Informácie podľa oblasti
Aceste fișe informative explică ce se întâmplă atunci când o persoană este suspectată sau acuzată de comiterea unei infracțiuni judecate în instanță. Pentru informații privind contravențiile rutiere, pedepsite de obicei printr-o sancțiune fixă, de exemplu o amendă, consultați Fișa informativă 5.
Dacă sunteți victima unei infracțiuni, puteți găsi aici informații complete cu privire la drepturile dumneavoastră.
În România, procedura penală constă în patru faze: urmărirea penală, camera preliminară, judecata și executarea hotărârilor judecătorești.
Puteți găsi mai multe informații privind etapele procedurii penale și drepturile dumneavoastră în fișele informative. Aceste informații nu înlocuiesc asistența juridică și servesc numai ca orientări.
Comisia Europeană nu are niciun rol în procedura penală din statele membre și nu vă poate acorda asistență dacă doriți să faceți plângere. Fișele informative indică modul de depunere a unei plângeri și organele cărora vă puteți adresa.
1 – Obținerea de asistență juridică
2 – Drepturile mele pe parcursul cercetării unei infracțiuni
3 – Drepturile mele în timpul procesului
4 – Drepturile mele după proces
5 – Contravențiile rutiere și alte delicte minore
Ghid privind drepturile procedurale ale persoanelor suspecte sau acuzate: dreptul la informare și dreptul la traducere și interpretare -
Versiunea în limba română (2867 Kb)
Versiunea în limba engleză (1740 Kb)
Versiunea în limba naţională a acestei pagini este gestionată de statul membru respectiv. Traducerile au fost efectuate de serviciile Comisiei Europene. Este posibil ca eventualele modificări aduse originalului de către autoritatea naţională competentă să nu se regăsească încă în traduceri. Comisia Europeană declină orice responsabilitate privind informațiile sau datele conținute sau la care face trimitere acest document. Pentru a afla care sunt regulile privind protecția drepturilor de autor aplicabile de statul membru responsabil pentru această pagină, vă invităm să consultați avizul juridic.