Izvirna jezikovna različica te strani finščina je bila pred kratkim spremenjena. To jezikovno različico trenutno prevajajo naši prevajalci.
Swipe to change

Obdolženci v kazenskem postopku

Finska

Če ste kakor koli udeleženi v kazenskem postopku, je zelo pomembno, da dobite neodvisno pravno svetovanje. V informativnih listih boste izvedeli, kdaj in v kakšnih okoliščinah imate pravico, da vas zastopa odvetnik. Izvedeli boste tudi, kaj bo odvetnik storil za vas. V tem splošnem informativnem listu boste izvedeli, kako najti odvetnika in kako bodo poravnani njegovi stroški, če si sami ne morete privoščiti plačila odvetniških storitev.

Vsebino zagotavlja
Finska
Za izbrano jezikovno različico ni uradnega prevoda.
Tukaj je na voljo strojni prevod vsebine. Opozarjamo, da je prevod samo okviren. Lastnik te strani ne prevzema nikakršne odgovornosti glede kakovosti tega strojno prevedenega besedila.

Kako najti odvetnika

Če ste osumljeni kaznivega dejanja, imate vedno pravico do odvetnika. Policija vas bo mogoče vprašala, ali želite odvetnika, vendar ga po zakonu ne potrebujete, razen če ste pridržani, prijeti ali priprti. Običajno imate pravico, da je med vašim zaslišanjem navzoč odvetnik, ki si ga izberete sami. Najde vam ga lahko tudi policija, če menite, da ga potrebujete, vendar ne veste, kje ga najti.

Na Finskem trenutno ni odvetniškega monopola, zato lahko odvetniške storitve opravljajo vsi diplomanti prava (zakonodaja v zvezi s tem se trenutno vnovič preučuje). Če želite specializiranega odvetnika za kazenske zadeve, ga lahko poiščete tudi na spletni strani finske odvetniške zbornice. Poleg tega vam lahko pomagajo uradi za pravno pomoč (kontaktne podatke v finščini ali švedščini najdete tukaj).

Kdo bo poravnal stroške odvetnika

Odvetnika praviloma plačate sami. Če imate nizke dohodke, lahko dobite pravno pomoč. V tem primeru bo stroške odvetnika v celoti ali delno poravnala država. Če ste osumljeni kaznivega dejanja, za katero je zagrožena najmanj štirimesečna zaporna kazen, vam bo na vašo zahtevo dodeljen zagovornik. Njegove stroške bo poravnala država. Če pa boste obsojeni, jih boste morali državi povrniti, razen če imate tako nizke dohodke, da dobite pravno pomoč. Znesek, ki ga morate plačati, se določi enako kot za pravno pomoč.

Zagovornik je lahko odvetnik, ki opravlja dejavnost brezplačne pravne pomoči, odvetnik ali drug pravnik. Če zaprosite za določenega odvetnika, vam bo navadno tudi dodeljen kot svetovalec.

Sorodne povezave

Dohodkovni pragi za prejemanje pravne pomoči (v angleščini)

Dohodkovni pragi za prejemanje pravne pomoči (v švedščini)

Zadnja posodobitev: 30/06/2019

Strani v jezikih držav članic pripravljajo posamezni nacionalni organi, njihov prevod pa zagotavlja prevajalska služba Evropske komisije. Prevodi zato morda še ne vsebujejo kasnejših sprememb izvirnika, ki so jih vnesli nacionalni organi. Evropska komisija ne prevzema nobene odgovornosti za informacije ali podatke, ki jih vsebuje oziroma na katere se sklicuje ta dokument. Za pravila o avtorskih pravicah države članice, ki je odgovorna za to stran, glejte pravno obvestilo.

Povratne informacije

S spodnjim obrazcem sporočite svoje pripombe in povratne informacije o našem novem spletišču