjorts av EU-kommissionen. Det är möjligt att översättningarna ännu inte tar hänsyn till eventuella ändringar som de nationella myndigheterna har gjort. Europeiska kommissionen fritar sig från allt ansvar för information och uppgifter i detta dokument. För de upphovsrättsliga regler som gäller för den medlemsstat som ansvarar för denna sida hänvisas till det rättsliga meddelandet.